Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Display problem sa MSI Z97 Gaming 5
STRANA 1 OD 1
alexi Display problem sa MSI Z97 Gaming 5 28.11.2016. 19:02 T64244

status: user
broj poruka: 677
Ćao drugari,

Imamo trenutno jedan interesantan problem, drugar je uzeo komponente pre 3 dana i sada sklopismo sve po prvi put ali se dešava sledeće -

- Tri različita display porta ne bacaju sliku na monitor preko DVI, isto se dešava i sa VGA kablom. Probali smo test sa integrisanom grafikom na pomenutoj ploči, probali GTX 750ti koji je uzet kada i MB. Takođe smo testirali i njegovu staru HD 6570 koja je radila skroz uredno do pre nekih 3-4 dana. DVI kabl je ispravan, moje kućište je povezano pomenutim DVI kablom trenutno. Jedino što nismo isprobali je to da na ovu MB povežemo moju grafiku i obrnuto ali smatram da je to u ovom trenutku suvišno obzirom na simptome. Ukoliko neko smatra da bi iz bilo kog razloga trebalo i ove varijante istestirati svakako neka predloži.

Uzete komponente -

MB: MSI Z97 Gaming 5
CPU: I5 4460
RAM: Kingston 8GB DDR3 HyperX Savage 2133mhz
GPU: GTX 750ti
Napajanje: LC Power Silent Giant 650W

Smatram da je MB DOA. Ono što sam kao informaciju dobio je da postoji mogućnost da se MB i GPU ne slažu zbog toga što je GPU dosta novija od MB po datumu proizvodnje što baš i ne pije vodu obzirom da se isto dešava i sa još dva GPU-a. Navodno urzok ovome može da bude stara verzija BIOS-a. Ideja je bila da povežem sve na integrisanu grafiku, uradim update BIOS-a ali to nije mogućnost koliko vidim pošto ne dobijam sliku ni na jedan način. Do sada nisam čuo da je moguće da verzija BIOS-a sprečava GPU u radu, da li je ovo osnovan argument/da li je neko rešio problem apgrejdom BIOS-a? Pitam vezano i za ovu situaciju a i za inače.

Sve ideje su dobrodošle. Ukoliko ne rešimo svakako matična ide nazad kod prodavca i dobijamo drugu obzirom da je prošlo 3 dana od kupovine.

Hvala!

Pozdrav,
Marko
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Sa čime se ne slaže integrisana grafika onda? 28.11.2016. 19:16 #627019

broj poruka: 4228
Možda je ploča neispravna, ali proveri da li su svi kablovi povezani, probaj sa drugom memorijom ili jednim modulom ako je moguće.

Probaj i da resetuješ BIOS. Izvadi bateriju, kratko spoji clr_cmos na 5 sekundi, pa vrati bateriju.

Ako ni tada ne bude htela da radi sa integrisanom ili nekom druom grafikom... Vrati ploču. Mislim da napajanje nema veze sa ovim.

EDIT: inače, display port je naziv za vrstu porta, pa si me malo zbunio kada si rekao da nijedan ne radi. Integrisanu grafiku probaj bez diskretnih PCI-e grafika.

Pozdrav!

Vlada

saxija re 28.11.2016. 21:00 #627030

broj poruka: 4016
mozda zvuci glupo ali proveri da li si sve lepo povezao, napajanje ploce, 4-8pin CPU i slicno, procesor dobro okrenuo i sta ja znam jos sta moze naopako da se uradi, meni se par puta desilo da ne bocnem 4pin cpu napajanje

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

operator re 28.11.2016. 21:47 #627034

broj poruka: 4262
Izvadi procesor i ostavi tako uključen komp 15 sec.
Isključi i vrati CPU i izvadi memorije.
Očisti kontakte od memorija i stavi samo jednu.
Izvadi grafičku i očisti kontakte gumicom najobičnijom.
Uključi komp.
Velika vjerovatnoća da će da radi sa integrisanom grafikom.
Problem u zadnje vrijeme su baš te memorije koje si naveo.
Probaj i da staviš u raspored 1 i 3-ći slot.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

alexi re: 28.11.2016. 23:04 #627041

Hvala ljudi na prelozima.

Ustanovili smo šta je konkretno problem sistemom eliminacije. Ispostavilo se da je neispravan RAM modul, sutra ga vraća kod prodavca i nadamo se odmah dobija zamenu. Do tada će se snaći uz jedan od pozajmljenih modula. Prosto ne vidim kako (neispravan) RAM modul može da uzrokuje to da monitor ne dobija sliku tj da koči taj konkretan proces, ukoliko neko ima objašnjenje svakako bih voleo da naučim nešto novo.

Hvala puno još jednom,

Pozdrav!

Wait in here small rune.

VMARC Da bi kompjuter dao sliku potrebni su mu ispravni: 28.11.2016. 23:30 #627042

broj poruka: 9420
1. Procesor
2. Memorija
3. Napajanje
4. Maticna ploca sa integrisanom grafickom kartom ili grafickom kartom.

Bilo sta od ovoga da ne radi, racunar nece dati sliku na monitoru. Vrtece ventilatore ali nece dati sliku.
Racunar je `mrtav` jedino kada je neispravno napajanje ili je neka komponenta u kratkom spoju.

macOS Sierra
What can your Mac do now? Just ask.

vladarko Neispravan RAM nije samo onaj koji daje 29.11.2016. 00:18 #627044

broj poruka: 4228
grešku u Memtestu ili sličnim programima za testiranje memorije. Neispravan je i onaj koji se pregreva, pa usred visoke temperature je nestabilan i ima razna, ponekad nepredvidiva ponašanja. To što nema slike, pa tako će se ponašati i ispravna memorija sa podešavanjima koja joj nikako ne odgovaraju. Memorija koja ne može da istrpi, za nju, agresivna podešavanja u BIOS-u hoće da javlja greške prilikom testianja ili da uopšte ne prikazuje POST. Bolje ploče imaju takve tastere da možeš sam da vratiš BIOS na sigurna podešavanja, odnosno, da pronađe najoptimalnija podešavanja za memoriju. Malo sam uprostio, al` ne znam bolje.

Možda je teško zamisliti da nešto što kupiš kao novo ne mora da bude ispravno. Ali se dešava.

Pozdrav!

Vlada
alexi @ vmarc ,vladarko 29.11.2016. 01:27 #627045

Hvala puno na detaljima, nisam se sretao sa ovakvim problemom ranije.

Pozdrav!

Wait in here small rune.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs