Da se ja pitam okanuo bih se ulaganja u prastaro i kupio bih najnovije pa makar i najjeftinije. Za tih navedenih 15k dinara možeš da sastaviš i Skylake platformu (proc+ploča+memorija) kojoj to staro ne može ni da prismrdi. Čak i da izađe malo skuplje opet si uzeo novo, pouzdano i savremeno (sata3, usb3, ddr4, itd), a ne nešto matoro i istrošeno za koje nemaš pojma koliko će još raditi. Bukvalno najjeftiniji današnji procesori (G3900, G1820, G3220) će bolje pogurati GTX960 nego taj stari Xeon. A odgovor na pitanje kakav je taj Xeon u odnosu Haswell G3258 sam delimično dao u gornjem tekstu. U prevodu, bulja! Pogotovo što bi se konfa koristila za ige. Xeon je serverski procesor i igre nemaju nikakvog benefita od njega.
Uzmes poslednju ddr4 platformu, krs procesor, pristojnu plocu i tu graficku koju ste planirali. Lako ce on kasnije da doda jos rama ili da proda taj cpu i doplati za neki i5 kasnije.
:: :: Pozdrav :: : :: Ja sam mu predlozio da uzme neku 775 ddr3 plocu i xeon e5450 ,8gb rama, (za oko 15k din Ti ga bas ne volis :) Predlog je... ma nije predlog uoopste :) :: :: :: Je l` moze da se klokuje g3258 na GA-B85M-HD3, ili ako ne moze na kojoj ploci moze
Moze na bilo kojoj ploci, moze i na tim koje si naveo, mada je meni najdraza GIGABYTE GA H81M DS2 rev3.0 jer ga dize u nebesa a kosta manje od 40€. Problem je naci procesor, jer je EOL, mada se suska da ce se pojaviti otkljucani Skylake Pentium. Skylake konfiguracija ti je odlican predlog, ali ako nadjes 3258 i kloknes ga na 4.3GHz, ni jedan Skylake i3 nece moci da mu prismrdi a u ponekim igrama ce raditi kao i5. Pa ti vidi...
Intel Xeon E5450 je i dan danas odlican CPU, nista se ti nisi zeznuo. Jedini problem je upgrade. Ali ako se nadje taj cpu za neku sicu, itekako valja sklapati takvu masinu. Narano da sve napreduje i ide se ka novim platformama, ali... Recimo, imas po ladicama par stapa DDR2 od po 2GB. Kupis neku plocu za 25eur i ubacis tog Xeona i na konju si. Za neku sicu imas vrh komp. I zavisno od graficke kartice, mozes cak i najnovije naslove da igras bez ikakvih problema ako se ne gadis da igras na nekim normalnim podesavanjima, sto je sasvim ok za veliku vecinu.
Podsmejavace ti se neko samo zato sto je on platio komp 1500eur, a ti za 300 igras potpuno isto kao i on :D
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ja imam xeon E5450 na 3,6 Ghz. Sa grafikom amd 270 i 6gb rama dosta dobro podnosi i najnovije igre. Naravno, ovo je zastarela konfiguracija, ali sa druge strane vrlo jeftina. Meni je ovaj xeon bio odlican upgrade posle E8400 posto sam imao maticnu i memoriju. U ovakvim situacijama, xeoni su idealno resenje za male pare.
Ma ti si potpuno u pravu, samo si zanemario jednu veoma vaznu cinjenicu. Covek je napisao da je to nasao za 15K dinara. Ejjj... Znas li ti sta on moze da sklopi za 15K dinara, sto ce ipak, slozices se, da pojede tog kseona.Plus, verovatno je nasao neku G41 plocu, a te ploce ne rade sa memorijama brzim od 1066MHz i limitirane su na 4GB RAMA, dva slota po 2GB.
Slazem se da je to dobra jeftina konfiguracija, koja lepo radi za danasnje standarde, ali isto tako, smatram da je bacanje para ukoliko je preko 50% cene novih komponenti.
macOS Sierra What can your Mac do now? Just ask.
:: Intel Xeon E5450 je i dan danas odlican CPU, nista se ti nisi zeznuo :: Jedini problem je upgrade. Ali ako se nadje taj cpu za neku sicu, itekako valja sklapati takvu masinu. Narano da sve napreduje i ide se ka novim platformama, ali.. :: Recimo, imas po ladicama par stapa DDR2 od po 2GB. Kupis neku plocu za 25eur i ubacis tog Xeona i na konju si. Za neku sicu imas vrh komp. I zavisno od graficke kartice, mozes cak i najnovije naslove da igras bez ikakvih problema ako se ne gadis da igras na nekim normalnim podesavanjima, sto je sasvim ok za veliku vecinu :: :: Podsmejavace ti se neko samo zato sto je on platio komp 1500eur, a ti za 300 igras potpuno isto kao i on : :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Ma pusti ti nase deratore. Imas na kile na aliexpres, kosta celih 2 crvene. Malo vise od 2 crvene za OK plocu, uzmes RAM za neku sicu DDR2 i nekih 150eur za GPU i teraj sve igrice, ove nove na nizim detaljima i cao.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.