Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Intel priznaje: `To sto smo PC trziste gurnuli u stranu bila je greska`
STRANA 1 OD 1
Milos1975 Intel priznaje: `To sto smo PC trziste gurnuli u stranu bila je greska` 14.09.2015. 18:29 T62049

status: user
broj poruka: 417
Intel Admits Marginalizing Desktop PC Market Was A Mistake
http://wccftech.com/skipping-desktop-broadwell-cpus-2014-mistake-admits-intel-svp/

Gledam da se uzdrzavam od komentarisanja, da samo postavim vest - pa neka svako tumaci kako hoce, ali ovo je zestoka, vruca hrpa balege koja se jos uvek pusi:

`Mozda smo previse brzo izbacivali nove proizvode na trziste, pa ljudi nisu bili motivisani da apgrejduju...`

`I mentioned desktop’s more than a billion business for Intel. We didn’t build a next generation core product our last product for Towers. We made an experiment and we said maybe we are putting technology in to the market too fast, but let’s not build a chip for the mainstream Tower business, more than a billion business.
Turns out that was a mistake. It saved us some R&D, but XP end of life and then there was no reason to buy a PC this year.`

Da, tako je. Nema to nikakve veze sa tim sto svaka nova `generacija` Intela bude svega 3-7% (u proseku, gledano u setu aplikacija) od prethodne, pa ljudi realno ne osecaju potrebu da bace novih 200-300 EUR na novu maticnu i `novi`-stari malo usavrseni proizvod.

`The Broadwell chips which the company managed to introduce in the desktop segment earlier this year featured significantly lower clock speeds than their Devil’s Canyon counter-parts and generally did not overclock as well. This coupled with their very modest gains in instructions per clock meant that they were generally slower than their Devil’s Canyon counterparts. And because they featured significantly larger integrated graphics solutions, something that’s of no use to desktop PC gamers who opt for discrete GPUs instead, and were made on a more expensive 14nm process, vs 22nm for Haswell, meant that they were more expensive to make and more expensive to buy than their Haswell equivalents. All of those factors combined made them less attractive to most potential desktop CPU buyers, especially gamers, which constitute the only bright spot in the declining PC industry.`
`We’ve seen no tangible performance improvements in CPU performance ever since those 2nd generation i core parts have been introduced. What we have seen are anemic mid single digit performance improvements and prices that have generally been climbing up with every generation of CPUs that intel introduces. Combine the two and you get a very clear picture as to why desktop users aren’t upgrading.`

U medjuvremenu - Intel ima para da finansira gluposti i feministicke (da - feministicke) baljezgarije - i to sa 300 miliona. To su vase pare, kad kupite Intel procesor. (i moje, nazalost):
http://www.breitbart.com/big-government/2015/09/10/intel-cuts-300m-in-jobs-research-education-and-talent-to-fund-feminist-frequency/

I na kraju - dva komentara ispod clanka koja su dobila veci broj `lajkova`:
http://www.dodaj.rs/f/c/yq/3QSuvpWB/intel-admits-marginalizi.png
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
eVlada011 .... 14.09.2015. 19:25 #602860

broj poruka: 194
GIGANT JE PROGOVORIO.
Ako mene pitate trebao je samo da izbaci i7-4790K i da potpuno izbrise Broadwell i da nastavi sa Skylake. Razvitak Broadwella i izbacivanje samo za mobile segment i nesto maloi za desktop ih je kostalo a Broadwell su kupili samo totalno neinformisani. Prakticno su ga i7-4790K i Skylake i X99 platforma progutali potpuno.
Da je Intel odmah posle Ivya ponudio i7-4790K ili procesor istih karakteristika a drugog imena i posle na miru razvio Skylake bilo bi drugacije. i7-4790K je ekstra procesor i dosta srece su imali oni koji su njega sacekali, sada ljudi ocekuju slican za Skylake.
E to bi stvarno bio ekstra procesor.

PC BERZA OGLASI

lakiwot i7 2700k 14.09.2015. 20:43 #602863

broj poruka: 1118
na 5ghz jos uvek sve tera lagano.
http://valid.x86.fr/xctzay

solaja777 ma kakav crni 4790k 14.09.2015. 23:43 #602869

broj poruka: 3277

Ko je svojevremeno pazario 2500k / 2600k/ 2700k nema razlog da ista menja...

Oni koji su kasnije kupovali pc normalno je da kupe noviju platformu. Ja sam uzeo 4770k zasto bih cekao 4790k ili nesto trece ??? Racunar koristim dve godine a koliko vidim miran sam bar jos tri .)

Mogli su ladno preskociti i Ivy procesore i da 2018 naprave skok od 50% kakav bedak...
eVlada011 .... 15.09.2015. 00:12 #602870

Ne vidim razlog da preskoce Ivy koji je doneo unapredjenja u odnosu na SB, Sandy Bridge je bio kilav sa memorijama preko 1600/1866MHz, Ivy je radio sa 2400 opusteno. Ubaceni su Intel SATA kontroleri doneli unapredjenje u odnosu na Marvell i ASMedia, ubacen Intel USB 3.0 doneo unapredjenje u odnosu na ASMedia i NEC. Dosao PCI-E 3.0.
Logicni je je da skupe na gomilu obe revizije za Haswell i da su izvukli najbolje.
Sandy Bridge je bio dobar kao procesor jer pre njega je bio i7-870.

PC BERZA OGLASI

solaja777 Re: .... 15.09.2015. 07:31 #602876

broj poruka: 3277
Takav skok i unapredjenje ne bih ni komentarisao, prelaskom sa 2500K na 4770K(Haswell) primetio sam prazninu u novcaniku. Sve ovo sto si nabrojao 90% obicnim korisnicima apsolutno nista ne znaci a nema sanse ni da primete sem eto u nalepnicama i sintetici (ako i to u opste znaju sta je)...

:: Ne vidim razlog da preskoce Ivy koji je doneo unapredjenja u odnosu na SB, Sandy Bridge je bio kilav sa memorijama preko 1600/1866MHz, Ivy je radio sa 2400 opusteno. Ubaceni su Intel SATA kontroleri doneli unapredjenje u odnosu na Marvell i ASMedia, ubacen Intel USB 3.0 doneo unapredjenje u odnosu na ASMedia i NEC. Dosao PCI-E 3.0.
:: Logicni je je da skupe na gomilu obe revizije za Haswell i da su izvukli najbolje.
:: Sandy Bridge je bio dobar kao procesor jer pre njega je bio i7-870.
::
:: PC BERZA OGLAS
eVlada011 .... 15.09.2015. 08:41 #602878

Verujem, evo ja sa i7-3770K, nista nisam primetio isto, ali ja sam znao da necu primetiti.Mislim ne nista ekstraktuje igrice prilicno brze, znaci recimo nekih 25-30% kao dobitak u tome. A i realno sa i7-3770K na 4.5GHz bilo sta da napravis upgrade ti ne bi video nista sem kada pocne da radi nesto. Jedino sto se ja kao osecam bolje jer imam DDR4, i 6 core i onda sam opusten kao jer necu dugo biti pod obavezom da pravim upgrade.

A mislim necu, ja da imam pare znas kakvu bi sada Radeon masinu sklopio cisto da im pomognem malo da izadju iz frke reklamom. Maximus VIII Gene i Fury X pod vodom.
Oba bi stavio na mali 240mm radiator. Sta i7-6770K bi drzao na 4.5GHz i Fury X na 1100MHz a to bi jedan mali EKWB Predator 240 ohladio lepo.
Kakva bi to kombinacija bila... Samo nije takva da bi menjao moju platformu za to i da bi ostavio GeForce a za obe stvari se nema. I to takodje ne bi video pojacanje sa i7-3770K na to. Tebi je bolji trip jer si presao sa i5 na i7 i pametno je uzimati i7 procesore i gledati kako god mozes da ih se dokas, polovno, novo, itd.
Ja sam uvek za to da se ne napravi upgrade kada Intel izbaci Z platformu nego saceka da na to ubaci jos 2 jezga i veci L3 Cache i da onda se uzme kroz Xtreme platformu.

PC BERZA OGLASI

Adzem ... 15.09.2015. 08:59 #602882

broj poruka: 3797
Sta je sa tobom, opet te hvata ludilo neko, pa sada hoces jos jedan komp da sastavljas cisto onako? Odvajaj bre pare za neki 100hz+ monitor, a ne tu da baljezgas gluposti.

Jos nesto, ne vidim poentu zasto si prelazio sa 3770k na 5820k? I sam kazes da ne vidis nikakvu razliku, znas i sam da 3770k mozda ima cak i malo jaci IPC od 5820k i da je malo jaci po jezgru. Trebao si ti da sacekas jos 2-3 generacije komotno i pazaris neki osmojezgarac, pogubio si se malo i ne znas vise ni sta radis sa tim hardverom.

I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk
Asus Maximus VII hero
Kingston Fury 2x4gb 1866mhz
Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref.
Benq xl2420g G-Sync 144hz
Samsung 850 EVO 250gb
CM V700

:: Verujem, evo ja sa i7-3770K, nista nisam primetio isto, ali ja sam znao da necu primetiti.Mislim ne nista ekstraktuje igrice prilicno brze, znaci recimo nekih 25-30% kao dobitak u tome. A i realno sa i7-3770K na 4.5GHz bilo sta da napravis upgrade ti ne bi video nista sem kada pocne da radi nesto. Jedino sto se ja kao osecam bolje jer imam DDR4, i 6 core i onda sam opusten kao jer necu dugo biti pod obavezom da pravim upgrade
:: A mislim necu, ja da imam pare znas kakvu bi sada Radeon masinu sklopio cisto da im pomognem malo da izadju iz frke reklamom. Maximus VIII Gene i Fury X pod vodom
:: Oba bi stavio na mali 240mm radiator. Sta i7-6770K bi drzao na 4.5GHz i Fury X na 1100MHz a to bi jedan mali EKWB Predator 240 ohladio lepo
:: Kakva bi to kombinacija bila... Samo nije takva da bi menjao moju platformu za to i da bi ostavio GeForce a za obe stvari se nema. I to takodje ne bi video pojacanje sa i7-3770K na to. Tebi je bolji trip jer si presao sa i5 na i7 i pametno je uzimati i7 procesore i gledati kako god mozes da ih se dokas, polovno, novo, itd
:: Ja sam uvek za to da se ne napravi upgrade kada Intel izbaci Z platformu nego saceka da na to ubaci jos 2 jezga i veci L3 Cache i da onda se uzme kroz Xtreme platformu
Dexter013 @Adzem 15.09.2015. 13:13 #602893

broj poruka: 17093
Dusevnop/psihicki bolestan decko, to mu je neki izlaz, ventil, nek tera zivot...

Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
GPU:GTX 970 Gigabyte G1
Ram:10 Gb Kingston
SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 gb
MBO:Asus M5A97
Case:Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w
Keyboard: Natec RX22
Mouse:Mx 518+v7 bloody
Screen: ViewSonic 27

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Adzem ... 15.09.2015. 13:35 #602894

broj poruka: 3797
Pazi, uvek cu ga napusiti i napljhuvati kada krene sa onim ustaskim pricama itd. Svi znamo sta je bilo uostalom. Sve u svemu ga gotivim na neki nacin, ne poznajem ga licno, ali ovako preko foruma sam stekao utisak da nema losu dusu i da nije smrad. Da ga upoznam licno, zavalio bi na keca kakav je lik, ali i ovako sam skoro pa siguran da nije los covek. To je i odgovor zasto ulazim u neku pricu sa njim i sto uopste polemisem sa njim na tu temu. Drugi razlog je sto smatram da se razume u hardver i da uopste nije blesav po pitanju toga, zna on dobro sta hoce, ali ima tako neke fles ideje da kupi drugi komp, da proda 3770k jer je ddr4 platforma do jaja i tome slicno...

Vlado, samo cu ti reci da ljudi koji imaju 2500k/2600k kukaju jer nemaju na sta konkretno da predju, pa ostaju na pomenutoj platformi do daljnjeg. Sta za tebe reci sto si prodao 3770k?

I7 4790k 5ghz(operisan) & ph-tc14pe_bk
Asus Maximus VII hero
Kingston Fury 2x4gb 1866mhz
Asus GTX 970 Strix & Asus R9 290 ref.
Benq xl2420g G-Sync 144hz
Samsung 850 EVO 250gb
CM V700

:: Dusevnop/psihicki bolestan decko, to mu je neki izlaz, ventil, nek tera zivot..
:: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
:: GPU:GTX 970 Gigabyte G
:: Ram:10 Gb Kingsto
:: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g
:: MBO:Asus M5A9
:: Case:Storm Enforce
:: PSU:Chieftec 650
:: Keyboard: Natec RX2
:: Mouse:Mx 518+v7 blood
:: Screen: ViewSonic 27
eVlada011 .... 16.09.2015. 03:49 #602933

Ma jok kakav drugi komp, kazem da sam u inostranstvu negde OK, ovde jedva pare za jedan ostavljamo. Ne prvo sada da se resi graficka karta i tastatura monitor je posle toga.
Znas sta i7-3770K je dobar procesor i sluzio mi je 3 godine i 4 meseca ali ja ne mogu da budem siguran da nece ploca recimo da rikne u vreme kada ova platforma bude stara godinu ipo ili dve, kada ne bude nista zanimljivo ili na trzistu Intel resi da su mu 3 procesora mnogo i da Napravi jedan od 550e i drugi od 1000e. Tako su ljudi rekli nemoj Ivy losiji je od Sandy pa uzeli Haswell posle 4770K jos gori overkloker. Suvise je X99 dobra platforma da bi se tek tako reklo ajde cekacu nesto drugo.
Taj i7-5820K ima isti Smart Cache kao i7-4960X i isti broj jezgra, drugo ja nisam mogao da garantujem da cu naci posle opet nesto bolje za 280e. Broadwell E dok prodje dok bi dosao Skylake E meni je moglo nesto da rikne i da sam prinudjen da placam punu cenu i7-6770K ili 5820K u danima kada je platforma vec na zalasku, nemam informacije koliko jezgra i koja ce cena biti za 6820K, em je daleko em za 280e nisam mogao da garantujem da cu naci. Sada sam imao prilike da prodajom Z77 platforme stare 3 godine pokrijem cenu celog 6 core Intela. Tako nesto se ne propusta. Da je bio kao i7-3820 ili i7-4820 u zivotu ga ne bi uzeo. Nije ni trip drzati platformu 4-5 god dok sve ne poriknjava i onda celu investiciju praviti. Kada naleti povoljno i zanimljivo treba se snaci, a i7-5820K za 280e to jeste, I nasao sam veoma povoljno Dominator Platinum po nekim cenama koje su i preko ljudi morali bas dobro da se pomuce da nadju. Mogla je da mi rikne ploca slucajno da jurim i da se molim ako nadjem Maximus V po 100-150e cisto da bi radilo. Da li bi je nasao uopste. Da je riknula DDR3 opet 100e izdatak. A znate da se to desava u najgorem momentu obicno kada nema nista na trzistu a kada su stare platforme skupe kao da su izasle juce.
Ja kazem to ovako cisto sto mi svidja mATX i sto ce mi naredna neka platforma biti mATX. Na Mini ne moze, jeste to sve lepo ali su funkcije mnogo ogranicene za hard core gaming masinu. Pa samo bacas pare na premium cipset a ne mozes da iskoristis sve lanes, ne mozes da instaliras dedicate zvucnu, itd.
Ali evo da smo sada u Nemackoj da zivimo takvu bi mATX masinu sklopio i napravio slike da bi to bilo nevidjeno. Cak bi uzeo i Fury X da vide ljudi kako izgleda kada je sa vodenim blokom bez zujece pumpe i jos tanji. Kao neka zvucna Phoebus, mrvicu veci.
Kazem da smo u Nemackoj, ovde i da hocu mATX i za sebe posto imam samo uslove za jednu platformu sacekao bi neki daleki Skylake E da jos na sve to dodju 2 jezgra, veci Smart Cache i vrlo bitni flux solder. Prvo je bitna graficka karta sada.
Treba mi nesto sa najmanje 4-6 GB.

A mi ne mozemo da biramo kada ce Intel da izbaci dobar procesor za iste pare kao normalni i7. Jos pre nego sto sam ja uzeo X99 platformu pratio sam i video da i ljudi koji nisu zainteresovani za novi hardware cesto uopste su bas odabrali X99 i 6 core.Znaci oni koji uzmu sada pa ko zna kada. Ja sam merio i7-3770K na 4.5GHz u single aplikacijama je kao i7-5820K na 4.1 GHz. Kada bi se merio default klok tu su negde isti otprilike verovatno je i7-3770K malo bolji a specijalno je bolji od i7-5960X. Naravno niko nece kupiti i7-5820K i drzati na default kloku nego bez podizanja voltaze ga skoro dovesti u poziciju sa ovima koji su brzi po jezgru zbog veceg kloka.
Kada pogledas tako onaj monstrum i7-5960X je znacajno sporiji po jezgru od 5820K I 5930k i i7-3770K kada se meri default klok.
Poenta je da u single aplikacijama svaki i 3-4 godine star i7 je dovoljno jak i da se za single aplikacije ne treba brinuti, bas pogotovu znajuci da svako ce da overklokuje X99 platformu i da je dovede veoma blizu procesorima sa 4 jezgra ali zato oni nikada nece moci da se mere u multi jer je razlika stvarno ubitacna a ja nisam zeleo da kupim platformu i da saznam da ce Crysis 3 ili Crysis 4 raditi ipak malo bolje sa 6 jezgra i da se odlucim za nesto mrvu brze u aplikaciji koja koristi jedno jezgro, i posle sve manja i manja razlika i na kraju jaci ovaj drugi.
Mnogo mi je vaznije bilo da posto su i stari i7 dovoljno brzi u single aplikacijama da tu bude mrvu sporiji ali zato da u multi ubija.

PC BERZA OGLASI

eVlada011 .... 16.09.2015. 22:51 #602972

Da li ste obratili paznju koliko Intel vodi racuna o tome sta je zabelezio Newegg. To im moze dati prilicno sigurno informacije koliko vlasnika je kupilo koji procesor. Kada smo kod X99 platforme svi bi ocekivali da je i7-5820K prodat najvise sa recimo 500 primeraka, da je i7-5930K malo manje sa oko 200 a da je i7-5960X veoma mali broj ljudi.
Ali ispada da razlike nisu velike uopste i da je njima bukvalno sve jedno. Oni kupe sta zele i imaju mogucnosti i gledaju ne po dzepu nego sta im treba. Tako da i7-5960X se prodao u skoro istom broju kao i7-5930K. 10-15 komada vise. Verovatno 70% ljudi ostavi komentar.
Zanimljivo je da su od svih ljudi samo po 1-2 lika ostavili jedno jaje. Za i7-5820K navodi informaciju da Windows Index daje 7.8 skor umesto 7.9 i da zbog toga zali sto je kupio procesor. Jadan covek. A za o7-5960X da 2 jezgra sede i ne rade nista uglavnom.

PC BERZA OGLASI

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs