Zamenio sam danas Asus X470 Prime Pro sa GA Aorus X570 Elite, ali sad ni stari ni novi RAM neće da rade brže od 2400mhz šta god radio. Češem glavu sad da li nisam obratio pažnju i na Asusu pa je RAM radio na 2400.
Probao sam sporije timinge, niže clockove, 3200, 3000, nema šanse. Sistem malo štucne na bootu, i da stvar bude još čudnija jedan od monitora i uvek isti poblesavi kompletno i prestane da radi na Displayportu dok ga ne iščupam iz struje, i čak neće da na drugoj mašini da se poveže dok to ne uradim.
Novi RAM je na QVL listi ali za Matisse seriju procesora, dakle 3000, ja imam 2700X. Elem, stickovi su ovi:
Stari RAM: HX432C16PB3K2/16.... 2x8GB Novi RAM: HX437C19FB3K2/32.....2x16GB
Vrati na default postavke i ručno postavi na 3600 MHz cl 16-16-16-38-572. Te postavke moraju da rade sa tom memorijom i tim procesorom. Koja ti je grafička kartica i napajanje? Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Druga stvar, i kad ga namestim, posle par dana resetuje bios i onda mora opet da se podesava, stavio sam f30 bios i evo jedno nedelju dana, kuc kuc ne resetuje bios.
3700x Aorus x570 elite Gigabyte RTX2070 Super 2x16gb HyperX fury Samsung 970 EVO WD Gold 8tb Seasonic 750W Focus Gold
RAM je stavljan uvek u A2 i B2 jer na ploči stoji oznaka `FIRST` za te slotove. Probao sam default podešavanja ručno i XMP i komp ne prihvata ništa iako u biosu stoje i dalje validno podešavanja. Bios sam updateovao na F30 istog momenta kad se komp prvi put upalio.
Ta ploča kao većina GA ima dual BIOS pa ako nisi namestio (mislim da je F12) da oba BIOS-a budu iste verzije, kada našto ne štima sa jednim BIOS-om onda prebaci na `rezervni`. Proćitaj uputsva, sve piše kao i za memoriju u koje slotove pod kojim uslovima. Na većini UEFI ploča ide od B2, sa dva štapa A2 i B2.
:: Jebavam se sa tom plocom ihahahaaa :: :: Ram mora u A2 i B2, tada moze na preko 240 :: :: Druga stvar, i kad ga namestim, posle par dana resetuje bios i onda mora opet da se podesava, stavio sam f30 bios i evo jedno nedelju dana, kuc kuc ne resetuje bios :: :: :: 3700 :: Aorus x570 elit :: Gigabyte RTX2070 Supe :: 2x16gb HyperX fur :: Samsung 970 EV :: WD Gold 8t :: Seasonic 750W Focus Gold :: ::
Pogledao sam na sajtu, nema dual bios. Celo ovo cimanje sa pločom je najviše kao priprema za Ryzen 5800X za 2 nedelje tako da moguće da će ovi problemi da se reše sami sa novim procesorom.
@operator Grafička je Asus Strix 1080Ti a napajanje CM V850 Gold.
:: Ta ploča kao većina GA ima dual BIOS pa ako nisi namestio (mislim da je F12) da oba BIOS-a budu iste verzije, kada našto ne štima sa jednim BIOS-om onda prebaci na `rezervni`. :: Proćitaj uputsva, sve piše kao i za memoriju u koje slotove pod kojim uslovima. Na većini UEFI ploča ide od B2, sa dva štapa A2 i B2 :: :: :: :: Jebavam se sa tom plocom ihahahaaa :: :: :: :: Ram mora u A2 i B2, tada moze na preko 240 :: :: :: :: Druga stvar, i kad ga namestim, posle par dana resetuje bios i onda mora opet da se podesava, stavio sam f30 bios i evo jedno nedelju dana, kuc kuc ne resetuje bios :: :: :: :: :: :: 3700 :: :: Aorus x570 elit :: :: Gigabyte RTX2070 Supe :: :: 2x16gb HyperX fur :: :: Samsung 970 EV :: :: WD Gold 8t :: :: Seasonic 750W Focus Gold :: :: :: ::
update: F30 bios na Gigabyte forumu je prijavljen kao sjeban, sa višestrukim problemima. Spustio sam na F21, medjutim novi RAM nije hteo da radi sa XMP i manuelnim podešavanjima, verovatno je nekompatibilan sa ovim procesorom.
Ali, stavio sam stari RAM i uključio XMP na 3200 i sve radi sad. Jedini problem sad je šta raditi sa novim RAMom, da li ga vraćati dok mogu, ili rizikovati da li će raditi sa 5800X.
update, nakon restarta komp neće da se upali, a nakon reseta BIOSa ne vidim post ekran i DEL na tastaturi se ne detektuje uopšte i ne mogu u BIOS da udjem.
Vrati se Asuse, sve ti je oprošteno, ide ovo sve nazad...
Kingston je vise za Intel platforme ,znaci Crucial ,Geil itd.. Drugo vrati taj Gigashit,uzimaj Msi ili Asus , takva stvar na Asusu ne bi se nikad ni desila,da posle update biosa ,nece da se butne.
Sad se nekako stabilizovalo sve, radi i bios normalno i stari ram na 3200 kroz XMP ali mislim da ću za svaki slučaj da spakujem sve i da vratim sutra, pa za 2 nedelje kad izadje 5800X ću da se smislim koju ploču i RAM da uzmem.
:: Kingston je vise za Intel platforme ,znaci Crucial ,Geil itd. :: Drugo vrati taj Gigashit,uzimaj Msi ili Asus , takva stvar na Asusu ne bi se nikad ni desila,da posle update biosa ,nece da se butne :: :: ::
Šta si promenio da bi ti se stabilizovalo, ali meni ovo više liči na napajanje. Inače isti model ploče f30 bios i ram sa 3200 MHz dignut na 3733 mhz 23-23-24-36-564 2x16 gb. Radi stabilno. Nvme a data 8200 pro 1 TB, grafička rx 5700 xt, napajanje tower Sirius 1000 w. Mašina od prije 7-8 dana. Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Deluje kao problem sa kompatibilnostcu memorije i ploce (ujedno i procesora). Proverene memorije za Ryzen su one koje proveris na sajtu proizvodjaca ploce, kao i na sajtu qvl liste proizvodjaca memorije.
Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja. Gordon Allport
Nisam ništa bukvalno, samo resetovao bios opet. Komp iz nekog razloga nije palio monitor na POSTu i samim tim nije primao ni DEL na tastaturi da udje u BIOS. Popizdeo sam i resetovao BIOS opet, postavio XMP samo nisam ugasio ovaj put LOGO i nisam stavio Fast Boot. Probao sam sinoć nekoliko VR igara i komp je radio normalno skroz.
:: Šta si promenio da bi ti se stabilizovalo, ali meni ovo više liči na napajanje. Inače isti model ploče f30 bios i ram sa 3200 MHz dignut na 3733 mhz 23-23-24-36-564 2x16 gb. Radi stabilno. Nvme a data 8200 pro 1 TB, grafička rx 5700 xt, napajanje tower Sirius 1000 w. Mašina od prije 7-8 dana. :: Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću :: ::
Hvala za ovo, ima čak i filter za Poljsku da mi izlista proizvode u radnjama. Doduše bezveze sam pogledao recimo Kingston Hyper X Predator RGB HX436C17PB3AK4/32 i na Gigabyte QVL listi stoji za 3000 seriju ali piše da je Hynix.
:: Deluje kao problem sa kompatibilnostcu memorije i ploce (ujedno i procesora) :: Proverene memorije za Ryzen su one koje proveris na sajtu proizvodjaca ploce, kao i na sajtu qvl liste proizvodjaca memorije. :: :: Najbolje su se pokazale sa Samsung b-die chipovima ili hynix (G.Skill, Corsair itd. ima ih). :: Ima i ovde: https://benzhaomin.github.io/bdiefinder :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: Gordon Allport :: ::
Tako je pre bilo sa nekim giga plocama, da su korisnici normalno koristili punim kapacitetom plocu tek posle godinu dana i zilion apdejtova... Jebena hiperprodukcija, samo da se izbaci sto pre na trziste, vise i ne znaju sta im izlazi iz fabrike, a vreme za detaljno testiranje ne postoji. Ceo svet je na svim poljima usao u neku suludu trku.
Finalna masina konacno sastavljena: Ryzen 3600 OC G.Skill Trident Z Neo 3800 MSI B450 Tomahawk Max RX 5700 xt Acer KG251QDbmiipx 240hz
Imao sam isti problem. Bas ta ploca i procesor, a memorije su bile 2x8 i 2x16Gb HyperX Predator. Radi na 3200MHz samo verzijom biosa do f.20. Svaka sledeca verzija nije htela da cuje preko 2400. Na kraju sam to sve prodao drugaru uz napomenu da ne dira bios. Vec dva meseca radi bez ikakvih problema. Pokusaj pre nego sto vratis plocu.
Da budem iskren i ja malo mešam previše komponente: 2700X na X570, i RAM koji nije na QVL listi za ovaj procesor nigde.
Elem, update: dobio sam kul preporuku i proverio još online pa sam naručio Crucial Balistix BL2K16G36C16U4B koji ima Micron E-Die koji je navodno jako kompatibilan sa Ryzenom.
Da kucnem u drvo od juče kako sam odradio onaj finalni bios reset sve radi na 3200 za sad sa starim HX Predator. :: Kako meni sve ove price i gluposti idu na kur.. :: :: Tako je pre bilo sa nekim giga plocama, da su korisnici normalno koristili punim kapacitetom plocu tek posle godinu dana i zilion apdejtova... Jebena hiperprodukcija, samo da se izbaci sto pre na trziste, vise i ne znaju sta im izlazi iz fabrike, a vreme za detaljno testiranje ne postoji. Ceo svet je na svim poljima usao u neku suludu trku. :: :: Finalna masina konacno sastavljena :: Ryzen 3600 OC :: G.Skill Trident Z Neo 3800 :: MSI B450 Tomahawk Max :: RX 5700 xt :: Acer KG251QDbmiipx 240hz :: ::
Sta je sa ovim mojim ramom iz potpisa? Nisam dugo pratio hardver i novosti, hocu moci ja bez problema da nabodem na novu platformu i neki ryzen tipa 5800x?
Eee, samo cika zna za jadac. Uzimam novu plocu i proc posle nove godine, tamo negde u februaru ili martu.
Finalna masina konacno sastavljena: Ryzen 3600 OC G.Skill Trident Z Neo 3800 MSI B450 Tomahawk Max RX 5700 xt Acer KG251QDbmiipx 240hz
Naravno, za još par godina kada stigne DDR5. Sa Ryzen-om 5000 radiće još bolje. Sada je rad do 3600 - 3733MHz idealno.
:: Sta je sa ovim mojim ramom iz potpisa? Nisam dugo pratio hardver i novosti, hocu moci ja bez problema da nabodem na novu platformu i neki ryzen tipa 5800x :: :: Eee, samo cika zna za jadac. Uzimam novu plocu i proc posle nove godine, tamo negde u februaru ili martu :: :: :: Finalna masina konacno sastavljena :: Ryzen 3600 OC :: G.Skill Trident Z Neo 3800 :: MSI B450 Tomahawk Max :: RX 5700 xt :: Acer KG251QDbmiipx 240hz :: ::
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.