...zato što su sad i kod nas urađeni testovi na KLUPAOBELEŽENA (užasan prevod sa engleskog, ali ne smem pravi naziv, jerbo će biti bris-bris...) sajtu. Mislim da je veoma zanimljivo videti porđenje Phenom 9700, najjačeg AMD Quad procesora i Intel Q6600, najslabijeg Intelovog Quad-a. Pošto će im cene biti veoma slične, preporučujem ljubiteljima AMD-a da ne čitaju ovaj tekst. To kažem zato što sam se i ja razočarao... Ali ljubitelji ATI-ja će se obradovati testom grafičkih karti, koji je, po meni, sulud...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
I dalje tvrdim da bih voleo da vidim ATI 3850 u svojoj masini.
Pa ova prosto jede 8600 GTS po svim pitanjima. Uopste nisu kartice za poredjenje, a trebalo bi da kostaju priblizno. Pa jos je u pitanju test primerak, a kada stignu trzisne masine ima da lomi i po potanju overkloka.
Pravi osvajacki juris na srednju kategoriju kupaca grafickih kartica. Nadamo se brzom padu cena Nvidia kartica, mozda cak uzalud...
Sto se tice procesora, ne vidim u cemu je problem ?
Vidim problem u proizvodnji maticnih ploca za taj procesor (BIOS, drajveri...), a kada se to resi, dosta sam ubedjen da ce se na mom stolu zasmesiti jedan Phenom 9600 na ploci 790 i sa grafickom ATI 3850. Pre resavanja problema sa BIOS-om i drajverima , besmisleno je pljuvati po tehnologiji koja, mislim, mnogo obecava.
AMD procesori su uvek tukli Intel sjajnom komunikacijom sa `unutrasnjom` i `vanjskom` memorijom, potom i takvom komunikacijom izmedju jezgara. Trenutno se upravo taj momenat onemogucava da eksplodira u lice protivniku zbog problema na ploci. Nije tajna da je `sirova snaga` uvek bila na strani Intel-a, ali je do skoro samo klade valjala.
Trebalo bi da sve dodje na svoje mesto u prolece 2008. kada izadju prvi procesori u 45nm tehnologiji i dodju ploce sa uljudnim BIOS-om i ispeglanim drajverima. Onda dolazi u obzir poredjenje proceora u realnom radu. Sada je besmisleno.
Drugo, nisu napisali u tekstu da su koristili inzinjerski test primerak procesora koji je cesto drugaciji (citaj slabiji) od trzisnog. 9700 jos nema i skoro nece ni biti na trzistu, prema izjavama zvancnika AMD-a. Nisu bez razloga zaustavili plasiranje 9700 vec radi ispravki nekih nedostataka koje su kasno uocili.
Trece, ocekujem da AMD prosto pocepa niskom cenom konkurenciju iz Intel-a.
Cetvrto, dopada mi se ideja da imam CPU, plocu i graficku napravljene u istoj firmi i optimizovane da rade zajedno. I to mi se cini kao dalekovid potez AMD-a.
:: Sto se tice procesora, ne vidim u cemu je problem :: :: Vidim problem u proizvodnji maticnih ploca za taj procesor (BIOS, drajveri...), a kada se to resi, dosta sam ubedjen da ce se na mom stolu zasmesiti jedan Phenom 9600 na ploci 790 i sa grafickom ATI 3850. Pre resavanja problema sa BIOS-om i drajverima , besmisleno je pljuvati po tehnologiji koja, mislim, mnogo obecava. :: :: AMD procesori su uvek tukli Intel sjajnom komunikacijom sa `unutrasnjom` i `vanjskom` memorijom, potom i takvom komunikacijom izmedju jezgara. Trenutno se upravo taj momenat onemogucava da eksplodira u lice protivniku zbog problema na ploci. Nije tajna da je `sirova snaga` uvek bila na strani Intel-a, ali je do skoro samo klade valjala. :: :: Trebalo bi da sve dodje na svoje mesto u prolece 2008. kada izadju prvi procesori u 45nm tehnologiji i dodju ploce sa uljudnim BIOS-om i ispeglanim drajverima. Onda dolazi u obzir poredjenje proceora u realnom radu. Sada je besmisleno :: :: Drugo, nisu napisali u tekstu da su koristili inzinjerski test primerak procesora koji je cesto drugaciji (citaj slabiji) od trzisnog. 9700 jos nema i skoro nece ni biti na trzistu, prema izjavama zvancnika AMD-a. Nisu bez razloga zaustavili plasiranje 9700 vec radi ispravki nekih nedostataka koje su kasno uocili :: :: Trece, ocekujem da AMD prosto pocepa niskom cenom konkurenciju iz Intel-a :: :: Cetvrto, dopada mi se ideja da imam CPU, plocu i graficku napravljene u istoj firmi i optimizovane da rade zajedno. I to mi se cini kao dalekovid potez AMD-a
Priznajem da je dobra ideja imati sve tri stvari iz jedne firme, ali, koliko me sećanje služi, AMD je već imao čipset za ploče (čini mi se da mu je oznaka bila 760, nisam siguran, mrzi me da jurim po netu) i bio je toliko dobar da su svi kupovali VIA i, pogotovo, nForce ploče. Plašim se da se istorija ne ponovi. Bolje da su opet prepustili nVidiji ili nekome još da radi ploče za AMD, a oni da se fokusiraju na procesore i grafičke karte. Pa ta prokleta nVidija je napravila bolji čipset za Intela (680i) nego što je Intel to uradio sa P35. A da ne pričam da AMD bar pola svoje desktop popularnosti duguje upravo toj nVidiji. Tek je kombinacija nForce ploče i AMD procesora donela tako potrebnu stabilnost (ko je imao AMD i Ali čipset ili VIA KT133, to dobro zna). A što se grafike tiče, mislim da je glupo porediti 8600GTS i 3850. Uskoro će cene 8800GTS da padnu na nivo cena 3850, tako da će opet biti bolji izbor...hm, odoh na tomshardware da ih uporedim...
...Pa ako se najjaci Amd muci sa najlosijim Intel quad-om sta ce biti kad stignu yorkfield i braca?...Ako ti kazes kao poznavalac da je engeneer sample procesora losiji od serijskog onda stvarno ne znam sta da mislim ,ali je ovo prvi put da cujem takvu tvrdnju ... P.s. 3850 je stvano dobar...`Ajd u zdravlje!
:: ...Pa ako se najjaci Amd muci sa najlosijim Intel quad-om sta ce biti kad stignu yorkfield i braca?...Ako ti kazes kao poznavalac da je engeneer sample procesora losiji od serijskog onda stvarno ne znam sta da mislim ,ali je ovo prvi put da cujem takvu tvrdnju .. ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.