Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
AMD Phenom X4 9850 Black Edition...
STRANA 1 OD 1
2m4Y AMD Phenom X4 9850 Black Edition... 02.05.2008. 13:05 T9597

status: user
broj poruka: 2352
...zanima me koju mi plocu predlazete a da ima SLi i barem dva slobodna slota kada se ubace obe grafulje, i naravno koji kuler za ovog zlocu?

Prvenstveno gledam na Asus-a, ali moze bilo sta sto je stabilno i dobro!

Pozdrav...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 02.05.2008. 13:29 #53104

broj poruka: 1673
moze bilo sta sto je stabilno i dobro

Za stabilno i dobro Intel Core2Duo, cisto da ne boli glava.

MaliAbner BataCele javi se pomozi coveku... 02.05.2008. 18:36 #53124

broj poruka: 7769
Jedino ti dajes dobre savete po pitanju AMDeke.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Dyca re 02.05.2008. 19:19 #53127

broj poruka: 1574
Ja mogu da ti predlozim Asus M2N32-SLI Deluxe WiFi, jeste da je stariji chipset, ali citajuci po netu, naisao sam na toliko reci hvale za nju, tako da mislim da bi ti to mogao biti izbor.. Ova ploca ima SLi, i odlican OC potncijal, a s obzirom da ces na nju staviti tog amd quad black editiona mislim da sa oc-om nece biti nikakvih problema.. E sada, sto se tice coolera za tog zmaja, to zvisi od love koju si spreman da izdvojis.. Naravno, ako nemas nesto puno kesha, predlog ce uvek biti CM TX2, ali ako imas malo vise novca na raspolaganju, onda razmisli o CM Hyper 6+ ili o CM Eclipse, oba hlade ko ludi o odlicni su..takodje tu su i TT modeli koji su isto pri samom vrhu...pozz

ukimafija mora specificna nova ploca 02.05.2008. 22:12 #53148

broj poruka: 263
Ne moze za stavi taj Phenom na svaku plocu, on trosi malo vise struje i cak i nove 770 ploce imaju problema i ne rade dobro s njim.NE znam tacno koji je to model,potrazi po netu par proizvodjaca koji su izdali nove rezizije pojedinih ploca koje podrzavaju taj procesor,ili se jos bolje batali toga u top klasi kad sve kupujes iznova u uzmi Q6600 i neku P35 plocu i Bog da te vidi, sa solidnim hladjenjem mozes da teras do 3.6ghz, sa phenomom to mozes da sanjas...
a i da dostignes, intel ce uvek da bude bar malo brzi...
Evo da budem precizniji, probaj samo da nadjes taj cipset od drugih proizvodajaca i dobro sve proveri ako ipak uzmes Phenom http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5815&Itemid=1

BataCele ... 03.05.2008. 22:49 #53244

broj poruka: 1532
Zasto SLI kada to podrazumeva Nvidia grafiku ?

Retke su takve ploce koje podrzavaju Phenom i SLI. Kod nas postoji Asus AM2+ sa nForce 750a i Asus sa nForce 780a cipsetovima sa podrskom za SLI, ali vise kao raritet i puka egzotika na trzistu.

Biostar TF570 SLI A2+, nForce 570 SLI je vise za dvojezgarne, nego za Phenom procesore i nemoj je uzimati za tu zver.

Ploca koju Dyca predlaze je nForce 790a, ali kao s.AM2 ploca ima nekoliko mana: Nema podrsku za HyperTransport 3.0, kao ni za Dual Dynamic Power Management (DDPM) technology. Ovo znaci npr. da CPU nece moci da komunicira sa cipsetom brze od 2MB/s (HT 2.0), a na plocama sa AM2+ brzina komunikacije ide do 10 MB/s (HT 3.0). Ima tu jos detalja, ali da ne davim.

Ako uzimas CPU i plocu iz AMD-a, logika stvari namece da uzmes i graficku od istih inzinjera jer su (tako se naveliko hvale) te tri stvari iz AMD-a OPTIMIZOVANE da rade zajedno. U tom slucaju uzmes plocu sa podrskom za CF (crossfire) i AMD/ATI grafiku. Uz to, trenutno je CF tehnologija osetno ispred SLI.

Imas na raspolaganju dva cipseta: 790X i 790FX. Prvi podrzava CF, a drugi bi trebalo da podrzava do 4 graficke na jednoj ploci. Cipset 770 ima podrsku za samo jednu graficku tako da otpada.

Moja preporuka je Gigabyte GA-MA790X-DS4 koja kosta oko 100 jevreja. Alternativa je MSI, a to zaobidji.

Asus kod nas ima ploce samo sa cipsetovima 770 i 790FX, ali ne i 790X.

Najbolji izbor, ali i najskuplji je ASUS M3A32-MVP Deluxe AM2+ sa cipsetom 790FX. Sampion overklokovanja takodje ima i jednu vaznu tehnicku prednost: kada ubodes 2 graficke, obe rade u punom rezimu x16 !!!

Sto se tice novijih cipsetova (sa SB700) kod nas ih jos nisam video osim integruse 780G koja jeste odlicna, ali nema ono sto ti trazis.

Dakle:
1. Asus M3N-HD/HDMI, nForce 750a SLI ___________ 130 e (ne preporucujem)
2. Asus M3N-HT Deluxe/HDMI, nForce 780a SLI _____ 190 e (ne preporucujem)
3. Gigabyte GA-MA790X-DS4 ____________________ 100 e (moze)
4. ASUS M3A32-MVP Deluxe AM2+ _______________ 150 e (moze, moze)

Ako zelis da tvoj Phenom X4 9850 pokaze sta ume, uzmi plocu pod 4.

Napomena: WiFi dodatak oznacava skuplju, multipotentniju, ali cak i nesto losiju varijantu poslednje ploce, pa to izbegni.

Sto se tice PCI slotova, ako ubodes dve jednoslotne kartice (npr. HD 3850) ostaju ti dva na svim plocama, a ako ubadas dvoslotne kartice, ostaje ti po jedan PCI slot svuda.

BataCele re: ukimafija 03.05.2008. 23:05 #53247

Brate, nemoj napamet.

Phenom X4 9850 i Q6600 nisu za poredjenje (AMD ovde prosto odskace), cak ni kad se Intel overklokuje, a po ceni su priblizni.

Mozda da poredis Phenom 9750 sa Q6600, pa kad se kloknu - Intel odmakne.

Valjda je vreme da Intel skine cene i da prestane varanje naivnog sveta sa procesorima od vise stotina evra za 10-20% napretka.

surovi86 Lele lele 04.05.2008. 00:10 #53250

broj poruka: 33
Od tog Phenom X4 9850 kloknutog na 2800mhz je cak i C2D8400 brzi kad se klokne na 4250mhz u vecini testova i realnih aplikacija, ja to znam iz licnog iskustva, ali nije bitno, ovde to sto neko ima konkretno mogucnost da nesto proba testira nema nikakvu vrednost pa zato evo i linka jednog od testova. Ja licno nesto ne verujem mnogo u testove koji se mogu vidti na internetu zato sto su mahom komercijalni i ko zna dali su tacni i sa kojim razlogom su radjeni, zato verujem svojim ocima i ovj test sam odabrao zato sto je dao skoro iste rezultate kao sto sam ih i ja dobio. Nesto sto mi je ostalo u secanju je recimo 3Dmark06 4000poena cpu test pri kloku 4250mhz E8400, Q6600 u istom testu 6000poena pri kloku od 3800mhz dok phenon na svom kloku 2500mhz ima 3500poena a neki prosecan oc za taj procesor je 2900mhz svega 400mhz vise od normalnog kloka pri cemu daje rezultat od oko 4100poena.

Pa ti sad vidi ko pise i govori napamet, ne znam kome je bila upucena tvoja kritika `Brate, nemoj napamet` ali mislim da ces se pronaci u svojim recima

http://www.legitreviews.com/article/682/8/

Ne razumem kao si uopste mogo ovako nesto da napises, neko ce ovo da procita i sa obzirom kojim tonom si sve izreko pomisli ce da je ovo istina. Dosta ce vremena proci dok AMD ne izbaci neki cpu koji ce moci da pariar arhitekturi intelovih procesora, narocito ako uzmemo u obzir da krajem godine stize Nehalem koji ce da bude pravo malo cudo mikro arhitekture. Sve ovo je manje bitno prosecnom korisniku koji hoce da se igra na kompu. Za ozbiljan poso animacije itd ljudi ne zale pare kada kupuju opremu, tako da cena intelove platforme nekom kome je komp osnovno sretstvo za rad i nije neki veliki izdatak a da ne pricamo o poredjenju Q6600 koji je u istom cenovnom rangu kao ovaj ubogi Phenom a brzi je od njega i klokovan i ne klokovan

http://www.sx-team.com

:: Brate, nemoj napamet
::
:: Phenom X4 9850 i Q6600 nisu za poredjenje (AMD ovde prosto odskace), cak ni kad se Intel overklokuje, a po ceni su priblizni.
:: Mozda da poredis Phenom 9750 sa Q6600, pa kad se kloknu - Intel odmakne
:: Valjda je vreme da Intel skine cene i da prestane varanje naivnog sveta sa procesorima od vise stotina evra za 10-20% napretka
BataCele ... 04.05.2008. 01:46 #53260

Nemam snage za raspravu.

No, da napomenem jos jednu stvar. Zaista bi mogao da imas problema ako uzmes neku plocu iz donjeg cenovnog segmenta (ispod 80 jevreja) i na nju ubodes Phenom 9850, a sve zbog napajanja procesora. To su ploce za dvojezgarne procesore.
surovi86 Ne ne 04.05.2008. 15:21 #53289

Nisi se lepo izrazio, nemas argumenata za raspravu a ako ne znas pitaj ili nemoj da se gadjas ne tacnim informacijama zbog drugih ljudi koji ovo citaju. Malo si visiko poleteo sa gomilom informacija o cip setovima itd i na kraju sve to zacinio svojim lepim zeljama da Phenom 9850 nesto vredi dok je realno stanje sasvim drugacije, nazalost to su za sad samo zelje, kazem nazalost zato sto bas iz tog razloga intel odvaljuje sa cenama a to nikako nije dobro za nas potrosace.

:: Nemam snage za raspravu
:: No, da napomenem jos jednu stvar. Zaista bi mogao da imas problema ako uzmes neku plocu iz donjeg cenovnog segmenta (ispod 80 jevreja) i na nju ubodes Phenom 9850, a sve zbog napajanja procesora. To su ploce za dvojezgarne procesore
BataCele ... 04.05.2008. 23:59 #53342

Znas li kako kazu maloj deci ? Ako nesto dovoljno jako zelis, ostvarice se. Tako i ti, samo zazmuri, jako pozeli i bice kako si zamislio.

Sta si zapeo ? Svejedno mi je koji ti CPU koristis i na koliko se klokuje, a siguran sam da nisi ni video u radu pomenuti Phenom. Kako ih onda poredis ? Snagom volje ? Bezveze.

markopvict surovi 05.05.2008. 00:43 #53351

broj poruka: 4515
ae bre ne izazivaj ljude bez razloga! .... i da nauci prvo pravopis! kako te nije sramota imas 22 godine ne znas sta su imenice, glagoli...

Eagle 8500GT = zlo

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
surovi86 Re: ... 05.05.2008. 02:07 #53354

Nemoj da si tako siguran, ja znam dali jesam ili nisam a veruj mi da jesam i to jako detaljno sam imao prilike da se upoznam sa Phenom procesorom klokovanim na 2800-2900mhz. I nisam ja zapeo nego mislim da nema smisla iznositi lazne informacije ili projektovane zelje. Mene licno nije briga koji je brzi niti mi ista znaci. Neko ce ovo da procita sto si napisao a delujes jako ubedljivo i lako mozes da uveris nekog ko ima skromno znanje o hardveru tako da sam morao da reagujem.

Mogo si makar da okacis neki link kojim bi potkrepio svoju tvrdnju a ne da mi pricas neke bajke o maloj deci.

@markopvict
Koga ja to izazivam? Nisam ja nikog izazivao, covek je jednostavno izno ne tacnu informaciju da nekazem laz. Sta treb da cutim pred ovakvim glupostima, zar nije svrha foruma razmenjivanje iskustava, da je imao iole malo iskustva sa ovim o cemu je pisao nebi mogo ovako nesto da kaze zato nisam mogo da mu precutim i nikog nisma izazivao.

BataCele je napisao `Brate, nemoj napamet` nije bilo upuceno meni ali nemogu da verujem da covek koji nema pojma sta pise kaze nekom ovako nesto. I posle ja izazivam. Neka demantuje ono sto sam reko ako moze. Znam da ne moze zato sto je sve sto sam reko istina koju sam potkrepio adekvatnim linkom u kome se sve lepo vidi. Imao sam i licnog iskustva kao sto sam reko. Ali naravno kad nemas argumenata onda seldi izvlacene `Nemam snage za raspravu` za kakvu raspravu? Iznosi prvo gomilu gluposti i to sa uzivanjem rekolo bi se da bi na kraju umesto da obrazlozi ono so je reko poceo da laprda nesto nevezanio za temu pokusavajuci da se izvuce sa tim, zato sto je i sam svestan da nije upravu. Mislim jebes i to ko je upravu ali nema smisla iznositi neistine i lazi, pa ovo neko cita i na osnovu toga ce odluciti sta da kupi.

Sto se mog krivopisa tice to smo davno utvrdili da se nemoze promeniti tako da mozes slobodno da mi das 1 iz pravopisa, ali kao ti nesto znaci tebi ili bilo kome obrati paznju na ono sto napisem a vezano za hrdver pa ako imas prilike proveri ja znam da sve sto napisem je provereno tacno jer nikad ne pisem o necemu ako nisam imao priolike da radim sa tim i detalno istestiram onako kako se to zaista radi. Sigurno nikad necu napisati kupo je moj komsija njemu ne radi ili nesto tog tipa, jednostvno sa hardverom ser radi drugacije i misljenje o necemu se iznosi na osnovu drugih kriterijuma test programa itd.

:: Znas li kako kazu maloj deci ? Ako nesto dovoljno jako zelis, ostvarice se. Tako i ti, samo zazmuri, jako pozeli i bice kako si zamislio
:: Sta si zapeo ? Svejedno mi je koji ti CPU koristis i na koliko se klokuje, a siguran sam da nisi ni video u radu pomenuti Phenom. Kako ih onda poredis ? Snagom volje ? Bezveze
SkyFire Re: surovi 05.05.2008. 02:41 #53357

broj poruka: 18472
Nema on 22 God...Lik je mnogo stariji a i svima se vec pretstavio jer je poznatiji kao Zajebani...Inace nikog ne branim i ne drzim stranu ali reci cu da ako je neki post izneo sigurno nije da bi tek onako rekao,momka poznajem i znam da nije folirant i da ima svakodnevni pristup hardware-u vise od bilo koga ovde na forumu tako da sigurno to sto govori nije laz vec proverena cinjenica...

P.S.@BataCele@ znam da si fan AMD-a ali nekad moras da budes realniji i pomiris se sa cinjenicom da AMD mnooogo kasni za Intel-om i da nije ni blizu performansi koje Intel procesori nude...Surova je to realnost ali tako je...

@surovi86@ Nenade uloguj se sa drugim User Name-om ides mi na zivce vise sa ovakvim pojavljivanjem...Nije ni cudo sto te ljudi ne uzimaju za ozbiljno jer misle da si neki balavac!Napravi novi nalog i to ti je to!

Intel KICK-ASS,nVidia Is The Law - (May the force be with you) - GeForce is The Power!
@PCBeast@

:: ae bre ne izazivaj ljude bez razloga! .... i da nauci prvo pravopis! kako te nije sramota imas 22 godine ne znas sta su imenice, glagoli..
:: __________________________________
:: Eagle 8500GT = zlo
markopvict @ surovi :ok jebes pravopis ... al iritira taj tvoj nick! 05.05.2008. 03:50 #53361

broj poruka: 4515
@ sky
Dacu mu uskoro jedan zadatak da mi sastavi Low budzet masinu ... pa cemo da proverimo

pozz

Eagle 8500GT = zlo

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BataCele Pobogu, covece 05.05.2008. 08:58 #53365

Spusti loptu. Kao da si popio dva piva i seo za tastaturu.

Ajde sad, da kazem koju u svrhu odgovora.

Postoji tu par detalja koje treba pomenuti. Naime, testovi u kojima je Phenom preskakao pomenuti procesor iz Intela, radjeni su na ploci sa 780G cipsetom. Naravno, dolazilo je do problema sa stabilnoscu sistema zbog napajanja i neophodnih 125W, ali kada je (nakon vise pokusaja) postignuta stabilnost, rezultati su bili neocekivano dobri. Nazalost, bilo je za moju dusu i nemam link da ponudim.

Govorio sam o rezultatima mojih testova, sto je trazilo mnogo podesavanja na kompu, te mozda i spada u domen eksperimenta, a ne realnog rada. No, izneo sam i svoje subjektivne utiske o svakodnevnom radu u gornjem postu. Ti imas drugacije utiske, smatram da su nijanse u pitanju. Mozda je Phenom 9850 moj favorit iz cisto subjektivnih razloga, ali ja to pripisujem saradnji na liniji CPU-cipset-grafika iz AMD-a.

Navodno da su neki momci radili testiranje sa B3 procesorima i plocama koje jos kod nas nisu stigle (SB700 na ploci sa 790FX cipsetom, poslednje revizije BIOS-a i jos kojesta) i skoro udvostrucili rezultate na testovima u odnosu na 9500/9600. Nisam ni video svojim ocima takvu plocu, tako da ne mogu to da potvrdim.

AMD je toliko lutao sa Phenom procesorima, da nije ostalo drugo do da se niskim cenama bori za trziste - sto se meni licno dopada. Nazalost, najjaci AMD cetvorojezgarni procesor je u rangu najslabijeg Intel-ovog i to je fakat.

Zar da se sporimo da li je najjaci AMD bolji od najslabijeg Intel-a ? Pa to bi bilo smesno. Nije mi tasta osnovala AMD pa da ga branim, jasno je da su u problemima do guse. Samo mislim da za manje para AMD daje nesto vise.

A sada, drmni jos jedno pivo, pa da zapevamo :)

surovi86 Ma sve je uredu BataCele.) 05.05.2008. 15:50 #53386

Ja nisam covek sa kojim se treba prepucavati iz mnogo razloga a jedan od njih i najvazniji je to sto nikad necu napisati ili tvrditi nesto ako nisam imao licnog iskustva, tako da nikom ne dajem razlog da se samnom prepucava vec samo cinjenice. Ako nesto imas da kazes to je ok ali ako nesto tvrdis i pritom imas nadmen stav u tim tvdnjama to je vec nesto drugo a nrarocito ako to sto kazes nije tacno. Treba voditi racuna o onome sto je napisano zato sto to drugi citaju i izvlace neki zakljucak iz toga. Ja znam da mozda zvucum malo prepotentno sa svojim pisanijem, ali sta da radim nisma mogo da odolim a da ti ne odbrusim na taj nacina.

Bilo bi dobro da razmenjujemo iskustva a ne teske reci i uvrede, ja tako nesto nisam ni primetio ovde na forumu zato sam se i uclanio i to je jedeini razlog. Moje iskustvo vezano za hradver sto je ovde konkretno najzanimljivije, je zaista veliko i vrlo rado bih ga podelio sa dobrim ljudima (makar ono sto ja znam) ili nekom zajednicom poput ove na pc berzi. Prisutan sam ja i na drugim forumima vezanim za hardver poput recimo benchmarka na kome su se nazalost `ugnezdili` neki prepotentni debili koji svojim ponasanjem i arogantnim bezobraznim stavovima i vredjanjenjm pokusavaju da lece neke svoje komplekse i kvare smisao jednog kvalitetnog foruma, sto je naj gore u celoj prici pojedini moderatori foruma nisu nista bolji i pokazuju slican nacin ponasanja, tako da sam poco da izbegavam bench kao i mnogo drugih clanova sa kojima sam imao prilike da pricam. Krivo mi je zbog toga ali sta da se radi kod niko nece da obrati paznju i sankcionise na neki nacin takvo ponasanje. Ako nekog interesuje hardverski forum gde se okuplaja dobra ekipa dobro doso je da nam se pridruzi http://www.sx-team.com/forum/

Pozdrav svima i ne zamerite

2m4Y Re: 05.05.2008. 16:07 #53388

broj poruka: 2352
@ BataCele, drago mi je na tvom odgovoru, ali problem je sto mi treba SLi, ne CrossFire! Tako da odpada solucija 4, ta ploca podrzava 4x PCi 2.0, ali CrossFire!

Svim ostalim, sto vole da se prepucavaju, u naslovu mog posta moze da se procita koji procesor zelim, znaci ne zanima me Intel, niti ce me ikad zanimati, makar bio najbolji, a ako bude jedini proizvodjac procesora, ...postacu tesar!
Znam ja dobro, kao i vecina ostalih gde je Intel, a gde AMD, ali ako se setimo proslosti, ...gde je ko bio?

...bilo kako bilo, posto ovo ide u offtopic, a i mali milion puta je raspravljano na ovu temu, procesor je AMD Phenom 9850 Black Edition, a ploca Asus M3N-HT Deluxe/Mempipe... pa sta sad moji AMD-ovci misle o ovome, posto vidim da i dalje postoje dva tabora, kako na CPU, tako i na GPU polju?

Pozdrav, i bez zamerke...
surovi86 Ma nema zamerke:) 05.05.2008. 17:09 #53400

Ja licno nisam nikom naklonjen, samo me zanimaju performanse i nista drugu. Kupujem iskljucivio ono sto je bolje, brze, kvalitetnije. Nekad je AMD bio daleko bolja kupovina u vreme A64 procesora i ja sam tad imao jednog malisu sa DFI plocom koji se klokovao na 3000mhz i drao je svakog intela do pojave serije C2D a onda sam lepo preso na E6600.

Vezano za temu. Bilo bi dobro da pogledas neku od DFI ploca za pomenuti procesor, ja sa plocam tog proizvodjaca imam naj prijatnija iskustva, jedine ploce kojim nisam mogo da nadjem manu u radu, mada nisam nesto preterano ni radio sa njima ali generalno gledano mislai da su najbolje za AMD procesore.

BataCele SLI ? 05.05.2008. 22:08 #53455

Ako je vec tvoj izbor od ponudjenih Asus M3N-HT Deluxe, moram da kazem da je nedovoljno dugo u upotrebi da bi moglo nesto sa sigurnoscu da se kaze (zbog toga, a i zbog SLI je nisam preporucio). Za pocetak, ploca nema ni jednu ozbiljniju zamerku. Ako se pokaze kao sto se na prvi pogled cini, bice to odlicna high end ploca za s.AM2+.

Evo malo i egzotike vezano za nju:

Neobicno je da ima integrisanu grafiku uz tri PCI E 2.0 slota i jedan PCI E 1.0 slot, kao i dva standardna PCI slota i jedan PCI E 1x.
Takodje, inzinjeri su imali neke veoma originalne ideje koje tek treba da zazive, kao sto su:

- GeForce Boost (SLI integruse i jos jedne kartice), ali to je podrzano samo za 8400 GS i 8500 GT
- HybridPower (kada je u 2D modu ploca iskljucuje ubodene grafike i radi samo sa integrusom), ali ovo je podrzano samo za 9800 GTX i 9800 GX2
- 3waySLI (SLI mod za tri grafike), ali ovo je podrzano samo za 8800 Ultra, 8800 GTX i 9xxx

Da mi treba SLI i da imam 190 jevreja na raspolaganju, ovo bi bio izbor. No, tek se pojavila...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs