Mashina je pocela da puca, e sad treba mala pomoc da vidim sta je pocelo da puca? Komp je radio normalno, i prilikom starta pre neki dan nije hteo da podigne sistem (monitor maci u stand-by). Posle reseta biosa komp je podigao sistem i kada sam hteo da proveriom parametre u biosu preko trecine ekrana mi se pojavila crna linija i bios je potpuno zablokirao... Probao sam jos jednom sa clear cmos ali posle toga vise nije hteo da podigne sistem. Samo upali monitor tj dioda promeni boju i tako stoji, kuleri rade i to je to. Proverio sam i sve druge komponente ali isto... Da li je ploca skocala ili...
Problemi sa Asus P5xxx serijom ploca (konkretan model P5P800) koja je veoma slicna sa tom tvojom je u veoma losim elektrolitima u napojnoj sekciji procesora, veoma su mali (820uF/4V) a trpe velike struje i jako brzo propadaju. Proveri da li se neki od njih naduo, ako je to slucaj onda je resenje jako tesko, nabavka takvih elektrolita je skoro nemoguca kod nas, a polovni su takodje u poodmakloj fazi propadanja. Jedino resenje, koje sam ja primenio za jednog prijatelja je bilo stavljanje klasicnih (velikih) elektrolita sa donje strane ploce i to vrednosti 1500uF/6,3V sa nekog starog Asusa (Nichicon). Stavljanje sa gornje strane uz originalni Box kuler je nemoguce, moguce je jedino ako upotrebis neki kuler tipa TX koji je dosta vislji od Box-a i ostavlja mesta visokim elektrolitima. Ili drugo resenje na nosacu ploce (lim na koji se montira ploca a sastavni je deo kucista) da iseces rupe kako bi napravio mesto za elektrolite koje montiras sa donje strane ploce. Naravno ovo vazi u slucaju da je kod tebe taj problem (90% da jeste). Operacija je jako pipljiva i zahteva vestinu i dosta dodatnih stvari, kvalitetnu lemilicu, dobre elektrolite, ESR metar (da proveris elektrolite) i dodatni alat ukoliko se secenje jima pokaze kao neophodno. Verovatno si vec i sam zakljucio da takva operacija ipak zahteva nekog ko se u to razume i ko tacno zna sta treba da uradi. Ako nisi u stanju da sam tako nesto uradis potrazi ljude koji se time bave a imas i nekoliko oglasa na berzi.
Ako su svi elektroliti na oko dobri onda moras krenuti metodom eleiminacije, grafika, memorija, napajanje itd za sta ce ti opet trebati proverene komponente pa ako ih nemas ili nemas od koga da pozajmis opet potrazi nekog ko ce ti to odraditi. Takve kvarove ipak treba da otklanja neko sa iskustvom i rezervnim komponentama, dakle neko ko se time bavi. Ti si otprilike isprobao ono sto se moze bez posedovanja takvog materijala pa sad lepo potrazi nekog ko to moze.
Vaskev, hvala ti kao bratu... Cuo sam da neke Asus-ove ploce imaju te probleme, tako nesto sam i pretpostavio jer sam sve ostalo proverio sa proverenim komponentama za koje pouzdano znam da rade kako treba i uvek isti simptomi. Hteo sam jedno vreme da se zanimam i sa zamenama kondenzatora i tih `zamenljivih` zezalica na plocama (elektronicar sam) ali sam dosao do zakljucka da ne vrede cimanja i batalio sam to...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.