Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Koju brzu neigračku mašinu uzeti?
STRANA 1 OD 1
goranvu Koju brzu neigračku mašinu uzeti? 28.12.2007. 09:16 T7233

status: user
broj poruka: 195
Evo danima pregledam forum i razne sajtove ali gde god se priča o brzim mašinama, to je uvek neka platforma za igre, tako da sam u opasnosti da kupim nešto što mi ne treba jer bih sa mnogo manje para mogao da dobijem identične performanse. Mene igre APSOLUTNO ne interesuju, već mi treba poslovna mašina na kojoj će da mi radi MS SQL server i neki antivirus, i neki masivan programerski IDE (npr. Borland Studio 2006), a da mi mašina i dalje leti neopterećena, pa da glatko mogu da otvorim npr. Photoshop i obavim neki sitni poslić u njemu.
Koliko je za ovakve poslove bitan cache procesora? Moja je pretpostavka da je clock ipak bitniji.
Mogućnost overclockovanja mi zvuči privlačno, imam neka iskustva s tim, ali ako to donosi rizik nestabilnosti, te zahteva bolje hlađenje, a samim tim i bučniji cooler, onda to neću jer želim maksimalnu pouzdanost i tišinu dok radim.

Evo mislio sam da možda uzmem Core Duo E4600 i neku Gigabyte ploču od pedesetak EUR sa integrisanom grafikom (pretpostavljam da ploča ne igra neku bitnu ulogu u mom slučaju). Uzeo bih 1 Gb neke dobre memorije. Šta mislite o ovome, valja li to za mene? Ili možda mogu da prođem i jeftinije?

Hvala unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Crow ... 28.12.2007. 09:54 #37435

broj poruka: 40

...pa ako ces da teras stari Photoshop onda ok ali ako ces da stavis CS ...integrisana grafika je shit. U svakom slucaju razmisljaj unapred nikad se ne zna da li i kad ce ti zatrebati sta,a razlika u ceni je minimal. Imas da uzmes Ati grafike pc-e sad vec za 18-20 eura. I nedaj da te prevaranti na oglasima muzu za neke gluposti. :D
OC? Zaboravi ,kazes da ti treba za posao,sto bi grejao i arcio CPU ako je za posao
OCz re 28.12.2007. 12:36 #37446

broj poruka: 2900
Pa ako ti to treba, uzmi za 100e polovan neki komp iz oglasa sa 1GB DDR memorije, P4 procesor, 9600 Grafika.....
Sto da dajes i 300e ako mozes isto i sa ovim od 100, posto oces samo net i posao, to moze i taj komp.
BataCele Hah 28.12.2007. 14:12 #37452

broj poruka: 1532
Moze taj procesor, samo nemoj integrisanu vec neku jeftiniju grafiku ATI. Svakako preporuka je 1600 Pro 256 MB DDR3 za 50-ak jerveja nova, polovna jos manje kosta.

Ako zelis `...da mi mašina i dalje leti neopterećena, pa da glatko mogu da otvorim npr. Photoshop i obavim neki sitni poslić u njemu...` onda svakako uzmi 2x1GB DDR2 memorije da rade u dual channel modu.

Znaci:
C2D E4600
Gigabyte ploca od 50-ak evra (kao sto si rekao)
2x1GB DDR2 RC 800 MHz
ATI 1600 Pro 256MB DDR3

Moze i jeftinije, ali da bi izvukao iz procesora koliko zelis, NIJE dovoljno 1GB memorije. Mozes uzeti memoriju na 667 MHz, koliko je jeftinije, toliko je sporije (ne znacajno).

Grafiku uzmi koju sam preporucio da ne bi za svaku graficku glupost bio opterecen CPU, pa da kukas. ATI je van igara dominantan u odnosu na Nvidiu.

Ako bi da teras Windows Vista, onda grafiku uzmi ATI 2400XT.
imarkovic .. 28.12.2007. 17:29 #37475

broj poruka: 18996
uzmi QX cpu, DDR3memoriju, i neku krs graficku, eto ga brz komp, ali los za igrice
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs