Imam Asrock Z77 Extreme 4 (znaci ivy bridge), odabrao sam nju zato sto je bila jeftinija od Asusa za 1000din, a nudila je SLI, Virtu, X Fast LAN i imala je vise USB 3.0. MSI je bio treca opcija.
Kad sam ga prvi put otvorio, smrdela je na zapaljenu deponiju, valjda se nije izluftirala u fabrici. Morao sam da predjem u dnevnu sobu da spavam sa komarcima. Neprijatno sam se iznenadio kad sam video koliko je tanka ploca i koliko se ugiba sa svih strana, kao da je karton a ne stampana ploca. Konektori od RAMa drze dobro, sve rupice su super i ne odstupaju kao sto sam i vidjao da moze da se desi. Naknadno kad sam stavio graficku, i ona se drzala dobro, tj slot je mogao da izdrzi tezinu i bez srafova koji fixiraju graficku.
Hardversko-Softwerski imao sam manje muke da OC memoriju ali moze, PCH Senzor nikad nije pao ispod 42 stepeni C sto me u pocetku plasilo, a onda sam na netu nasao da je to fabricki fixirano, ali opet jako se ugreje zato sto je na njega pasivni hladnjak a preko njega graficka te i ne hladi dobro pa moze temp da ode i do 80stepeni.
NESTO CVILI kad se pomera mis koji je namesten na vise od 125MHz. Prednji izlazi za slusalice takodje uz zvuk cvile kad pomeras misa.
SLI nikad nisam koristio te je to bacena investicija, Hydra VIRTU sam probao da koristim i to je takvo sranje da su i proizvodjaci odustali, X Fast LAN ti je isto sto i CFOS Speed samo sto ima Asrokovu sliku. Znaci kao ROG Tema za GPUZ. I nije pomogao nesto.
update za BIOS je stao posle samo godinu dana dok ostali i dalje stancuju updatove. Driveri na Web stranici su jos za 2013. godinu te moras manuelno da trazis.
Kao i kod svih proizvođača jeftine ploče su im loše skupe su dobre. Klasika.
Trenutno imam Asrock Taichi X99 radi u kombinaciji sa E5-2697 V3 procesorom. Odabrao sam nju zato što ima nejtiv podršku za Xeon E5 26xx V3 i V4 procesore do 18 jezgara i nije potreban apdejt BIOSa. Takođe se (po meni) na Asrock polčama najlakše otljučava turbo bust na svim jezgrima na Xeon E5 V3 seriju. Za sad sam zadovoljan, ploča je stabilna što mi je najbitnije i sasvim je pristojnog kvaliteta izrade.
Ja koristim ovu iz potpisa, za sad mi se dobro pokazala, jedini nazovi ga problem sto sam imao je da kada sam Bios updatovao na poslednju verziju iz cistog mira nekad se zablokira kad se ukljucuje racunar, pa se onda Bios resetuje na defaultnu verziju i onda radi normalno, pa sam odustao od updatovanja, ima 4 valjda USB 3.0 porta, i 2xPCI-E, integrisana zvucna je prosecna ili ispod proseka, sve ostalo radi dobro za sad, nemam zamerke.
Jedini problem je bilo detektovanje parametra memorije, resio rucnim podesavanjem, posle izasao update bios-a i sve se samo resilo. Ploca radi kako i treba da radi, sve sto pise na sajtu asrock-a za plocu tako je i u stvarnosti, fx6300 mogu da oc i preko 4.4 ghz al mi ne treba brze od 4.0.
Temperature su odlicne, jedino sto sam primetio je ( a to nije mana ) da ploca radi iako napajanje nije dovoljno jako da zadovolji sve komponente, ali hoce da stucne i da napravi problem simptoma kao da je ploca u pitanju, promenom napajanja sve ide ko podmazano.
Senzori su extra postavljeni, voltazu ocitavaju u desetu i tacni su.
UEFI sasvim dovoljan za OC nema podesavanja u sitna crevca vec sasvim dovoljno da se odradi ono sto treba, sam update bios-a rade kada se pojavi problem. Drajvere nema potrebe da sikate sa sajta jer rade genericki u win 10 ( tj. sam win ih nadje ) ili sa sajta proizvodjaca komponenti. Rade svi modifikovani drajveri npr. modifikacija reltek drajvera za zvuk.
Jedini veliki problem je sto im je ciljno trziste Amerika tako da je cela podrska okrenuta ka njima i njihovom trzistu, tako da neke memorije koje postoje kod nas ne postoje kod njih.
U kutiji nema sminke vec samo ploca i osnovne stvari koje treba da bi ploca radila.
Gigashit vise nije shit, imaju odlicne ploce. Nisam ni znao, imaju ozbiljan serverski hw.
:: Nemoj gigashit nikako :: :: Asus, asrock, msi :: :: :: :: :: Sad se trazi nova ploca za kupiti,pa me zanimaju iskustva sa navedenom markom u naslovu?
Posle zezancije i garancije sa ww,vratili mi pare,kupih novi plocu ASUS H81M-V3/C/SI,i sad neverovatno opet isti probme zbog kojeg sam slao gigabyte plocu na reklamaciju. Problem kad upalim racunar opet no signal....Moze li pomoc sta tu sad moze da bude cpu i5 4460.
očisti kontakte na procesoru gumicom i očisti iste poslije toga sa alkoholom zbog masnioće ako je ostalo. Poslije toga provjeri napajanje, a na kraju grafička kartica, a kontakte za pci express slot očisti etiolom. To je sve što može da bude. Ja pikiram na grafičku karticu. Mislim da memorija i hard disk nikako ne bi trebali da imaju te simptome.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Kupio nov HDMI kabel.I ja pocinjem da sumnjam na ulaz,a inace racunar povezan sa lcd tv-om od kad sam kupio tv,ima skoro 5 godina.Tv iza ima 2 HDMI ulaza neverovatno da oba imaju problem.Sutra cu kod drugara da probem da povezem sa njegovim tv-om pa cu imati u vidu sta je u pitanju.I da ploca je nova,nema mesec dana. Veoma zanimljiv i cudan problem,kad je stigla nova ploca,7 og ovog meseca,povezem i sve je radilo normalno do pre neki dan,kad je opet pocelo zezanje da nema slike,a radi komp.Juce odnesem kod jednog poznanika da proveri napajanje jer ima taj uredjaj ,kaze da cudno radi....Da li je moguce da ako je napajanje pocelo da crkava da zezne hdmi izlaz na ploci?
Koji je TV u pitanju? Posto postoji fabricki reset za njega, zbog toga pitam. Ali, posle je drndanje da namestis kanale...itd.
Pokusaj ovo za pocetak. Otkaci sve sa TV-a, iskljuci TV iz struje, da bukvalno - struje, na 10-15 minuta i ukljuci ga ponovo, prikopcaj sve, pa probaj.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.