Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ко ово реши ...неверовароватно
STRANA 1 OD 1
stoler Ко ово реши ...неверовароватно 30.08.2016. 22:34 T63909

status: user
broj poruka: 324
Пазите ситуацију, мало ћу бити дугачак али морам да сватите шта се дешава.

Два рачунара, просечно слабе конфигурације али мислим да је то мање битно. Први ћемо звати ДДР а други ДДР2 због мемоирије а и чисто да их разликујете у тексту који следи. Имам једно напајање. Треба подићи систем код оба рачунара (око тога сам се прописно мучио и чак са вама овде и коментарисао али решено). Урађено следеће, стављен систем windows10 на ДДР рачунару, инсталирани програми, тестирано све и ради. Одложим тај, контам готов и рекох да не чекам док ми не стигне напајање за ДДР2 које сам поручио скинем ово из ДДР и ставим у други рачунар тј ДДР2. Урадим следеће, ставим систем windows10, иснталирам програме, све тестирам ради, проверено и милина. Врати напајање из ДДР2 у ДДР и чекам сутра, прекосутра да убацим и вамо напајање и решена стар, ја срећан, сви срећни....компијутери стоје са стране и не користе се.

Стигло напајање, узмем ја ДДР2 рачунар и у њега убацим исто. Све повежем како треба, није ми први пут, радио сам ово милион пута, све проверим и реко да га само покренем да видим јел напајање исправно па да проследим рачунар кад оно ЦВРЦ :( . Вентилатори врте, лампица на плочи ради, кулери врте и на процесору и на графици, стартује се све као да ће да се упали рачунар али нема бип-а и нема слике на монитору, нула бодова. Ух, проверим да ли ми није случано меморија испала или графика, поново убодем напајање у плочу и ништа, иста ствар. Рекох себи напајање, нема шта друго. Скинем га, али ајд да пробам оно што сам већ користио из ДДР рачунара па да потврдим да оно напајање не ради и онда да га дам на рекламацију. Скинем, повежем све и опет попуно иста прича са оним напајањем са којим је дан раније све радило перфектно. Ја опет исти поступак , скинем све са плоче, буквално све и иста прича, нема бип-а. Помислим цркла плоча, мало ми чудно тако одједном али нема шта, нису баш нове компоненте па шта да радим...

Вратим то „старо“ напајање у свој ДДР рачунар где је и било све време, реко да га упалим да видим завршно да ли је за испоруку кад веровали или не ИСТА потпуно иста прича као и на машини ДДР2 !!!! Невероватно, буквално неверованто....овај пут нисам стаљао оно „ново“ напајање у овај али све остало сам пробао и не ради. Све скидао са плоче и све исто, нема бип-а.

Сада имам два рачунара која су јуче радила нормално, а данас имам два рачунара која не раде......
Има ли ико икавих идеја шта да радим?

Хвала
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC 30.08.2016. 22:53 #622922

broj poruka: 9420
Zavrljaci ih, obe.

El Capitan

vladarko CMOS_CLeaR 30.08.2016. 23:35 #622929

broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

peki22 Re: .. 31.08.2016. 01:15 #622932

broj poruka: 2936
Na oba racunara zameni baterije.

Hero 8,6700K,H-100,Predator 16GB,390X,Nitro 850,HyperX 120GB,U7,7C

tortojed Nema tu razloga za neverovanje - iskusili su to mnogi serviseri i PC entuzijasti. 31.08.2016. 05:33 #622935

broj poruka: 10997
Ovako ide taj proces:

1. NEISPRAVNI PSU (taj novi) povezes sa ISPRAVNOM plocom. Sta se desi? Rikne ploca.
2. Sada povezes (ovu) neispravnu plocu sa ISPRAVNIM (starim) PSU-om. Sta se desi? Zbog neispravnosti ploce (recimo, neki kratak spoj) ova ``povuce`` (makar i nakratko, `impulsno`) preveliku struju sa PSU-a (gde prekostrujna zastita ne odradi svoj posao) i tako skenja PSU. Vrzino kolo iliti ``ko(n)fa je bushna, o majstore moj``...

Ne TVRDIM da se upravo to i desilo, nego tvrdim da se MOGLO desiti upravo to i tim redosledom. Moze da bude i nesto sasvim deseto - pojava hladnih lemova i/ili prekida na konektorima zbog odvajanja/spajanja kablova itd. itd.

nenika2009 Izmeri voltmertom napone na napajanju. 31.08.2016. 05:40 #622936

broj poruka: 1083
Ako je sve u redu sa naponima, probaj u bios da udjes. Ako ni to ne moze onda proveri kabel od racunara do monitora. Ako naponi ne odgovaraju onda je verovatno Torta u pravu.

stoler ... 31.08.2016. 07:45 #622937

CMOS_CLeaR urađen više puta.
A baterije su nove na oba računara verovali ili ne....

Ne znam i dalje,,,,
miki069 Ploče 31.08.2016. 08:10 #622938

broj poruka: 1234
Koje ploče su u pitanju?
Koja napajanja?
Izmeri napone na napajanjima.

DmasteRNo1 Re: Nema tu razloga za neverovanje - iskusili su to mnogi serviseri i PC entuzijasti 31.08.2016. 10:17 #622941

broj poruka: 6101
Najverovatnije je u pitanju ovo što si opisao. Ako isključimo gremline, jedino se `napajanje ubica` nameće kao logično rešenje.

i5 2500K/Enermax T40-TB/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 850 EVO 240GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech A90

xenox Ne drljaj stare kante 31.08.2016. 13:53 #622955

broj poruka: 1400
Ako radi, ne cackati iznutrice. To sve radi godinama - i tako mu je lepo :) - i ne voli da se vadi iz socketa...

Moze da bude PSU ubica. Imao sam jedno koje redi normalno, ali u nekom trenutku kod paljenja racunara popali stogod - jednim tastaturu i CD, i drugi put HDD. Covek u servisu ga je koristio za testiranje konfiguracija koje sastavlja par dana bez problema, a onda mu je spalilo sve se RAM i GPU... Mislio da je popravljeno posto je moje :)

Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA

stoler ... 31.08.2016. 16:51 #622963

Ево да се јавим , `решио` сам проблем...

ДДР цркла плоча
ДДР2 цркла меморија

Даље ме не питајте, катастрофа

vladarko Dalje... verovatno loše napajanje... 31.08.2016. 17:33 #622967

broj poruka: 4228
Ili statički elektricitet?

Pozdrav!

Vlada

djape7777 Re: ... 31.08.2016. 17:59 #622969

broj poruka: 925
bez uvrede ali dosta je `priucenih` ili ` CD Majstora` koji su videli kako neko radi pa i oni krenuli...
Ako nemate antistatik pod i/ili podlogu za sto onda obabezno ili narukvicu ili montiras napajanje u kuciste pa onda ukljucis u struju i prvo se uhvatis za kuciste pa tek onda za komponente... Novije komponente su vecinom zasticene od statickog elektriciteta ali tako stare tesko...
JBG platio si skolu sad pamet u glavu...

:: Ево да се јавим , `решио` сам проблем..
::
:: ДДР цркла плоч
:: ДДР2 цркла мемориј
:: Даље ме не питајте, катастрофа
stoler Re: Re: ... 01.09.2016. 00:10 #622988

:: bez uvrede ali dosta je `priucenih` ili ` CD Majstora` koji su videli kako neko radi pa i oni krenuli..
:: Ako nemate antistatik pod i/ili podlogu za sto onda obabezno ili narukvicu ili montiras napajanje u kuciste pa onda ukljucis u struju i prvo se uhvatis za kuciste pa tek onda za komponente... Novije komponente su vecinom zasticene od statickog elektriciteta ali tako stare tesko..
:: JBG platio si skolu sad pamet u glavu..
:: :: Ево да се јавим , `решио` сам проблем..
:: ::
:: :: ДДР цркла плоч
:: :: ДДР2 цркла мемориј
:: :: Даље ме не питајте, катастрофа
Није та ситуација али нема везе...све је то за људе, али лепо сам написао не питајте :))))
djape7777 Re: Re: Re: ... 01.09.2016. 02:13 #622990

broj poruka: 925
Molim te onda objasni koja je to situacija?
Zbog cega se to desilo ako je predhodno radilo?
Lakse je uvek reci da je nesto neverovatno,vanzemaljci,solarne baklje ili crna macka iz komsiluka nego priznati gresku. Ja sam tako dal 2005 ili 6 sa jednom duksericom `pomlatio` 5 kompa sto grafike,memorije i maticnih ploca. Malo vise ceskanja po glavi i od tada vise nisam imao takvih problema.Svi polazimo od toga da je verovatnoca toliko mala i da se to tesko moze desiti ali ipak se desava i nama ne samo drugima...

:: :: bez uvrede ali dosta je `priucenih` ili ` CD Majstora` koji su videli kako neko radi pa i oni krenuli..
:: :: Ako nemate antistatik pod i/ili podlogu za sto onda obabezno ili narukvicu ili montiras napajanje u kuciste pa onda ukljucis u struju i prvo se uhvatis za kuciste pa tek onda za komponente... Novije komponente su vecinom zasticene od statickog elektriciteta ali tako stare tesko..
:: :: JBG platio si skolu sad pamet u glavu..
:: :: :: Ево да се јавим , `решио` сам проблем..
:: :: ::
:: :: :: ДДР цркла плоч
:: :: :: ДДР2 цркла мемориј
:: :: :: Даље ме не питајте, катастрофа
:: Није та ситуација али нема везе...све је то за људе, али лепо сам написао не питајте :))))
gilopile ... 01.09.2016. 05:10 #622991

broj poruka: 9459
Vrlo moguce i da nije crkla DDR-ka.

Izvadi joj CMOS batt i ostavi da prenoci i ogromne sanse su da ce da startuje posle toga.

Ovaj fenomen mi nije bas najjasniji, ali ne znam ni ja broj ploca koje su mi tako proradile.
Da li se radi o nekoj jako maloj struju u kondovima koja ne dozvoljava da se BIOS resetuje/ probudi ili sta vec, jbmlga. Cudno ali posle toga proradi.

Koja je DDR ploca?

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

VMARC 01.09.2016. 08:08 #622992

broj poruka: 9420
Ja sam, svojevremeno, okrenuo naopako SDRAM modul, iako ima dva zareza i spalio ga. Mislim da to nikada nikome nije poslo za rukom. Nikada mi nije bilo jasno kako sam bio toliko uporan da je zabodem u kontra smeru.
Ako je rekao `ne pitajte`, verovatno je i on bio uporan dva puta i zamenio memorije :)
Sanse da su obe crkle u isto vreme, a da to nije izazvano ljuckim faktorom ili neispravnom komponentom, su gotovo nemoguce.

El Capitan

cojka032 Ovo 01.09.2016. 17:52 #623000

broj poruka: 297
se desavalo meni par puta ( cak i sa svim novim komponentama ) a problem sam otklonio tako sto sam izvadio bateriju i iscupao kabal iz napajanja i onda pritegnem dugme par puta da izvucem svu struju sa ploce i komponenti pa potom povadim sve sa ploce osim CPUa ( jer nemam vise paste xD ) i o5 kliknem dugme par puta.

Kad to odradim vratim sve samo sto umesto 2 sticka rama zveknem 1 i ostavim tako masinu na jedno 20 tak min. i onda povezem kabal i pokrenem masinu. Ako mi prokine sacekam da digne sistem i onda ga ugasim i vratim ostale stikove rama i onda koristim pc normalno. a ako ne uspe ponovim stvar samo zamenim poziciju rama ( jer je mozda otisao kanal A/B ako ima vise ) i ponavljam proceduru dok ne prokine.

Mada gledao sam covek lepo objasnjava slicnu situaciju kad dobije PC za servis pa mu trazi kvar i on kaze sve povadi sa ploce osim minimuma za dizanje biosa tj postovanje i polako otkanja sta sve moze da bude. takodje je dodao da ponekad manuelno resetuje PC par puta jer ume bios da se zatupi ( sto mu se jednom desilo pustio ga on 2h da resetuje pc tj i posle izvesnog vremena izbacio mu prozor da se BIOS refresuje iz backupa i posle toga mu je pc radio bez problema)

Probaj ovo pa javi sta se desava.

Windows Hardware update
Windows has detected that you have moved your mouse.
Please restart your computer

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs