Planiram da zamenim procesor na matičnoj ploči Gigabyte GA-586ATX2 rev2.15. Trenutno je na njoj AMD K6-2 na 300 mhz. U uputstvu sam pronašao da ploča podržava K6-2 procesore na 266, 300, 350, i 400 Mhz. Ja sam nabavio K6-2 na 500 Mhz, a moje pitanje je dali mogu bez posledica da ubacim taj CPU na toj ploči, i kako da podesim bios?
Možeš da staviš taj drugi procesor, ali se neće ništa dogoditi. Zašto? Na starim pločama eksterni takt procesora,množilac,napon procesora šteluje se ručno na ploči (kombinacija džampera,prekidačima-SW),a ne iz BIOS-a,na sledeći način: eksterni takt x množilac = interni takt procesora. Tvoj slučaj: 500MHz(interni) : 66MHz(esterni) = 7,5 - množilac što tvoja ploča ne podržava po uputstvu koje si naveo(množilac max = 6). Naponi su verovatno isti za oba procesora(mada proveri).
ima nedokumentovanih načina da se to uradi. Koliko vidim imaš ploču koja ne podržava 100Mhz FSB, ali veliki broj tih ploča može da podrži 75 i 83.33Mhz, mada možda nema u uputstvu. POred toga, često postoje i nedokumentovani položaji jumpera za množilac sa preko 4.5x. Znači, prvo namesti FSB na 66 i isprobaj sve moguće kombinacije za množilac da bi video koji su nedokumentovani položaji. POsle toga probaj da povećaš FSB (uspeh zavisi od kvaliteta memorije) i iskombinuj nešto da dobiješ 500mhz. Naravno, izvestan rizik ovde postoji. Ilustacije radi, ja sam pre 7godina imao VxPro ploču koja je stabilno gurala isti procesor na 83.33*6=500, pri čemi su i FSB i množilac bili nezvanični (doduše sa malilm Vmod-om, jer ploča nije podržava nizak napon za K6-2 - ti nemaš taj problem).
...sad se postavlja novo pitanje, dali mi se uopšte isplati da rizikujem da oštetim ploču ili procesor, ili da ostavim da radi sa tim starim procesorom od 300 MHZ.
Možda nebi ni primetio ubrzanje, mada je ipak to 200 mhz jače.
Tu mašinu bi koristio za video nadzor u lokalu na Win XP
Isplati se, po meni, obzirom da macina ne vredi ništa- ništa ne gubiš i ako je uništiš. Ipak, neko ubrzanje nećeš osetiti ako nemaš dovoljno RAMa da nahraniš WIN XP, a ja ne bih stavljao ispod 512MB. Naravno, prvo vidi da li možeš da povećaš clock a da ga ne spališ a onda, eventualno, ulaži u mem,
Jesi li siguran? Biće da je obrnuto - 4xSIMM i 2xDIMM. SIMM je 72 pinski modul, slotovi su obično bele boje, a DIMM je 184pin, slotovi su crne boje i nešto duži. Ako imaš DIMM onda ima nade, jer možeš da staviš 2x256MB SDRAM, bilo koje brzine (ali uzmi PC100 ili PC133 ako ćeš povećati FSB). Važan je raspored ali se ne sećam najbolje, mislim da će prihvatiti samo dvostrane module od 256MB. Anyway, nemoj kupovati a da ne možeš da probaš pogotovu što je to stara mem koja može biti i neispravna. Negde na ploči je valjda i jumper koji određuje koji su slotovi u upotrebi (SIMM ili DIMM) i jedan za vrstu memorije (postoji i EDOram za DIMM a on traži veću voltažu).
...u pravu si Dragg, ploča ima 4 x EDO slotove i 2x za SDRAM
rešio sam moj problem, znači, moja ploča ne podržava jači množilac od 5,5 što znači podržava procesore do 366 MHz. Skinuo sam AMD-a od 300 i ubacio od 500 MHz i podesio da radi na 366 MHz i sad radi lepo. Nebi ništa više dirao, neka radi tako, jer mi treba pouzdanost zbog video nadzora i ta mašina će raditi 24h non-stop tako da je ovo sigurno.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.