Na jednoj temi je neko reako da pomocu nekih tweakova moze da se namesti da XP prepoznaje tj vidi sva 4GB Rama,pa ako bi mogao da malo detaljnije da opise postupak tweakovanja ili da da link.
Kad Inspiracija Cuti, Razum Se Brzo Zamara... Roger Zelazny - Cronicles Of Amber Nemo-Novi Sad
Ova tema je vec toliko puta presaltana da zaista zvuci smesno. Imas na svim forumima, kako domacim, tako i svetskim da 32-bitni sistemi vide max 3.5GB RAMA a X64-sistemi visestruko vise. Vista 32-bit max vidi 3.5GB takodje. Ja koristim 8GB RAM memorije na Visti x64 i sve radi bez problema. 32-bit XP mi vidi samo 3.5GB iako mi nije jasno zbog cega ti je uopste bitno da li vidi ili ne jer neces pokretati toliko aplikacija u isto vreme da bi zauzeo i 3GB. Jedino da poteras Crysis i da ripujes DVD u isto vreme ali ti i za to treba masincina sa nekim Quad procesorom - govorim o 32-bitnom sistemu. Kod Viste x64 se situacija veoma razlikuje. Crysis u fulu mi je vukao do 3.7GB rama u DX10 detaljima da je to bolesno skroz. Veruj mi, nema potrebe za tim da ti vidi svih 4GB. Moja licna preporuka je da predjes na X64 sistem, apsolutno sve aplikacije rade na njima sem Norton aplikacije i Zone Alarm. Ostalo nema sta ne radi.
Neka XP prijavljuje koliko prijavljuje, bitno je da programi koje koristite mogu da iskoriste i ono sto XP ne prijavljuje. AutoCAD, 3D Max i gomila drugih programa se ne obaziru na to koliko XP prepoznaje i prijavljuje (meni 3.7gb) nego kosiste sve sto je zabodeno u slotove.
na ovu temu, koja je zaista prezvakana. XP ne vidi svih 4GB, jer navodno (kaze Microsoft) jedan deo koristi za sistem. Ali, KORISTI svih 4GB ako i kad mu treba. Ako ti masina radi dobro i brzo sa svim programima koje koristis, sta te briga koliko RAM-a ucitava???
Da skratim, u 32-bitni Windowsi (osim u egzotičnim slučajevima kakve nemamo kod kuće) mogu adresirati maksimalno 4GB fizičkog memorijskog prostora, ali to ne uključuje samo RAM, već i, npr, memoriju na grafičkoj kartici. Zato je količina RAM-a koju Windows XP `vidi` uvek manja od 4GB. Što se tiče maksimalne količine RAM-a dostupnog pojedinačnoj aplikaciji, ona iznosi 2GB, mada postoji način da se poveća na 3 za aplikacije koje to znaju da iskoriste (mada tekst iz prvog linka to ne preporučuje), kao što je opisano ovde: http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.