Ovo je bilo prošlo pitanje na koje sam dobio odgovor da je fora zbog memorijskog kontrolera u samom procesoru što i nije neki odgovor( može biti bilo gde, zar je bitno gde je) mislim da se odgovor krije negde drugde i da nema veze gde se nalazi mem. kontroler već kako adresira memoriju. E sad novo pitanje, oće li raditi u dualu ako stavim još jedan modul od 1Gb rama tako da podelim na 2x1,5Gb? Ploča neće da radi u dual channel modu za memoriju pa me interesuje jel moguće nekako, naime imao sam 2 modula od po 512 MB i sve je bilo OK, međutim kada sam ubacio još jedan od 1 GB ploča prikazuje da radi u single channel modu. U uputstvu od ploče sam video da se dual channel ostvaruje sa 2 ili sa 4 modula ali mi nije jasno zašto jer sam imao iskustvo sa nForce2 pločama koje su radile i sa 3 modula u dual channel modu (najveći modul u dimm1 a manji 2 x 512 u dimm3 i dimm4), dakle ako neko zna kako, ako ne, moraću da menjam ova 2 od 512 MB za 1 od 1 GB.
Najbolji savet je da lepo ako mozes nabavis module radi testiranja, pa ako prodje onda ih lepo kupis, tako sam ja od ortaka pozajmio dva modula, i pored svoja dva, sve to lepo istestirao, pa tek onda kupovina(sada ih je 4 na ploci i rade u dualu)!
Sva cetiri su ista (corsair 4x1Gb), a posto su kod tebe cini mi se kako si opisao situaciju, 2 x 512 i jos 2 x 1gb, zato ti savetujem da prvo to istestiras pre kupovine.
:: jel su ti sva četiri modula ista ili neka kombinacija :: :: ::
Od mene i od drugih iskusnih kolega si već dobio odgovor na pitanje. Ovo što si sam predložio smo ti već objasnili da tako ne može da radi. Ako hoćeš da ti dual channel radi poslušaj savet od ranije. Ako ti se odgovori ne sviđaju idi u servis, plati, pa neka ti nameste da radi (a u servisu će ti uraditi ono što smo ti mi predložili)
Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju
:: Ovo je bilo prošlo pitanje na koje sam dobio odgovor da je fora zbog memorijskog kontrolera u samom procesoru što i nije neki odgovor( može biti bilo gde, zar je bitno gde je) mislim da se odgovor krije negde drugde i da nema veze gde se nalazi mem. kontroler već kako adresira memoriju. E sad novo pitanje, oće li raditi u dualu ako stavim još jedan modul od 1Gb rama tako da podelim na 2x1,5Gb :: Ploča neće da radi u dual channel modu za memoriju pa me interesuje jel moguće nekako, naime imao sam 2 modula od po 512 MB i sve je bilo OK, međutim kada sam ubacio još jedan od 1 GB ploča prikazuje da radi u single channel modu. U uputstvu od ploče sam video da se dual channel ostvaruje sa 2 ili sa 4 modula ali mi nije jasno zašto jer sam imao iskustvo sa nForce2 pločama koje su radile i sa 3 modula u dual channel modu (najveći modul u dimm1 a manji 2 x 512 u dimm3 i dimm4), dakle ako neko zna kako, ako ne, moraću da menjam ova 2 od 512 MB za 1 od 1 GB. ::
pa nisam expert i odmah mogu da kazem da ne znam zasto nece da ti radi ploca u dual channel-u (da li je u pitanju memorijski kontroler ili memorijski moduli itd.) ali verovatno ti nikako nece proraditi u toj kombinaciji tim pre sto u uputstvu ploce pise da dual ch. mod radi sa 2 ili 4 modula tako da mi nije jasno sto se bunis :) dosada (kako je valjda vec objasnjeno n puta) znamo da treba upariti mem. module istih specifikacija (pocev od kapaciteta, latencija itd.) i dual ch. ce raditi (ili je d.ch. za svu memoriju, ili je single, ne verujem da neki moduli mogu da rade po jednom, a neki po drugom sistemu u istoj masini u isto vreme) No, pomenucu da se intel dici sa novim X48 chipsetom (vezano za ovu temu) da on moze da podrzava dual ch. mod BEZ OBZIRA na specifikacije mem. modula. Shodno tome dolazim do zakljucka da je u ovom slucaju odgovor da tvoj CHIPSET (gde god se nalazio memorijski kontroler) ne podrzava varijantu dual ch. moda koju bi ti da primenis. Nadam se da ti ovaj post nesto vredi.
pa nisam expert i odmah mogu da kazem da ne znam zasto nece da ti radi ploca u dual channel-u (da li je u pitanju memorijski kontroler ili memorijski moduli itd.) ali verovatno ti nikako nece proraditi u toj kombinaciji tim pre sto u uputstvu ploce pise da dual ch. mod radi sa 2 ili 4 modula tako da mi nije jasno sto se bunis :) dosada (kako je valjda vec objasnjeno n puta) znamo da treba upariti mem. module istih specifikacija (pocev od kapaciteta, latencija itd.) i dual ch. ce raditi (ili je d.ch. za svu memoriju, ili je single, ne verujem da neki moduli mogu da rade po jednom, a neki po drugom sistemu u istoj masini u isto vreme) No, pomenucu da se intel dici sa novim X48 chipsetom (vezano za ovu temu) da on moze da podrzava dual ch. mod BEZ OBZIRA na specifikacije mem. modula. Shodno tome dolazim do zakljucka da je u ovom slucaju odgovor da tvoj CHIPSET (gde god se nalazio memorijski kontroler) ne podrzava varijantu dual ch. moda koju bi ti da primenis. Nadam se da ti ovaj post nesto vredi.
Od mene i od drugih iskusnih kolega si već dobio odgovor na pitanje.
Ma jel moze ipak nekako? Na nekim plocama moze na nekima ne, na Ga ploci sa NF2 radila je kombinacija 2x256MB + 1x512MB verovatno je moguca i druga kombinacija kao 2x512 + 1x1024 ali to nije i da mora da radi. Drugo i jos vaznije na Intel platformi dual chennel ima nekog smisla na AMD-u skoro i da ne prema tome poslusaj ljude i rastrampi module ako ti je to toliko vazno pa se posle sekiraj sto nisi nista postigao. Ajd u zdravlje.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.