Pre neki dan postavio sam temu o memoriji drug ima Veritech 512mb (533mhz) e sad posto nije naso u toj prodavnici neku od 533 mhz on je uzeo PQI 512mb (667mhz) !!!
E u cemu je problem sak kad stavi tu PQI kompjuter se upali i kad se pojavi Destop posle nekih 30 sekundi on se restertuje i tako ponovo !! Kasnije je izvadio tu Veritech memoriju i ostade sama ta PQI da proverimo dal radi ono Radi!!!
Sad neznam u cemu je problem a citao sam ka ako je brzina memorije veca od ove druge ona ce se prebaciti na takt ove druge manje da bi bile jednake!!!
Molim za pomoc neznam dal treba nesto podesiti memoriju u BIOS-u zato vas molim za pomoc!!!
Kako leba ti CPU moze da ne podrzava RAM na ovaj nacin???
27.12.2007. 17:55
status: user broj poruka: 5704
Ploca jos nekako. Pogledaj u BIOSu da li jetakt 533 ili 667. AKo je 667 onda ona 533 ne moze da izdrzi i pravi probleme. Spusti takt na 533. U svakom slucaju moze biti i neipsravni posebno sto su obe firme obicno djubre
Ma ko sto ti rece Mashine, proveri u biosu sta je setovano i podesi rucno na brzinu sporije, dakle 533 i probaj onda. Ukoliko i onda nece definitivno ces morati da promenis jedan od modula, najbolje onaj sporiji i onda idi na sigurno i uskladi da oba budu ista. Postoji jos jedna varijanta da zamenis taj PQI za neki Kingston modul jer je velika varijanta da ce on raditi sa drugim modulom ali jos nije sigurno. Sigurna varijanta je da prodas ta dva modula i kupis dva ista (ovo i sam znas).
Da bi mogao da nešto efikasno uštediš, moraš ipak nešto i da naučiš i shvatiš. Osim frekvencije - brzine na kojoj memorija radi, i, za koju je testirana, bitne su i latencije i ostali parametri.... mnoge non-brand i brand memorije, pogotovo iz sirotinjskog, value segmenta, baš tu imaju problema, npr. rade one na 633Mhz, ali sa takvim latencijama da nema nikakvog dobitka već naprotiv, i obratno, ako im se spusti frekvencija - fsb - HTT množilac, mogu da se `zategnu` podešavanja (ras, cas, ras-to-cas, delay, T okidački impuls....). Probaj da uz skidanje fsb-a, razlabaviš parametre memorije (tu je generalni nauk da što manje brojke, to `zategnutiji` paremetri, i bolje karakteristike memare, ako izdrži). Time bi mogao da ih upariš a da eventualno ne izgubiš mnogo - ako se radi o samo jednom parametru memorije... Ako se ne razumeš, i ja sam ti ovde oslikavao španska sela, okani se i kupi uparene module, da se ne zayebawash. To je ionako vrh overclockerske umetnosti. Ja lično, npr. nikad nemam nerava da ispipkavam maksimume memara, već odstupim kod prve-druge brane... smatram da je dobitak bzwzan, ali, kod kompatibilnosti, potrudio bih se. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Od svih memorija, nju sam najteze `uparivao` sa drugim proizvodjacima. Nekad jednostavno nece da se slozi iako je sve ispravno.
Pokusaj da u podesavanju memorije spustis takt na 533 (odnosno 266) i sve latence povecaj za po jedan korak. Ako ne pomogne, onda spusti takt na 500 ili 400. Ako ni ovo ne pomogne - kapak.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.