Mislim da je malo rano za pitanje. Sacekaj da probamo jedan, a potom i drugi procesor. Tek su stigli.
Narocito je problem sto kasne odgovarajuce ploce za Phenom, bar sa moje pozicije.
Navodno, nije pametno kupovati ploce AM2+ dok se ne srede neki problemi sa BIOS-om (verovatno posle nove godine). Ili naknadno uciniti update BIOS-a.
Kad se nesto novo pojavi od hardware-a, po pravilu treba sacekati da isprobaju momci po casopisima, potom po radnjama i servisima, pa saslusati i birati sta je bolje.
Mislim da je malo rano za kupovinu Phenom-a. Posle Jovanjdana - najranije.
Pa X2 6400 BlackEdition ne moze da se klokuje do 3.7 (ili moze ali sa vodenim hladjenjem) a i na 3.7GHz ne bi radio kao ne klokovani Phenom,cetiri jezgra su u svakom slucaju brza nego li dva. Moj glas definitivno ide Phenomu.Jos ako mozes da nadjes plocu za njega po nekoj pristojnoj ceni... Slazem se da AMD nije resio bas najbolje BIOS sa Phenomom,ali to ce se uskoro resiti,apdejtovaces BIOS i to je kraj price.
...koliko znam, nije potreban ploca sa AM2+ podnozjem za Phenoma, kao i da svi danasnji Athloni i Opteroni koji su na AM2 podnozju, rade bez problema na AM2+ plocama, to je AMD hteo da postigne, bez obzira na razliku izmedju 2 i 3.6GHz za HT magistralu, i ja smatram da su 4x 2.2 GHz brza od 2x 3.2, a i tih 3.2GHz je za Winsdor jezgro mnogo, barem po meni! A novija jezgra lakse dostizu 3GHz nego stara, a Phenom je tek na 2.2 - 2.4, sto znaci da ima lufta!
Za Fenom ti ne treba nova ploča. Razlog za predstavljanje novog soketa je taj da su hteli da napajaju odvojeno L3 keš da bi mogao da radi na višoj frekvenciji, međutim to na trenutnim Fenomima ne radi, naprotiv, L3 keš je klokovan na 2GHz, dakle niže od ostatka procesora, i skroz je sve jedno da li ga utaknete u AM2 ili AM2+ soket.
EDIT: Samo da dodam da se ne bih uzdao u overklokabilnost Fenoma i to iz dva razloga. Prvo, u pitanju su rani primerci procesora tako da proizvodni proces verovatno nije do kraja usavršen, a zatim tu je i bag u samom procesoru zbog kog dolazi do nestabilnosti pod velikim opterećenjem na frekvencijama od 2.4GHz i višim. AMD je obećao da će pomenuti apdejt BIOS-a to rešiti, ali su mnogi skeptični. Samim tim, veliko je pitanje ima li svrhe kupovati Fenom 9600 Black Edition sa otključanim množiocem koji će se najverovatnije pojaviti u decembru po, veruje se, istoj ili vrlo sličnoj ceni po kojoj trenutno ide obični 9600.
:: EDIT: Samo da dodam da se ne bih uzdao u overklokabilnost Fenoma i to iz dva razloga. Prvo, u pitanju su rani primerci procesora tako da proizvodni proces verovatno nije do kraja usavršen, a zatim tu je i bag u samom procesoru zbog kog dolazi do nestabilnosti pod velikim opterećenjem na frekvencijama od 2.4GHz i višim. AMD je obećao da će pomenuti apdejt BIOS-a to rešiti, ali su mnogi skeptični. Samim tim, veliko je pitanje ima li svrhe kupovati Fenom 9600 Black Edition sa otključanim množiocem koji će se najverovatnije pojaviti u decembru po, veruje se, istoj ili vrlo sličnoj ceni po kojoj trenutno ide obični 9600
Slazem se sa tobom do negde, ali koliko znam, samo modeli 9500 i 9600 imaju taj bug, dok model 9700 koji radi na 2.4GHz nema tih problema, ali ce takodje biti i kasnije dostupan na trzistu! Po meni je razlog za tako nesto sama konstrukcija procesora, a u ostalom to je AMD-u prvi cetvoro jezgarni prorocesor, a i pucaju na srednju klasu. a sto se tice samog BlackEdition-a, po meni nemaju svrhe, jel treba nabaviti extremno hladjenje da bi to sve radilo kako treba a i ploca mora da bude, neka ultra-turbo-giga! AMD-eki su dostigli sa svojim procesom proizvodnje maximum, i treba da budu ponosni na to, a ne da nude nesto sto ne moze da se iskoristi! Bilo kako bilo, ja ostajem pri AMD-u, odnos cena/perfomanse su drasticni prema Intelu! A i uskoro ce pokucati na Visoku klasu, pa cemo videti njihov odgovor!
Ali da se vratimo originalnom threadu, konkretno mi treba za Gaming, 3D rendering i slicno, ipak su cetiri jezgra cetiri, u najgoru ruku, mogu i da sacekam, nije mi zapelo, pa cu uzeti kasnije nekog jaceg, tipa 2.4 - 2.6GHz! Ali me zanimalo vase misljenje. Svidja mi se fleksibilnost koju je AMD uveo povodom podnozja!
Mislim da ćeš biti zadovoljan Fenomom. Skaliranje performansi (4 jezgra u odnosu na jedno) je jako dobro i definitivno je brži od bilo kog dvojezgarnog procesora. Ipak, kako si pomenuo odnos cene i performansi kod Intela i AMD-a, samo da napomenem da se Q6600, koji je u svim scenarijima brži i od Fenoma 9600, na PC berzi može naći za 205 evra, no ne treba preterivati, pogotovo što, ako sam dobro razumeo, ovako ostaješ pri trenutnoj ploči i ostatku hardvera. :)
::...ako sam dobro razumeo, ovako ostaješ pri trenutnoj ploči i ostatku hardvera. :
...upravo to, da menjam komplet racunar, ne ispalti mi se, ovako mogu prodati svog Athlona 64 4000+ X2 i ubaciti Phenoma 9500 X4 koji ce raditi bez problema na AM2 podnozju!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.