Uzeo bih Intel 2140, i naterao ga na 3.0 Ghz, ali ako je moguce izbegao bih skupe ploce jer kad dodje vreme prodacu celu masinu takvu kakva je i kupiti novu, ne nameravam da menjam samo procesor, dakle zato mi nije bitno da ploca moze vise nego sto mi u ovom trenutku treba. Ipak, uzeo bih Asus ili Gigabyte, ali koliko sam video samo Asus P5GC-VM ima 3xPCI i integrisanu grafiku, a meni je to bitno jer ne zelim da bacam pare na grafiku posto mi masina ne sluzi za igrice. Takodje, 2xPCI mi je malo.
Da li je Asus P5GC-VM dobar izbor, hoce li E2140 moci na 3.0 Ghz na njoj?
Integruše nikad nisu bile overklokeri, naročito ako ćeš da koristiš tu integrisanu grafičku. Bolje uzmi Gigabyte P35-DS3L (cca 75e) koji ima 3 PCI slota i neku najslabiju grafičku (8400GS npr.) ako misliš da dođeš do 3 GHz. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
kao prvo niko ti ne garantuje da ces procesor doterati do 3GHz jer je svaki procesor jedinstven i moze se terati do odredjene granici do koje kad stignes ne mozes dalje sta god da mu radis i kolke god napone da pumpas...drugo, ova asusova ploca koju si predlozio je dno dna...moze sa njom da se overklokuje donekle, ali ipak to je g945 chipset koji je praistorijski i deklarisan je na 1066MHz fsb ili ti 266MHz realno, a tebi da bi izgurao proc do 3GHz treba da doteras fsb do 375 MHz sto na ovoj ploci nikako nije moguce...do 333 jos i nekako, preko toga tesko... ako hoces da overklokujes mislim da je minimum koji moras da uzme Gigabyte GA-P31-DS3L koja kosta nesto manje od 5000dinara...mada, mislim da je pravi izbor ipak GA-P35-DS3L oko 6000din...ja imam tu plocu i taj procesor, do 3GHz ide i to mu je neki maksimum, preko toga nece jer ne moze da podnese veci FSB...dakle vidi... inace, tesko je naci plocu sa integrisanom grafikom, a da se dobro klokuje...one su uglavnom budjzetske i sluze za office masine i home theatre racunare... uzmi neku od ovih ploca i nadji polovnu graficku za pci-e, imas dosta low end grafickih polovnjaka za male pare na oglasima, a to je ono sto tebi treba...ili pitaj nekog ovde na berzi...ljudi sigurno imaju krseve koji im skupljaju prasinu...
Apsolutno nisi jasan sta zelis ali ajde, kad dodje vreme, za sta, to sto planiras da kupis je najgora moguca kombinacija losa ploca sa procesorom koji ima najmanji mnozilac tako da za 3GHz moras da imas plocu koja moze da izdrzi visok FSB a to sa time nece. Pokusaj sa takvom plocom ali uzmi recimo E2180 pa ces verovatno uspeti da doteras na 3GHz. Tesko ces uspeti da nadjes bilo koju plocu sa vise od 3 PCI slota a tesko ces na nekima iskoristiti sva tri ako montiras graficku u PCI-e i ona zauzme susedni slot. Dakle moras voditi racuna i o rasporedu ta 3PCI slota koji su ti dovoljni. Sa integrisanom ces to lakse postici ali neces daleko dogurati sa OC.
Hvala na odgovorima, vrlo su korisni. Vidim da moram da se iskeširam i za ploču.
Za Vaskev: ja hocu sto vise za sto manje pare, ne znam sta je tu nejasno. Hocu da mi masina radi na 3 Ghz, a kad budem hteo nesto vise onda cu je celu prodati, dakle nije mi vazno da li ploca podrzava i jace procesore pa da u buducnosti menjam samo procesor. No kad si vec spomenuo 2180, bas sam i sam video da je razlika u ceni relativno mala, a vec je osnovna freq. 2.0 Ghz, sto nije malo, a i po svemu sto sam procitao lakse ce i da se OC.
I to ste u pravu sto se tice PCI-E kartica, naci ce se neko djubre za 15 eur valjda, ako ne i manje. Samo cini mi se da vecina PCI-E kartica nema klasicni VGA izlaz, a meni to treba, jos uvek sam na CRT.
ja hocu sto vise za sto manje pare, ne znam sta je tu nejasno
Ma to je jasno cim si predlozio tu plocu, nije jasno sta hoces da radis pre a sta hoces da radis posle a sta je pravo vreme. No to nije ni vazno, shvatila se poenta. A za PCI-e karticu za izlaz ne brini samo potrazi da ti daju i DVI-VGA adapter koji se isporucuje sa svakom takvom karticom.
Upravo tako, imam tu plocu i odlicna je....ako hoces dobar klok za male pare uzmi ovu plocu a za graficku se snadji jer je bolje resenje nego integrusa svakako.
Ajd uzdravlje :)
:: Ne moze bez 5500 din, i to ISKLJUCIVO neintegrisano :: Najbolja kupovina Gigabyte GA-P35-DS3 :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647004. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.