Pomozite mi,imam 550e,e sada...imam 450w chieftec,hteo bi graficku 8800 i neku dobru plocu... od ostale conf q6600 2gb ddr2 pionner dvd
da li ce mi ovo napajanje terati sve ovo ili da uzmem neko drugo...!?Ako mozete u ovih 500e da dodate jos neki dobar cooler za procesor!?Unapred zahvalan
znam da meni taj chif tera q 6600 i 8600gt i ja sada treba da pazarim 8800...tako da ne znam,tu ti treba neko strucan...zara bas nema mikog da pomogne coveku!?
Pa evo covek kaze da mi chieftec radi posao,znaci trebaaju mi samo ploca,graficka i cooler,lepo bi bilo ako mozes da mi pomognes da kupim to i za manje pare ako moze...ono best buy
Bez obzira na potrebnu snagu proizvodjaci napajanja neretko izbacuju napajanja cak i od kilovata i vise! Elem, casopis BUG je tim povodom uradio jedan praktican test u broju 178 [09/2007] gde su radili test grafickih kartica sa DX10 podrskom. Ljudi su prikacili merne instrumente i pratili sveukupno naponsko opterecenje, a racunar sa optikom, 2 diska, P35 plocom, core2duo e6800, 2 giga meorije, wlan kartom su opteretili CPU testom iz 3dmark06 i tako menjali graficke karte i gledali ukupnu naponsku potrosnju.
Sampion potrosnje na testu je bio radeon HD 2900 XT koji je dosao nesto preko 300 vati, iza njega je bio gForce 8800 ultra koji je vukao nesto ispod 300 vati.
Dakle ovo su vrednosti za kompletan racunar pri punom opterecenju. Bez brige oko napajanja. 400 - 450w ce ti biti sasvim dovoljno.
Ali zaboravljas da snaga napajanja nije samo u vatima, Bitni su i amperi na granama, moze da ima on 2000W napajanje i 25A na 12v granama i nece da potera ni 7900GT. Sto se tice tog Chiefteca, on bi trebao da moze da izgura 8800GT. Inace za 500-550e ti mozes da kupis extra kartu,plocu i kuler. Zavisi za sta ti treba. Recimo ako hoces najbolje da uzmes uzmi onda 8800GTS, 512MB i recimo..P5E plocu ili neku drugu sa X38 chipsetom, a kuler zavisi koji, neki obican ti je CM TX2 ili koji vec, neki bolje su 40-60e ako hoces da drzis CPU na 3.6GHz ili vise za 24/7 to su neki tipa Zalman,Thermalright,Tuniq itd.. Ili Gemini 2 koje je tu negde visa srednja klasa mada rekao bi da se ne isplati pored Zalmana 9500 recimo
mb: neka ploca sa x38 chipset-om, a da na nju mozes da ugradis zeljeni cooler (200e) gpu: Inno3D i-Chill 8800GT 512MB (221e) ili Inno3D 8800GT 512MB (188e) - razlikuju se u hladjenju i frekvencijama gpu-a i memorije, ili neka treca 8800GT 512MB psu: OCZ 600SXS (80e) hsf: Zalman CNPS9700 (50e) ili TT Big Typhoon (50e) ili CM GeminII + 2x12cm Fan (50e) ili nesto cetvrto...
napajanje ce ti izgurati konfu bez problema...za grafiku uzmi neku 8800GT (oko 200e),plocu ako hoces da se bavis klokovanjem u velikom stilu, onda uzmi Abit IP35-PRO(oko 150e), a ako ne onda Abit IP35-E ili Gigabyte P35 DS3L(oko 90e)...za hladjenje uzmi TermalTake Bigwater 745(oko 90e), najbolje vodeno hladjenje koje ces naci kod nas...a ko ti se vodeno ne svidja onda uzmi Cooler Master HiperTX...jeftin je, a sasvim odlican ako ne klokujes procesor previse...
U principu plocu treba da odaberes prema svojim potrebama - zasto bi placao nesto sto neces koristiti?
P35 i X38 koriste istu chipset logiku [ICH9] i imaju vrlo male razlike. Ako ne zelis crossfire onda ti cist ICH9 bez RAIDa nudi istu stvar kao i dosta skuplja resenja. Jedina logika da se odlucis na X38 je da ides na DDR3 ali ti to ne ide u korist jer time zaobilazis povoljno stanje DDR2 memorija na trzistu - odnosno imao bi 1 ili eventualno 2GB DDR3 umesto 8GB DDR2! Neko je vec naveo Gigabyte GA-P35-DS3L ali nije cena 90 jura nego 60. Za grafiku ti preporucujem 8600GT jer smatram da 8800GT ne donosi preformanse vredne dodatnih 120 jura ali ako bash zelis 8800GT nije frka. Ako neces da klokujes makinu onda ce ti i BOX kuler biti sasvim dovoljan. Svakako u konacni obracun uvrsti i zvucnu kartu i pristojan 5.1 sistem kako bi imao pun uzitak.
Jel smo mi normalni ? Neka covek lepo uzme GA-G31M-S2L ona mozda moze i za 45e I 8400GS lepo, ako nece da klokuje sta ce mu vise logicno..pa da.. Uf a P35-DS3L, ja mislim da ima i za 55e glat..
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.