MSI maticne ploce - problem sa power suplly zastitom
STRANA 1 OD 1
janbpX
MSI maticne ploce - problem sa power suplly zastitom
26.02.2016. 21:14
T63001
status: user broj poruka: 36
Imam neke dve (doduse malo starije) MSI maticne ploce koje nazalost u sebi imaju blokadu od neispravnog, odn. loseg napajanja, i koja se iz BIOS-a takodje ne moze iskljuciti. Sta raditi u tom slucaju? Proglasiti plocu neupotrebljivom, posto ista ta napajanja rade sasvim normalno i korektno na drugim plocama, ili je problem sitnije hardverske prirode pa se relativno lako moze resiti (konkretno mislim recimo na zamenu pojedinih kriticnih elektrolita Iili nekih drugih komponenti koje su u direktnoj sprezi sa ovim, rekao bih nepotrebnim i jako frustrirajucim sklopom za zastitu).
Svakako da imaju, nego sam mislio da je to genericki problem i da se vec zna procedura da se to izbegne, evo sad ce oznake: uglavnom obe su za 754 socket, 1. K8T Neo, odn. MS-6702 VER 1.0 i naduvenih kondenzatora nema a za verziju BIOS-a nisam siguran dok je ne ukljucim i proverim da li postoji i novija, a 2. K8T Neo-V, tj. MS - 7032 VER:1, kod ove takodje vazi isto kao i za ovu prethodnu, a uzgred posto joj i zvuk ne radi saznah juce ovde kod vas za ovaj f-com servis pa po tvojoj proceni koliko bi oni to maksimalno naplatili, posto pise da izmedju ostaloh menjaju i sound chip, ali im je (po zvanicnom cenovniku) usluga boli glava, a takodje i ono sto pisete da je dijagnostika besplatna nadjoh da je cena za to oko 700 din valjda...
:: Svakako da imaju, nego sam mislio da je to genericki problem i da se vec zna procedura da se to izbegne, evo sad ce oznake: uglavnom obe su za 754 socket, 1. K8T Neo, odn. MS-6702 VER 1.0 i naduvenih kondenzatora nema a za verziju BIOS-a nisam siguran dok je ne ukljucim i proverim da li postoji i novija, a 2. K8T Neo-V, tj. MS - 7032 VER:1, kod ove takodje vazi isto kao i za ovu prethodnu, a uzgred posto joj i zvuk ne radi saznah juce ovde kod vas za ovaj f-com servis pa po tvojoj proceni koliko bi oni to maksimalno naplatili, posto pise da izmedju ostaloh menjaju i sound chip, ali im je (po zvanicnom cenovniku) usluga boli glava, a takodje i ono sto pisete da je dijagnostika besplatna nadjoh da je cena za to oko 700 din valjda...
Nema tu nikakve zastite od loseg napajannja, nesto drugo je u pitanju.
Koju gresku dobijes u BIOS post-u? Sound Chip se ne isplati menjati. Obicno se bocne PCI Sound card ili USB...ALC655 nije bas ni neki kvalitetan chip, pa da bi se baktalo sa zamenom. Svaki PCI CMI od parsto rsd je pribliznog, pa cak i boljeg kvaliteta...
Naravno, nije tesko ni zameniti chip na ploci, ali ce ta intervencija kostati koliko i polovna ispravna ploca, ako ne i skuplje, jbg.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Nije greska u BIOS postu nego se ploca iskljuci a Power LED - zelena ostane da blinka, i uputstvu pise da je to razlog, probacu opet sa nekim jos kvalitetnijim napajanjima, da vidim da li ce i tad da se ponasa isto, a to sto se za F29 cimanje ne isplati ja ne vozim MIG-a ili sta vec, i one su savim upotrebljive samo da nije te zastite koju su se napravili pametni da ugrade bile bi cak mozda i perfektne. Toliko o tome i molim bez potcenjivanja ako moze...
Cek malo...Stvarno do sada ne videh da ploca ima tu vrstu zastite.
Znaci, milion i kusur ploca, ukljucujuci i 754 soc. sam ugradjivao, popravljao, koristio ( koristim i dalje pored soc745 matori 748 sa 3Ghz cpu preko kojeg i sada pisem :D ) i kopcao na sva moguca ispravna i poluispravna napajanja i nikad nisam naisao na takav problem.
Ajd ti lepo uzmi unimer i proveri to napajanje 3.3, 5V i 12V i -12V. Pre merenja skopcaj na neku plocu koja radi sa tim napajanjem pa javi. Ako su naponi u normali ~5%, onda nigde veze da ta ploca odbaci to napajanje, mora da radi kao i sa svaki drugim. Ukoliko ne daje bas ok napone, onda jednostavno napajanje ne moze da radi na toj ploci. Nisu sve iste po tom pitanju. Ne radi se tu o nikakvoj zastiti, vec jednostavno nije u stanju da startuje sa tim napajanjem i ne mozes to iskljuciti ni ukljuciti u BIOS-u.
Imam istu plocu i ona cas radi, cas ne radi i isto joj se desava, blinka svetlo kod kucista, misa i tastature, ako je to toliko prosto da se resi, to bi bilo super iako posle kad sastavim racunar od nje ne mogu da trazim vise od 3000 dinara i plus cekam dugo dugo da je prodam i kad je prodam moram da garantujem i ako joj se opet desi to sranje. Znaci cimanjeee. Ako te ne mrzi svaka ti cast. Slicne ploce se mogu naci za 500-1000 dinara u super stanju.
:: Nije greska u BIOS postu nego se ploca iskljuci a Power LED - zelena ostane da blinka, i uputstvu pise da je to razlog, probacu opet sa nekim jos kvalitetnijim napajanjima, da vidim da li ce i tad da se ponasa isto, a to sto se za F29 cimanje ne isplati ja ne vozim MIG-a ili sta vec, i one su savim upotrebljive samo da nije te zastite koju su se napravili pametni da ugrade bile bi cak mozda i perfektne. Toliko o tome i molim bez potcenjivanja ako moze.. :: ::
Pa i meni je to isto problem, radi jedno nedelju dana i onda opet pocne da se joguni, a koristio bih je vrlo rado i zbog toga mi je nepouzdana, pa sam zato i prestao da ih korisitm obe, tako da jedino sto mogu da sumnjam da samo merenje na ploci koje se salje BIOS-u kako su kod mene majstori u fabrici govorili laze i da zbog toga se aktivira ta zastita. A naponi su sasvim OK i u granicama i imaju dovoljnu snagu i kvalitetna su, ali kad probam sa onim najkvalitetnijim javljam sta je bilo dalje. I drago mi je sto naleteh na majstora koji i popravlja, tako da znam koga mogu da pitam, a postovacu i deo iz Uputstva koji se bas na to odnosi, tako da ne postoji nijedan drugi razlog sto se ploca tako iznenadno gasi, i sto je najgore posle ne moze ni da se ukljuci dok se ne izvuce kabl iz stekera ili sta vec bese, nisam se odavno mucio i petljao s time pa zaboravih kako bese i sta se tacno desava. Nazalost nemam jos uvek Low ESR meter pa da prvo proverim najkriticnije kondenzatore u blizini tako da je ovo za sada samo pretpostavka posto se obicno na njih najvise sumnja.
Ajd, ako nadjes taj deo iz uputstva, okaci da vidimo o cemu se tu radi. Sve je moguce i covek se uci dok je ziv :D Vise puta sam nailazio na ploce sa zabagovanom opcijom chassis intruder. Dzampovao ili ne, ukljucivao ili iskljucivao u BIOS-u, ploca nekad startuje, nekad ne i slicno se ponasa. Blinka power LED...Grozota sta sve moze da te snadje sa tim plocama...
Da naravno evo odmah cu da postavim, a bogami i ja nisam tako verovao da graficka kartica treba da se smatra neispravnom zato sto ne moze da primi drajver, ali na kraju se izgleda ipak ispostavilo da je tako a ja pukoh za nju 1800 din ukljucujuci postarinu - ATI Radeon 5850 1 GB u produkciji VTX, sto je opet kazu pod okriljem Power Color-a a njih nikad nisam smatrao bas nekom firmom, jedino mi je ovaj original ATI bio nekako cenjen. Evo, to je to:
MSI Reminds You... If the Power LED on the front panel flashes every two seconds, this signal tells you that one of the power connection has been protected. if the Power LED flashes every one second, it tells that the CUP has been protected due to overheating. To refresh the system, please disconnect the power cable from the computer, and then reconnect the power cable to the computer again in at least five senconds.
Eh znaci, ipak cu morati da idem na MSI - forum, ko zna, mozda je neko to pokusavao da resi, msm da je u pitanju neki cip koji treba premostiti fizicki i ne dozvoliti mu da se mesa i pravi vazan i nadzorise ono sto je ustvari u redu, ali mu se javlja da ipak nije, hvala svim diskutantima!!!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.