Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Mala pomoc oko izbora odredjenih delova
STRANA 1 OD 1
Peggy Mala pomoc oko izbora odredjenih delova 23.02.2008. 17:33 T8336

status: user
broj poruka: 6
Pozdrav svima!

Elem, ako moze par pitanja oko 4 dela koja menjam uskoro:

CPU - kao ljubitelj AMD-a nije mi bas lako da ga se odreknem posle toliko godina, ali i pored cekanja da se Phenom pojavi, pa mogu samo reci da nisam bas presrecna sa onim sta smo dobili. Vidim da bi trebalo oko aprila vec da se pojavim nova serija, koja bi ispravila bugove, ali vredi li to uopste cekati ili ipak preci na Core2Quad Q6600?

Ploca - jednostavno nemam pojma, aj ako je AMD i nekako, ali sta bi islo na ovaj quad od intela? Cisto kao napomena, namera mi je da ubacim ATI-ja 3870 (i to dva u jednom trenutku), pa bi i ploca trebala da podrzava crossfire. Ja licno volim Abit i Asus, pa bih isla na nesto od njih.

Mem - jel bi jedan Kingston od 2Gb HyperX bio ok, s tim sto bih kasnije ubacivala jos 2. ne ide mi se ipak na ove Geil itd memorije.

Sve predloge bih rado cula, hvala!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE C2Q 23.02.2008. 17:40 #45217

broj poruka: 5704
nije BestBuy, pre bih isao na razumnost tj. C2D arhitekruru jer su performanse malo umanjene ali ne da bi se osetile npr. neki E8XXX 6MB L2 koji kosta koliko i E6XXX 4MB je malo sporiji od Q6600. Ploca bilo koja >100e sa iP35 chipsetom: Abit IP35, Asus P5K Pro, DFI IP35...Kingston je odvuek bio OK brand ali je Geil nesto `jaci`, za istu lovu imas izvanredan BlackDragon DDR2-800 ili OCZ Platinum ili SpecEdition OPS . Kingston je skup jer je ovde napraivo karijeru ali daleko od toga da je bolji od Mushkin, G.Skill, Geil, Crucial, Corsair, OCZ...

- R a v e n L o r d -

Peggy Re: C2Q 23.02.2008. 17:51 #45219

:: nije BestBuy, pre bih isao na razumnost tj. C2D arhitekruru jer su performanse malo umanjene ali ne da bi se osetile npr. neki E8XXX 6MB L2 koji kosta koliko i E6XXX 4MB je malo sporiji od Q6600. Ploca bilo koja >100e sa iP35 chipsetom: Abit IP35, Asus P5K Pro, DFI IP35...Kingston je odvuek bio OK brand ali je Geil nesto `jaci`, za istu lovu imas izvanredan BlackDragon DDR2-800 ili OCZ Platinum ili SpecEdition OPS . Kingston je skup jer je ovde napraivo karijeru ali daleko od toga da je bolji od Mushkin, G.Skill, Geil, Crucial, Corsair, OCZ..
::
:: - R a v e n L o r d -

Meh, nisam pratila komponente vec par godina - ali evo koliko se vrtim okolo vidim da se ljudi dobro zale oko Geil memorije. Ja bih licno isla na Mushkin al jednostavno ne vidim da je neko ima (verovatno sam omasila onda), moram ponovo da pogledam ocigledno. Kad bih birala izmedju Geil-a i OCZ-a, isla bih licno na OCZ.

Hvala puno za savet za ploce, to bas dosta smanjuje opseg, moram da vidim tog Abit-a, moje sve ploce su bile njihove do sada.

Ne znam sto se tice CPU-a. mislim zato sam i cekala, i cekala da vidim sta ce AMD da izbaci. Iskreno sam se nadala da ce biti bolje, a i ova nova serija vidim nece pruziti toliko vise koliko ispraviti postojeci problem sto znaci ti mislis da zaboravim na njih ah? Meh ... a imam AMD jos od durona ... blah. Hm, hm pogledacu onda i te C2D onda, vidim ja da ce ovo da potraje.

Hvala na odgovoru i savetima! :)
OCz re 23.02.2008. 18:23 #45225

broj poruka: 2900
Pfft, znas toliko koliko si napisala a ne znas sta bi uzela ?
Za za sta koristis komp ?
Ako spominjes Mushkin-a i Q6600 onda se zna za sta je taj komp,
A ako ides na E6xxx CPU i GeIL onda se takodje zna za sta je taj komp.
Vidi sama sta hoces.
Inace bi ja Geil izbacio iz one ekipe, nema za 50e vrh memorije.
Peggy Re: re 23.02.2008. 18:33 #45227

Pa dobro, zato se i traze saveti i razmenjuju iskustva, zar ne?

Inace komp sluzi prvo za projektovanje, i veoma, veoma zahtevna proracunavanja u vezi istog a drugo sluzi za igranje i to svega i svacega (al tipa Oblivion, ne tipa Sims)

Rekoh ja necu Geil, nemam nista protiv te memorije, al nisam zadovoljna onim sto vidim. Problem kod bolje memorije je naci je. Machine pomenu Mushkin, jeste, znam, al ja i dalje ne vidim da mogu negde da je kupim (barem ne u Bg-u, evo nasla sam jednog uvoznika valjda u Smederevu). Kingston koga pomenuh gore jeste precenjen, ali i njihova cena je pala, pa je ta razlika znatno manja nego sto je nekada bila.

Nemoj pogresno da me shvatis, al ja hocu da saslusam svaki predlog, naravno odlucicu ja sama na kraju, ali svako misljenje je vise nego dobrodoslo.:)

:: Pfft, znas toliko koliko si napisala a ne znas sta bi uzela
:: Za za sta koristis komp ?
:: Ako spominjes Mushkin-a i Q6600 onda se zna za sta je taj komp
:: A ako ides na E6xxx CPU i GeIL onda se takodje zna za sta je taj komp
:: Vidi sama sta hoces
:: Inace bi ja Geil izbacio iz one ekipe, nema za 50e vrh memorije.
OCz re 23.02.2008. 18:37 #45228

Ne zameri ni meni,
Pa mislim da bi trebala da uzmes Q6600, plocu sa P35 chipsetom ( ~85-120e )
Ili ploca sa X38 chipsetom ( jaca, bolje za overclock, cena ~150-200e )
Sto se tice memroije, Mushkin ti je memorija koja se kupuje za bench i cist visoki i ekstremni overclock, jos ako je Redline ili taka neka high-end serija sa micronima.
Ako ti ovo ne radis onda ti je totalno ne potrebna, vidi neki obican Corsair,Kingston HuperX ili tako nesto, moze i OCZ za ~80-90e Platinum ili Titanium.

MACHINE ih 23.02.2008. 18:55 #45230

Geil je odlican brander, bolji od OCZ koji je novija firma. Recimo, model Ultra DDR2-800 je 45e a prodavan je kao alva, nikada nisam imao problema i prolazi sve rigorozne testove. Nemoj da te zavra cena jer je to zbog ulaska na trziste. Ona je realno niza 25% nego sto bi mogla. Pogledaj plocu Abit IP-35 Pro koja je 150e tu bi lepo legao E8400 i 2GB Geil BlackDragon. Ploca je vrh, uz nju moze i neki Asus P5K Deluxe/Premium ili GA-P35-DS4. Ali najbolje da kosta koliko i CPU dakle 150e a ne manje od 100e. Ja ne znam ni jednog strucnjaka koji bi mogao da iskoristi potencijal ove masine na racionalan nacin i da kaze da mu za posao nije dovoljno. Taj sigurno laze. Koliko god bili dobar gradjevinac, arhitekta, elektro-tehnicar...ovo vam je X puta vise nego dovoljno za profesionalni poziv. Ali je moj predlog nVidia to je pravi kompatabilac Intel arhitekturi, ATi/AMD lezi sam sebi, iako Intel ima `open` CrossFire arhitekturu u svojim chipsetovima a ne onu za SLI...

- R a v e n L o r d -

OCz re 23.02.2008. 19:00 #45231

Ja sam za Geil ko ti za MSI, jednostavno imam lose iskustvo sa njime i ja ga licno vise necu kupovati.
Ali dobro, nije da je Geil nos brend, uf, naprotiv, samo meni se ne svidja ovo sto je na nasem trzistu, sta god da je.

Peggy Heh 23.02.2008. 20:43 #45245

Evo bas gledam ovu Abit IP-35 Pro, sto Machine predlozi, moram da priznam da je odlicna. Sad cu da pogledam ove Asusove, ali Abit je Abit sto se mene tice.

Ne znam, mislim za Geil sam, i to bas u poslednje vreme, cula bas lose stvari, i to bas za Ultra, nesto malo bolje za BlackDragon. Jedini koji se nije zalio je neki ortak koji je pazario EVO ONE. Da je jeftinija jeste, al nije do cene. Da li je u pitanju ono sto dolazi kod nas, sto je sasvim moguce, ne znam. Def. Mushkin, ima u Smederevu, nije Bg al sta ces, a ni cifre za Enhanced recimo nisu uopste tako tragicne.

Ne verujem da mogu da se odreknem ATI-ja, narocito sto sam videla kako ova stvar radi u crossfire-u, pa sa sve njak drajverima trenutno.

MACHINE A sta si po zanimanju? 23.02.2008. 20:47 #45246

Vidim da ipak znas dosta o ITu. Jesi li iz Smedereva?

- R a v e n L o r d -

Peggy Re: A sta si po zanimanju? 23.02.2008. 21:23 #45251

:: Vidim da ipak znas dosta o ITu. Jesi li iz Smedereva
:: - R a v e n L o r d -

Mas. ing. pa mi treba ova spravica da poteram Catiu i slicno na njoj. Ova matora komfa grca vec, ostavim je celu noc da racuna, pa opet slabo. Nije ni cudo, stara je, al dobro je sluzila sto je bitno, i to bez nekih vecih problema. Zato ja i volim da dam koji euro vise, mada ni to nije garancija, ali je barem verovatnoca veca da nece biti cupanja kose .)

Meh ... ma moglo bi to mnogo bolje, mislim sto se tice IT-a (mada hvala!). I bilo je nekada, sad se malo zakrecilo ... inace iz Bg-a, al sve se nadam da ce moci ovo za mem, pa ako bas mora i preko City-ja. Za ostatak znam gde cu da nabavim ovde u gradu, samo da se jos smislim, al napreduje lepo.
MACHINE Re: Re: A sta si po zanimanju? 23.02.2008. 21:27 #45252

Ja sam nekada davno radio u Catia-i, zaista mocna alatka, unekoliko drugacija od Autodesk Mechanical Desktop. Znaci zavrsila si masinski fax, onda smo komsije, ja sam ETF-ovac...eh, uvek se time pohvalim, mada me nekad pljuju :-)

- R a v e n L o r d -

:: :: Vidim da ipak znas dosta o ITu. Jesi li iz Smedereva
:: ::
:: :: - R a v e n L o r d -
:: Mas. ing. pa mi treba ova spravica da poteram Catiu i slicno na njoj. Ova matora komfa grca vec, ostavim je celu noc da racuna, pa opet slabo. Nije ni cudo, stara je, al dobro je sluzila sto je bitno, i to bez nekih vecih problema. Zato ja i volim da dam koji euro vise, mada ni to nije garancija, ali je barem verovatnoca veca da nece biti cupanja kose .)
:: Meh ... ma moglo bi to mnogo bolje, mislim sto se tice IT-a (mada hvala!). I bilo je nekada, sad se malo zakrecilo ... inace iz Bg-a, al sve se nadam da ce moci ovo za mem, pa ako bas mora i preko City-ja. Za ostatak znam gde cu da nabavim ovde u gradu, samo da se jos smislim, al napreduje lepo.
Peggy Re: Re: Re: A sta si po zanimanju? 23.02.2008. 21:37 #45255

:: Ja sam nekada davno radio u Catia-i, zaista mocna alatka, unekoliko drugacija od Autodesk Mechanical Desktop. Znaci zavrsila si masinski fax, onda smo komsije, ja sam ETF-ovac...eh, uvek se time pohvalim, mada me nekad pljuju :-

Da, apsolutno, Catia je vrhunska igracka. Meni je bilo malo neobicno kada sam se prvi put prebacila na nju, AC, AMD se koristio do tada, mada i kod nas objektivno gledano jos uvek nema toliko potrebe da se prelazi na Catia-u. Upari to sa jos programcicima tipa Nastran, Patran (mada sa ova dva jos nisam pocela) i divota. Kad smo kod nje, s`obzirom da mi koristimo kopije koje koristimo (da to kazem na lep nacin) otisao ortak u Kanadu, i traze da pokaze sta zna - kaze on nema problema, seda za komp a tamo neka matora verzija, ako je bila 4-ka, dobro je. Ovi se silno iscudjavali kako je on to radio na najnovijoj - ludnica.

Heh, ETF. Da, da ... pa komsije :) E koliko sam samo vremena provela kod tebe na faksu dole u podrumu kafenisuci, vise nego na mom verovatno ... i treba da se hvalis, sto ... pa nije bas to tako lagana stvar.
Synchro off topic 06.03.2008. 01:20 #46661

broj poruka: 9
...dvoje su se tako smuvali...

Ko ne zna šta mu je, neka pogleda gde mu je, pa ako ga ne nađe - to mu je!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs