zanima me da li neko ima konkretne podatke ili informacije o tome koliko su xeon-i napredni ili nazadni u poredjenju sa svojim regularnim kolegama u vidu C2D i C2Q procesora. znam da su oni namenjeni serverskoj familiji ali da li to znaci da su im instrukcioni setovi prilagodjeni doticnim funkcijama ili su sposobni da jednako dobro izvrsavaju i ostale operacije ako ne i bolje? na kraju, ako su bolji (ili nisu) zasto su drasticno skuplji - zbog performansi ili je u pitanju zakon trzista (visoka potraznja, mala ponuda)? pitanje se svodi na to da li je bolje, a ne mora da bude isplativije, pazariti ovakve primerke procesora za ozbiljan rad koji podrazumeva rendering, kompresije, obradu video i grafickog materijala i slicno? Naravno ako poredimo `n` primerak Xeon-a sa `n` rodjakom pretpostavimo da su im svi parametri identicni - fsb, mnozilac, broj jezgara, frekvenca...
:: zanima me da li neko ima konkretne podatke ili informacije o tome koliko su xeon-i napredni ili nazadni u poredjenju sa svojim regularnim kolegama u vidu C2D i C2Q procesora :: znam da su oni namenjeni serverskoj familiji ali da li to znaci da su im instrukcioni setovi prilagodjeni doticnim funkcijama ili su sposobni da jednako dobro izvrsavaju i ostale operacije ako ne i bolje :: na kraju, ako su bolji (ili nisu) zasto su drasticno skuplji - zbog performansi ili je u pitanju zakon trzista (visoka potraznja, mala ponuda) :: pitanje se svodi na to da li je bolje, a ne mora da bude isplativije, pazariti ovakve primerke procesora za ozbiljan rad koji podrazumeva rendering, kompresije, obradu video i grafickog materijala i slicno :: Naravno ako poredimo `n` primerak Xeon-a sa `n` rodjakom pretpostavimo da su im svi parametri identicni - fsb, mnozilac, broj jezgara, frekvenca.. Teoretski Xeon procesori treba da su bolji za rendering od klasicnih C2D procesora(normalno ne svi nego noviji koji su zasnovani na C2D tehnologiji). Najveca prednost im je ustvari mnogo veca izdrzljivost od klasicnih PC procesora i manja potrosnja koja se za serverske procesore najvise `boduje`.Takodje su predvidjeni da rade u mrezi(net rendering) sa i da se ne guse medjusobno sto je klsicna pojava sa PC procesorima. Licno mislim da nisu isplatvljivi zato sto su papreno skupi.A ako su jeftini to je verovatno starija generacija dual core procesora koja sada kosta oko 200e. Moj brat je uzeo skoro za firmu Intel Xeon E5310 Quad Core 1.6GHz i bas ga je hvalio.Nisam siguran ali mislim da ga je platio oko 350e,normalno to su nase cene jer taj procesor kosta ispod 300$,ali se kod nas tesko nalazi i slaba je potraznja tako da mu ne pada cena.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647003. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.