Imam jedan problem koji nisam uspeo da rešim nikako. Naime, plača je ta, intel I7 četvrte generacije i memorija DDR3. Ovako šturo objašnjavam komponente sem ploče jer sumnjam na nju, ostalo sam sve menjao pošto igrom sluičaja imam više t sličnih komponenti tu ali ne uspevam da rešim problem. Računar radi normalno. Staviš stand by, resetuješ, ugasiš upališ odmah i sve radi. MEđutim, kada ga ostavim više od 5 minuta ugašenog onda neće da startuje! Nema bip, čujem se da zavrti ventilarore i ne dobaci dalje. Nema sliike nemai tako stoji ...nšta. Probam prinudno gašenje., vađenje baterije, reset cmos, ponovo upalim i ništa. Ali ako npr stavim dva odvojena modula u memoriju onda je dovoljno samo jednu da izvadim, vratim i bez problema se uključi računar. AKo stavim samo jedan slot, isto je samo što onda kada neće da se startujem moram da zameni slot npr i onda opet staruje bez problema i sve radi! Sem toga, ako ugasim nema šanse da ga drugačije upalim...
Mislim da sam sve probao što mi pada na pamet , menjao ssd, windows, memorije, grafiku integrisanu, stavljao dodatnu, pojačavao napon memorije, smanjivao, resetovao ploču, flešovao bios, samo procesor nisam vadio...
Probaj da smanjis radni takt memorije na najnizi moguci
09.10.2022. 16:23
status: user broj poruka: 9420
I da, veoma je bitno da navedes komponente koje su na njoj i koje si koristio u procesu popravke. Takodje, iskljuci fast starup u windowsu. Jel si probao sa drugim procesorom?
Ako nije menjao napajanje onda prvo mora to da uradi
09.10.2022. 17:19
status: user broj poruka: 9420
Posto je rekao da je menjao sve, meni se podrazumevalo da je menjao i njega. Inace, nista licno, ali nejasni su mi ljudi koji su u stanju da napisu esej od posta a mrzi ih da navedu osnovnu stvar - konfiguraciju…
Nisam sve napisao jer mislim da nije bitno, naglasio sam da sam menjao sve i da samo ploča i procesor uvek isti i uvek isti problem!
Da li je moguće da napajanje ne valja a da komp inače radi ako treba sem kada se ugasi? Menjao sam i nejga alii nisam stavio novo novo nego LC power koji je provereno dobar u drugom kompu....
Inače, konfiguracija je sledeća:
Intel(R) Core(TM) i7-4770 CPU @ 3.40GHz Intel HD Graphics 4600 Motherboard Name Gigabyte GA-Z87-HD3 2x8GB DDR 1600 (PC-12800) SSD hard Napajanje Chieftec 600W (mada sam i njega menjao)
Iz popisa konfiguracije izgleda da nema graficku, vec koristi integrisanu intelovu. Moguce je da ona pravi problem. Ako imas neku spoljnu graficku, probaj sa njom. Ona ce ponistiti integrusu. Eventualno u BIOSu postavi da primarna graficka bude pcie, a ne na auto.
Uradi kao sto sam ti napisao gore, smanji takt memorije, ugasi fast startup i na kraju probaj sa drugim procesorom. Ako nista ne uspe, stavi sve druge komponente na plocu, instaliraj svez sistem i ako i dalje zeza, do nje je. Nema sta drugo.
Grafiku sam stavio bio i dodatnu, napisao sam gore ali ista priča je bila. Takođe sam i takt memorije smanjivao i isto mada ću probati opet. Probam i ovo ostalo što si napisao pa javim
Onda verovatno nije do procesora, ali svakako ako imas mogucnosti probaj sa drugim. Ostaje ti jos i fast starup, ali sve lici da ploca ima neki problem. Ako mozes, probaj i sa nekom starijom verzijom biosa. Fabrickom, npr.
Evo ovako, stavio memoriju na 1333 i isključio fast starup u windowsu i dobio jedan redovan start posle 10 minuta i posle toga isključim i ostavim jedno 30 minuta i izabaci da postavke biosa nisu dobre i da se podesim opet.Vraća da ih stavim na redovne vrednosti.
Ima li načina da to isključim? Da memorija ostane na 1333 Mhz? Možda bi to rešilo problem...
:: Evo ovako, stavio memoriju na 1333 i isključio fast starup u windowsu i dobio jedan redovan start posle 10 minuta i posle toga isključim i ostavim jedno 30 minuta i izabaci da postavke biosa nisu dobre i da se podesim opet.Vraća da ih stavim na redovne vrednosti. :: :: Ima li načina da to isključim? Da memorija ostane na 1333 Mhz? Možda bi to rešilo problem.. ::
Ajde i to da probamo....danas ću zameniti pa javim!
Ovo je slika prilikom boot-a koja mi se pojavila i juče i danas. Piše lepo, ali ne znam da li je do baterije iili? S tim da ja stavim memoriju na 1333 mhz, on vraća na ovo i onda ne može da boot-uje! A još veća meni engima je procesor, koji sada stoji 3700 a u biosu svugde stoji namešteno 3400. Možda on pravi problem samo kako da ga vratim ako ga nisam ni menjao?
Nije ovo do baterije. Procesor ti je 3,4GHz a boost mu je 3.9GHz.. Probaj da iskljucis CPU boost ili turbo mod . Vrlo verovatno te zeza cpu sve vreme. Ocitaj brzine u CPUz iz Windowsa.
:: Ajde i to da probamo....danas ću zameniti pa javim :: :: Ovo je slika prilikom boot-a koja mi se pojavila i juče i danas. Piše lepo, ali ne znam da li je do baterije iili? S tim da ja stavim memoriju na 1333 mhz, on vraća na ovo i onda ne može da boot-uje! A još veća meni engima je procesor, koji sada stoji 3700 a u biosu svugde stoji namešteno 3400. Možda on pravi problem samo kako da ga vratim ako ga nisam ni menjao? :: :: Šta kažete :: :: https://ibb.co/C8j6V4 :: :: ::
Dešava se da kada procesor bude duže vremena u određenoj ploči memorijski efekat za procesor i memoriju pa u tom slučaju se desi da procesor počne da radi na višem taktu od deklarisanog što za uslov ima da neće da radi sa određenim memorijama na 1600 megaherca što za uslov ima da neće se probuditi iz stand by režima. Uglavnom sa takvim pločama ubacujem drugi procesor i drugu memoriju I tih problema nema a procesor iz te ploče ubacujem u drugu ploču i navedenih problema nema. Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: Dešava se da kada procesor bude duže vremena u određenoj ploči memorijski efekat za procesor i memoriju pa u tom slučaju se desi da procesor počne da radi na višem taktu od deklarisanog što za uslov ima da neće da radi sa određenim memorijama na 1600 megaherca što za uslov ima da neće se probuditi iz stand by režima. Uglavnom sa takvim pločama ubacujem drugi procesor i drugu memoriju I tih problema nema a procesor iz te ploče ubacujem u drugu ploču i navedenih problema nema :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću :: ::
Nije bas za podsmevanje, jer se zaista i desava. E sad, da li je zbog hladne ili tople fuzije, promaje ili plivajuceg zamajca, necu da ulazim u to ali uglavnom se resava prostim vadjenjem procesora iz soketa, paljenjem masine bez CPU i potom vracanjem CPU nazad u soket. Najbolje je da se upali sa drugim CPU i potom da se vrati stari i desava se da sve proradi najnormanije. Jednostavno ploca se zbinguje sa postojecim CPU i potrebno joj je da ga ponovo detektuje, kao novoinstalirani procesor. Retko kada treba CPU da se menja. Ako se procesor zameni pa posle taj isti CPU radi na drugoj ploci bez problema, uglavnom bude tacno.
To moze i stoler da proba, nista ga ne kosta. . MBP Retina 13` Late 2012 macOS Catalina
In BIOS, go into MB Intelligent Tweaker (M.B.I.T.). Then go into Advanced Frequency Settings. Then go into Advanced CPU Core Features. Then set Intel Turbo Boost Techn. to Disabled.
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.