Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Testiranje G3258 i G1820 za Budzet `GAMING PC`
STRANA 1 OD 1
ixtro Testiranje G3258 i G1820 za Budzet `GAMING PC` 22.10.2015. 13:58 T62289

status: user
broj poruka: 441
Posto nista ne izlazi u zadnje vreme da nadogradim PC, a da se kaze da su pametno ulozene pare `bang for buck` morao sam sa necim da se zanimam. Od prezentacije na scenu me je interesovao G3258 odlucim se ja da napravim neku masinu koja bi mogla da se provuce kao `GAMER PC` od delova sto sam imao kuci: napajanje thermaltake smart 750w (bukvalno mi skuplaj prasinu novo na ormanu), Hdd od 500GB WD Blue, 8GB DDR3 kingston,VGA MSI GTX 650 Ti Boost TwinFrozr Gaming 2 GB http://bit.ly/1GjJ5AU i Kuler CM Hyper TX3. Kupio sam pre 4/5 meseci Plocu Gigabyte GA-B85M-D3H rev 2.0 http://bit.ly/1GjL9Js sa BIOS-OM FB (ovo je jeako bitno), CPU Intel Celeron G1820 i Intel Pentium G3258 ova tri dela su 100% nova iz radnje (nije sa ogalasa) znaci isao sam na to koliko neko moze da bude srecan pri dobijanju dobrog CPU-a. Znaci ovo su delovi koje ce neko da koristi za pravljenje nekog budzet PC-a za igranje (mozda samo napajanje da je overkill za ovaj poduhvat ali to ne menja rezultat ovog testa). Sve je sklopljeno instaliran Windows 7 SP1. Koristio sam klasicne alatke koje koriste danas ljudi za sinteticke testove (to sto sam procitao na nasem forumu).
Krenuo sam od Celerona i mogu reci da me je skroz super iznenadio za CPU od 25e (daleko bolje od AMD-a iz te cenovne klase) da ne bude zabune za male novce sam uvek govorio ljudima da idu na AMD i da beze od Celerona ali posle dugo vremena sam probao Celerona i Intel se tu dosta popravio. Posle sam presao na G3258 i odabir ploce i kulera je namerno takav jer ko ce da da za CPU 60e i za kuler isto toliko (ubija svrhu budzeta), a nema razlike cak i njegov BOX kuler je dosta do 4.2Ghz. Ploca je dosta bila ogranicena mislim na VCORE voltazu nije moglo preko 1.3 sa biosom FB (to nisam zano u trenutku kupovine. Isao bi na ASUS plocu) ali pre nekog vremena je izasla verzija FD i sada moze da ide preko 1.3V Jeeee (sada je gotivna). Cak sta vise pre ove poslednje verzije biosa ploca je imala problema nije se palila svaki put nema veze koj je CPU unutra (upali se pa se resetuje 2 ili 3 puta i onda proradi). Testove sam odradio odavno ali sam ceko na novu verziju Bios-a da bi video da li moj CPU moze da ide do 4.5GHz. Napravio sam tabelu sa vrednostima na ovoj slici : http://bit.ly/1GjNkMT

Meni se cini da bi sa boljom grafickom kartom bolje prosao G3258 na 4.5Ghz ali me je mrzelo da rastuam moj PC i da stavljam GTX970 na ovu masinu ( vreovarno ce se desiti ali ne znam kada) ali opet dolazimo do toga da sama grafika prelazi cenu svih ostalih komponenti.

Pisite sta mislite ili ako imate neku zelju da nesto probam, moj ultimativni cilj je bio da ovo tera Battlefield 4 kada mi dodje neko u goste da peglamo ali i ako ima dobar FPS od 50 do 80 na normalim podesavanjima desava se micro stuttering zbog CPU jer je uvek na 100%.

i5-2500k @ 4.2Ghz CM Eisberg 120L
ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus
CM 932 Advanced & Corsair TX750W
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 22.10.2015. 14:04 #605715

broj poruka: 3106

Svidja mi se ovo: `Dobro dosao u goste, hoces kafu, keks, sok, Battlefield 4`? Elem, nekako bih stavio i taj i5-2500k u taj test cisto radi uporedjivanja ali ne moze zbog socketa :\

milojca Posedujem G1820 22.10.2015. 14:17 #605716

broj poruka: 207
Odličan procesor, odnos cena/performanse još bolji. Kada sam uzimao plan je bio što jeftini procesor i ploča dok se ne skupe pare za i5, pošto sve radi ko podmazano sem najnovih igara odložena je kupovina na duži period...

ixtro Re: ... 22.10.2015. 15:52 #605724

He He kod mene dolaze probrani gosti :)

Svi prijatelji su pasionirani poklonici kucnih LAN okupljanja tako da cesto ( barem 1 mesecno) se skupimo da peglamo nesto.
Evo par slika: http://www.dodaj.rs/f/1/pO/HhtF8Z/i1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3j/uI/4qVRa1M8/i2.jpg

A ovo je davne 2006 jedno od prvih okupljanja i vezbanja za CS Turnir (prvi poceci kod nas u SRB). http://www.dodaj.rs/f/1r/13v/3YQsWOAV/guzonja.jpg O da To je Veliki ( katodni monitor) na sanku :)

O da neko je negde u drugoj temi pomenuo da je mrak u sobi uvek, bio je u pravu 100% :)

ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus

::
:: Svidja mi se ovo: `Dobro dosao u goste, hoces kafu, keks, sok, Battlefield 4`? Elem, nekako bih stavio i taj i5-2500k u taj test cisto radi uporedjivanja ali ne moze zbog socketa :
solaja777 Ma 22.10.2015. 16:07 #605726

broj poruka: 3277

Bilo koji celeron je bolja opcija od amd-a. Pitajte Betmena za Mad Maxa :-)

HAHAHA jebo te Max vise.. :D

ZooLoo ... 22.10.2015. 16:08 #605727

broj poruka: 3975
Matori, a gde su kurve? :D

Edit. Tek sad video da si Soki kom, HAHAHAHAHAHAHA!

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mhz
Gigabyte GTX 970 G1 Gaming
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Dell P2414H..

Stefano Re 22.10.2015. 23:16 #605787

broj poruka: 587
Svaka cast na temi, imao sam oba procesora i definitivno sam primetio ogromnu razliku i boljitak sa Pentium-om naravno zbog velikog overclock potencijala.

Ali je taj Celeron je definitivno i ubedljivo najbolji budzet procesor trenutno dok ne dodju novi iz Skylake generacije a cuo sam da oce. Ali meni jednostavno nije bio dovoljan za veliki fps u DOTI i zeleo sam vecu odzivnost pa sam otisao stepenicu vise, takodje ne zeleci da dajem preko 100e na i3 za skoro duplo manje para sam dobio malu zverinu od procesora! :D

Svaka cast za lan okupljanja, lepo je videti da to jos neko danas radi pored sve prisutnog `online gaming-a`, radio sam i ja to nekad sa jednim clanom odavde, prilicno je kul :)

Intel Pentium G3258+CM Seidon 120V R2|ASRock Z97M Pro4|MSI GTX460 TFII SOC|Kingston HyperX Fury Blue 8GB DDR3|Samsung 850 EVO 250GB|WD Green 1.5TB|Raidmax RX-535AP|Raidmax Hyperion|Samsung 2233|CM Devastator http://valid.x86.fr/xh2zxz

wyroos Hajde da se i ja javim 23.10.2015. 09:59 #605813

broj poruka: 179
Kao korisnik G3258.
Nisam neki gejmer, igram samo WOT.
Imao sam stari AMD 440 koji me je posteno sluzio godinama. Trebao mi je neki upgrade, da ne dajem puno novca a da opet dobijem kvalitativni pomak.
Odluka je pala prvo na SSD a zatim na Intel G3258 obzirom da je WOT `odlicno optimizovan` za single core. Da napomenem da ima najjacu grafiku iz 2008 , 4870 sa 512mb rama i stariji monitor 1280x1024.
Za SSD je nebitno bilo sta pricati, sut u dupe i sa X3 440 za celokupnu masinu.
Kada sam promenio procesor u WOT-u mi se duplirao fps, sa 25-30 na 60+. Podesavanja ista kao i kod starog procesora. Nisam menjao detalje i ostalo.

Za ovih `celih` 70 evra, procesor je vrhunski. Nisam pokusao overclock zato sto za sada nema smislsa sa ovom grafikom i monitorom.

ixtro :) 23.10.2015. 10:58 #605816

@ZooLoo

Za ovu instancu su vise nego nepotrebe (bile bi nevidljive za nas tog dana).

@Stefano

Hvala za pohvalu, a sto se tice CPU-a delimo skroz isto misljenje za tu cenu ulozeno/postignuto.
Vidim da imash bash ovakvu masinu izuzetak nekoliko lepih stvari :) u odnosu na moj build.
Mogu ti reci da je Pentium objasnio cak i za Q9550 koga sam licno imao (imam ga i dalje samo kod zene u njenom PC-u) i bio je klokovan na 3.2Ghz i opet ga je Pentium G3258 sio u obicnim aplikacijama i brzini za svakodnevnu obicnu upotrebu, cak je i u nekim igrama dosta bolji bio (naravno pricam kada radi na 4.2Ghz) da ne pricamo da SSD dosta bolje radi (brze) na SATA 3.

Ovo za igranje je samo stvar volje i zelje ako zelite dovoljno svi nema prepreka inace ne moze da se poredi online i kada ste svi na okupu u jednoj prostoriji pa narucite picu posle 8 do 12 sati jurnjave u Q2 i Q3 (nekada davno) sada se igra Battlefield 3 i 4.

@wyroos

Super drago mi je da si zadovoljan i taman imash malo rezerve kada uzmesh bolju grafiku i monitor necesh morati da menjash odmah CPU. Cak ni kuler ne morash da menjash ako idesh do 4Ghz ili 4.2 Ghz.

ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus

srdoch Re 23.10.2015. 14:52 #605828

broj poruka: 1260
Dobra tema zaista, jer pokazuje suštinu. A i lepo je čuti i videti da još uvek nisam jedini koji praktikuje LIVE gaming okupljanja, a ne samo svako od svoje kuće. (tunngle nas je malo ulenjio, kao i razni mmo naslovi) :D

Što se tiče oba procesora sve je jasno, koliko para toliko i muzike. (mada u ovom slučaju čak više muzike nego para)

Mene je zanimala slična situacija u `budžet sektoru` ali na relaciji Intel-AMD uz korišćenje svojih internih GPU-a. Sklopio sam dve mašine od kojih je jedna bazirana na upravo pomenutom Haswell Celeron-u G1820 dok je druga APU A4 5300. Obe platforme su cenovno u istom rangu što je bio i cilj poređenja.
Inicijalno sam više očekivao od AMD-a iz razloga što ima na papiru jači GPU. Realnost je ipak malo drugačija. GPU kod APU-a stvarno jeste jači, ali je G1820 procesorski daleko superiorniji od A4 5300 tako da Intel-ov HD Graphics gotovo stiže po performansama AMD-ov HD7480D. Da se ovde sve završava mogli bismo reći da su obe platforme jednako brze i jednako koštaju, međutim Intel ima jednu značajnu prednost a to je da frekvencija GPU-a može da se podiže iz BIOS-a i to osetno. Tada Intel kombinacija prestiže AMD po grafičkim performansama i to primetno.

Kada se na sve to doda prisustvo USB 3.0 i Sata3 (što kod AMD budžet platforme nema) pored cene koja je nešto niža u slučaju Intel kombinacije jasno je koja platforma daje više za uloženo.

Eto možda nekom posluže i ove informacije.
Ognjeni ... 23.10.2015. 17:24 #605838

broj poruka: 4518

Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji imaju komponente po kuci koje ne koriste. WTF ovde jednostavno nije dosta...what the fuuuckk ?

Ili jos gore kao sto je jedan moj drugar kupio 7850 ( kad se pojavila, znaci kad je bila odlicna karta ) i onda mu je stajala bukvalno 5-6 meseci u kutiji neraspakovana .

jbte prodas, poklonis... bilo sta osim da stoji, trune i propada .
imarkovic Re: ... 24.10.2015. 08:30 #605881

broj poruka: 18996
Prepoznao sam se, ne mogu da se izlecim:)

:: Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji imaju komponente po kuci koje ne koriste. WTF ovde jednostavno nije dosta...what the fuuuckk
:: Ili jos gore kao sto je jedan moj drugar kupio 7850 ( kad se pojavila, znaci kad je bila odlicna karta ) i onda mu je stajala bukvalno 5-6 meseci u kutiji neraspakovana
:: jbte prodas, poklonis... bilo sta osim da stoji, trune i propada .
Blueberry Re: Re: ... 24.10.2015. 12:05 #605898

broj poruka: 1272
Prepoznao sam se. Tastatura mi stoji od februara, a napajanje koje je stajalo od februara pokrenuću danas.

Leka nema...

codeus: brateuuuu ovde ko prezivi prva 3 posta, ostaje dozivotno

:: Prepoznao sam se, ne mogu da se izlecim:
:: ::
:: :: Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji imaju komponente po kuci koje ne koriste. WTF ovde jednostavno nije dosta...what the fuuuckk
:: :: Ili jos gore kao sto je jedan moj drugar kupio 7850 ( kad se pojavila, znaci kad je bila odlicna karta ) i onda mu je stajala bukvalno 5-6 meseci u kutiji neraspakovana
:: :: jbte prodas, poklonis... bilo sta osim da stoji, trune i propada .
ixtro Re: Re: ... 24.10.2015. 13:45 #605912

Hehe bravo kolega to je to i kod mene :)

@Ognjeni
Druze izvini sto volim PC Hardware

ASUS Sabertooth P67
16GB Kingston
MSI GTX 970
Ausu ROG SWIFT PG278Q
CM Storm Sirus

:: Prepoznao sam se, ne mogu da se izlecim:
:: :: Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji imaju komponente po kuci koje ne koriste. WTF ovde jednostavno nije dosta...what the fuuuckk
:: :: Ili jos gore kao sto je jedan moj drugar kupio 7850 ( kad se pojavila, znaci kad je bila odlicna karta ) i onda mu je stajala bukvalno 5-6 meseci u kutiji neraspakovana
:: :: jbte prodas, poklonis... bilo sta osim da stoji, trune i propada .
Ognjeni .. 24.10.2015. 13:52 #605915

broj poruka: 4518

Nema sta da se osecas prozvanim niti uvredjenim niti mi je to bila namera..to je cisto bila opservacija. Radis sta hoces sa svojim hw.
Ono sto ne koristim prodam odmah ili poklonim i to je to..ne zauzima mi mesto a nekom ce da koristi.

Adzem ... 24.10.2015. 13:57 #605916

broj poruka: 3797
Jes vala, isto sam se pitao kao i Ognjeni, ali reko sta mene treba da boli pisa zbog toga, pa nisam ni pitao.

U svakom trenutku od hardvera koji se ne koristi mi stoji eventualno neka tastatura koja je tu da uleti kao prva pomoc, ako polomim u Doti2 trenutnu koju koristim i nekoliko Corsair ventova, mozda neka podloga i to je to...

I7 4790k 5ghz(operisan)
Asus Maximus VII Hero
Kingston Fury 2x8gb 1866mhz
Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref.
Benq xl2420g G-Sync 144hz
Samsung 850 EVO 500gb.
CoolerMaster V700

gang1978 aj 27.12.2015. 10:58 #610498

broj poruka: 1661

Ko sta ima da pokloni pa da predjem sa S775 na nesto novije posto ovo moje staro ne mogu da prodam mesec dana, cak ni jako dobre z2300 zvucnike.

Niko me nije nazvao ni da pita

znaci ajmo akcija za propalog berzasa

ploca s1150,procesor,memorija 8gb

Ja dajem ove zvucnike i stare komponente q6600/p5q-e/2x2gb geil black dragon
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs