Mislim da na moju staru masinu ubacim HD od 400 gb pa sad neznam kako dal se ubacuje pre startovanja sistema imam na njoj HD od 80 gb i mislim da nije SATA ? Dal ce to moci ? Mozeli mi neko objasniti maticna je M55S-S3 gigabyte ! Nenosimi se serviserima..
Kupi SataII hard od 400GB ili koliko vec, dobices uz njega, tj uz maticnu si vec dobio SataII prikljucak, povezes ga sa hardom i ubacis isto tako i za napajanje HDD-a, to je to, onda ako hoces njega da koristis kao glavni HDD, gde je i operativni sistem, onda moras da ga formatiras ( ovo moras sve jedno ) i na njega instaliras nov svez sistem.
Ako nemas SATA plocu ne mozes da koristis SATA hard disk. Uzmi lepo sa ATA konekcijom i ukljuci ga kad je komp ugasen,a ako nece da ti butuje namesti u biosu first hdd boot device,a ako i to nece onda moras ili da skines ili da premestis dzamper na hardu. Posle ga u iz control panel>computer managment>storage podelis na particije i formatiras u NTFS obavezno ako koristis XP.
Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci !!!
Pretpostavimo da ništa ne znaš. Na ploči imaš SATA II konektor, znači uzmi odgovarajući SATA II disk. Postaraj se da imaš `bootabilni` cd sa nekim programom za pravljenje particija i formatiranje HDD-a. Najbolje Hiren`s boot cd. Pre ubacivanja i povezivanja novog hard diska, moraš da mu podesiš `jumpere`. Namesti ga na `slave` ako ga povezuješ na granu (kabel, kontroler) na kojoj je prvi HDD (koji je `master`). Kada povežeš sve, onda pokreni alat za particije sa cd-a. Napravi particije na novom hard disku kako želiš i formatiraj ih (može biti i samo jedna particija). Posle toga normalno startuj svoj dotadašnji sistem i on će ti prepoznati novi hardver. Restartuj mašinu i uživaj.
Nepismenim i polupismenim ljudima treba zakonom zabraniti upotrebu tastature!
Posto si vec resio da kupis tako veliki hard disk onda mislim da ti je najbolji izbor Western Digital wd5000aaks, ekstra hard disk od 85 eura (mala je razlika izmedju tog i od 400). Kupis lepo taj hard i Sata kabal (100 din) i kupis adapter za naponski kabl recimo da ga mozes nazvati adapter sa ata na sata napajanje (150 din). Kada sve to kupis i doneses kuci izbacis lepo stari hard zasrafis ovaj novi, gore spomenuti sata kabl ubacis na jedno od cini mi se 2 mesta koje imas na ploci gde taj kabl moze da udje (imas sigurno) i lepo uzmes i ponovo dignes sistem (ako zelis da ti sistem bude na tom velikom hardu). Jedino sto ces da proveris jeste napajanje. Mislim da bi valjalo da bude 400w i vise. Ako nemozes da resis spreman sam da pomognem i fizicki... B.F.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647002. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.