Prvi problem je što kada palim komp ne čuje se ono glupavo bip( sistem check ili memory check zaboravih), te moram da gasim komp na prekidač ne bih li izvukao struju iz sistema. Posle toga pali komp normalno. Predpostavljam da je neki kondezator ili nešto na ploči pri kraju života ili je riknulo pa neće da pali regularno. Do skora je i hteo kada duže stoji ugašen da se upali normalno, al od prekjuče prvo na glavni switch gašenje pa tek onda pali. Neko je spominjao ljude koji popravljaju ploče pa bih moli kontakt(može i na mail) i otprilike koliko to može koštati(jerbo sam spuco pare sad za klimu pa da vidim gde sam i šta sam).
Drugi problem je neće da diže sistem ako imam disk u dvd-romu!!!??? Odradi ono windows xp učitavanje i kada se ekran zatamni pred samo pokazivanje welcome screena zakuca. Ima li neko predstavu šta se dešava i zašto??? Nisam stigao da pregledam dal se nešto sje*alo u podešavanjima ili u biosu.
Hvala unapred i izvinjavam se na dugačkom postu. a sta ti ja znam...
Što se drugog problema tiče, fora je što u tim trenucima kad ti se zatamni ekran XP skenira IDE grane i uopšte kontrolere zbog eventualnog novog hardvera. To može da se isključi u nekim tweak programima tipa WinXP Manager-u. To ja rešavam tako što tada nemam CD-DVD u uređajima. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Meni doticni problem vise lici na napajanje koje je na izdisaju (zbog losih elektrolita) pa bih za pocetak probao sa nekim pouzdanim (pozajmi od nekog drugara), a sumnju na elektrolite ces lako potvrditi ili demantovati vizuelnim pregledom istih. Ukoliko je neki poceo da se naduvava na vrhu (tamo gde je fabricki urezano K ili znak mercedesa cija je namena da sluzi kao neka vrsta sigurnosnog ventila i spreci eksploziju elektrolita). Kada skroz propadnu onda ces ih lako prepoznati. Ako je ovo drugo u pitanju onda ces lako naci na pcberzi imas oglas tipa koji radi servis.
Povadi sve iz računara što ne treba (samo jedna memo pločica, grafulja i hdd), resetuj BIOS ne default (izvuci kabl od napajanja - kad je ugašen naravno, i džamperom prespoj reset konektore na matičnoj, ili izvadi par sekundi bateriju iz ležišta). Ako si u mogućnosti, probaj sa drugom memarom i napajanjem, jer mogu biti uzrok. Ako ovo ne pomogne, počni da se greješ od muke, i koristi air-condition, da nečemu služi. A onda, kritika. Pročitaj svoju prvu rečenicu dva-tri puta, i klepi se nečim po glavi (da proradi), šta li si nalupao pod sisanjem struje paljenjem sa gašenjem na dugme i tako nešto na brzaka? MIslim, skontao sam šta si hteo da kažeš, ali, možda i nisam ili nisi sve opisao kako treba...
Ma, novo napajanje Cooler Master 380W ne znam oznaku modela. Jbg, na ploči neki elektroliti su se blago naduvali i korodirali malo. Znam za oglas al neko je preporučivao nekog čiku koji kako tvrde radi dobro posao.
@baxdveiljadetri do skora je radio normalno. Mada je možda i sistem pukao pošto mi je pre dva dana dvaput zakucao iz čista mira(što mi se nije desilo prethodnih pet godina).
a sta ti ja znam...
:: Meni doticni problem vise lici na napajanje koje je na izdisaju (zbog losih elektrolita) pa bih za pocetak probao sa nekim pouzdanim (pozajmi od nekog drugara), a sumnju na elektrolite ces lako potvrditi ili demantovati vizuelnim pregledom istih. Ukoliko je neki poceo da se naduvava na vrhu (tamo gde je fabricki urezano K ili znak mercedesa cija je namena da sluzi kao neka vrsta sigurnosnog ventila i spreci eksploziju elektrolita). Kada skroz propadnu onda ces ih lako prepoznati. Ako je ovo drugo u pitanju onda ces lako naci na pcberzi imas oglas tipa koji radi servis :: :: ::
Ok jesam zamrsio i koristio narodski jezik:P al sve u cilju što boljeg opisa situacije. Trudiću se da se ne ponovi. Cepidlake mrgh u tri lep#%! oni će meni %$# a sta ti ja znam...
Opis problema je sasvim na mestu, i odmah sam shvatiou čemu je problem, nego Pisko je izgleda više puta pročitao i primetio da si brzo kucao, pa reko da vidim šta je i polomim se od smeha. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Za prvi problem najverovatnije si u pravu, kondenzatori mogu da postanu nepouzdani mnogo pre nego što se naduju. Ipak, proveri prvo napajanje, manja je verovatnoća da je to ali ćeš lakše naći od nekog da ti pozajmi napajanje nego ploču. Drugi problem sam i ja imao, odjednom se pojavio bez promene conf., bio je do DVD drajva i nisam uspeo da ga rešim sem zamenom istog.
Ako je napajanje novo, verovatno da ono nije problem, a to sto su se naduvali elektroliti (kako kazes malo) a pojavila se korozija to jeste problem. Ako si siguran da korozija nije prasina koju nisi lepo video, vec stvarno korozija onda su to vec debelo propali elektroliti i jos da znas da je kiselina (elektrolit koji curi) jako agresivan i za veoma kratko vreme nagrize bakarne veze ako osteti lak negde na ploci. Neki zastitni lakovi su dovoljna zastita a neki nisu. Ali cak i da lak izdrzi i sacuva vodove smd komponente koje su zalemljene nece spasiti jer za veoma kratko vreme elektrolit nagrize kalaj kojim su one zalemljene. Jedini spas je demontiranje ploce iz kucista i ispiranje nekim rastvaracem tipa alkohol ili apotekarski benzin ili jednostavno rastvorom sapuna i vode uz pomoc neke mekane farbarske cetke (koja nije koriscena za farbanje). Posto je operacija ipak malo delikatna pomoc nekog ko ima iskustva sa tim je preporucljiva.
Da bi resetovao CMOS treba bateriju drzati van ploce bar 30 sekundi (na nekim modelima i do minut ?!). Ako je odmah vratis, nista nisi resetovao.
U principu, povadis kako rece Pisko, resetujes CMOS, obrises i ponovo kreiras sistemsku particiju, pa instaliras svez W XP. Ako problem opstaje, uzmes drugo kvalitetno napajanje. Ako problem i dalje opstaje - menjaj plocu.
pocupao sam sve sem osnovnog i upalio je normalno. Čekam ortakovo napajanje da isprobam pa javljam, ako sve bude ok napajanje ide na reklamaciju. Naravno čim sam vratio sve kablove na svoje mesto nije hteo da upali već sam morao da radim proceduru iz prvog posta:( Dakle najverovatnije je napajanje neispravno. HVALA SVIMA!!!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.