Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Problematican ASUS A7S8X-MX sistem
STRANA 1 OD 1
IvanNo1 Problematican ASUS A7S8X-MX sistem 23.09.2005. 19:46 T918

status: user
broj poruka: 466
Sastavih danas jeftin PC. Samo, ne radi. Hard se vrti i power dioda svetli, ali je ekran crn i nista se ne desava (ne cuju se uobicajeni zvuci podizanja). Pod pretpostavkom da su sve komponente ispravne, sta predlazete? Evo sta je u kanti:
Ploca: ASUS A7S8X-MX (SiS 741GX cipset)
CPU: AMD AthlonXP 1700+ (Palomino jezgro)
Memorija: 256MB PQI DDR 400 (Da li je ovo moguci problem? Ploca ne podrzava DDR 400, zapravo, sa ovim CPUom je podrzan samo 266, ali sam mislio da ce to ploca automatski podesiti.)
Graficka, zvucna, LAN, ... integrisani.
FDD, Quantum Fireball 40GB, Teac 524W CD-RW.
Jedini interesantni dzamper je onaj koji odredjuje brzinu FSBa (opcije su 100, 133 i 166MHz) koji sam namestio na 133MHz.
Na ploci je dioda cije znacenje nije objasnjeno u manualu i koja svetli kad prikljucim kabl za napajanje. Jel` ovo u redu?
Upomoc!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- Hm! 23.09.2005. 23:28 #2432

broj poruka: 3529
Pa, ako ploca, i sam kazes ne daje nikakve zvucne efekte, FSB si "namestio" kako treba, ja bih predpostavio da nesto nije uredu sa
1.CPU-om;
2.plocom;
3.grafikom
A sto se tice zelene diode, ona mora da svetli, zato sto je njena namena da daje signalizaciju da je ploca pod naponom.
-ShonE-

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- Bios! 23.09.2005. 23:29 #2433

-ShonE-

-ShonE- Bios! 23.09.2005. 23:30 #2434

Da, zaboravio sam, moze da bude i da je fabricki ostao pogresno postavljen dzamper za reset biosa(Clear CMos), pa proveri to!!!!!
-ShonE-

Fencer ... 23.09.2005. 23:41 #2436

broj poruka: 217

Jel` uopste mozes da udjes u BIOS?

U principu, proveri sve kablove (strujne i ATA), proveri da li je memorija dobro legla, jos bolje prvo izduvaj mem. slot, resetuj BIOS i proveri jos jednom taj dzamper za FSB.

vladarko A jesi li probao i ... 24.09.2005. 00:40 #2437

broj poruka: 4228
Ta ploča hoće da ne radi ako joj ne priključiš i 4-pinski ATX P4 konektor... Vredi proveriti...
insert zovi majstore 24.09.2005. 11:13 #2438

broj poruka: 3
Ne pravi se mnogo pametan, zovi majstore da ti to srede...
Ko zna sta sve moze da bude u pitanju...
IvanNo1 Hvala na odgovorima 24.09.2005. 21:11 #2443

Izgleda da u morati da to ostavim majstorima. Sto se dodatnog prikljucka tice, nema ga na ploci (@Vladarko: jesi li siguran da treba da ga bude na ovoj ploci, ploca je mikro-ATX, nije imao sanse da mi promakne, garantovano ga nema na ovom mom primerku). Probao sam sve zivo, ukljucujuci i postavljanje ploce samo sa procesorom i jednim memorijskim modulom van kucista na sundjer da vidim da nema negde nekog kratkog spoja. Sutra ide kod jednog komsije koji je u tom poslu, a ako on ne pomogne, u ponedeljak ovima sto su mi prodali plocu i memoriju.
IvanNo1 Tuzan kraj misterije 26.09.2005. 19:02 #2455

Cisto da dam prici nekakav (privremeni) epilog, ispostavilo se da sistem nece da butuje samo zato sto je CPU neispravan!
vladarko Sorry 26.09.2005. 22:04 #2456

broj poruka: 4228
Izvini, pomešao sam je sa jednom MSI pločom... Imaš li garanciju na CPU? Ti si ga postavio na ploču?
IvanNo1 Skoro 27.09.2005. 11:30 #2460

Procesor je polovan, ali sam ga uzeo prosle nedelje i vraticu ga, samo izgleda da cu morati da sacekam prvi da covek primi platu.

EDIT: Moram priznati da je ShonE iz prve pogodio o cemu se radi.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs