ASUS A7V8X-X (sta je bolje ATHLON 2100+ ili SEMPRON 2200+
STRANA 1 OD 1
rokisezam
ASUS A7V8X-X (sta je bolje ATHLON 2100+ ili SEMPRON 2200+
08.07.2005. 09:50
T697
status: user broj poruka: 27
Ako mozete u najkracim crtama da me posavetujete da li da zadrzim procesor AMD ATHLON XP 2100+ (star 8-9 meseci) ili da koristim AMD SEMPRON 2200+ (star 2.nedelje) na ploci ASUS A7V8X-X (512 DDR400 Kingston) posto ovaj drugi (SEMPRON) radi max. na 1200Mhz a preko toga se resetuje
Pa i da ti Sempron radi normalno (1500MHz) bolji je Athlon 2100+ (1733MHz prema 1500MHz).Jezgro je isto ali je AMD zbog pojave Athlona 64 preimenovao Athlona XP u Sempron, pocastio ga vecom oznakom i prebacio ga u nizu klasu.Zato ne treba porediti oznake Semprona i Athlona XP vec realne frekvencije.Oznaka Athlona XP je pandan Intelovom P4 a oznaka Semrona pandan Celeronu.Nemoj se dvoumiti, zadrzi Athlon XP ,brzi je i necesh dzabe bacati pare (jeste da je Athlon star nekoliko meseci ali to nije nishta).Mada bi mogao da promenish plocu , ASUS-ove sa oznakom -X su raspadanje.
nForce2 sa SATA-om: Asus, Abit ili Gigabyte Za ove tri stoji da su extra tj. niko ih ne pljuje, bar nije meni nista lose za njih receno. MSI i Epox mnogi pljuju a i mnogi hvale, dok za Matsonic niko nema lepu rec. Sto se tice procesora, prednost XP-a je 333 MHz veci takt procesora a prednost Semprona je 33 MHz veci takt FSB Sempron 2200+ = 9*166 (1500) XP 2100+ = 13*133 (1733) ZADRZI XP
Dve najbolje su Epoz 8RDA+ (ili 8RDA3+) i Abit NF7.Epox-a je teshko naci ali zato Abit-a ima svuda.Uzmi Abit NF7 (oko 60 eura) koja je zaista vrhunska ploca.ASUS A7N8X je OK , nishta posebno a koshta koliko i Abit.ASUS A7N8X-X izbegavaj.Gigabyte 7NNXP je solidna alternativa.Znaci moja preporuka je Abit NF7 , vrhunska i jeftina.
OK, hoce li decko postati srecniji zbog nove ploce?
09.07.2005. 02:22
status: user broj poruka: 17
Momci, sve je to u redu, posebno savet vezan za procesor (mada Sempron nije samo preimenovani Athlon XP), ali sta ce decko zbilja dobiti ako se opet baci u trošak i kupi novu ploču? ASUS koji ima jeste "tanak", ali uparen sa njegovim Athlonom radiće sasvim OK. Ako promeni ploču, pa kupi i tri puta skuplju, dobitak će biti praktično neosetan. A Matsonic je, na žalost, robna marka koja kod nas ima potpuno neopravdano loš glas. Imam ga, na jednom kompu, od 2000. godine, i "procesiran" sa jadnim Celeronom na 850, radi bezgrešno sve vreme. I Sandra mu skida kapu! Dakle, momce, saveti jesu na mestu, ali slobodno uštedi taj novac, ionako ćeš za godinu dana sav taj hardver da promeniš - prave promene u PC svetu tek tad stižu do nas.
Na ploči sa osakaćenim nForce2 čipsetom (ASUS A7V8X-X), ne može da se postavlja takvo pitanje. Zašto? Jednostavno u takovoj situaciji Athlon2100+ ti je barem dva puta bolji od Semprona2200+. Razloga ima dosta-jezgro procesora, količina L2 keša i najvažnije optimizacija ploče nForce2 u radu sa starim AthlonimaXP, jer je već dve godine to ubedljivo po svim ocenama i forumima najbolja kombinacija procesor-ploča! Jedino pitanje je gde sada ima još da se kupe AthlonXP jezgra (ili još bolje Barthon čipovi)
ZA doya2005 Ja jos uvek nisam dao liku obecano (postoji mogucnost izmene) MB...............ESC K7V-333 CPU.............ATHLON XP 2100+ DDR 256 / 333Mhz Sve to staro 8 meseci.. Posto sam kupio NAZALOST A7V8X-X, SEMPRON 2200, 512 DDR 400 Kingston, pa sam mislio da zadrzim procesor kao sto pomenuti u ovom forumu predlazu a i moje nezadovoljstvo losim izborom komponenti pogotovu sugavog procesora koji nema sanse da radi preko 1200Mhz , restuje se cak i prilikom gledanja filma. STA RECI
Roki, pozurio si, zaleteo si se kupio osrednju plocu i jos gori procesor. To sto si imao uopste nije bilo lose, trebao si samo da udjes u overklok vode i dobio bi lep sistem. Na naredni upgrade ces morati malo bolje da prostudiras materiju.
To sad sa kupovinom trece nove ploce ne dolazi u obzir, nego ako ti vec ASUS pravi probleme, a novo je, odnesi da ti istetsiraju u servisu kad vec ne znas sam, ipak ti je pod garancijom.
Zadrzi stari XP i samo pokusaj da ga podignes na vecu magistralu, trebao bi da bude Thoroughbred B ako je star oko 9 meseci, a mozda je i Thorton jezgro. Nadji program CPU-Z, on ce ti reci koje je jezgro stari XP, zadrzi ga samo ako je Thoroughbred B.
Napravio si bas zavrzlamu oko upgrade-a, nadam se da ces se izvuci.
Da, jos nesto, neko je napisao da je A7V8X-X osiromasena nforce 2, to naravno nije tacno, to je VIA KT400 chipset i nema veze sa nvidijom, neko je pobrkao sa A7N8X-X.
athlon je 10 u glavu za sve semprone a sto se tice ploca ABIT imam nf7 vec dve godine i nikakve probleme nisam imo jedino sam promenio onaj kuler stavio sam pasivni nema sta nisam probavo sa njom.za klokovanje cpu-a je odlicna.
Matori Epox ti je majka za AMD nema boljih ploca malo su skuplje ali dobro rade. 8rda, 8rda+ za taj procesor sasvim dovoljno. Ja imam 8rda sa 2400xp radi savrseno, ali mozes da naidjes na jedan mali problem epox ploce uglavnom rade sa dualDDR sto moze da ti napravi probleme oko kupovine jos jedne ram plocice. Inace podrzavaju procesore do 3000, govorim za ove dve navedene.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646998. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.