Vec nekih dobrih desetak dana testiram komp koji sam sastavio i od pocetka imam osecaj da nesto ne funkcionise tako dobro kao sto bi trebalo.
Konkretan problem je sledeci - nakon sto restartujem komp iz windowsa monitor pokaze no signal i vise ne moze da `uhvati` signal od graficke! Komp se `u pozadini` normalno restartuje i podize Win, te se preko tastature moze iskljuciti/restartovati. Naravno svaki sledeci restart ima isti efekat, dok posle iskljucivanja i ponovnog paljenja sve funkcionise kako treba. Znaci cak i kad udjem u bios, pa posle izlaska on bootuje, ponovo nema signala na monitoru i moram da iskljucim komp na opisani nacin. Primetio sam da kada iskljucim komp na dugme, pa ukljucim posle 1-2 sekunde, ekran i dalje ne dobija signal. Tek kada ga ugasim, sacekam 10ak sekundi pa onda ukljucim, pojavljuje se slika i sve funkcionise OK. Takodje sam primetio da kada dodje do uskakanja `pomocnog` biosa (dual bios) problem nestane, ali se ponovo pojavi - ne mogu da povezem zasto. U biosu ne znam za neka podesavanja koja bi mogla da uticu na ovaj problem, pa zato i sumnjam na plocu.
Dosta sam vas davio, evo i komponenti: Gigabyte P35 DS4 rev2 (bios F11) Asus 3870 Corsair HX620 Q6600 @400x8 Geil EVO One 2x1GB Samsung 206BW (povezan preko DVI)
Sve komponente rade na default voltazama i taktovima (osim procesora) a stabilnost je testirana pomocu OCCT, S&M, Memtest, 3DMark06. Instaliran je Win XP Pro SP2 + Autopatcher za avgust 2007 i Catalyst 8.1 (probao sa i bez CCC).
Eh, da, monitor je radio normalno na prethodnom kompu na 6800GT preko DVI tako da bih njega iskljucio kao moguceg krivca. Po meni ostaju: 1)ploca, 2)graficka, 3)napajanje(??)
Bilo kakva ideja/misljenje je dobrodoslo.
I hvala svima koji su imali zivaca da sve ovo citaju :)
Proveri konektore PSU-a ka ploci, grafici...proveri kontakte CPU, RAM, kartica....proveri da li je uticnica uzemljena i ako ides preko SurgeArrest protectora izbegni ga za sada. Prikaci monitor na drugi DVI prikljucak. Flashuj najnoviji BIOS i ucitaj Setup Defaults, neka ostane na njima. Vidi sta se sada desava....
Ako je isto, u BIOSu podesi PCI VGA init first i u masinu ubodi bilo koju PCI grafiku i monitor okaci na nju. Nemoj vaditi PCI-e grafiku (postoji specifican razlog). Ucitaj npr. Knoppix i vidi kako se masina ponasa. Ako je problem nestao znas sta je...
Plocu mozes proveriti programom Hot CPU Tester Pro 4.4.1 tako sto ces ukljuciti sve sto se tice komunikacije CPU-chipset i ostaviti par sati. Grafiku je malo teze testirati od pukog 3Dmarka koji nije matematicko-fizicki model za proveru ispravnosti, dakle, nema algoritam za debuging. Za to ti moze posluziti testiranje VRAMa preko PassMark Burn-In-Test Pro 5.3 za modul koji se tice 2D/3D sa ignore skipped frames...ako ti nalazi total video ram kako treba...
Naisao sam na slican problem kod jednog prijatelja. Problem je bio u tome sto je RAM (Geil Ultra Plus) predvidjen da radi na 2 ili 2.1v (ne mogu da se setim),a ploca po difaltu obezbedjuje minimalnu voltazu od 1.8v.Moguce da je i kod tebe isti problem.Proveri koja je predvidjena voltaza za tvoje module i podesi u BIOSu. U BIOSu na GA plocama to izgleda ovako: +1=1.9v +2=2.0v +3=2.1v ...skapirao si vec...
Nisam ocekivao da ce neko da se muci da odgovara u ovo doba! I to jos ovako detaljno :)
Elem, sad cu da povadim/vratim konektore za PSU, graficku i RAM (jedino ne znam sta da vidim kod procesora, on mora da je OK, a i temperature su mu < 55C posle 1h u OCCT-u). Imam APC SurgeArrest ali ako njega izbacim, moracu svakako da idem preko nekog `lopova` jer nemam dovoljno uticnica u zidu. BIOS na ploci je najnoviji F11. Probacu opet sa Setup defaults, ali sam pomenuo gore da nakon ucitavanja `rezervnog` biosa problem nestane ali se opet pojavi, a ja ne mogu da provalim kako. A za PCI grafiku nije problem, izbunaricu neku, ali da li ce to definitivno da pokaze da je problem u Asus 3870 - da li je moguce da, posle `mekog` restarta ploca nece da daje dovoljno struje PCI-e slotu/grafickoj pa zato ona ne salje signal? Jos jedno pitanje - u biosu za +12V uvek pokazuje ispod 12 i cesto varira a u ostalim programima (npr. CPUID Hardware Monitor 1.06) pokazuje pogresnu vrednost ali isto varira, cak i kad je idle. Ne verujem da je to tacno ali bolje da pitam... Hot CPU Tester pustam veceras pa nek radi do ujutru a sutra cu PassMark pa da vidimo ako treba i PCI grafiku.
hvala, nadam se da cemo nesto otkriti jer mi je nezgodno sto sam plocu i graficku uzeo u drugim firmama pa ne mogu da odnesem i da ih pustim da se oni zezaju sa tim
Nije to problem, stavljao sam od +0.1 do +0.3 i radi OK. Sada drzim na 2.0V 800 4-4-4-12 i prolazi Memtest (butabilni) bez problema.
Trebao sam to da napomenem na pocetku ali zaboravih... Pohvale i za DaSick-a :) Nema spavanja pred mec Djokovica :)
PS Jedino kad sam popio greske u Memtesu je kad sam ukljucio onaj Performace Enhancer (ili kako vec) na Turbo. Sada mi stoji na Standard i tako prolazi sve pomenute testove stabilnosti.
Ne znam cime si testirao RAM. MemTest86+ 1.70 i MemTest86 3.3/3.4 su zemlja i nebo. Prvi ima stari core sa v3.2 koji ne hvata pola gresaka...Dakle, moras testove odraditi sa MemTest 3.4 ili GoldMemory 6.92
- R a v e n L o r d -
:: Nije to problem, stavljao sam od +0.1 do +0.3 i radi OK. Sada drzim na 2.0V 800 4-4-4-12 i prolazi Memtest (butabilni) bez problema :: :: Trebao sam to da napomenem na pocetku ali zaboravih.. :: Pohvale i za DaSick-a :) Nema spavanja pred mec Djokovica : :: :: PS Jedino kad sam popio greske u Memtesu je kad sam ukljucio onaj Performace Enhancer (ili kako vec) na Turbo. Sada mi stoji na Standard i tako prolazi sve pomenute testove stabilnosti.
Nekada davno bio je slican problem kada smo kod drugara na jednu granu od napajanja nakacili HD, floppy, ventilator na kucistu i graficku ATI 9800 Pro. Iskljucili smo floppy i ventilator, od tada je sve u redu.
:: Nekada davno bio je slican problem kada smo kod drugara na jednu granu od napajanja nakacili HD, floppy, ventilator na kucistu i graficku ATI 9800 Pro. Iskljucili smo floppy i ventilator, od tada je sve u redu :: :: ::
Sad sam proverio - koristio sam Memtest86 3.4a. Dok testira memoriju pise 3.4. Ako on ne valja, mogu da probam i sa GoldMemory.
A Hot CPU Tester je zavrsio testiranje posle 6 sati i izbacio neki prozorcic sa Minidump error i kada sam mu dao OK, zatvorio je ceo program. Jel mogu negde da pronadjem rezultate testiranja ili moram da ga pustim ponovo?
@BataCele - Graficka ima svoj poseban kabl za PCI-e napajanje (6 ili 8 pina). Na zasebnom kablu su 2xSATA HDD a na drugom 2xoptika + 1 ventilator. Ne znam kako da menjam raspored - imam jedan PSU kabl sa 2x sata i jedan sa 3xmolex. HX620 bi trebao da bude dovoljan za ovako nesto. Zato sam gore postavio pitanje u vezi onih varirajucih 12V...
Ja obicno ne ukljucujem minidump vec samo log vizuelno, ali sto kazes ume da baguje i nestane...baci ovamo Verbose Log izvestaj...ako je t sve OK, probaj ono gore, drugi DVI, setup defaults, i potom PCI grafika...
- R a v e n L o r d -
:: Nasao sam log od Hot CPU Testera pa ako ti mozes da protumacis mogu da ga postavim ovde. Uglavnom na kraju svake stavke stoji 0, 1, 2 ili 3.
odavde se ne moze nista zakljuciti o greskama, ovaj deo loga se odnosi na inicijalizaciju pojednacnih modula ali nema konkluzije o tome kako se zavrsavaju: sa uspehom ili neuspehom a kamo li o tipu eventualne greske...u svakom slucaju moras videti zavrsni screen
ok, pusticu HCPUT ponovo. Jel mora da radi 6 sati ili moze i manje?
Uglavnom, ucitao sam default u biosu i (za sada) se situacija popravila. Proverio sam sve konektore, RAM i graficku i ubacio sam DVI u drugi izlaz na grafickoj.
Vrteo sam i BurnIn test koji si preporucio za 2D, 3D i ram i prosao je sva 3. U 2D testu je napisao Total Video memory 1012 mb a Tested video memory 933 mb?
Evo i neka zapazanja, ne znam da li su znacajna - generalno mi se cini da komp sporo radi, kad se pojavljuje windows logo na crnoj pozadini (pri podizanju win-a), `animacija` se zamrzava 2-3 puta na sekund, pa se onda pojavljuje onaj scrolling bar koji ide bez zastajkivanja. Vreme podizanja Win-a je preko 1 minut (ima Zone, NOD32, ATI CCC, RivaTuner, DeamonTools i GA EasyTune). I jos jedna stvar - kada pokrenem testove u 3DMarku06, cuje se neko tiho `pistanje` ali ne mogu da otkrijem odakle - graficka, ploca (NB) ili procesor. Jedino se ne cuje dok radi CPU test. Isto pistanje se cuje i u Crysis-u dok sam u meniju ili dok ucitava, medjutim u samoj igri se ne cuje (mada sam igrao minut-dva).
To sa Logoom je manje-vise normalno, vidjao sam X puta. Pistanje (visoki tonovi) pri 2D/3D overlayu potice od grafike, ponajvise ATi ima tu `osobinu` i o tome sam pisao X puta, detaljno i sa `inzenjerskog nivoa`, da se sada ne ponavljam, sve je to OK. Resetuj za sada masinu sto vise puta, kada si uradio par stvari (DVI, kontakti, BIOS) pa vidi da li i sada zeza...to dizanje je predugo, posebno za ovu masinu. Koje diskove i opticare imas?
- R a v e n L o r d -
:: ok, pusticu HCPUT ponovo. Jel mora da radi 6 sati ili moze i manje :: :: Uglavnom, ucitao sam default u biosu i (za sada) se situacija popravila. Proverio sam sve konektore, RAM i graficku i ubacio sam DVI u drugi izlaz na grafickoj. :: :: Vrteo sam i BurnIn test koji si preporucio za 2D, 3D i ram i prosao je sva 3. :: U 2D testu je napisao Total Video memory 1012 mb a Tested video memory 933 mb :: :: Evo i neka zapazanja, ne znam da li su znacajna - generalno mi se cini da komp sporo radi, kad se pojavljuje windows logo na crnoj pozadini (pri podizanju win-a), `animacija` se zamrzava 2-3 puta na sekund, pa se onda pojavljuje onaj scrolling bar koji ide bez zastajkivanja. Vreme podizanja Win-a je preko 1 minut (ima Zone, NOD32, ATI CCC, RivaTuner, DeamonTools i GA EasyTune) :: I jos jedna stvar - kada pokrenem testove u 3DMarku06, cuje se neko tiho `pistanje` ali ne mogu da otkrijem odakle - graficka, ploca (NB) ili procesor. Jedino se ne cuje dok radi CPU test. Isto pistanje se cuje i u Crysis-u dok sam u meniju ili dok ucitava, medjutim u samoj igri se ne cuje (mada sam igrao minut-dva).
Aj i da se ja ukljucim. Imao sam slican problem sa GA P35 DS3R. Niko se nece sloziti samnom, ali po meni to je najbagovitija ploca ikada napravljena:) dok nju nisam kupio nekoliko puta, ama bas nikada nisam imao problem ni sa jednom drugom plocom. A 50% ploca koje su bile kod mene proizveo je MSI i ni jedna nije nikada napravila ni najmanji problem, a DS3R je postala nocna mora. Da ne tupim, evo sta se meni desilo :
U biosu je bila iskljucena (po default-u) opcija da ploca kmechi kad nije utaknut CPU cooler (ili kad ne radi). I ponekad se desi da upalim komp (ili ga resetujem) a on ni ne posalje signal do monitora iako sve na izgled izgleda normalno. Imao sam muku zivu dok nisam provalio sasvim slucajno da se cooler procesora uopste ne vrti!!! Kad nekoliko puta resetujem komp on proradi i digne se sistem. Mislio sam da je do napajanja pa sam kljusnuo LC 6550G napolje i ubacio Chieftec od 500W (neki CFT-500 tralala ne znam do kraja oznaku) i opet se isto desavalo. Cak se desavalo da se cooler vrti ali nedovoljno brzo, posumnjao sam i na njega i stavio sam drugi cooler i opet isti problem :) na kraju sam (to bi bilo 3. put da nosim P35DS3R u servis) ponovo reklamirao plocu u servisu, ponovo dobio novu i sada radi ok.
Da napomenem, kada CPU cooler ukljucim na bilo koje mesto za SysFan sve radi besprekorno :p omg :) pogledaj da i ti slucajno nemas isti problem kao i ja obzirom da su ploce slicne.
Inace moj komp je GA P35 DS3R,E6550,2x1GBGeil Ultra,ASUS 8600GT,1WD500AAKS ..
Na defalut settings u biosu, sve funkcionise `normalno` osim sto komp radi sporo, kao sto sam opisao. Medjutim, problem se javlja cim stavim cpu na 400x8 (nisam probao neki drugi OC ali verovatno je isto), ali sam stavio pci-e magistralu na 101 mhz i to je resilo problem sa `no signal`!!! Da li je moguce da je to resenje, i jel to smeta nesto ploci, grafickoj...?
Vratio sam sve na default u biosu (osim memorije koju sam stavio na propisane radne vrednosti 800 44412 2.0V) i testirao HCPUT i S&M (poslednje verzije) - HCPUT je prosao bez problema 8 sati ali sam primetio da je u toku testiranja kod modula CHIPSET u polju status crvenim slovima pisalo nesto `error CPU 0: Memory cells not....`. Nisam video celu poruku jer prozor ne moze da se maximize, ali kad je zavrsio testiranje sve je bilo `passed`. Medjutim kod S&M sam mu stavio test na long i full load i kod poslednje stavke PSU (mada izgleda da testira i grafiku) test je prekinut uz poruku `The test monitoring the voltage has been interrupted at the voltage +11.12V.` U isto vreme mi je na CPUID Hardware Monitor pisalo za 10.50V za +12V. Taj test sam ponovio 2x i uvek je rezultat bio isti. Dakle jel to to ili treba da cackam napajanje unimerom? Doduse nikad nisam radio ali ako mora... I da li postoji jos neki program da testira funkcionalnost ploce? Eh, da, od uredjaja imam 2xSATA HDD Seagate (serija 7200.10 i 11) i 2xIDE optika (CD-RW Teac i Pioneer 107 ili 108). Jedan ventilator je na kablu sa optikom, a SATA imaju posebne kablove (suvise su daleko za jedan kabl). Jos 2x fan su povezani na plocu.
@XXXL - mislim da to ovde nije problem, jer sam otvorio kuciste i `uzivo` pratim sta se desava :), ali je brzina ventilatora i temperatura procesora (jezgara) odlicna (38C/65C na 400x8). Meni se cini da je moj problem mnogo teze `dokazati` - ploca se ponasa `mushicavo`. A sad, po S&M-u izgleda da se i napajanje umesalo....
@dragojlo2 - napon na CPU je 1.275 VID i tako ga drzim i za 400x8, i pri tom podesavanju nisam dirao nijednu voltazu (osim ram po geilovoj spec 800 44412 2.0V), naravno prolazi sve testove, pisao sam u prvom postu, da ne smaram ponovo :). Zanimljivo je da kad podignem voltazu za cpu za jedan korak (valjda 1.2815) i podignem mnozilac na 9 (x400) prodje POST ali se zaglavi kad krene da dize windows. Znaci treba mu jos malo struje (?). Teram malo po malo, dodjem do 1.35 a on nema sanse da podigne windows. Da li je to normalno ili nesto ne valja (ploca, napajanje...)?
Svako dizanje internog kloka magistrala je potencijalno manje ili vise stetno. Taj takt od +1MHz je bezazlen ali svakako moze da ne pobudi grafiku i napravi kao sto je tebi. Morao si nam pomenuti O/C da ne bismo lutali da sam to znao da si digao interni PCI-e bus odmah bih ti dao odgovor. Neretko se desi da i spali karticu...brinu me jos te greske. Naravno sve mora biti na setup defaults. POkreni testove iz Safe Modea pa ivid ne bi smeo imati ni jednu gresku. S&M PSU itekako testira grafiku do usijanja cistim matematickim kalkulacijama kakve moze da radi i CPU samo bez kalkulacija u pokretnum decimalnom zapisu...lako moze biti da su ti neke banke neispravne. u HCT iskljuci RAM i diskove i stavi oba jegra i chipset. U Passmark BIT isto imas testiranje CPUa u 2 modula. na kraju stavi Orthos Prime 2004 za pba jegra max. priority u Blend Stress Mode (CPU+RAM) i neka radi 24h, ako moze iz Safe Modea
- R a v e n L o r d -
:: Ceo dan juce neisam imao net... :: :: Hvala svima na trudu, evo rezultata :: :: Na defalut settings u biosu, sve funkcionise `normalno` osim sto komp radi sporo, kao sto sam opisao. Medjutim, problem se javlja cim stavim cpu na 400x8 (nisam probao neki drugi OC ali verovatno je isto), ali sam stavio pci-e magistralu na 101 mhz i to je resilo problem sa `no signal`!!! Da li je moguce da je to resenje, i jel to smeta nesto ploci, grafickoj... :: :: Vratio sam sve na default u biosu (osim memorije koju sam stavio na propisane radne vrednosti 800 44412 2.0V) i testirao HCPUT i S&M (poslednje verzije) - HCPUT je prosao bez problema 8 sati ali sam primetio da je u toku testiranja kod modula CHIPSET u polju status crvenim slovima pisalo nesto `error CPU 0: Memory cells not....`. Nisam video celu poruku jer prozor ne moze da se maximize, ali kad je zavrsio testiranje sve je bilo `passed`. :: Medjutim kod S&M sam mu stavio test na long i full load i kod poslednje stavke PSU (mada izgleda da testira i grafiku) test je prekinut uz poruku `The test monitoring the voltage has been interrupted at the voltage +11.12V.` U isto vreme mi je na CPUID Hardware Monitor pisalo za 10.50V za +12V. Taj test sam ponovio 2x i uvek je rezultat bio isti :: Dakle jel to to ili treba da cackam napajanje unimerom? Doduse nikad nisam radio ali ako mora... I da li postoji jos neki program da testira funkcionalnost ploce? :: Eh, da, od uredjaja imam 2xSATA HDD Seagate (serija 7200.10 i 11) i 2xIDE optika (CD-RW Teac i Pioneer 107 ili 108). Jedan ventilator je na kablu sa optikom, a SATA imaju posebne kablove (suvise su daleko za jedan kabl). Jos 2x fan su povezani na plocu :: :: @XXXL - mislim da to ovde nije problem, jer sam otvorio kuciste i `uzivo` pratim sta se desava :), ali je brzina ventilatora i temperatura procesora (jezgara) odlicna (38C/65C na 400x8). Meni se cini da je moj problem mnogo teze `dokazati` - ploca se ponasa `mushicavo`. A sad, po S&M-u izgleda da se i napajanje umesalo... :: :: @dragojlo2 - napon na CPU je 1.275 VID i tako ga drzim i za 400x8, i pri tom podesavanju nisam dirao nijednu voltazu (osim ram po geilovoj spec 800 44412 2.0V), naravno prolazi sve testove, pisao sam u prvom postu, da ne smaram ponovo :). Zanimljivo je da kad podignem voltazu za cpu za jedan korak (valjda 1.2815) i podignem mnozilac na 9 (x400) prodje POST ali se zaglavi kad krene da dize windows. Znaci treba mu jos malo struje (?). Teram malo po malo, dodjem do 1.35 a on nema sanse da podigne windows. Da li je to normalno ili nesto ne valja (ploca, napajanje...) ::
Nismo se razumeli. Stavljanje pci-e magistrale na +1 mhz mi je resilo problem! Do juce to nisam ni menjao, odnosno bio je na 100 mhz. Dakle: sve radi na default settings (iz biosa) ali prilicno usporeno. Kada podignem na 400x8, opet sve radi (temperatura, stabilnost... testovi, igre...) ali se desava pomenuti problem sa `no signal` posle restarta, iz meni nejasnih razloga. Kada sam pri tim podesavanjima postavio pci-e na 101 mhz problem je nestao. Ali nisam siguran prvo zasto je to pomoglo, a drugo da li je i koliko to stetno? Testirao sam napajanje na glavnom atx konektoru sa unimerom i pod OCCT, S&M, i Crysis, nije se mrdnuo sa 12V (a ni 3.3V i 5V). Tako da pretpostavljam da to znaci da je napajanje OK. Nisam smeo da sumnjam u Corsair-a :) Jedino mi nije jasna poruka S&M-a pri PSU testu, cak i na short podesavanjima posle 30ak sekundi izbaci istu poruku. Probacu sad ove testove i podesavanja koja si pomenuo kao i GoldMemory pa javljam rezultate.
Testirao sa HCPUT, BurnInT i Ortos na default i na 350x9 i savrseno stabilan (sve voltaze na default naravno). Nema problema sa `no signal`. Znaci ploca ima neki problem cim predje tih 350, da li zbog strapa, ne znam. Malo povecanje voltaze nista ne pomaze. A ipak je ova ploca veoma hvaljena tako da je verovatno do loseg primerka.
jer su zasnivani na egzaktnom matematicki-fizickom modelu. Sto se tice ploce, GA nikada nije vazaio za O/C, samo za stabilnu. Zna se ko pravi najbolje ploce: Asus i Abit. GA je pravi sasvim obicne komponente iako i on ima klasiranje. Cak ni DQ6 modeli se nikako ne mogu tuci sa vrhunskim Asus i Abit modelima. Vec 20 godina je Asus #1 brand za ploce i grafike. Zato kada uzimam za sebe i prijatelje uzimam samo Asus jer me nikada nije izneverio. Naravno klasu >100e...nekada sam radio sa jos boljim SuperMicro i Tyan ali toga ovde vise nema...
Razmisljao sam o GA P35 DQ6 (oko 160e) ali sad si me pokolebao. Sta mislis onda, koju Asus plocu uzeti umesto toga - trebalo bi 12 fazno napajanje (zbog quad-a) i P35 (ili mozda X38 mada mi se cini da nije nista bolji od P35, ali `garantuje` 1600 FSB). Meni se najvise svideo Asus Blitz Formula ali je previse skupa, a vec je to zastareo cipset.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.