Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Chipset 790FX + Phenom
STRANA 1 OD 1
BataCele Chipset 790FX + Phenom 16.12.2007. 02:24 T7016

status: user
broj poruka: 1532
U prvom kvartalu sledece godine AMD je najavio da ce da ispravi probleme sa chipsetom za Phenom procesore. Naime, AMD je najavio da ce uskoro plasirati novi southbridge za chipset 790FX, a potom srediti probleme sa BIOS-om.

Do tada nece biti pristupacne cene ploca za Phenom procesore, vec samo cene za `entuzijaste`.

Ploce sa danas postojecim southbridge-om proizvodice se u veoma ogranicenim kolicinama jer u roku od nekoliko meseci sledi njihovo prirodno povlacenje sa trzista.

Kao sto rekoh pre nekog vremena, poredjenje Phenoma i Intel Quad procesora imace smisla tek u prolece ili leto, kada oba budu radila punim kapacitetom.

A tada, nadam se da nece proci dugo vremena dok se na mom stolu zasmesi Spider platforma - Phenom 9500 sa Abit 790FX plocom i AMD 3870 grafickom karticom. Polovinom 2008. ocekivana cena ove tri komponente u kompletu je oko 400 jevreja ili tek malo vise.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 16.12.2007. 02:26 #36076

broj poruka: 12794
Realno, cela serija je mrtva u odnosu na Core 2 Quad i nVidiine graficke karte :P

BataCele He he 16.12.2007. 02:29 #36077

Hoces da kazes da AMD 3850 nije trenutno najbolja kupovina na trzistu grafickih kartica?

He he. Duhovito.

Daum Re: He he 16.12.2007. 02:33 #36078

Pa jeste ako volis bas nisko da ides jer nije brza od 8800GT-a koji se smatra nekom standardnom kartom...
Da ne zaboravimo veliku istoriju pakla sa ATI drajverima koja jos uvek traje...

:: Hoces da kazes da AMD 3850 nije trenutno najbolja kupovina na trzistu grafickih kartica
::
:: He he. Duhovito
Daum ... 16.12.2007. 02:37 #36079

Po meni ATI + AMD kupuju samo ljubitelji koji ne vole kombinaciju Intel + nVidia, pa iz nekog inata ne uzimaju Intel + nVidia, jer za pare za koje moze da se trenutno nabavi Phenom, moze se uzeti daleko bolji i brzi Core 2 Quad, a kada Phenomu cena bude pala, Intel ce u punom zamahu da bude sa novim Penryn jezgrom...

Daum ... 16.12.2007. 02:38 #36080

A sto se tice grafike, da je jeftinija - jeste, ali je zato i sporija...

BataCele Istina 16.12.2007. 02:39 #36081

AMD trenutno nema niti CPU, niti graficku karticu u high end segmentu trzista. I sam sam se pre nekog vremena tome cudio. Verovatno nova poslovna politika.

U svom postu i mislio sam na srednji segment trzista (sto bi ti rekao - niski segment).

Naime, ja mislim da je manje od 3% kupaca racunara spremno da izdvoji vise od 150 e za graficku karticu, vise od 100 e za plocu ili vise od 150 e za CPU.

markopvict Re: Istina 16.12.2007. 02:44 #36082

broj poruka: 4515
Bas tako.......

:: AMD trenutno nema niti CPU, niti graficku karticu u high end segmentu trzista. I sam sam se pre nekog vremena tome cudio. Verovatno nova poslovna politika
:: U svom postu i mislio sam na srednji segment trzista (sto bi ti rekao - niski segment)
:: Naime, ja mislim da je manje od 3% kupaca racunara spremno da izdvoji vise od 150 e za graficku karticu, vise od 100 e za plocu ili vise od 150 e za CPU
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BataCele Drajveri 16.12.2007. 02:56 #36085

Da kazem nesto i o drajverima.

Trenutno imam Nvidia 7900GS karticu, a pre toga sam koristio ATI x800XT, Nvidia 7600GS, ATI 9800 Pro, Nvidia 5600, ATI 9000 Pro, Nvidia GF2 64MB, Riva TNT2, da ne idem dalje u proslost.

Kada sam nekada davno otkrio Omega drajvere za ATI, resio sam se prakticno svih problema sa drajverima za ATI kartice.

Sa druge strane, sto noviji, to losiji Forceware drajveri za Nvidiu. Cak i modovani NGO drajveri me ne `zadovoljavaju` u potrebnoj meri. Stalno nesto cackam oko njih. Ne volim to. Nije mene kupio racunar, vec ja njega.

Mislim da, kako se Catalyst drajveri (veoma sporo) popravljaju, tako se Forceware pogorsavaju.

I jos nesto: van igara mnooogo mi se vise dopadaju ATI kartice, a u igrama ATI ili gazi kao oluja (retko) ili diskretno zaostaje (cesce).

Moje zamisljeno resenje bi bilo da kupujem high end ATI kartice kada malo `zastare` na trzistu, a i dalje sibaju kao lude. Vec godinama nam prodaju m.da za bubrege da je nesto zastarelo, a vlasnici npr. 9800Pro koju su kupili pre ihaha vremena, jos uvek se lepo igraju. Cak i Crysis mogu da poteraju (sa low detaljima). Tek sledeca generacija high end kartica Nvidia-e 6800GT tako nesto cini.

Hocu reci, ATI kartice sporo dolaze, ali duuugo traju.

vampirbg ... 16.12.2007. 03:00 #36086

broj poruka: 711
Ja odavno koristim ATI+AMD kombinaciju... Ne izbegavam nVidia cipset (koristio sam sve nForce)

1) ATI koristim zato sto njihove kartice imaju bolju sliku... Odavno sam prerastao jurnjavu za 3DMark skorom... Moja 2900XT pusta sve sto mi treba + ima akceleraciju HD sadrzaja

2) AMD iz istog razloga... Ne treba mi najbrze, a sasvim sam bio zadovoljan svim njihovim procesorima od T-birda pa naovamo... Jedno vreme su bili najjaci, sad nisu, a moze da se desi da ponovo budu... U svakom slucaju, tehnoloski su napredniji procesori (kod njih je Quad stvarno Quad a ne dva Dual jezgra nakalemljena na jedan cip) jedino sto im je proizvodnja losa... Kad to srede (ionako teze da budu fabless) sve ce doci na svoje mesto...

BTW kad je u pitanju 38xx serija mislim da trenutni svetski rekord u 3D Marku drze 3870 kartice u SLI... Provericu tacno sa covekom koji ga je postavio koliko je kartica bilo u pitanju... U svakom slucaju, pocetkom sledece godine su preci na Phenom procesore :) cim se pojavi Sapphire 790fx ploca kod nas :)
Lama 16.12.2007. 05:42 #36089

broj poruka: 166
4 vampirbg
Sve je ok, Radeon je suveren u 3D M r a k u, ima bolju sliku, amd/ati se oporavlja. But who cares, kad je nvidia vs ati = trka u game fps, a ne u Mraku? U trci ati debelo zaostaje, bas kao i amd procesori u bilo kojoj real app, pokusavajuci da prikriju poraz nizim cenama. Haj end grafika se ne kupuje zbog video editinga, renderinga i gledanja filmova preko tv/o nego zbog igara. Kad amd/ati ponudi nesto bolje, svi cemo da kupimo. But, not this summer... Hebi ga, razum, a ne emocije.

Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies...

electron AMD + nVidia 16.12.2007. 10:32 #36096

broj poruka: 74

a sta mislite o ovoj kombinaciji...ja je otkad znam za racunar aktivno koristim...trenutno...
x2 4000+ brisbane (276*10.5=2.9 MHz 1.37V) + 8800GTS 320MB uskoro Palit 8800GT 512MB
..Pozdrav !!!
Neba AMD + nVidia 16.12.2007. 11:35 #36097

broj poruka: 1197
Definitivno najbolja kombinacija za igranje igrica (obzirom na ulozen novac).
Daum Re: ... 16.12.2007. 13:55 #36101

Kakve veze ima sto je C2Q ustvari dva nakalemljena C2D procesora kad on i ovako smuljan radi brze i bolje nego `pravi` phenom.

:: Ja odavno koristim ATI+AMD kombinaciju... Ne izbegavam nVidia cipset (koristio sam sve nForce
:: 1) ATI koristim zato sto njihove kartice imaju bolju sliku... Odavno sam prerastao jurnjavu za 3DMark skorom... Moja 2900XT pusta sve sto mi treba + ima akceleraciju HD sadrzaj
:: 2) AMD iz istog razloga... Ne treba mi najbrze, a sasvim sam bio zadovoljan svim njihovim procesorima od T-birda pa naovamo... Jedno vreme su bili najjaci, sad nisu, a moze da se desi da ponovo budu... U svakom slucaju, tehnoloski su napredniji procesori (kod njih je Quad stvarno Quad a ne dva Dual jezgra nakalemljena na jedan cip) jedino sto im je proizvodnja losa... Kad to srede (ionako teze da budu fabless) sve ce doci na svoje mesto..
:: BTW kad je u pitanju 38xx serija mislim da trenutni svetski rekord u 3D Marku drze 3870 kartice u SLI... Provericu tacno sa covekom koji ga je postavio koliko je kartica bilo u pitanju... U svakom slucaju, pocetkom sledece godine su preci na Phenom procesore :) cim se pojavi Sapphire 790fx ploca kod nas :)
vampirbg Re: 16.12.2007. 16:02 #36110

:: who cares, kad je nvidia vs ati = trka u game fps, a ne u Mraku? U trci ati debelo

Vecina tih igara je deo TWIMTBP programa sto znaci da su optimizovane za nVidia graficke... nVidia ima mnogo bolji marketing i ATI tu nema nikakve sanse...

:: Haj end grafika se ne kupuje zbog video editinga, renderinga i gledanja filmova preko tv/o

Navedi primer high-end graficke iz ATI-ja... Cela 38xx serija je srednji segment a ne high... To se lako vidi po cenama (150-210$)... Ja graficku ne kupujem samo zbog igara... Odigram ponekad nesto kratko ili neki MMORPG ali ne preterano... Uglavnom gledam filmove na TV-u... Sem toga, ako uzimas neku od consumer grafickih zbog renderinga promasio si totalno... Za to postoje posebne serije grafickih oba proizvodjaca koje su optimizovane za OpenGL i neces ih tako lako naci u slobodnoj prodaji...

U svakom slucaju svako bira sta mu treba... Da su kola u pitanju ti bi verovatno uzeo Ferarija (bez obzira sto je skup, bucan i trosi hektolitre) dok bih ja uzeo neku japansku limuzinu :)

Takodje, high-end trziste za grafiku je mesto za reklamu a ne mesto gde se zaradjuje lova...
vampirbg Re: Re: ... 16.12.2007. 16:06 #36112

:: Kakve veze ima sto je C2Q ustvari dva nakalemljena C2D procesora kad on i ovako
:: smuljan radi brze i bolje nego `pravi` phenom.

Nikakve... Ja sam rekao `napredniji` a ne `brzi`... Isti je slucaj bio i sa Core Duo i X2 procesorima... Stvar je da AMD nema kesha da usavrsi proizvodni proces i to se pokazuje time sto im procesori rade na slabijem taktu, pojavljuju se greske (doduse to ima i Intel) i slicno...

Pristup dizajnu je dobar... Kad rese probleme proizvodnje i predju na 45nm moze lako da se desi da se promeni vodjstvo... :) Ali, kao sto vec rekoh, nije mi bitno da imam najbrze (to sam nekada jurio pa sam imao upgrade svakih 2-3 meseca) vec da imam dovoljno brzo...
BataCele Poenta... 16.12.2007. 16:42 #36119

...mog prvog posta je da su Phenom + ploca 790FX + grafika 38xx OPTIMIZOVANI da rade zajedno, te ocekujem brze-bolje-stabilnije nego kombinacija nekih drugih komponenti.

Tacnije, ovo je bila jedna od mojih poenti.

pajsgudgud na ovu temu 16.12.2007. 16:46 #36120

broj poruka: 3741

a sta ti ja znam...

http://email.electronicnews.com/cgi-bin2/DM/y/h13x0EkJpI0WZi0DSIR0EE&rid=13
Lama 16.12.2007. 17:03 #36124

::Vecina tih igara je deo TWIMTBP programa sto znaci da su optimizovane za nVidia graficke... nVidia ima mnogo bolji marketing i ATI tu nema nikakve sanse..
Ne razumem poentu?! Real je bolji od Seltika jer Real ima vise love i bolje igrace, a to je nepravda? Pa, naravno da je bolji, ja necu da ulazim u razloge zasto programeri vise vole nvidiu i da li ih neko tera ili placa da optimizuju igre za nvidiu. Uzecu ono sto je bolje. Bas me briga za nepravdu prema atiju.

::Sem toga, ako uzimas neku od consumer grafickih zbog renderinga promasio si totaln
Mozda si hteo da kazes ,, Ako uzimas neku od high end grafickih promasio si totalno ,,, jer rendering moze da potkrpi kartica od 45 eura, uzmimo za primer 7300 gt koja toliko kosta. Procesor je taj koji cepa, care :). Ja bih rekao da si ti pogresio sto si kupio 2900 xt, jer je bzv dati 3 - 4 glave za karticu koja sluzi za gledanje tv... Unless you got it for free.

::U svakom slucaju svako bira sta mu treba... Da su kola u pitanju ti bi verovatno uzeo Ferarija (bez obzira sto je skup, bucan i trosi hektolitre) dok bih ja uzeo neku japansku limuzinu :
Znas kako, mislim da opet masis poentu :) Poredimo kompjutere sa automobilima. Ako hoces da se prevezes od kuce do posla i natrag, mozes da kupis i polovnog Juga ili Golfa. Ali ako hoces da teras Crysis ili neku slicnu budzotinu, zbog cega gro ljudi kupuje PC, moras da kupis jaku i skupu karticu.
Pozdrav.

Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies...

MaliAbner Re: Poenta... 16.12.2007. 17:11 #36125

broj poruka: 7769
Mislim da je u svemu ovome sto se dogadja nVidia najkurvinskije postupila tj. zabola je noz u ledja AMDeki.
Mada je u svemu tome on sam najvise kriv, jednostavno je prepustio proizvodnju veznih chipova drugima koji su to radili skoro diletantski, sem nVidie koja se radnije i trudila ali od AMDekine kupovine ATI-ja skoro da nije izbacila kvalitetno resenje za AMD CPU.
Cini se da ce stvari na PC sceni ici nekim svojim tokom, intel ima licencu da inkorporira Crossfire tehnologiju u svoje chipsetove a dokle ne zna se, AMDeka i dalje pravi dobre chipsetove za laptop racunare (ili bar dobru grafiku za njih jer tamo ne igra brzina nego kvalitet prikaza koji je definitivno na strani ATI grafike), skoro sam uveren da ce ta grafika u skorije vreme postati ekskluziva AMDeke, verovatno i ATI Crossfire. Ne bi Intel iz cista mira poceo da se zanima za GPU, sluti sta se iza brda valja i zeli da bude spreman.
nVidia je tu cini mi se potpuno skenjala samu sebe pod uslovom da nema keca u rukavu u vidu CPU (ne GPU nego CPU) jer vrlo lako moze da se desi da ubuduce Intel i AMD chipsetovi podrzavaju samo Intel i AMD/ATI grafiku (normalno svaka svoju) jer ce u tom slucaju chipsetovi koje pravi nvidia postati tzv. `treci tocak`. Tako da i ona mora da bude spremna sto je mozda vec sada s obzirom da vec duze vreme prica kako su njeni GPU u poslenje vreme dosta neiskoristeni te da bi mogli da pomazu CPU u slozenim proracunavanjima.

Sve ovo je u domenu teorije i puko nagadjanje, mozda vise sto je baki milo to joj se i snilo, ali bi ja rado bas ovakvu javu.

A najvecu korist i mozda bedak bi imali mo korisnici jer bi imali tri kompatibilno nekompatibilne platforme koje bi trebale da pokrecu ionako krs od OS zvani MS Glista.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

:: ...mog prvog posta je da su Phenom + ploca 790FX + grafika 38xx OPTIMIZOVANI da rade zajedno, te ocekujem brze-bolje-stabilnije nego kombinacija nekih drugih komponenti
:: Tacnije, ovo je bila jedna od mojih poenti
BataCele Pajsije... 16.12.2007. 17:38 #36128

...cesto ima zanimljiv komentar ili link, kao i ovaj put.

Mozda je sada dobar trenutak za kupovinu akcija AMD-a, kada su na najnizoj tacki.

vampirbg Re: 16.12.2007. 18:09 #36129

:: Ne razumem poentu?! Real je bolji od Seltika jer Real ima vise love i bolje igrace, a to je

Da li uopste znas sta je TWIMTBP program? To je program u kom nVidia placa studijima da optimizuju igru da bolje radi na njihovim karticama... To bi bilo kao da, koristeci tvoju analogiju, Real plati UEFA da promeni pravila igre tako da je svim ostalim timovima zabranjeno da sutiraju unutar sesnaesterca, a Real u napad krece, ne sa svog gola, vec 10m unutar protivnicke polovine... :)

:: Mozda si hteo da kazes ,, Ako uzimas neku od high end grafickih promasio si totalno ,,, jer

Ne... Rekao sam tacno kako sam mislio... To sto ti koristis je consumer graficka... Mozda je high-end consumer ali nije profi... Profi graficka serija nVidie se zove Quadro i cene su im dosta vise... (npr Quadro FX 5600 ima 1.5GB memorije i kosta oko 3000$) Kod ATI-ja to je FireGL serija...

:: Procesor je taj koji cepa, care :). Ja bih rekao da si ti pogresio sto si kupio 2900 xt, jer je

Ne bas... Procesor danas ne moze da se nosi ni sa najslabijim grafickim kartama kad je rendering u pitanju... A sto se mog slucaja tice, ja sam karticu platio ispod 200e... U pitanju je cisto iskustvo... Sacekao sam da se pojavi 2900Pro serija koja je u stvari 2900XT sa spustenim taktovima... Prva transa tih kartica je imala procesore koji stvarno nisu mogli da rade na vecim taktovima... Posle im ih je ponestalo, a moraju da se rasprodaju posto dolaze 38xx... Takodje, znao sam od ranije da se cesto desava da Sapphire dobija full cipove koje undecrlockuje... Sacekao sam drugu seriju i kupio karticu... Sto je najinteresantnije nisam morao nista da menjam... Drajveri su karticu prepoznali kao 2900XT sa nizim clockom... Podigao sam na 2900XT fabricki i sve lepo radi... Cak se i overclockuje kao 2900XT... Kao potvrdu da ovo nije jedini slucaj pogledaj prikaz 2900Pro kartice u novembarskom Digital! izdanju...

:: Znas kako, mislim da opet masis poentu :) Poredimo kompjutere sa automobilima. Ako
:: hoces da se prevezes od kuce do posla i natrag, mozes da kupis i polovnog Juga ili Golfa

Ne bas, ali objasnicu, kao sto rekli ameri, za one sa jeftinijim ulaznicama... Ja hocu da se prevezem relativno brzo (ne najbrze) i udobno (ne mora luksuzno) i to zelim da ucinim sto povoljnije (ali ne i toliko jedtino da prve dve stavke budu ugrozene)

Iskreno, kad je u pitanju prevoz ja licno preferiram bicikl, posto je za grad i brzi i ekonomicniji od automobila... Imas jos dodatno to sto ne moras da razmisljas o parkingu i sto je zdravije :)

:: ako hoces da teras Crysis ili neku slicnu budzotinu, zbog cega gro ljudi kupuje PC, moras

Crysis radi i sa mnogo slabijim karticama... Izuzev CMR: Dirt koja nije htela da se instalira sve igre su mi radile i sa prastarom X800... Napominjem da sve igram u native rezoluciji od 1680x1050

Sledece je zabluda da ljudi kupuju racunar iz razloga zbog kog si ga ti kupio... Vecina ljudi (veruj mi, prodao sam gomile racunara pa znam sta mi traze) kupuju kompjuter zbog posla ili interneta i filmova... Vecina mladjih (tinejdzeri i deca) ga uzimaju zbog igrica... Naravno, uvek ima izuzetaka na obe strane...

Ja licno, imam laptop koji je za programiranje i desktop koji je za eksperimentisanje i ponekad igre...

BTW nisi napisao koju grafiku koristis... Pretpostavljam da je 8800GT...
Lama 16.12.2007. 18:57 #36137

You just don`t get it,don`t you? :) Ponavljam, sta mene briga sto je nvidia nelojalna konkurencija, kad je bolja?!?! Mozda igra na kvarno, ali fakat je da je bolja! Mozda bi, da ne postoji `zavera`, ati radio kao zmaj, ali nvidia za manje od 200 evra nudi top performance karticu. Stvarno ne znam moze li biti jasnije...

::Ne... Rekao sam tacno kako sam mislio... To sto ti koristis je consumer graficka... Mozda je high-end consumer ali nije profi... Profi graficka serija nVidie se zove Quadro i cene su im dosta vise... (npr Quadro FX 5600 ima 1.5GB memorije i kosta oko 3000$) Kod ATI-ja to je FireGL serija..
... i opet je sporija, ali je, verujem, i to deo zavere.

::Ne bas... Procesor danas ne moze da se nosi ni sa najslabijim grafickim kartama kad je rendering u pitanju..
Mislim da nikad nisi radio u rendering programima, jer ne bi rekao nesto slicno. Jedino sto radi na grafickoj kartici u toku renderinga je kuler :) Rendering u igrama je druga stvar, ali ja sam precizno rekao da rendering u profesionalnim programima moze da podnese i low end kartica, jer je njen deo posla minimalan. Opet masis poentu.

::Crysis radi i sa mnogo slabijim karticam
Ok.

::Sledece je zabluda da ljudi kupuju racunar iz razloga zbog kog si ga ti kupio... Vecina ljudi (veruj mi, prodao sam gomile racunara pa znam sta mi traze) kupuju kompjuter zbog posla ili interneta i filmova... Vecina mladjih (tinejdzeri i deca) ga uzimaju zbog igrica... Naravno, uvek ima izuzetaka na obe strane..
O cemu mi ovde pricamo? Vrati se malo gore i videces, moja poenta je bila da treba kupiti nvidiu zato sto je jeftina i brza, u ovom trenutku bolja. moja lova, moj izbor, hebe mi se za sentimentalnost. A rekao sam i to da se top kartice kupuju zbog igara, ne zbog programiranja ili tv outa.

8800GTX

Ovo stvarno vise nema smisla :)) Hajde da se dogovorimo, ja trenutno vise cenim nvidiu, ti si privrzen atiju. Kraj. Pozdrav.

pajsgudgud Re: Pajsije... 16.12.2007. 22:09 #36164

broj poruka: 3741
Jbg rodbinski sam vezan za ATI.)Na vrhuncu im je cena bila 40000 po paketu akcija ili kako su ih vec prodavali.
a sta ti ja znam...

:: ...cesto ima zanimljiv komentar ili link, kao i ovaj put.
:: Mozda je sada dobar trenutak za kupovinu akcija AMD-a, kada su na najnizoj tacki
vampirbg Re: 16.12.2007. 22:51 #36177

:: konkurencija, kad je bolja?!?! Mozda igra na kvarno, ali fakat je da je bolja! Mozda bi, da

Nisam ni rekao da je ATI brzi... 8800GTX je mnogo brza od bilo koje ATI kartice, ali to nije poenta... Ono sto ja pokusavam da ti objasnim (ali da li zbog tvoje genetike ili uzrasta ili mog loseg objasnjavanja) ti ne uspevas da shvatis je da ATI radi dovoljno brzo i da ima kvalitetniji prikaz i jos hardversku akceleraciju 3D sadrzaja... Mozda to ne znaci nista nekome ko ima najbrze komponente koje se mogu kupiti ali znaci gomili mid i low range kupaca, a tu se prave pare...

:: ali nvidia za manje od 200 evra nudi top performance karticu

Za manje od 200e? Najniza cena za 8800GT je 215ebar pvde na PCBerzi... Doduse nisam zvao da vidim da li je to sa porezom ili bez njega...

:: ::Ne... Rekao sam tacno kako sam mislio... To sto ti koristis je consumer graficka... Mozda
:: ::je high-end consumer ali nije profi... Profi graficka serija nVidie se zove Quadro i cene su
:: ::im dosta vise... (npr Quadro FX 5600 ima 1.5GB memorije i kosta oko 3000$) Kod ATI-ja
:: ::to je FireGL serija..

:: ... i opet je sporija, ali je, verujem, i to deo zavere

Zaista ne znam... Nekako nisam bio voljan da platim 3000$ da probam :) U svakom slucaju, opet ne pazis na casu... Poenta nije bila da li je ATI profi kartica brza od nVidia vec da je ono sto ti koristis consumer, odnosno Desktop kartica... Ako ti i dalje nije jasno idi na nVidia sajt pa pogledaj kategorije... Profi kartice su pod Workstation

:: ja sam precizno rekao da rendering u profesionalnim programima moze da podnese i low
:: end kartica, jer je njen deo posla minimalan. Opet masis poentu

Delimicno si u pravu... Nisam naglasio da je u pitanju real-time rendering u igrama... (pretpostavio sam da se to moze zakljuciti iz ostatka teksta, ali priznajem gresku) Samo jedno pitanje: ako je procesor taj koji sve obavlja, zasto onda one budale u studijima za animaciju placaju kartice po 3000$? Procesor moze da obavi sav rendering, ali je mnogo brze kad se to uradi hardverski :)

:: sentimentalnost. A rekao sam i to da se top kartice kupuju zbog igara, ne zbog
:: programiranja ili tv outa

Rekao si ovo: `Ali ako hoces da teras Crysis ili neku slicnu budzotinu, zbog cega gro ljudi kupuje PC, moras da kupis jaku i skupu karticu.` Mozda si zeleo da kazes nesto drugo, ali ovo je ono sto je zaista receno :) Posle si i sam priznao da za Crysis i ne treba najjaca kartica... Igru na kojoj ce se zasnivati vecina novih naslova u buducnosti (UT3) vec moze da potera X800 na 1680x1050... Poenta je u tome da se nikome ne isplati da pravi igru koja ce da radi samo na najjacim kartama... U tom slucaju je ciljna grupa veoma mala :)

:: 8800GT

Jos samo jedna stepenica do vrha... Za samo 200e vise si mogao da uzmes 8800 Ultra... Doduse za pare za koje bi uzeo Ultra ja cu uzeti graficku+plocu+procesor i opet cu igrati igre u istoj rezoluciji kao ti samo ces ti imati 100fps a ja 60fps :)

:: Ovo stvarno vise nema smisla :)) Hajde da se dogovorimo, ja trenutno vise cenim nvidiu,
:: ti si privrzen atiju. Kraj. Pozdrav

Nije to privrzenost... Ja sam koristio nVidia kartice od TNT1 pa sve GeForce4 serije, i trpeo gomilu problema... Ne znam koliki ti je staz sa kompjuterima, ali se jos uvek secam programa TVOut (prva stvar koju sam platio preko neta) koji je omogucavao overscan na TV-u... Posle sam uzeo da probam ATI 9600XT i bio odusevljen kvalitetom slike kako na monitoru, tako i na TV-u... Svako ima neke stvari koje su mu bitne... Ja uzimam karticu koja je dovoljno dobra sa normalnom cenom... Ne pada mi na pamet da dam 400e za graficku kartu (tolika je sad cena 8800GTX, a bila je mnogo veca) Bolje je da dodam jos malo i uzmem PS3 i ne razmisljam vise ni o minimalnoj konfiguraciji, ni o drajverima ni o pustanju BR filmova...

Takodje, misljenja sam i da ce kombinacija AMD ploca+procesor+grafika pa jos i od istog proizvodjaca raditi mnogo stabilnije nego raznorodne...

Pogledaj samo Intel i sta je uradio sa Centrino platformom za laptopove... Zbog toga su svi moji laptopovi bili Intel (uglavnom Centrino) a i sledeci ce biti neka varijanta Centrino platforme...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs