Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
overklok Core2Duo E4400
STRANA 1 OD 1
darkoman overklok Core2Duo E4400 03.11.2007. 21:56 T6339

status: user
broj poruka: 103

konfiguracija je sledeca:
Gigabyte P35 DS3
Core2Duo E4400
2x512 DDRII 667 Mhz
WD 250 Gb 16 Mb SataII
400 W napajanje

Procesoru je Bus Speed 200mhz a mnozilac mu je 10 sto znaci da mu je core speed 2Ghz,ali u CPU-Z na masini pokazuje da mu je mnozilac 6,sta to treba da znaci.Jedino kada opteretim procesor mnozilac mu se podigne i vrati na 10.Zasto se to desava?
Druga stvar je da sam overklokovao procesor do Bus Speed 250 sa voltazom od 1.40V i memorijom na 410 Mhz i voltazom od 2.1 V i latencijom 5-5-5-15 .Znaci procesor radi na 2.5 Ghz ali se desi isto da kad nije opterecen mnozilac mu padne na 6.
Interesuje me dali je ovde za veci klok ogranicavajuca kolicina memorije?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 03.11.2007. 22:10 #32092

broj poruka: 2900
Kao i kod svakog procesora smena brzina
Procesor sam spusti svoj multipler da se ne bi grejo da bi trosio manje enrgije kad se nista ne radi.
Kad udjes u neki program ili pocnes nesto aktivno da radis multipler se poveca i onda procesor radi u full speed.
To je sasvim normalno i tako je kod svakog procesora.
IvanNo1 Verovatno memorija 03.11.2007. 22:55 #32098

broj poruka: 466
Najverovatnije si došao do maksimuma koji tvoja memorija može da podnese (podigao si joj takt sa efektivnih 667 ma 820MHy). Da bi nastavio, treba da u BIOS-u promeniš delilac za memoriju. Moguće je da će u nekom momentu biti potrebno podići i napon na nortbridžu. Takođe, koliko sam pročitao, za različite modele C2D procesora postoje različite maksimalne frekvencije FSB-a sa kojima će raditi, ali na 250MHy ne bi trebalo da si ni blizu toga.

Frekvencija procesora ti pada kada ti je procesor neaktivan da bi se smanjilo zagrevanje i potrošnja električne energije i to je sasvim normalno.
DaSickSyst Re: overklok Core2Duo E4400 04.11.2007. 00:44 #32102

broj poruka: 2909
::
:: konfiguracija je sledeca
:: Gigabyte P35 DS
:: Core2Duo E440
:: 2x512 DDRII 667 Mh
:: WD 250 Gb 16 Mb SataI
:: 400 W napajanj
::
:: Procesoru je Bus Speed 200mhz a mnozilac mu je 10 sto znaci da mu je core speed 2Ghz,ali u CPU-Z na masini pokazuje da mu je mnozilac 6,sta to treba da znaci.Jedino kada opteretim procesor mnozilac mu se podigne i vrati na 10.Zasto se to desava
Zato sto ti je u BIOSu ukljucen CPU Enhanced Halt (C1E).Iskljuci ga.
:: Druga stvar je da sam overklokovao procesor do Bus Speed 250 sa voltazom od 1.40V i memorijom na 410 Mhz i voltazom od 2.1 V i latencijom 5-5-5-15 .Znaci procesor radi na 2.5 Ghz ali se desi isto da kad nije opterecen mnozilac mu padne na 6
Halt opcija smanjuje mnozilac kad procesor odmara da bi stedeo struju.
Kod OC treba pored CPU Enhanced Halt treba OBAVEZNO iskljucivati i CPU EIST funct.,Virtual.Techn.,CPU Thermal monitor...normalno ako zelis da ti taj CPU traje duze.
:: Interesuje me dali je ovde za veci klok ogranicavajuca kolicina memorije
Ne.

Za veci klok treba smanjiti memoriski mnozilac na 2x i onda tek poceti sa povecavanjem FSBa da ne bi previse overklokovao memoriju.
U tvom slucaju bi FSB 250MHzx10=2.5GHz,a memorija bi radila na 250x2=500MHz

Mozes i opusteno da probas sa tim voltazama ovu varujantu:
FSB 267x10=2.67MHz,a memorijski mnozilac da stavis na 2.5 sto ce ti dati 667MHz ili difaltnu frekvenciju tvog RAMa.

PS.
Pre OCa obavezno iskljuci sve sto sam ti gore naveo

DaSickSystem
dragojlo2 a sto ti brate ... 04.11.2007. 01:47 #32107

broj poruka: 718

... ne stavish lepo ram mnozilac (multiplier) na 2 , zatim cpu multiplier na 9 ,pa FSB 334 i dobijes lepih 3 Ghz sto je sasvim solidno sa stock kuler-om... Valjda ce ti 400w izdrzati ovo ...ukoliko ne uspe od prve podigni napon malo po malo...
P.S. I Iskljuci sve sto ti je rekao DaSickSys ,osim mozda termal monitora (ja ga ne iskljucujem,drugi mozda...) ...`Ajd u zdravlje!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647000.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs