Overclocking starog Athlon64 2800+ (socket754) POMOC!!!
STRANA 1 OD 1
Nicolas
Overclocking starog Athlon64 2800+ (socket754) POMOC!!!
16.01.2008. 01:07
T7568
status: user broj poruka: 308
Zamolio bih za pomoc. Ostale su mi od stare konfiguracije neke komponente, pa sam mislio da se malo poigram... Zna li neko koliko moze da se nasvira Athlon64 2800+ socket754 na ploci Asus K8N, uz memoriju 1GB takeMS ddr400 cl.2.5 (Inace osnovni takt procesora je 1.8GHz i ima 512Kb L2 cache. Temperatura ne prelazi 30 stepeni. Procesor je izradjen na 130nm. Na netu sam gledao da moze bas dosta da se izvuce, a meni je VIA chipset K8T800 ogranicavao overklok od svega 300MHz, ali izgleda da ova K8N sa nForce3 chipset-om moze da bude daleko stabilnija baza i za vise klokove. Hvala unapred svima.
ortak je imao isti proc i istu plocu...doterao ga je do kraja ploce, to jest fsb nije mogo dalje...ta ploca tera fsb do 300MHz i izgurao je procesor do 2700 ali nije bas bio stabilan...na 2500 je bio ko stena i tako mu je sljakao godinu dana...samo cepaj napon i guraj fsb...moze taj proc dosta da izdrzi... defult napon proca ti je 1.5v tako da do 1.65 ne bi trebalo da je opasno...
Kupio sam AMD 6000 kao prelazno resenje, jer Phenom je daleko od onoga sto bi trebalo da bude, moracu da sacekam barem pola godine, pa mi je ostao stari 2800+. Za razliku od AMD-a 6000 koji sigurno ne moze ni preko 3.3GHz jer mu je vec dusha u nosu, mislio sam da ovaj stari moze dosta, tacnije da ima veliki potencijal za stabilan OC sto potvrdjuju neki rezultati koje sam gledao na internetu. Poigracu se malo, pa cemo vidimo dokle ce biti stabilan! Pozdrav i hvala svima!!!
Stoji da se greju daleko vise od novi 65nm, ali je ovde veci problem u ploci.Isto stoji da je nForce3 250 odlican cipset i koriste ga i na AM2 platformi, ali...naime, bratu sam pre 3 godine sklopio skoro identicnu konfu, samo sam ubo dosta bolji Kingston umesto tog TakeMS. Da je u pitanju K8N-E ne bi morao mnogo da se brines, na K8N su kondenzatori manje `masivni` i cela naponska sekcija je oslabljena te stoga i nije namenjena za O/C. Cak i kada proradi na vecem taktu pitanje je koliko dugo bi izdrzao da ne vrisne ploce nakon godinu dana...ponavljam da je model sa sufixom E svega ovoga ne bi bilo, ovako ova ploca radi lepo ali na default setovanjima...
Ako planiras da cuvas plocu, a tako mi se cini, poslusaj Mashine-a. Svako overklokovanje procesora skracuje zivotni vek napojne sekcije tj elektrolita u njoj sto vremenom dovodi do crkavanja ploce. Sta mislis zasto dolazi do povecanog grejanja procesora, zbog vece struje koju vuce, povecana struja kroz elektrolite = kraci vek trajanja.
Hvala momci, necu onda dirati nishta, jer ta konfa me je sjajno sluzila do skoro (dosta sam novca zaradio preko nje) pa sam mislio da je dam kevi da nesto sitnije radi, jer smo i ona i ja dizajneri, a verovali ili ne i ona se odlicno snalazi u svim programima vezanim za dizajn. SUPER MAMA!!! Tako onda, nek` radi Athlon koliko hoce, (mada sam cuo da socket-i 754 i 939 jako teshko crkavaju), valjda im je to jedina `MANA`. Po meni, on i na default vrednostima pokazuje zaista solidne rezultate, evo bash ga poredim sa ovim AMD 6000 na plochi M2N-Sli deluxe + 4GB GEIL Black Dragon+320GB WD Caviar, koje sam nedavno uzeo i mogu reci samo: Da, slabiji je, ali nije to toliko strashno, hocu da kazem, i sa starim sam radio odlicno i rendering i otvarao velike fajlove u photoshopu bez nekih velikih problema. Ali nova tehnologija gazi staru, to je tako s kompom. Veliki pozdrav svima!!!
Ja sam ortak sa (bivšom) istom kombinacijom procesor - ploča. Proc baš i nije toliko odličan za OC (mada je to relativna stvar). Meni je radio stabilno na 2500MHz [277FSB, FSB:DDR 333, Vcore 1.575V] sa Blue Orb 2 kulerom. Ovo stvarno nije preveliki napon, a ono što Saske nije pomenuo je da je tih godinu dana bio 24/7 100% opterećen (Folding@Home) i ni ploči ni procesoru i dalje ništa ne fali . Ako već nećeš da menjaš Vcore onda svakako možeš da povećavaš FBS bez diranja napona (obavezno stavi FSB:DDR na 333) i vidi dokle možeš da stigneš. Ne bih se zakunuo, ali mislim da sam ja mogao do 2200-2250MHz, možda ćeš ti moći više, a prava je šteta ne probati...
P.S. Prešao sam na C2D, ali planiram da kupim HDD i napajanje pa da stari komp vratim u funkciju...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647001. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.