evo dodje vreme da se ponovim i, s obrzirom da nisam neki hardveras, reko bolje da pitam profesionalce...
Od stare konfiguracije ce ostati kuciste TT Armor+, napajanje TT 850W Toughpower i GTX260. Kapiram da to moze da se iskoristi.
Isao bih na i5 4670 ili i5 4690. Bez K. Nemam nameru da overklokujem bilo sta.
Ploca:
Dva uslova: da ima 8 SATA ulaza i da ne prelazi, pa recimo, 180 eur (mada sve je flexibilno ukoliko poboljsava situaciju). Koliko sam mogao da vidim mogu da biram izmedju:
GIGABYTE GA-Z97X-GAMING 7 Asus Maximus VI HERO MSI Z97-GD65 GAMING Asus MAXIMUS VII GENE
Ako neko zna za bolje resenje - voleo bih da ga cujem!
U nekom momentu sam pokupio predrasudu vezanu za PCI to SATA adaptere (negde sam cuo da ne rade kako valja). Vrlo je moguce da gresim...
Ostatak bi trebao biti 16gb DDR3 (neka preporuka?) i SSD Samsung 850 pro 256GB.
Na ovom racunaru ne igram nista (za sada) tako da graficka moze da saceka.
Moram da ti dam zamerku, kupovina i5 procesora bez K, a da nije 4440/4460 je pravi greh. Pogotovo stim sto sve ploce koje si naveo su stvorene za K. Ti si naveo oba procesora koje imaju varijantu sa K. Razmisli malo, to K na sve ostalo vredi :)
Preporuka za RAM, Kingston Fury 1866MHz iz sledecih razloga: nikad me Kingstonova memorija nije izdala (USB flash je drugo), Fury nije obavezan, ali preporuka za neki sa ovim hladnjacima kad je vec mala razlika u ceni, 1600-1866MHz je optimum cene i performansi na Haswellu, preporucujem 1866MHz zato sto ces da koristis integrusu.
Maticne, naveo si sve ok, mogao bi i da biras po boji :)
E sad sve su skupe, i dodao bih Gene mi se ne dopada zbog prikljucaka sa zadnje strane. Prednost dajem Gigabyte pa MSI pa Asus Hero zbog odnosa cene i performanse.
Složio bih se sa mojim imenjakom u konstataciji da na sve što si naveo jednostavno nema smisla non-K procesor. Ne vidim svrhu Z97 ploče u tom slučaju. Praktično mogao bi da ideš i na H81 ploču sa non-K procesorom što se tiče performansi, ali pošto si naveo da ti je bitno 8 sata konektora onda ipak mora neka malo bolje opremljena plojka. Mada realno mogao bi da uštediš i preko 100€ na ploči ako bi išao na non-K procesor i da za mnogo manje novce pazariš neki dobar pci-e sata3 kontroler. Moguće da oni najjeftiniji ne rade dobro ali svakako ti ostaje prostora da vijaš malo skuplji i da opet prođeš povoljnije nego sa skupom pločom. Što se tiče memorije javi se u inbox, imam nešto za tebe. .)
Nisi udavio, taman posla. Normalnim ljudima je uvek zadovoljstvo pomoći. :)
I5 6600 (sa K je skuplji 20ak €) Gigabyte Z170X Gaming 3 (6xSATA + 2x M.2 NGFF) M.2 NGFF SSD SATA to M.2 NGFF adapter (ako ti bas treba SSD + 7 SATA) 16GB DDR4 Da ti ne racunam, sve ti ovo dodje 50ak € vise, a mozda i isto, zavisi na koju bi plocu isao, ali ne ostajes zarobljen na izumirajucoj DDR3 platformi.
Edit: Gigabyte B150M-D3H ima 6xSATA i 1X M.2 NGFF, pa ako ti igra ta kombinacija, to ti je oko 70€ ustede, i apsolutni bestbuy. Slicno vazi i za GA-Z170-HD3
Sta da kazem drugari - jedni ste, nemate cenu! Hvala na predlozima i sugestijama!
@srdoch
mail
@VMARC
Svi nesto pricaju da nema svrhe jos uzimati Skylake pa ga nisam ni uzeo u razmatranje. Ponavljam, sve sto znam je iz fazona - rekla kazala. Ima logike to sto kazes da ne treba ostati na necemu sto istice... Cifra je otprilike ta - 50E skuplje. Sto se tice M.2 NGFF - prvi put cujem za tako nesto! Malo me sramota... :(
Bacam se na kalkulaciju pa javljam sta sam izmislio!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.