Imam Athlon XP 1700+ na MSI KT6V ploči. Sećam se da sam se davno nešto igrao pokušavajući da overklokujem ovaj procesor, ali nisam ništa uspeo. Međutim pročitah večeras na više različitih sajtova da se ovaj procesor može jako lepo overklokovati, pa prvo što sam probao je bilo da clock podignem sa 133 Mhz na 166 Mhz. Računam ne podižem napon, a i sve je to pametno zaštićeno, tako da teško da mogu nešto da upropastim. Međutim posle restarta BIOS-a ništa, ne podiže se ni BIOS. Nekoliko sam puta pokušao da resetujem CMOS na ploči, ali ne vredi, više nikako ne mogu da pokrenem mašinu, izgleda da sam zeznuo procesor. Moje pitanje je, ima li ikakve teorije da sam ovim zeznuo i ploču? To bi mi baš bilo krivo, jer je ploča super i podržava mnogo brže procesore. ionako sam hteo da ubacim neki jači, tako da ako je samo procesor riknuo, ništa strašno. BTW, prodaje li neko Barton-a?
Tvoja ploča bi trebalo da ima onaj LED sistem za identifikaciju kvarova i problema. Onaj limčić koji MSI zove valjda D-bracket i zabada se na ploču a četiri led diodice su na limčiću koji se kači pozadi kao kartice. U uputstvu od ploče postoji objašnjenje o tome šta znači kad svetle crvene i zelene diodice i na kojim pozicijama. Ako tu kaže CPU failure i posle CMOS reseta, i`m sorry.
Probaj da stavis slabiji procesor, kao npr. Duron na 1Ghz. Moguce da se zakljucala ploca ili stavi 2500+ Bartona jer on radi na 166Mhz. Tvoj procesor samo u verziji TB moze da se lepo klokuje inace ako je Palomino i 146Mhz ti je dosta.
Steta je da si na taj nacin saznao da se overklok ne radi tako, vec postepenim podizanjem magistrale. Koliko se ja secam AMD, pogotovo u to vreme, nije bio narociti overkloker sem mozda nekih primeraka. Nije ti nista otislo, 99 posto, vec je verovatno ostala ploca zakljucana, kao sto je vec rekao Hrenko, jedino me cudi sto vadjenjem baterije i spajanjem dzampera nisi uspeo da vratis default vrednosti. Jedino ako je ploca tako uradjena sto me opet cudi ali sa MSI-jem nikad nisi nacisto. Nemam previse iskustva sa AMD-om tako da necu iskljuciti tu mogucnost.
Ajde izvadi bateriju na minut dva pa probaj ponovo restart racunara. Inace ko sto rekose palomino (vise kvadratni oblik jezgra) se losije klokuje od Tbread-a (pravougaoni oblik jezgra) koji je pak mogao na nekim plocama da ide do 2500+.
kao što rekoše kolege, ako je palomino onda mu je to previše, ali ipak ne bi trebalo da ga sprži. Ako je Tbid onda može i mnogo više (moj XP 1700 radi na 2.2gHz na 1.675v i na 2.3gHz na 1.775V). Tvoja ploča nije tako super kao što misliš, što zbog VIA KT600, što zbog microstara.
VIA je sam po sebi izuzetan chip u smislu izdrzljivosti i malog broja otkaza, daleko ispred nVidia i SiSa, performanse us nesto drugo i tu je posle Intel i nVidia pulena...tacno je da je MSI ocajan proizvodjac i njega odavno ne ugradjujem nikome...
- R a v e n L o r d -
:: kao što rekoše kolege, ako je palomino onda mu je to previše, ali ipak ne bi trebalo da ga sprži. Ako je Tbid onda može i mnogo više (moj XP 1700 radi na 2.2gHz na 1.675v i na 2.3gHz na 1.775V). Tvoja ploča nije tako super kao što misliš, što zbog VIA KT600, što zbog microstara.
To je sigurno. Samo cu da se nadovezem na sugestije kolega. Izvadi bakteriju, prebaci jumper na clear cmos ali OBAVEZNO skini konektor od napajanja sa ploce. Sacekaj 5 do 10 sekundi i sve vrati na svoje mesto i to ovim redosledom: prvo jumper vrati na mesto. zatim bakteriju i na kraju napajanje. Ako to ne pomogne (a trebalo bi), izvadi procesor i startuj plocu bez procesora. Ugasi. Vrati nazad procesor (vodi racuna kako montiras qler) i probaj opet. Ako nece ili si overio proc ili je stradao bios na ploci.
Svega ovoga, naravno, ne bi bilo da je Pera otišao pravo u policiju
Poslusaj savet servispc jer sam i jednom davno imao slican problem sa mojom VIA KT333,pa sam mislio da sam nesto spalio,mislio sam da je ploca.Kupim drugu i sve radi.Posle nekog vremena staru ponovo namontiram rekoh da jos jednom da probam i gle cuda ona radi.Pa sam je posle prodao.To znaci da je trebalo uraditi sve sto je servispc napisao i sve bi radilo kako treba.Probaj nista ne gubis.
Poslusaj savet servispc jer sam i jednom davno imao slican problem sa mojom VIA KT333,pa sam mislio da sam nesto spalio,mislio sam da je ploca.Kupim drugu i sve radi.Posle nekog vremena staru ponovo namontiram rekoh da jos jednom da probam i gle cuda ona radi.Pa sam je posle prodao.To znaci da je trebalo uraditi sve sto je servispc napisao i sve bi radilo kako treba.Probaj nista ne gubis.
Ljudi hvala na odgovorima... ipak je procesor OK. Petljao sam i petljao i konacno provalio da posle resetovanja cmos-a moram da izvadim i vratim kabel za napajanje iz mreze, i da monitor ukljucim posle pokretanja masine (ovo poslednje nisam 100% siguran, ali ne da mi se da experimentisem dalje, sad sve radi).
Uspeo sam da ga naguram na 1.60 Ghz, i oseca se promena, mada ne narocito drasticna, ali poklonjenom konju se ne gleda u zube. Windows mi pokazuje da ga vidi kao Athlona XP 2000+. I za sada ne puca sistem, videcemo kako koji programi rade. CPU se ne greje nista vise nego pre. Mislim da je moj CPU taj Palomino... ne da se previse natezati... Ma, uskoro cu ionako da upgrade-ujem celu masinu pa cu da roknem nesto sto ne radi ispod 2.2 Ghz, i sa dosta cache-a... dosta bre vise kaskanja za standardima...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.