Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
AMD+Zalman=TOPLO :)
STRANA 1 OD 1
itmdj AMD+Zalman=TOPLO :) 04.01.2008. 13:22 T7316

status: user
broj poruka: 12
Da li je normalna temperatura procesora pod Orthosom (oko 3 sata na priority 9), render u 3DS Max-u (oko 6 sati) naravno ne oba programa u isto vreme, temp. je 70-71 stepen, procesor AMD X2 5200+ Windsor 2.6GHz 2 x 1MB L2 Cache Socket AM2 90nm + Zalman V7700 hi Fan.

Ili ja jednostavno nisam namestio Zalmana kako treba ili su to njegove optimalne performanse?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev re 04.01.2008. 13:33 #38024

broj poruka: 1673
Temperatura nije zabrinjavajuca, savremeni procesori trpe temperature i do 80-90 stepeni a Pentium M cak i 100 stepeni. Ipak svaki stepen manje produzava zivotni vek procesora, smanjuje krivljenje ploce ispod samog socketa sto u najvecoj meri dovodi do otkazivanja ploca. Mislim da nisi dobro namestio hladnjak ili si debelo namazao pastu. Pastu namazi u sto tanjem sloju na procesor i na sam hladnjak pa onda prilikom montase uz lagani pritisak pomeraj hladnjak levo desno da se pasta sto lepse rasporedi. Posle izvrsi fiksiranje hladnjaka i pusti neki od testova da se procesor dobro zagreje da pasta lepo legne. Posle par sati meri temperaturu. Za pastu pokusaj da nadjes neku srebrnu tipa AS5 ili Cooler Master PTK-002. Nekada je uz TT hladnjake isla odlicna silver pasta bez nekog specijalnog naziva u plasticnim kesicama, posle su prestali da je daju i davali su neku bezveznu belu.

itmdj naslov poruke 04.01.2008. 13:41 #38026

Bas tu CoolerMaster pastu i imam, pre mislim da je u pitanju lose namesten cooler, jer on nije za AM2 podnozije, nego sam ja budzio nesto, e sad je problem jer ga ja prisrafljujem sa 4 srafa (`ko da moze necim drugim) i nemam nikakvu granicu dokle treba da idem. Problem je u tome sto verovatno mogu da zgnjechim :) procesor ako budem pritegao previse. Probacu danas da stavim AS5 jer sam je uzeo i pritegnucu jos malo pa sta bude.

piki proveri sve 04.01.2008. 13:47 #38027

broj poruka: 136
kod mene 5000x2 radi na 3ghz i u ortosu max temp je 60 stepeni sa box kulerom
tako da sigurno nisi nesto dobro namestio,samo polako pritezi i ne sili.
itmdj OPET 04.01.2008. 14:00 #38028

Tako sam i mislio, pokusacu polako.
BTW i moj radi na 3GHz na 1.35v, da li moze jos da se dize napon ili je to neki max.

Vaskev re 04.01.2008. 14:06 #38029

broj poruka: 1673
Probaj da stavis duze srafove i da na njih namontiras neke ne previse jake opruge tako da se pritisak na procesor ravnomerno rasporedi. Mislim da je problem kod tebe sto neku stranu stegnes jace pa hladnjak ne naleze ravnomerno. Pokusaj sa oprugama i kontrolisi da se ravnomerno sabijaju prilikom stezanja. Nikako nemoj preterivati jer mozes napraviti vecu stetu od koristi. Problem je moguce resiti ali samo polako i pazljivo. Obavezno odmah kontrolisi temperaturu posto je budzenje u pitanju a ne posle par sati testiranja kao sto sam ti ranije rekao, moze biti kasno. Kod Zalmana kada ga lepo namontiras mislim da neces morati da drzis ventilator na high vec na low i da ce lepo hladiti procesor, naravno ako sve prethodno receno uradis kako treba.

Stripy I opet 04.01.2008. 14:54 #38031

broj poruka: 4163
niko ne cita. SENZORI LAZU. Dohvati hladnjak rukom i ako mozes da ga drzis 10ak sekundi sve je ok. Procitaj temu Temperatura procesora. Ako je hladnjak vreo na dodir tek onda traziti problem
Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju

itmdj @ SERVIS PC 04.01.2008. 15:00 #38033

Znam za to ali ovaj Zalman znaš i sam kako je rađen i specifičan pri dnu, tako da je nemoguće prići baš blizu baze tj. procesora a sam hladnjak (rebarca) su tek mlaki na dodir rukom. I da li je moguće da senzori baš toliko lažu?
Stripy Re: @ SERVIS PC 04.01.2008. 15:03 #38034

Sam si dao odgovor. Lazu, lazu..
Razlika u temperaturi dna i vrha hladnjaka moze da bude od 5 do 10 stepeni max.
Ignorisi senzore i uzivaj bez ikakvih strahova

:: Znam za to ali ovaj Zalman znaš i sam kako je rađen i specifičan pri dnu, tako da je nemoguće prići baš blizu baze tj. procesora a sam hladnjak (rebarca) su tek mlaki na dodir rukom. I da li je moguće da senzori baš toliko lažu?
Stripy Dodatak 04.01.2008. 15:04 #38035

Sve sto sam rekao vazi samo ako si pravilno montirao Qler (a verujem da jesi)

itmdj KRAJ 04.01.2008. 15:09 #38036

OK drugari hvala vam svima na brzim odgovorima. Pozz.
popovl Mnogo je.... 04.01.2008. 16:00 #38037

broj poruka: 149
Mislim da je u pitanju lose citanje ploce.Da je tolika temperatura,verovatno bi se kucao komp.I ja imam X 5200 EE sa TT BlueOrb 2,koji mi radi na silent,i temperatura na 2,8 mi je u full loadu oba jezgra
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs