Koliko ima uticaja kes memorija procesora u igrama? Da li je bolje uzeti neki 21xx koji ima 1mb kesa ili neki 6750 sa 4mb kesa. Ja mislim da je bolje uzeti 21xx koji se odlicno klokuje a razliku usmeriti na bolju grafiku, jer sa high-end grafikom kes memorija procesora nece toliko uticati u igrama.
Ako rade na istom taktu (znaci pretpostavka da si klokovao 21xx) onda ce u igrama 6750 biti par % brzi ..ogromnu razliku kes memorije ces osetiti ako radis u nekim zahtevnijim programima, auto cad, 3d max...znaci profi, za posao....
2140 na ploci koja zahteva E6750 moze da radi na istom, ako ne i vecem taktu, ukoliko hoces da overklokujes. Kes memorija daje poboljsanja od par posto, ne vise od 5, ali manjak kes memorije ti stavlja cca 100 evra u dzep. Meni trenutno E2140 radi na GA-P35-DS3L na 3.2Ghz, (moze na jos ali necu da ga silim :))), sto u kombinaciji sa 4GB OCZ 800MHz Elite XTC i Asus 8800GT 700/2000 tera Krajzis pod Glistom na high sa AA 8x, bez vecih problema.
ne moras da se smaras citajem engleskog pre nedelju dana je izasao test na benchu o toj temi i tamo su postavili nekakve rezultate i kad su procesori na fabrickim klokovima i kad su OC, vidi uporedi i odluci sam.
elem...samo ti uzmi 21xx...a razliku od 100 jevreja , ulozi u memoriju ili graficku pa ces umesto par % razlike u perfomansama tih procesora dobiti 30-40 % perfomansi kupovinom bolje grafe i memorije
nego se raspavljam sa komsijom sta je bolje (jeftinije) i na kraju sam ga ubedio. 2180 oc na 3GHz i ATI 3850, Cysis u high 30-40 na 1024x768, ostale igre lete na high. Nema bolji procesor za te pare.
:: nego se raspavljam sa komsijom sta je bolje (jeftinije) i na kraju sam ga ubedio :: 2180 oc na 3GHz i ATI 3850, Cysis u high 30-40 na 1024x768, ostale igre lete na high :: Nema bolji procesor za te pare :: :: ::
Odlicno si pazario graficku. CPU za Intel jeste OK, a za isto para mogao je i kakav AMD 4400+ sto je za nijansu bolje bilo. No, za Intel, nisi lose izabrao.
Koji god da uzmes neces se zeznuti, kes memorija ti nece doneti veliku razliku a ustedeces prilicno novca.... Al da ne ponavljam to si vec cuo.
CPU za Intel jeste OK, a za isto para mogao je i kakav AMD 4400+ sto je za nijansu bolje bilo. No, za Intel, nisi lose izabrao.
Ma kako da ne, ovu varijantu nemoj uopste razmatrati iz prostog razloga sto ce vremenom izaci jos bolji Intel procesori a ti ces za malo para uzeti neki malo stariji sa 4Mega kesa. AMD je i sa najacim procesorom i dalje iza Intela. PS izasao novi Svet kompjutera (malo poranio) pa pogledajte test Phenom 9500 protiv vec starog Q6600, i kao napomena tekst procitajte pazljivo da ne promakne da je Q6600 usporen sa 2,4 na 2,2GHz.
Meni kompjuter prvenstveno sluzi za posao, proracun konstrukcija metodom konacnih elemenata (mke ili FEM na engleskom) ZNaci opseracije sa matricama sa bukvalno vise od milion clanova sa programom koji vidi samo jedno jezgro. za mene je idealno
3gb memorije, 800mhz je dovoljno, C2D procesor sa sto vise L1 i L2 kesa, virtuelnom memorijom na nuli(mada to nije uvek izvodljivo) graficka je 7600gs, mada moze i slabija, OS je na raptoru, mada ne primecujem da to donosi neki boljitak.
Razlika koju donosi brzi procesor se mozi meriti cak i satima za krupnije konstrukcije,zatim ide kolicina memorije, onda ide kolicina kesa, pa tek onda brzina memorije. Ovo jemoje subjektivno iskustvo za uskostrucni softver.
Svojim ocima....Da covek ne veruje!!!! q6600c2D, 2X1GB /800,320HDD, 8800gt 512 600/900/1500 Gainward 550 chiftec i opet na ponekim mestim Craysis zasec pa prtosto covek da neveje o bjkama da sve ide glatko a fps ne prelazi 20...Razumem ja da svako hvali svoga konja ali brate preteraste....
Moj savet a ti kako volis q6600 i vozi!!!!!!!!
a te price za malu decu 5% -10% razlika izmedju 2140 i 6750 i q6600 je min od 30%prvog i drugog a prvog i treceg je min 50%.... Svako ko ti kaze da je drugacije ce te slaze!!!!!!!!!!!!! Najbolja kupovina je q6600 trenutno je 200-220evra!!!!!!!!!! Ako on OC 21XX na 3.2 ti uzmi q6600 pa teraj na 2.8 nemoras vise i ces ga pojedes ko Panta pitu!!!!!!!!!!!!!
... Re :Bata Cele : Brate vec smarash sa tolikom podrskom AMD-u ,jer loopash k`o lonche , nijedan AMD sem Phenom-a ne moze da izadje na crtu ni intelu 2140 ,a kamo li necem vishe od toga...Ovo vec prelazi u bezobrazluk ,jer si vec 10-tak ljudi zeznuo da sada kupe vec vremesne X2 4000+ ili X24400+,jer se i oni polako pakuju u penziju ,valjda ce ih AMD zameniti za koji mesec,a sta ce biti sa tvojim savetima posle?Opraces ruke i `ajde zdravo ,ovo je vrhunska sramota ... Re : Andrejnp: Apsolutno si u pravu kada kazes to sto kazes za q6600 , jer ovo jeste intel-ov best by , ali on kosta od 16500-pa nadalje ,a serija 2xxx kosta od 5000- ,da li se isplati ovolika razlika u ceni to mora svako da vidi sa svojim poslom i budzetom, po meni vredi ,ali dugima mozda ne... `Ajd u zdravlje svima!
Ne uvozim nista, ne prodajem nista, ne za.ebavam nikoga.
Za hleb zaradjujem drugim zanimanjem, para od hardvera/softvera nemam.
Bilo bi zanimljivo da se javi neko koga sam zeznuo savetom. Drugarima, poznanicima, rodjacima kojima sam pomogao, uvek mi se zahvale na dobrom savetu u vezi racunara.
Samo sam imao prilike da na radnom mestu, kod kuce i kod niza poznanika i prijatelja koji rade u servisima i van njih rasklopim, sklopim i isprobam masu racunara i raznih komponenti. Ljude mrzi da cackaju po 286, 386, 486, PI... racunarima, a ja se sav zaprasim i isprljam kao prasac dok resim problem `u kucistu`.
Znas, za najjednostavnije stvari na racunaru u NS traze po 10-20 evra + `izlazak na teren`. U redu, to je legitimno, ljudi zaradjuju platu radom kao i ja. Samo, ja za dzaba ljudima hocu da pomognem kada pitaju, a ukoliko ja nesto malo znam u vezi racunara. To mi je hobi. Za rad u mojoj struci dobijem platu i to mi je dovoljno da ne moram naplacivati svoj hobi.
Na forumu sam vec neko vreme zato sto volim da delim iskustva sa drugima.
Ja NISAM preporucio kupovinu Phenom-a, ja sam ga ne bih sada kupio, za 6-12 meseci - videcemo. Mozda i tada bude glupa kupovina.
Athlon X2 je odlican procesor i svakome ga preporucujem za pare koliko kosta. Ko hoce vise, jace, bolje, tu je Intel - bez dileme. Pa ko ima koliko para, toliko muzike svira.
E OVAKO. Povucen malo ovom temom, krenuo sam u eksperimentisanje. Gore navedenu masinu sam malo modifikovao, da bih video za koliko najmanje para moze covek lepo da se igra.
E2140@3.5GHz... 50 Evra GA-P35-DS3L... 75 Evra 4GB OCZ 800MHZ 2x 2x1GB Kit... 100 Evra / opcionalno moze i 2GB nije neka razlika u kvalitetu, kolika je u ceni. Kuciste SUPERTALENT 400W ...25 Evra Asus EN8800GT 700/2000MHz... 250 Evra WD160GB SATA 2... 40Evra
Nema optiku. Sklonjena bocna stranica.
Ova masina kosta 540 evra, odnosno -2GB memorije 490evra. Radi 3D Mark 06 vec nekih 2 sata. Temperatura procesora u granicama normale (dodir rukom - hladno brale)
Ko ne veruje, dobrodosao je na prezentaciju.
Da se resimo zabluda:
Ne treba firmirano napajanje. Q6600 najbolja kupovina...? Mozda bogatim roditeljima.
Crysis se podrazumeva da leti... Jer je leteo i na manjim taktovima.
Javicu sutra da li je masina prezivela noc. 3DMark 06 je na loopu.
...Nisam se ja ni primio na gore navedenu konstataciju da si uvoznik AMD-a vec na opasku da za te pare imas bolje a to je 4400+ , sto je gloopost....Inace od pojave C2d procesora vazi stav da je AMD jeftin ,a Intel skup sto je gornjom konfiguracijom Vmarc definitivno pobio ...Nisi li ti predlozio nekoj devojci veceras konfiguraciju od 500E na bazi 4400+? I oces da kazes da je bolja od ove gore navedene? Ne napadam te ,da odmah razjasnimo ,ali AMD X2 definitivno nije vise best by! I red bi bio da to i kazes ljudima, da postoji i druga prica...Obaska sto se ispostavlja da phenom ne radi bas tako dobro u plocama sa am2 socket-om ,pa je verovatno na pomolu menjanje socket-a (omiljeni sport AMD-a) , a sta ce onda da se desi sa svim onim X2 kompovima koje si preporucivao ne ukazavsi na sve ovo (ostadose bez mogucnosti za upgrade)?Mozda se i varam pa AMD i ne promeni ovo ,ali tvrditi da komp koji je baziran na X2 4000+ i treba da sluzi za igranje nece morati da se menja jos godinu -dve???? Nije mi cilj bio da te ovde prozivam ,vec da te potaknem na razmisljanje o svemu ovome i da ukazes onima koji ne znaju da postoji i drugo resenje ... @ Vmarc : ja moj 2160 ne uspeh da poteram preko 3,2Ghz- do sada,ali svaka cast za rezultat ,mada su tvoji procesori oduvek isli nekako brze od mojih (i 805 i sada 2xxx ,grrr! Provincija ,slab napon...) Shalim se ,to sto testiras i jeste zver,ali proveri to pod prime-om , a nekome q6600 vise odgovara za posao i sl...`Ajd u zdravlje!
U donjem i srednjem segmentu (gde je 95% kupaca) procesora i grafickih kartica i dalje je dilema AMD/Intel, odnosno AMD/Nvidia.
U gornjem segmentu procesora suvereno vlada Intel jer AMD-a prosto - nema.
C2D arhitektura je savremenija i osetno ispred X2, ali AMD to kompenzuje cenom. Ja mislim da dovoljno kompenzuje.
Quad core arhitektura u teorijji zaostaje za Barcelona jezgrom, ali praksa govori sasvim drugacije. AMD prosto nema upotrebljiv cetvorojezgarni procesor.
AMD takodje NEMA gornji dom grafickih karti, tako da tu Nvidia domira. U srednjem segmentu je gusto, AMD 3850 je `zlatni gral` trenutno za prosecnog kupca, a ko ima vise para sa veseljem moze da ih ulozi u 8800 GT.
Da li, mozda, Barton danas ne moze da pokrene racunar ? Ili ne moze da pokrene neku igru ?
Nije u pitanju savremenost ili vremesnost procesora vec `sirova snaga`. Prodaju nam m.da za bubrege da treba stalno nesto menjati, a to nije istina.
Ko uzme dva procesora priblizne sirove snage, za dve godine jednako ce ga sluziti bez obzira na tehnologiju izrade ili nacin kominikacije sa memorijom. Npr. P IV na 3,2 GHz, Athlon socket A ili 754 ili 939 ili AM2 sa oznakom 3200 su prakticno JEDNAKI u ucinku i danas, bez obzira na datum proizvodnje.
BataCele: `Ko uzme dva procesora priblizne sirove snage, za dve godine jednako ce ga sluziti bez obzira na tehnologiju izrade ili nacin kominikacije sa memorijom. Npr. P IV na 3,2 GHz, Athlon socket A ili 754 ili 939 ili AM2 sa oznakom 3200 su prakticno JEDNAKI u ucinku i danas, bez obzira na datum proizvodnje.`
Mislim da nisi u pravu. Evo dokaza.
Stari komp: Pentium D805 (oc 3.33 GHz) 2x1 GB Corsair GA-945PL ATI 3850.............3D Mark 2006 (6680 poena)
Novi komp: Core2Duo 2180 (oc 3.0 GHz) 2x1 GB Corsair GA-P35-DS3L ATI 3850............3D MArk 2006 (9280 poena)
A da ne pricam da se u igrama golim okom vidi razlika u broju frejmova.
Moja poenta je bila da ako su sada jednake `sirove snage` dvojezgarni (ili jednojezgarni) procesori, bice i za dve godine, bez obzira koji je pre proizveden i kako.
Sto je, mislim, logicno.
Ako su neki Athlon X2 i Intel 2xxx priblizni po ucinku, bice i za dve i za pet godina.
`Sirova snaga` ne znaci frekvencija, vec konkretan ucinak koji nije zavistan samo od frekvencije.
... sve bi to bilo lepo da x2 i 2xxx jesu slicni po ucinku ,ali NISU! Uzmimo za primer 2160 (jer ga imam i mogu da potvrdim to sto pricam) : ... klok za klok Amd X2 gubi (dokazano do sada sto puta) ,tako da iako je moj difolt takt 1800Mhz ja mogu sa stok naponom da ispratim bilo koji X2 cak i 6400+) koji je brzi po kloku od mene ,ali ima slabije performanse....konkretno: protiv c2d na 2,8Ghz gubi svaki X2 ,jedini iole ozbiljan takmac seriji 2xxx je X2 5600+ zbog svoje visoke overklok margine (neki ga teraju i do 3600,3700 MHz) , ali i on gubi mec ako poteras c2d na taktove vece od 3,2Ghz... A sada uporedi cene 2160 i 5600+ , pa ces videti o cemu pricam.X2 5600+ je skoro duplo skuplji , tako da otpada i prica o skupom Intel-u i jeftinom Amd-u , jer cesto ova razlika pokriva i premasuje razlike u ceni ploca... Tako da godinu dana od sada cu ja kao vlasnik Intel-a moci da podignem klok jos malo i da ispratim novije naslove ,a vlasnici x2 procesora vec sada osecaju kako im crysis dahce za vratom .. I nemoj samo da startujemo pricu kako je overklok komplikovana stvar ,jer barem kod Intel-a nije!... P.S. Sto se tice 3850 i 3870 to je Ati odradio maestralno , ali videcemo kako ce biti dalje (i ja tempiram kupovinu 3870 ,ako Bog da)...`Ajd u zdravlje!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.