Ti rezultati se pojavljuju na 2 razlicita mesta ,ono sto je sigurno to je da se menja arhiktetura kes memorije ,ako sam dobro razumeo nesto ce biti kao hyperthreading sa kesom ,kes se duplira za svako jezgro pojedinacno . Pojavili su se i neki rezultati u singularity dosta je odmakao u odnosu na Zen2.
Mislim da Intel ne moze da stigne ovo za 2-3 godine ,cak i da predju na Samsung proces. Ali dobra je stvar sto sad Intel mora da menja biznis model ,pa tako ocekujemo da njihove cene padnu.
Retkost videti da neka nova serija CPU ima smanjenje frekvencije ,recimo cela nova Ryzen 5xxx serija ima smanjenje osnovne frekvencije za po 100 Mhz do 200 Mhz u odnosu na 3xxx seriju uz povecanje boost frekvencije za 100 do 200 Mhz . Uz povecanje IPC za 19 % .
za 5900 x i 5950 x preporucuju vodeno hladjenje ,za 5800X ne preporucju nista ,ali kazu da je bez kulera ,5600X ide uz wraith stealth kuler . Generalno meni ne treba vise od 6c ,vodena hladjenja kome treba nisu skupa kao ranije. Ovo je sve jos uvek 7 nm usavrseni finfet ,na 5 nm bice wonderland.
Treba sledeći mesec najkasnije u decembru da uzmem konačno: Ryzen 9 5900x Razmišljam da uzmem asus rog strix x570-f gaming i samsung 970 pro m.2 512gb? Da li je možda bolje uzeti čak MSI? Imao sam z270e ali je brzo riknula.
Pa ni na ranijim 8 core i dalje nije trebalo da daju te kulere, jednostavno su nedovoljni da se izvuku pune performanse. Čim se opterete dovoljno za preko 70c gubi se bar 100MHz, na 75c i preko 200MHz. Davali su kulere samo da bi izgledalo kao dobar dil.
:: za 5900 x i 5950 x preporucuju vodeno hladjenje ,za 5800X ne preporucju nista ,ali kazu :: da je bez kulera ,5600X ide uz wraith stealth kuler :: Generalno meni ne treba vise od 6c ,vodena hladjenja kome treba nisu skupa kao ranije :: Ovo je sve jos uvek 7 nm usavrseni finfet ,na 5 nm bice wonderland :: :: :: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-5800 :: https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-5900 :: :: ::
Ja sam naručio juče baš Gigabyte Aorus X570 Elite i HX Fury na 3733mhz 32GB CL19 da se spremim za seriju 5000. Išlo mi je na živce što za trenutnu ploču, Asus X470 Prime Pro i dalje nema vesti za update BIOSa, i smučio mi se Asus sa pločama kompletno: zalepili su šrafove za M2 SSD slotove i sa propisnim alatom sam pojeo šrafove kompletno.
Morao sam da stavim M2 SSD u drugi slot koji nije bio ispod coolera a on je duplo sporiji.
Kad vidim da im je novi Maximus i Crosshair oko 400e mislim da ja i Asus možemo komotno da se razidjemo. Postali su isfurani brend sa naduvanim cenama.
Trebao si da razmotris i ASrock, njihove ploce u tom rangu su fantasticne. Taichi i fatal1ty.
Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja. Gordon Allport
Razmatrao sam Taichi ali mi se nije davalo 300e na ploču ipak na kojoj neću raditi OC sigurno. Ovaj Gigabyte sam u radnji nabavio za 180e.
:: Trebao si da razmotris i ASrock, njihove ploce u tom rangu su fantasticne. Taichi i fatal1ty :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: Gordon Allport :: ::
Gigashit i Asrock su se poboljšali za AMD, dok su MSI i ASUS pali i u kvalitetu i u dugotrajnosti proizvoda. Ta ploča je odlična. Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.
Re: Re: Iskreno ja te AMD fabricke kulere nikad nisam ni koristio
19.10.2020. 01:14
status: user broj poruka: 7720
Sada moze fabricki kuler ,jer je Ryzen shutdown temperatura 95 C ,da ti je tolika temperatura na FX8350 buldozer to bi otislo u shutdown (shutdown temp 61 C) Kod mene ne prelazi ~ 50 C sa vertikalnim heat pipe Lc power 100 % zauzece CPU na pola sata ,probao sam fabricki kuler tek kada sam kupio konfiguraciju ,nesto je bila slicna temp kao i tebi ,ali mi je islo na qur,Asus nije lepo napravio backplate u koji se usrafljuje AMD kuler ,nisam mogao da se nacudim da ne mogu da zasrafim 4 srafa i na kraju sam uspeo ,nekako mi delovalo skarabudzeno pa sam stavio one plasticne nosace ,na koji mogu heatpipe kuleri ,kao kod prethodnih soketa.M2 nisam imao problem da usfrafim iako je sraf nestandardni ,ali sam nasao odgovarajuci iz kompleta malih srafcigera i usrafio ,nisam imao problem kao Daum .Trazio sam MSI plocu ,ali je nisam nasao pa sam uzeo Asus b450.
:: Wrong, ja ovaj na 4.2ghz ispod 70c standardno radi sa fabrickim kulerom. Tako da cooleri im uopste nisu nedovoljni da ohlade valjano :: :: :: :: Ryzen7 2700x 4,2Gh :: Msi b450m Pro M2 Ma :: Aegis 2x8gb 3200mh :: WD10EARS 1T :: WD1003FZEX 1T :: Biostar SSD 480g :: XFX RX 580 GTS 8g :: OCZ MXS-PRO 600 :: Windows 10 Pro 64-bit :: :: :: ni pre Ryzen-a .To je vise za rad u office aplikacijama :: :: ::
:: :: Razmatrao sam Taichi ali mi se nije davalo 300e na ploču ipak na kojoj neću raditi OC sigurno. Ovaj Gigabyte sam u radnji nabavio za 180e :: :: :: Trebao si da razmotris i ASrock, njihove ploce u tom rangu su fantasticne. Taichi i fatal1ty :: :: :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: :: Gordon Allport :: :: :: ::
@Zooloo, za sad u idle se ne vrti uopšte, pretpostvljam da će da krene kad se uposli komp u nekoj igri. Bilo je ovih malih ventilatora i na starim pločama pre 10-15 godina, bili su ok, mislim da ne radi na nekim ludim obrtajima.
:: :: Gde si je nabavio za 180 ojra, ako nije tajna? :: :: :: :: :: Razmatrao sam Taichi ali mi se nije davalo 300e na ploču ipak na kojoj neću raditi OC sigurno. Ovaj Gigabyte sam u radnji nabavio za 180e :: :: :: :: :: Trebao si da razmotris i ASrock, njihove ploce u tom rangu su fantasticne. Taichi i fatal1ty :: :: :: :: :: :: Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne :: :: :: i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja :: :: :: Gordon Allport :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60354. Broj poslatih odgovora: 646987. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.