Imam Asus P5QL-E plocu na kojoj je C2D E8400. Nedavno sam saznao da se Xeoni za 771 socket mogu pomocu stickera ubaciti i na 775 ploce... Zanima me konkretno model Intel Xeon E5450 ili X5450 i X5460. 1. Ima li neko iskustva sa ovim? Da li je takva ploca stabilna nakon ugradnje Xeona kog ne podrzava zvanicno?? Da li je potrebna neka intervencija sa BIOS-om?
2. Koja je konkretno razlika izmedju E i X modela osim u TDP od 80W naspram 120W
1. moj drug je ubacio na p5q, treba ti Bios od ploce I softwerski ubacis instrukcije za xeon.Imas neki programcic na netu.Ne radi mu bas stabilno ima povremeno neko zamrzavanje u toku rada na sekund dva, zavisi sta ubodes.
Moju platformu imas dole e sad pre dve nedelje naleteh na KPu na X5460 dosta povoljno i kupih ga. Kad sam ga prvi put ubacio bez promene BIOSa ploca ga je prepoznala ali vec prilikom podesavanja u samom BIOSu poceo je da kenja, zamrzne se pa moram hard. reset pa nece da udje posle u windozu i ja resih da skinem sve BIOSe sa sajta pa redom reko sa nekim ce vec raditi kako treba kad ono prc. Znaci sa zadnjim BIOSom radi, evo i sad pisem ovo sa njim u masini ali brate em sporije ucitava OS, em mi cesto izbacuje greske, em u WOTu imam manji FPs, dok mi je igra ukljucena proveravam parametre kad ono opterecenje graficke 80-88% dok sa Q9550 ide konstantno na 99-100%, jednom recju presao sam sa konja na magarca. I sto je najgore radi na dosta visokoj voltazi, 1,312V sto je previse dok Q9550 drzim na 1,284V, ovaj je jednostavno nestabilan na nizim voltazama ovako na fabrickoj frekvenciji za OC da ne pricam, pazi nasvirao sam ga na 4,0GHz al brate potrebna voltaza mu je 1,360V sto ja necu da drzim i opet nije stabilan uopste, baguje neverovatno, iz igre me izbacuje, nece da se resetuje, cak ni da se iskljuci softverski samo na prekidac tako da sam ga ostavio na fabrickoj frekvenciji dok ne vratim Q9550 koji je za ovoga munja. E sad da li je jezgro osteceno usled dugotrajnog OCa i prevelike voltaze ne znam al da ce da leti iz masine to je sigurno, trenutno mi Q9550 treba za drugu plocu koju sredjujem pa kad ta konfiguracija bude gotova ovo djubre ima da leti. Za druge procesore ne mogu da ti kazem ali ovaj moj inace C0 revizija je njesra tesko. :-( Imas na KP Q9550 za 60EUR. pa bolje uzmi njega, neces pogresiti sigurno.
Evo ti adrese sajta na kojem imas BIOSe mada koliko sam ja video nista bolji nisu od ovih na zvanicnom sajtu proizvodjaca pa ako ipak pazaris trazi stabilnu kombinaciju.
Imam Xeon x5460. Nemam apsolutno nikakvih problema sa njim vec godinu dana. Nit imam zamrzavanja, nit bagove, sve igrice rade extra. Cak sam ga klokovao sa 3.16 na 3.52.
Za ubacivanje mikrokodova, koristis program za to, ali na bios sa asusovog sajta, nikako te modifikovkovane biose od strane drugih.
Pozdrav svima. Drug je nabavljao Xeone i prodavao ih a ja koristio razne varijante 771 moda - razni procesori i ploče, samo jednom problem sa stikerom. Nakon zamene stikera sve proradilo. Nema potrebe modovati bios jer na linku koji je postavio Julije - http:// genius239239.myweb.hinet.net/771/ su već biosi sa ubačenim mikrokodovima za Xeon procesore. Samo treba skinuti odgovarajući bios i flešovati matičnu. Julije, čisto sumnjam da je cpu neispravan. Stavi drugi stiker, flešuj bios skinut sa http:// genius239239.myweb.hinet.net/771/ , clr cmos i mora da radi.
Imam plocu Asus p5q pro. Umesto c2d e8400 stavio sam Xeon E5450 i klokovao ga na 3,6 ghz. Radi fantasticno. Bios sam flesovao sa verzijom koju sam nasao preko Googla i proslo je bez problema. Takodje, stavio sam verziju bez stikera. Ovaj procesor ima zalemljene pinove i perforiran je sa strane da legne na 775.
Nasao sam povoljan E5440, a i prodavac pristaje da ga prvo istestiram na svojoj ploci pre kupovine, sto je odlicna opcija... Moja ploca ima AMI BIOS ciju sam poslednju zvanicnu verziju skinuo i uspesno ubacio microcodove za Xeon pomocu nekog MMTOOL-a. Sledece nedelje cu biti u prilici da flesujem svoju plocu sa ovim izmenjenim bios-om i da isprobam E5440 pa se javljam sa rezultatima.
... vec jace od dve godine. Ploca je P5Q Pro Turbo i posle ubacivanja MMtool-om sam ubacio kod za procesor. Klincadija pika igrice i ne zali se. Temperature na E procesorima u odnosu na X su nize zbog manje potrosnje struje, tako da ti mozda ne treba neki spec hladnjak...
Pozdrav i samo napred na xeona. Ja sam skinuo E8600 i zamenio.
EDIT: Ja ga svojevremeno platih ~50 dolara, a sada vidim da ga ima i za ~30 dolara. Pa ko voli neka izvoli. http://tinyurl.com/jpxh7rm
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
E5345 na ploci P45 oko 2 godine placen je nesto tipa 20 evra malo smo ga kloknuli sa redovnoh 2.3 na 3.2 ladno i to na 365/24 radi stabilno imam slicnio sastavljenih masina oko sebe i sve rade stabilno ugl pogresiti neces ali i moje je misljenje stavi nesto od E serije makar i mog slabica klokni ga jer i tvoja ploca je sasvim OK ja nisam ni stavljao mikrokodove jer radi i ovako odlicno
Uzeo sam na probu jedan E5440. Prodavac mi je max izasao u susret i dao mi cpu bez naplate da nosim kuci i isprobam. Ovaj Xeon ``radi``, ali je falican, ili los sticker, ili nesto nije u redu sa ovom kombinacijom. Evo sta sam radio: ubacio mikrokodove u svoj bios za ovaj cpu, isekao svoj socket, nalepio sticker na cpu... Sve je proradilo iz prve. Prvo sto sam uradio je da testiram cpu sa Intel burn test-om, i fail-ovao je, nekoliko puta za redom. Temperature su mu ok, ne prelaze 73 na full load. Isprobavao razna podesavanja u bios-u, spustao takt memorije, probao da ga overklokujem na 3.5 GHz(tad je jos nestabilniji-poceo da greje preko 90 C pa sam odmah prekinuo stress test i vratio ga na default clock). primetio sam da se prelako zagreva, ima nagle skokove u temperaturi pri kratkotrajnim load-ima i to na def clock 2.83 GHz. Kuler mi je inace ok, Raijintek Aidos. I onda sam rekao sebi, je.. testove, bitno je da radi. Uzeo da testiram u igricama, vozio Dirt rally 5 min i komp se restartuje. Restartovao mi se od tad bar 20 puta i to nevezano za nacin koriscenja(ovo pisem iz drugog pokusaja i to sa mojim cpu-om E8400, jer prvi put kad sam pisao bio restart i ode ovaj referat u p.m :)). Uspeo sam da uhvatim screenshot kad sam radio test: http://s21.postimg.org/o0syfwm3r/Untitled.png
U rezultatima Intel burn testa se vide neke cifre koje ukazuju na veliki BER, odnosno veliki broj gresaka koje cpu generise, ako te cifre uopste predstavljaju to? U svakom slucaju, odustao sam trenutno od ove kombinacije, bar dok ne naletim na neki drugi primerak Xeona kog cu moci da probam pre kupovine...
Ne vidim potrebu ubacivanja mikrokodova kada je lik sa http:// genius239239.myweb.hinet.net/771/ to već uradio. Zašto raditi nešto na svoju ruku i rizikovati da nešto krene po zlu? Xeoni su pravljeni da rade godinama non stop, te ne bih rekao da je do procesora. Julije se ne javlja a bilo bi dobro da znamo da li je rešio problem sa Xeonom. Ovo meni smrdi na lošu seriju stikera koju je neko uvezao iz bratske Kine. Xeon pod punim opterećenjem na difolt kloku, čak i sa stok kulerom ne bi smeo preko 60 stepeni, pogotovo ne E serija. Bios fajl sa sajta, flešovanje, clr cmos i difolt vrednosti i mora da radi.
Ma jesam delimicno, zalepio sam novu nalepnicu i procesor je uredno prepoznat ali i dalje brljavi. E sad da napomenem da mi je prilikom prvog ubacivanja totalno s..... windozu, izbacio mi plavi ekran i reset, reset, reset, pa sam ucitao fabricka podesavanja iako sem voltaze i tajminga i nisam nesto mnogo cackao al uglavnom posle toga ucita windozu i radi al je stalno izbacivao na desktop poruke o greskama a mene mrzelo da instaliram ponovo i ja vratih Q9550 i sve proradilo. E posle toga ko sto rekoh usledio je zahvat sa nalepnicom ali opet radi dosta sporije, overklok nisam ni probao, 3,16 naspram 3,80 sa Q9550 i nije neka preterano velika razlika al se oseti u WOTu itekako, dosta duze ucitava kako na ulasku u bitku tako i na zavrsetku, prodje vecnost dok dobijem rezultat. :-( Prilikom podizanja vindovsa takodje ima kasnjenja kao kod starih jednojezgaraca dok ne podignu antivirus, sve u svemu vratih Q9550 i instalirah nov 8.1 i na tome ostajem. Sto se mene tice vise necu ni da razmisljam o Xeon procesorima.
Nemam tako loša iskustva s Xeonima. Ne može da ne radi. No, Xeoni su bili in dok su 775 quad-ovi koštali preko 100 evra. Trenutno su oko 50 evra, što je i dalje preskupo ali ne previše.
Da li neko ima iskustva (da li je probao) da pokrene Xeon 5440 i Nforce 680i plocu (u mom slucaju to je Abit IN9 32Max) ? Vidim da na doticnom sajtu ima biosa za vise 680i ploca, pa cenim da bih i ja mogao da pokusam. Zanima me kako je to proslo ako je neko probao....
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.