Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Help! Ne mogu da rešim problem
STRANA 1 OD 1
dejanilic Help! Ne mogu da rešim problem 23.12.2007. 20:59 T7156

status: user
broj poruka: 37

U pitanju je kvazi Pentium 4, na 1600+, ploča je Asus A7V8X-X, 128Mb agp, 40Gb HDD, 256MB Ram-a itd. Radi jedno sat vremena i onda se zamrzne u svakoj funkciji, a slika ostane na monitoru. Izvadim grafičku i vratim, onda radi neko kratko vreme i opet se zamrzne. Promenim memoriju - isto. Promenim grafičku, pređem na PCI - isto. Pratim temperaturu iz biosa, ne prelazi 36 stepeni ništa ali - isto. Jedino, malo varira napon od 12V, koji padne na 10,8 ali veoma kratko pa se vrati na 11,4 ili slično. Sumnjam da je ploča ali nemam drugu da probam. Da li bilo ko ima bilo kakvu ideju? Hvala unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
astan odgovor: 23.12.2007. 21:05 #36951

broj poruka: 271

Ploca najverovatnije, pregledaj je vizuelno da nema neki naduvani kondenzator.

dejanilic za astan 23.12.2007. 21:26 #36952

Vizuelno, svi elektroliti su OK. ipak, nameravam da ih sve zamenim pa da probam i to. Nema ih puno, oko dvadesetak, a to sve ne može da pređe 5 eur investiciju jer ću sam da ih menjam. Hvala!

MACHINE Polako, polako... 23.12.2007. 22:18 #36954

broj poruka: 5704
kao prvo za 5e ces staviti isti krs, OST. Kod nasu su retko vidjeni ESR modeli i vrlo su skupi. S obzirom na kapacitivnost komad ti za obicne ispada 20din...najpre zameni PSU pa vidi da li je isto. AKo nisu iscureli ili naduvani malo je verovatno da su se sasusili iako je to ubogaljeni -X koji ima lose kondenzatore. Najpre napajanje!

- R a v e n L o r d -

dejanilic Za Machine 23.12.2007. 22:27 #36955

Hvala, takođe! Upravo mi je još jedan prijatelj sugerisao na napajanje. Kaže da ga promenim i sada se polako kristališe redosled postupaka. Sutra mi stiže napajanje i javljam kakvi su rezultati!
Ljudi, svaka čast! Ništa bez pomoći prijatelja :))

BataCele Hah 23.12.2007. 22:32 #36956

broj poruka: 1532
Da li si probao sa drugom grafickom. Koliko sam razumeo, izvadis pa vratis ISTU graficku ?

Ako i sa drugom grafickom se ponasa isto, zameni plocu i napajanje. Crkla ti je ploca zbog neadekvatnog napajanja.

Vaskev re 23.12.2007. 22:54 #36962

broj poruka: 1673
Prvo probaj sa drugim napajanjem, ako se problem ponovi, onda menjaj elektrolite, ali Low ESR kod nas neces naci sem u radio klubu i cena je bila negde oko 150din komad i nisu bog-zna kog kvaliteta. Najbolja zamena je skidanje sa neke stare ploce, provera ESR metrom pa tek onda ugradnja. Za ovo ti treba dosta iskustva i jaka lemilica 80w kako bi izbegao ostecenje ploce, u protivnom bolje potrazi ljude koji to vec rade i plati 10-15 eura koliko obicno uzimaju. Mislim da sam tako video u oglasima na berzi.

dejanilic Za BataCele i Vaskev 23.12.2007. 23:09 #36964

Znači, prosto! loše napajanje je učinilo svoje! Sve u svemu, svodi se na novo napajanje - 10 eur i popravku ploče do 15 ili 20 eur. ukupno 30 eur. Kupovina druge ploče ne dolazi u obzir, bajata je kao i ova.
Kao što rekoh, napajanje stiže.
ESR metar obezbeđen za sutra.
Javljam svima kako je prošla `operacija`
Hvala SVIMA!
MACHINE Re: re 23.12.2007. 23:33 #36970

broj poruka: 5704
Ih, 80w, pa kolika je efikasnost toga krsa, 30%? Ja imam obicnu ERSA MultiTip 25W koja razvija 450-500 C i ona bez problema skine i vrati elektrolite na plocama. Dakle: dodas malo tinola, zatim zagrejes jedan izvod pa na smicanje, pa drugi pa na smicanje, mrdas i grejes naizmenicno pinove dok se ne skine. Zatim ostatak kalaja izvuces vakuum pumpom, ako nece sve da izadje, zagrejes rupu pa onda proturis izvod novog. Obrati paznju na polarizaciju. Ne treba ti ni ESR metar, samo nabavi ploce koje imaju kondenzatore odgovarajuce vrednosti a da su tipa Rubycon, Nichicon ili Sanyo posto su najcesci na boljim modelima...nikada sa njima nisam imao problema a bilo je starih i po deceniju

- R a v e n L o r d -

:: Prvo probaj sa drugim napajanjem, ako se problem ponovi, onda menjaj elektrolite, ali Low ESR kod nas neces naci sem u radio klubu i cena je bila negde oko 150din komad i nisu bog-zna kog kvaliteta. Najbolja zamena je skidanje sa neke stare ploce, provera ESR metrom pa tek onda ugradnja. Za ovo ti treba dosta iskustva i jaka lemilica 80w kako bi izbegao ostecenje ploce, u protivnom bolje potrazi ljude koji to vec rade i plati 10-15 eura koliko obicno uzimaju. Mislim da sam tako video u oglasima na berzi
::
dejanilic Za Machine 23.12.2007. 23:55 #36973

Identičnu lemilicu imamo. Baš kada ne mogu ništa da uradim sa lemilicom, onda preuzmem `duvaljku` toplog vazduha (godinama petljam sa mobilnim telefonima) i njom rešim neke probleme. Za ove stare ploče koje si naveo, e to je već ODLIČAN podatak. Preusmeriću sve ovo kumu da mi pogleda šta ima u neispravnom kršu, pa ako ima nešto od ovoga, završiću posao a preostale stvari pokloniću ako nekome bude trebalo! Pozdrav svima. Thanks! :))

dejanilic RESENO! 25.12.2007. 01:01 #37079

Dakle, obecao sam vam odgovor i evo: Promenio sam napajanje, stavivsi neko najnepoznatije za probu ali doduse novo i evo, nakon gotovo tri sata neprekidnog rada, kucam vam tekst sa ovog racunara.
Svim forumasima neizmerno se zahvaljujem na savetima i sugestijama. Rezultat toga upravo citate na ekranu!

Veliki pozdrav svima, hvala i SVE NAJBOLJE U SLEDECOJ GODINI!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dejan Ilic
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs