Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Kako najbolje da ohladim...
STRANA 1 OD 1
Marcito Kako najbolje da ohladim... 28.07.2016. 13:05 T63782

status: user
broj poruka: 69
..chipset na GA-Z97P-D3? PSU je neki TT modular 600W, i3-4170 i CM 212 EVO je na njoj, gledam, pipam nesto cooler na chipset-u - vruce mnogo, jedva se drzi ruka. Znaci da je oko 80C, mozda i malo preko.

Nista OC, sve je na default-u. E sad, ploca je nova, uzeh je pre nekoliko dana, tako da je mozda ovo i normalna temperatura, ali mi neprijatno u glavi i ne bih da mi nesto na MB bude vrelo, ako me razumete.. Znam da za chipset ovo nije nista nenormalno. Pipam i plocu oko chipseta, relativno `ladna.

Ne znam da li jednostavno da `zalepim` jednu 120-cu da duva na chipset?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 28.07.2016. 13:54 #621662

broj poruka: 3106

Nisi rekao nista u vezi sa kucistem i cirkulaciom vazduha kroz nju. Navedi koje kuciste i koliko ventilatora ima na sebi. I ako moze, najbolje je da slikas telefonom pa da vidim stanje.
vladarko Re: ... 28.07.2016. 14:25 #621663

broj poruka: 4228
Tako je - najbolje slikaj.

Gigabyte je ranije imao problema sa nekim temperaturama na čipsetu u smislu da je radio na nenoramlno visokim ili ih je kao takve očitavao. Ali je radio.

Pozdrav!

Vlada

::
:: Nisi rekao nista u vezi sa kucistem i cirkulaciom vazduha kroz nju. Navedi koje kuciste i koliko ventilatora ima na sebi. I ako moze, najbolje je da slikas telefonom pa da vidim stanje
IvanNo1 Nije tako strašno 28.07.2016. 19:00 #621674

broj poruka: 467
Po opisu koji si dao, pre će biti da je temperatura nešto preko 60°C. Preko 80°C gotovo momentalno nastaju opekotine, tako da tu nema držanja ruke, ni jedva, ni bilo kako drugačije.

Marcito re.. 28.07.2016. 20:43 #621676

Nisam kod kuce, ne mogu da slikam, ali evo iz prve ruke cinjenicnog stanja.. Kuciste je Chieftek Bravo Big Tower, sa strane mesta za 2 80cm, a sa zadnje strane mesta za 120cm, koliko se dobro secam.. Nema nista od ventova montirano trenutno.

A inace, ako je oko 60C, to mogu da podnesem..

Srdjanc ... 28.07.2016. 22:05 #621677

broj poruka: 3106

Pa stavi barem dve 12cm ubacuju vazduh sa prednje i bocne strane :)
vladarko Ako je to ovaj 28.07.2016. 23:08 #621679

http://www.chieftec.eu/images/stories/produkte/chassis/bigtower/bravo-series/ba-01bbb/files/BA-01B-B-B_CHASSIS-DATASHEET-EN.pdf

Onda nemaš puno opcija. Možeš da probaš i sa 120mm da ih nekako ušrafiš na mesto ovih za 92mm - probaj, pa vidi/izmeri efekat.
EDIT: ako budeš šrafio na levu stranicu - šrafi na donji otvor.

Ne reče koju grafiku imaš, pretpostavljam da je integrisana? Takođe, da li imaš jedan ili dva ventilatora na tom CM kuleru? Kako je/su okrenut/i?

Pozdrav!

Vlada

imarkovic Re: Kako najbolje da ohladim... 29.07.2016. 00:20 #621685

broj poruka: 18996
Nista cudno kod Gigabyte-a, nije prva ploca sa tim pojavama, veruj mi, neces moci da ohladis taj chipset, da stavis tecni azot na njega.. Give up.

Drzi otvorenu stranicu, uperi neku 120-icu, neku sa 2k rpm npr. CM SickleFlow 120, kao sto ja imam u oglasima , dok ne promenis plocu..

:: ..chipset na GA-Z97P-D3? PSU je neki TT modular 600W, i3-4170 i CM 212 EVO je na njoj, gledam, pipam nesto cooler na chipset-u - vruce mnogo, jedva se drzi ruka. Znaci da je oko 80C, mozda i malo preko
:: Nista OC, sve je na default-u. E sad, ploca je nova, uzeh je pre nekoliko dana, tako da je mozda ovo i normalna temperatura, ali mi neprijatno u glavi i ne bih da mi nesto na MB bude vrelo, ako me razumete.. Znam da za chipset ovo nije nista nenormalno. Pipam i plocu oko chipseta, relativno `ladna.
:: Ne znam da li jednostavno da `zalepim` jednu 120-cu da duva na chipset?
Marcito ... 29.07.2016. 10:13 #621690

@Srdjanc
Ubacio jedan 120cm da duva u chipset, nesto ne vidim rezultate. Jeste hladnije, ali...

@Vladarko
Grafika je integrisana, a na CM-u je jedan vent, montiran na `desnoj` strani, gura vazhuh preko rebara na zadnji deo kucista, taman taj vazduh `pogadja` otvor za 120-icu na kucistu. Ne umem bolje da objasnim..

@imarkovic
Evo, uperio, pa cemo videti..
silja1987 ... 29.07.2016. 11:53 #621693

broj poruka: 220
Pre par dana sam uzeo novu Gigabyte 990x Gaming G1 i chipset ide na 60c i preko....4 venta 12cm na kucistu dva izvlace 2 uvlace...i isto ne znam sta da joj radim osim da prihvatim to...

imarkovic Re: ... 29.07.2016. 11:57 #621694

Mozda potencijalno jedino resenje je neki Thermalright opaki hladnjak za chipset, ne znam da li jos uvek imaju to u ponudi, verujem da imaju.. Ali, opak je i Gigabyte, ne znam da li bi pomoglo. Kod burazera smo probali jeftinije varijante sa hladnjacima, pastama, ventilatorima, ma kakvi, ni 1c nije opala temp. Ploca je bila UD3, tako je ostavio, sada je vec matora preko 5god., evo i dan danas radi normalno, doduse crkli su neki SATA portovi i jos neke sitnice, ali sve ostalo radi najnormalnije.

:: Pre par dana sam uzeo novu Gigabyte 990x Gaming G1 i chipset ide na 60c i preko....4 venta 12cm na kucistu dva izvlace 2 uvlace...i isto ne znam sta da joj radim osim da prihvatim to..
vladarko Re: ... 29.07.2016. 12:29 #621697

Odlično si objasnio.

Ono što još možeš je da na donji zadnji otvor od 120mm ipak staviš jedan ventilator tog promera da izbacuje vazduh. Mada, ako već ovaj koji si stavio da duva na čipset nema nikakvog značajnog efekta... Osim što će vazduh sa CPU hladnjaka biti bolj odvođen.

Pozdrav!

Vlada

:: @Srdjan
:: Ubacio jedan 120cm da duva u chipset, nesto ne vidim rezultate. Jeste hladnije, ali..
:: @Vladark
:: Grafika je integrisana, a na CM-u je jedan vent, montiran na `desnoj` strani, gura vazhuh preko rebara na zadnji deo kucista, taman taj vazduh `pogadja` otvor za 120-icu na kucistu. Ne umem bolje da objasnim..
:: @imarkovi
:: Evo, uperio, pa cemo videti..
Kutalion Re: ... 29.07.2016. 15:30 #621699

broj poruka: 2480
Šapnuću to ovde... Asssusss.

Promena ploče ili vent preko čipseta direktno da duva je jedino rešenje.

5820k @ 4.5ghz
Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT
Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock
Asus R9 280X Dc2T
4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15
Samsung 840 EVO 256gb
1tb WD Black
Seasonic 760w XP2 Platinum
CM Storm Stryker <

:: Pre par dana sam uzeo novu Gigabyte 990x Gaming G1 i chipset ide na 60c i preko....4 venta 12cm na kucistu dva izvlace 2 uvlace...i isto ne znam sta da joj radim osim da prihvatim to..
imarkovic Re: Re: ... 29.07.2016. 20:51 #621706

Slazem se za ASUS. A ovo drugo nije resenje, tu treba ozbiljan hladnjak, skoro ozbiljan kao za procesor, jer to se ne greje 50-60c pa da moze kulercic da se stavi i da ohladi, vec 80c, sto je vec ozbiljno i potreban je masivniji hladnjak zajedno sa bazom i ventilatorom.. Cak i Thermalright nema aktivan hladnjak, nego pasivan..

:: Šapnuću to ovde... Asssusss.
:: Promena ploče ili vent preko čipseta direktno da duva je jedino rešenje
:: 5820k @ 4.5gh
:: Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 D5 / U
:: Asus x99-S | EK Asus X99 Monobloc
:: Asus R9 280X Dc2T
:: 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL1
:: Samsung 840 EVO 256g
:: 1tb WD Black
:: Seasonic 760w XP2 Platinum
:: CM Storm Stryker
:: :: Pre par dana sam uzeo novu Gigabyte 990x Gaming G1 i chipset ide na 60c i preko....4 venta 12cm na kucistu dva izvlace 2 uvlace...i isto ne znam sta da joj radim osim da prihvatim to..
:: ::
gatekeeper re 29.07.2016. 21:35 #621707

broj poruka: 510
Sad opipah chipset od moje gigabyte h61m ploce ...nemoguce vishe od 1 sek drzati prst na njemu...Cak

stavishe mislim da bih brze skuvao kafu na njemu,nego na sporetu.

Za sad ne planiram nista,jedino ako naidjem na onaj mali vetilatorcic ko sto su imale gforce 2 graficke.Taj bi mu

odgovarao po velicini da se prisrafi na rebarca.Do sad na to nisam obracao paznju dok nisam procitao ovu temu

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs