Posle mnogo godina prevedenih sa AMD procesorima,resio sam da probam taj daleko hvaljeni Intel :) I naravno, uz promenu procesora ide i promena ploce,memorije,grafike,napajanja... valja prodati i auto da bi se sve to platilo pa i njega menjam... :)
Trenutno imam 3500+ Venice na msi K8N NEO FX, 1GB HyperX i asus 9600xt (sve radi extra i u garanciji je jos ali ne moze da pokrene cod4 :))) )
Gledam da prodjem sto jeftinije al nikako ne mogu da sklopim komp ispod 2000e zato sto sam alav :)
Interesuje me koja je konkretna razlika u brzini izmedju C2D 4xxx serije i C2D 21xx serije procesora i koji je iz obe serije best buy ? 4xxx ima vise kesh memorije ali ne znam koliko to realno utice na normalan rad :) Za procesor bi izdvojio sto je moguce manje para, da bi ostale komponente bile na nivou a procesor kasnije mogu i da zamenim za neki bolji (valjalo bi da taj procesor moze da gura ostale komponente i da ne bude usko grlo). Zato mi treba pristojna ploca i za nju bi se isprsio tu negde oko 100tinak eura +- 20e gore - dole :)
Sto se memorije tice, zapao mi za oko GEIL Black Dragon 2x1GB i cenim da je to dobra kupovina, ako neko ima neki drugi predlog neka kaze :)
Graficka je relativno veca nedoumica za mene. Za nju bi dao oko 100tinak eura, max 150e. Uzeo bi cak i polovnu pod garancijom ako ima neka da valja :) 8600xxx mi se uglavnom uklapa u cenu ali koja ? i da li to uopste valja ? kakva je u odnosi na ATI koji je u istom cenovnom rangu ?
Komp ne koristim preterano za igre, igram jedno cod2 (a ne bi bilo lose da probam i cod4), ponekad neku strategiju i to je to sto se tice igara. Naravno, upadne tu ponekad i AutoCAD (za fax), pa porcija programiranja,photoshop, nekad treba i kompresovati neki video snimak i tako, nista previse zahtevno. Sto se tice novca koji bi izdvojio za komp..paaa.. ne znam gornji limit, zavisi od toga za koliko udam sadasnji komp ali uglavnom gledam kategorije komponenti koje sam gore naveo. Od sadasnjeg kompa zadrzavam WD 500GB AAKS, DVDRW LiteOn, monitor..napajanje cu kupiti naknagno i bice neko brand name oko 550w min. :) Hvala unapred na pomoci :)
Mislim da se uopste ne isplati da uzmes sada neki C2D koji je low-end za 100e kada imas high-end E6750 za 150e,no za 110e ima E4600 na 2.4GHz koje je dobar,ili za 90-100e neki na 1.8 ili 2.0GHz A sto se tice 2000 serije ova ti je bolja od nje. Mada ko sto reko E6750 nije mnogo skuplji a mnogo je bolji. Sto se tice memorije za 50e imas jako dobar GeIL 2GB na 800MHz Ultra Dual,licno mislim da je ovo bolja kupovina jer je jeftinija od Dragon-a,a i imas jedan topic o tome vec ovde pa ga pogledaj. Grafika,8600GTS ce biti sasvim ok i za igre i ostale stvari,tu mozes da uzmes neku nekih 150e ne mora vise. Napajanje je dosta i 400W ali bolje uzeti neki Thermaltake,Chieftec il eto cak LC. Mada Thermy 550W mislim da ima za nekih 40-50e a Chieftec je stvarno tih i dobar za nekih 60e 550W. Maticnu neku Gigabyte ili Asus i za manje para da uzmes a sasvim su dobrei eto ga.
pih, bre, OCz, pa zar si i ti za Gigabyte, ja ne verujem, sto preporuci coveku to, ajde ASUS je ok, a, sta mislis o Abit.? ili Epox, ili Intel? mislim, kad vec hoce da se otvori, nek se otvori za kvalitet...
:: pih, bre, OCz, pa zar si i ti za Gigabyte, ja ne verujem, sto preporuci coveku to, ajde ASUS je ok, a, sta mislis o Abit.? ili Epox, ili Intel? mislim, kad vec hoce da se otvori, nek se otvori za kvalitet..
Hmmm, Gigabyte uopšte nisu loše ploče, naprotiv. Po meni su rame uz rame sa Asusam, ali Asus P5K-C treba zaobilaziti ukoliko se koristi DDR2, ume da odbija saradnju. Abit Ip35 je odlična ploča, Ip35 pro još bolja. Epox je teško đubre. Intelove ploče nit` smrde nit` mirišu, neka su zlatna sredina...
Merkao sam e6750, on mi je bio prva opcija..ovo ostalo mi deluje kao celeron :) a razmisljao sam za pocetak da uzmem neki dosta slabiji pa posle da predjem na neki fin i jak intel serije 6. Mozda se ipak na kraju odma odlucim za e6750, jer necu preterano ustedeti u prvobitnoj varijanti. Sto se memorije tice, razlika u ceni je 500din a procitao sam post o toj mem. ovde na forumu i jedan clan tvrdi da black dragon ima bolje cipove na sebi, to cu morati da preispitam i ako se utvrdi kao tacno-uzecu ga :)
Sto se tice ploce, aj` nek neko preporuci neku konkretnu plocu :) Epox ne bi u zivotu uzeo, RDA3+ mi je crkla posle 3 dana, pa jos jedna posle 2 nedelje i na kraju sam uzeo MSI koji je perfektno radio dok nisam promenio komp. Imam lose isqstvo sa Epoxom i njega cu zaobici ma sta ko da kaze :) Asus, Abit, Gigabyte pa cak i Intel dolaze u obzir :) Eventualno DFI ali bas ako mora.ima mali milion razlicitih ploca i ne znam koju da uzmem, a nemam puno vremena da googlam i vrtim testove na tomshardware-u i ostalim sajtovima pa sam zato i postavio pitanje:) sigurno je neko sve to vec uredno ispratio :)
Abit IP35 jeste odlicna ploca, nju sam takodje merkao :) I pise se `i na ostalim sajtovima` a ne `i u ostalim sajtovima` :) ispravljam se :p
:: :: pih, bre, OCz, pa zar si i ti za Gigabyte, ja ne verujem, sto preporuci coveku to, ajde ASUS je ok, a, sta mislis o Abit.? ili Epox, ili Intel? mislim, kad vec hoce da se otvori, nek se otvori za kvalitet.. :: :: Hmmm, Gigabyte uopšte nisu loše ploče, naprotiv. Po meni su rame uz rame sa Asusam, ali Asus P5K-C treba zaobilaziti ukoliko se koristi DDR2, ume da odbija saradnju. Abit Ip35 je odlična ploča, Ip35 pro još bolja. Epox je teško đubre. Intelove ploče nit` smrde nit` mirišu, neka su zlatna sredina...
Ako kazes da bi posle uzeo jaci CPU a sad losiji to se uospte ne isplati jer posle svoj ne bi prodao ni za 50e,sta vise bio bi na gubitku koja preporuka ti je da odma u startu uzmes E6750 jer je stvarno dobar i spada u najbolje dual core procesore a nije tolka razlika u ceni. Sad za maticnu recimo ovako nesto ili u tom fazonu
gigabyte ga p35 ds3
+ ova ti je dobra za klokovanje sto jei plus,bar po onome sto kazu na drugim forumima.
Gainward-ova ti je malo jeftinija od drugih na 512MB ( tolko i ova ima )
gainward bp8600gts 512 tv dd 512mb ddr3
Ona ce ti gurati lepo i igre i programe s obzirom to i jeste neka klasa ko i 7900GS pa mozda i GT tako da ce lepo da ide. A kad si vec spomenuo COD 4,ova ce to da gura na max bez problema.
:: 8600 gts nedolazi u obzir ako imalo znas da procenis sta valja....ATI 3850 i 3870 ce biti od 150-190e a brzi su izmedju 20-40 % kako koji model...
Istina je da su te kartice brže i bolje od 8600GTS, ali će ih kod nas biti isto koliko i 8800GT (znači kad se namire kupci u normalnim zemljama, onda će doći i kod nas u normalnim količinama, tj. posle božićnih praznika, jer se tada na zapadu kupuje lopatama, pa dok naši uvoznici počnu da rade posle novogodišnjih praznika, pa Srpska nova godina, pa slave...dakle, tamo negde krajem februara, početkom marta će toga biti dovoljno:) . A kad se budu pojavile, cena će biti ista kao i 8800GTS, a opet su tu negde...Uostalom, već ima dovoljno testova i poređenja svega...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
Kod nas ne moze da se nadje Radeon serije 38xx :) na zalost :)
:: :: :: * Radeon HD 3850 256 MB GDDR3 (149 USD :: * Radeon HD 3850 512 MB GDDR3 (199 USD :: * Radeon HD 3870 512 MB GDDR4 (219 USD :: :: Kod nas u evrima ko sto se kaze,al de pa imas kod nas da kupis .. ::
Isto kao i sto ja cekam moj 8800Gt 14 dana i od toga nista. sad se prebacim na 8800 gts 320 i ni od toga nista i popizdim i uzmem 8600GTS. Sta treba da cekam da osedim da bi sklopio komp...Kao sto reksote tesko da ce biti ista pre nove godine od 8800GT i 38xx ati serije.....dok ne podmire sve ostale pa na kraju nama sat ostane i ako ista ostane...
ZALUD CEKATI
Ja sam moje odabrao Q6600 G0 C2D .............240 Abit IP 35 ...................110 2 x 1gb /800 Gell ultra......60 WD 320 HDD sata 2.........70 600 wati cooler master......75 kucte liamrija..................25 Gainward 8600GTS..........150 Cooler master hyper tx 20
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.