Pre nekih mesec dana sam za jedan komp kupio dodatnu memoriju i zamenio procesor(ga m61sme-s2, athlon 5000+, ram jedan pqi a drugi kingston hiperX na 667). Tada se procesor pregrevao i skinuo sam disipator sa procesora stavio novu pastu i komp je solidno radio. Temperature su i dalje bile nesto vise nego sto mi to deluje normalno ali s obzirom da pri full loadu temp jezgra je ranije bila i do 90C a sada ide do max70C a komp se nekoristi bas stalno na maksimumu to mi je delovalo ... zadovoljavajuce. Ponekad se culo kao zavijanje zavojnice ali nisam se nesto bas potrudio da skapiram odakle se cuje. Takodje nije htela da radi sa dva kingstonova rama(iste plocice od po 1 gb) ali ovako sa jednom pqi i jednom kinstonovom radi ok. E sada problem je sledeci: Komp usred rada(mislim da je bila ukljucena slagalica na Fb) odjednom preknuo da daje sliku ali se i dalje cuje da radi(nije mi detaljno objasnjeno da li se cuje slagalica ili je se samo cuju ventilatori na kompu). Monitor naravno pokazuje no signal(monitor je ok). Pri restartu nista ne pisti samo se ukljuce ventilatori i to je to. Krenuo sam da vadim jedno po jedno(izvadio grafu i povezao monitor na maticnu integrusu-neradi, zamenio ram- neradi, probao drugi slot rama, probao drugo napajanje... nista nepomaze) i kad sam izvadio i vratio procesor komp opet normalno radi. Kao da ga je resetovalo vadjenje procesora(pre toga vadjenje baterije nije imalo nikakav efekat). Problem je sto se to opet desilo a komp je kod te osobe nekih 100 km od mene. Sta bi to moglo biti? Kontam da bi trebalo da je do ploce ili procesora ali kad sam tada bio izvadio i vratio procesor sve je bilo u redu(prime95 prolazi ok). HELP please :) Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
da proveris, mislim da je redno da se promeni napajanje i ploca druga, najbolje probati sa nekim napajanjem i testiranjem istog pa onda ploca...inace se ti stari atloni greju pa rasturaju, mada je vrlo cudna ta pojava da sa zamenom paste smanjila temp 20c, visoke temperature obicno bivaju zbog toga ako lose naleze hladnjak ili je hladnjak premali za cpu koji trosi i greje se dosta...
Ja sam tada kada je prvi put zabolo probao sa mojim napajanjem i nije hteo da se ukljuci... to me buni. Sto se tice starosti sve je poprilicno staro. Stvar je u tome da ja sada pre nego sto tamo odem treba da kupim ono sto je riknulo i da tamo samo zamenim a ako se ispostavi da je nesto drugo onda sam puko. Najgore mi je sto komp neko vreme sasvim normalno radi dok ne zabode, a zabode kad sam u 100km od njega. Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Zamenom paste ispod disipatora temp jezgra su se ujednacile i mnogo spustile i priblizile se vrednosti glavnog senzora. Ono sto mi nije jasno zasto nije hteo komp ranije da radi sa dva kingstona (ili uopste nije hteo da radi ili je jos dodatno podizao napon za njih a i temp procesora je jos dodatno bila povecana?!!) Zbog toga sam sad sumnjao na plocu ali s obzirom da je sa jednim PQI ramom od 1gb radila ok i sa starim sempronom ...otkud znam... mozda sto kaze Dexter otislo napajanje pa nemoze sve da podrzi. i opet nije mi jasno sto sa promenom napajanja nepocne da radi vec tek kad se izvadi i vrati procesor, ako je to do napajanja? Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Mozda sam ranije pisao o toj ploci. Imao sam je i koji god procesor da stavim sem jednog athlona x2 4200+ kome fali 3 pina(temp ne prelazi 42 u full load const.), temp bi naglo rasla i cim dostigne 120 stepeni racunar bi se ugasio a procesor bi bio bas vruc. Problem kod te gigashit ploce jeste sto nema podesavanja za napone na procesoru (probao sam Ctrl + F1 u biosu i izasla su `napredna` podesavanja, ali nista od podesavanja napona na cpu).
sa sempronom temp je super. Sa athlonom skroz druga prica. Nesecam se za procesor ali znam da nema podesavanja za napon memorije. Znam jer sam hteo da ih stavim na manuelno i da ih jos malo spustim. Koliko vidim moracu da vidim neku drugu plocu i neko najjeftinije napajanje(napajanje novo a plocu neku polovnu) Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Bio je prije par godina program za athlon x2 procesore, gdje si mogao dizati napon i za ram memroriju. Jbm li ga, ne sjećam se više kako se zvao. Ono što treba da provjeriš jeste da očitavanje temperature sa cpu ne pobrljavi nakon nekog vremena. Isključi u BIOS-u zadatu vrijednost temperature procesora. Pogledaj koje su temperature preko aide za mcp i da li se on pregrijeva nakon par sati. Da nisi spomenuo da ploča najnormalnije radi kada izvadiš i staviš cpu ponovo, pomislio bih da je u pitanju grafička kartica, koja vuče više struje preko sabirnice. Postoji još jedna mogućnost da ploča za ram dodijeli dosta viši napon i voltažu za memoriju, nakon par puta što se uključi računar. Sve ostale predpostavke su ti već rekli. Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Koja je normalna temp za to cudo? Mislim da bila oko 45-50C ali nisam siguran(i nisam proveravao sta se desava posle nekog vremena - PROVERICU TO). Za grafu neznam, jer ploca ima i integrisanu i kad zabode ni vadjenje grafe ne pomaze. Sta je zadata vrednost temp CPU? Da li mislis na vrednost kada treba da me upozori na pregrevanje? Ovo za ram je lako moguce samo kako to proveriti? Probacu nekoliko restarta pa da vidim ali po marfijevom zakonu to se desi kad komp nije kod mene. Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Normalna temp na toj ploči je diskutabilna. Kreće se od 38 do 55 sa svježom pastom. Kada isključiš max temp u Biosu nakon koje se isključuje cpu, OBAVEZNO ostavi aidu da se diže sa sistemom i da gleda mcp i cpu temp pored napona memorije. Nema pravila, ali trebalo bi da se vidi u roku od par sati. Obavezno pregledaj ploču zbog naduvanih kondenzatora i isto tako grafičku. Izvadi cpu i pogledaj da u slotu za cpu nema prašine. Ponesi memoriju i drugo napajanje. I cpu ako imaš. Ništa više mi je pada na pamet ovog trenutka.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.