Za Asrock znam da imaju po 8 faza ali za GA i MSI ne mogu da pronadjem informaciju, zanima me koja od ovih ploca moze da mi ponudi najveci i najstabilniji OC, memorija koju planiram da stavim je HyperX 2X8GB Savage DDR3 2400Mhz.
Koja ploca od ponudjenih je najbolji izbor i koliki od prilike OC mogu da ocekujem na njoj sa i bez skalpiranja CPU-a? Hladjenje nije problem tu sam obezbedjen i to neka ne bude nikakav uslov za max OC.
Od ovih koje si naveo ASROCK-ove imaju najbolju naponsku sekciju, pogledom na sliku se da videti. To koja može da ti ponudi najveći i najstabilnij OC ne može niko precizno da ti kaže. Drugo, oc ne zavisi samo od ploče a pri tom koju god da uzmeš lepo će te poslužiti jer su razlike u oc potencijalu ovih ploča minimalne. Sve četiri koje si naveo su praktično ista cenovna klasa tako da im je i kvalitet približan. Moj ti je predlog da izbor baziraš na layout-u ploče koji tebi najviše leži. Za oc ne brini, bićeš zadovoljan. Što se tiče memorije odličan izbor. Imam je već nekoliko dana i izuva sa performansama. .)
Obe Asrock ploce pomenute imaju po 4 faze sa doublerom. Nijedna nema pravih 8 faza. Jos dodatno su analogno-hibridne. GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 5 ti je najbolji izbor jer ona zapravo ima 8 digitalnih faza.
Sto se tice koliki OC mozes da ocekujes zavisi od 2 faktora, ako hladjenje nije problem :) 1) Kakav primerak procesora ubodes. 2) Kolika je debljina silikona/lepka kojim je lepljen IHS na tom specificnom primerku. Mozes ti da imas i custom loop od 1000e pa ti nece oladiti proc na kojem je IHS daleko od jezgra.
5820k @ 4.3ghz Alpha NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT Asus x99-S Asus R9 280X Dc2T 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker Dell P2414h @ 80hz ba
Gigabyte nikako, ponovo sam uzimao neke njihove ploce i opset se pokazale kao shit, USBovi zezaju a nove. Ako nema Asusa onda MSI
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Ima da se kupi u Srbiji. Ja bi njega koristio za ROG project i Maximus VIII Gene a u njega moze i moja Rampage 5 Extreme da stane.
ASRock ume da napravi naponsku ali im je izgled boze sacuvaj. Recimo Fatality X99M Killer USB 3.1 ima bolesnu naponsku za mATX plocu, odavno nisam video tako na mATX. Ono je bas bas pravljeno za klokovanje i7-5960X, ali dzabe kada nemaju ni mali slot, i boje koriste sacuvaj boze, i software i BIOS im nije tako lepo uradjen kao ASUS.
Wladimire pravilo je da na mATX najskuplju plocu ide najbolji Intel i5, koji se klokuje kao svinja, a za najskuplji Intel i7 mora najskuplja ATX ili E-ATX ploca. Obe moraju biti Asus RoG ili Evga. Ako si pravi gamer, mora biti ovako.
Kakvo pravilo, sta pricas meni ja imam E-ATX plocu. Postoje mATX ploce koje imaju bolju naponsku nego neke ATX ploce. Recimo ASRock Fatality X99M Killer USB 3.1
Pogledaj kakvih 12 faza... Ona ladno istrpi i7-5960X na 5.0GHz sa Phase Change kulerom.
Nema tu nikakvih pravila. PC postaje manji a monitor veci. Uskoro ce i zameniti G 1/4 za vodena hladjanje sa manjim delovima, 100%. Pogledaj ovu konfiguraciju Intel 18 core 45MB Cache, kao 3 i7-5960X na Mini ITX plocu...
Postoje maticne ploce mATX koje sve imaju kao ATX samo sto su pravljene za manja kucista i ljude koji hoce do 2 grafike i zvucnu kartu. Vidi ga mali Raven 5 kolicki je... A staje moja Rampage 5 Extreme unutra E-ATX... Takva kucista su sve vise trazena i sve vise malih ploca ce imati naponsku kao velike.
Sta treba na maloj ploci naponska za Intel Xtreme 6-8 core, slotovi za 1-2 grafike i zvucnu kartu. Tj 3x veliki slotovi i 1x PCI-E x4 I M.2 slot. Tako da mozes da stavis ili SLI. CF ili da stavis jednu kartu, jednu zvucnu i imas jos 2 slota za PCI-E SSD ili jos nesto. Ako ASUS izbaci Rampage 5 Gene. Ona ce imati mesta za 2x TITAN X, STRIX SOAR zvucna, Samsung 950 PRO i Intel 750 SSD. Sve to moze stati na jednu plocu ako ima dovoljno PCI-E linija. Zato mnogi nisu ni updejtovali sada na Skylake Z170 nego posle kada bude zajedno nosili 60 PCI-E lanes i7-6850K i X190 chipset.
Nista lepse nego kada je CPU lepo zagitovan a ne termalna pasta. Bolji transfer toplote. Veliki socket, CPU isti kao Intel Xeon. Ja se nikada ne vracam vise na Z cipset. Evo recimo kada bi ja uzeo i7-6850K i Rampage Gene. Ja bi mogao da instaliram jednu graficku, jednu zvucnu, M.2 Samsung 950 Pro, Intel 750 SSD i jos da ostane linija dosta i jedan slot prazan za neki adapter ili slicno i to sve na mATX plocu. Naravno da su najlepse ploce E-ATX. Ogromne, kockaste, pune lampica i LED dioda. Ali nema malih kucista gde to moze lepo da stane sem ovo Silverstone koje je velicine unutra kao E-ATX ploca i 2-3cm sire. Nista vise.
Ti na male mATX ploce za Intel Xtreme mozes sada da instaliras 64GB DDR4... Sa 4x 16GB modulima. Posto one imaju samo 4 memoriska slota. Sa dobrim naponskim nista nisi u zaostatku za velikim plocama.
Vladimire ti ne bi znao sta je dobra naponska ni da te udari u glavu. Taj Asrock ima naponsku sa doublerom, ni ne postoji 12fazni PWM kontroler za maticne trenutno.
I dalje rampage V/deluxe/X99-S imaju bolju naponsku.
5820k @ 4.3ghz Alpha NexXxoS Cool Answer 360 D5 / UT Asus x99-S Asus R9 280X Dc2T 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker Dell P2414h @ 80hz ba
Sta pricas bre... ploca je najavljena kao ploca sa 12 phasa... Doduse kontroler ne vidim ali verovatno nije International Rectifier koje volim da vidim, ali koriste 12 phasa i jedne od najboljih 60A prigusnica. Da li koriste doubler ili sta koriste, ploca ima 12 phasa. Koji je proizvodjac tacno moze se pogledati i kontroler. Ovo je ploca sa 12 phasa za CPU a nista bolje ne koristi ni ASUS sem sto mozda koristi bolji kontroler dok ovi koriste ne 10k nego 12k kondenzatore. Ova naponska je odlicno uradjena stim sto se ne vidi kontroler. Slepac vidi da ploca ima 12 faza. Kako koristi ASUS godinama? Na koji nacin oni dodju do 12 faza to je nebitno uopste. Moja ima 8. Mnogi su odusevljeni da mATX ploca je tako dobro uradjena potpuno rame uz rame sa ROG plocama. A njena cena je 230$. Da li su dublerom ili mojim kurcem dosli do 12 faza to je nebitno jer je tako i na mnogim ASUS plocama. Pa treba reci ima 4-5 faza? Sa njom se po tome mogu meriti samo najskuplje ASUS ploce. Kod nas pametnjakovici nisu ni doneli tu plocu a kamoli verziju sa Internal USB 3.1. Znaci od sutra da znate svaki put kada se doublerom dodje do 10-12 faza i tako najave i reklamiraju proizvodjaci vi cete da kazete nije to 12 faza to je 6-8, itd i da se secate praistoriskih ploca.
Zapravo Asus nema doubler ni na jednoj X99 ploci vec su sve full 8 fazne. Plus asus ima full digitalne kontrolere za razliku od asrocka koji su uglavnom analogno-hibridne.
Sta ASUS nije koristio na Z87 i Z97 plocama nikada doublere? Imas na overklock.net po listama za sve skoro ploce od razlicitih proizvodjaca koliko faza, koje i kakve prigusnice, koji kondenzatori, koji kontroleri. Oni to izbacuju vec godinama za svaki novi serijal ploca kada se pojavi. Da li su bas sve tamo ne znam ali srednje i bolje vecino jesu. Pogledaj malo. X99 ROG ima Digi IV i i jedan od onih koje ja najvise volim i kontrolere texas instruments i IR. Moja Rampage 5 Extreme ima IR, isto kao Z77 FTW. Nebitno je kako stvore 12 faza ili 10 faza za CPU gleda se sta je na kraju. To su sve ploce reklamirane kao ploce sa 10-12 faza. Ja bi vise voleo da je ASUS stavio jos 2 ali ako oni misle da im je 8 dovoljno, OK. Licno ne verujem da je ASUS na kraju na ROG dobio mnogo cistiju struju nego ASRock X99M, mozda su u pitanju male nijanse.
Ja ne volim kod ASUSa sto ne postuje ove male mATX ploce. Gene je trebala da ima sve isto kao Extreme samo da bude manja i za 2 grafike. Inace CPU i RAM moraju da dobijaju jednako kvalitetnu struju kao i najbolje ploce. Samo donji deo za graficke karte treba da je manji. Da li ce na maloj Xtreme ploci to da urade ja ne znam ali bi bilo pozeljno. Mala ploca je samo za manje grafickih nista vise. Dok pogledaj mATX ASRock X99M Killer/USB 3.1 i ASRock X99 Xtreme 11 koja kosta 500e. Uporedi ih. Dobro cenu povecava dodatna 2 cip za PCI-E lanes, ali nema veze, pogledaj VRM.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.