Drugar uzeo neki brendirani hp racunar. E sad kad je hteo da stavi njegovo napajanje video da ploca nema standardan 24-pinski konektor vec 6-pinski pci express konektor i neki 6-pinski aux konektor valjda se tako zove. Moze li nekako da se poveze na klasicno napajanje, postoji li nekakav adapter? Sta mu je ciniti?
To je to napajanje ali moze da se uradi ATX napajanje,ali moras i kablove za hd i citac da paravis verovatno jer idu sa ploce na HD i optiku http://valid.canardpc.com/7wegij
Ne znam da li ste me razumeli, on ima neko termaltake moduladno napajanje, mislim da je smart 530 tako nesto. E on bi hteo to napajanje da prikljuci, a na ploci ima samo 6-pinski konektor kao za pci express i neki 6-pinski aux konektor.
Ta napajanja su potpuno proprietary, nisu uopšte standardna.
Moguće je prebaciti ih na ATX napajanja ali je prilično zeznuto:
Na njima imaš TRI konektora:
1. klasičan 4 pin konektor za CPU - to nije problem, to svako napajanje ima.
2. 6pin napajanje slično 6pin PCIe konektoru za GPU, 3 pina dobijaju 12V, dva su ground i jedan je -12V koji ćeš morati da vučeš direkno sa 24pinskog konektora na ATX napajanju.
3. mali 6pinski konektor na koji mislim da idu samo 4 žice - siva, bela, belo crvena i zelena. Siva i zelena su power on/off. ali ne možeš tu dovući taster sa kućišta, na sivu ide ground, a na zelenu ide 5 V. Za uključivanje računara moraš da kratkospajaš pin 16 od ATX napajanja (power ON) i ground, što nije baš najbolji način da se to radi.
Bela i belo/crvena su broj obrtaja i kontrola ventilatora na napajanju.
Kontrola nije toliko bitna, ali senzor (broj obrtaja jeste) pa ga moraš dovući sa nekog PWM ventilatora na kućištu ili će ti prilikom svakog reseta izbacivati da imaš Fan error i čekati da pritisneš F1 da bi nastavio boot.
Ukoliko je originalno napajanje na tom 8200 Elite ispravno, ne bih savetovao da se gnjavite sa budženjem standardnog ATX napajanja, velike su šanse da spalite ploču, napajanje ili oba.
A ako hoće jače napajanje zbog neke grafike, ubacite neki GTX750 Ti koji ne zahteva 6pin konektor i nek uživa.
Mi smo ovo jednom probali u firmi, trebalo mi je napajanje za testiranje Elite 800 G1 koji ima iste konektore, ali smo koristili samo za test - nema šanse da bih ovakvu budževinu sa ostavio trajno u računaru.
- i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600, Gigabyte GTX750 Ti 2GB, Samsung 850 EVO 250GB, HGST 750GB CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500
Malo sam se zainteresovao, prethodno rešenje koje sam poslao je radilo na kraće staze, ali to je bilo sa nekog foruma i to sam ostavio negde kao podsetnik, ali sam sada ponovo potražio, video sam da ljubičasta na većem konektoru nije klasičan 12V već standby 12V kojeg nema na ATX napajnu.
Ako imaš nekog elekroničara koji je voljan da se zeza:
Za veći 6pin: Žute su +12V Crne su ground Plava je -12V Ljubičasta je +12V Standby (koju nemaš na standardnom 24pin ATX konektoru, tamo je ljubičasta +5V standby)
za manji (P2) 6pin: Zelena je PowerON Siva je PowerGood (ATX pin8) Bela je FAN tachometer (zakači senzor pin sa nekog PWM ventilatora na njega da ne bi dobijao FAN error grešku). Belo crvana je FAN control.
Neko lakše rešenje u vidu nekog gotovog adaptera nema.
- i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600, Gigabyte GTX750 Ti 2GB, Samsung 850 EVO 250GB, HGST 750GB CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-BN Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS6500
Hvala na pomoci. Videcemo kod jednog servisera da nam pomogne. Bio bih ti zahvalan kad bi okacio linkove sa tim uputsvima i semama da malo prostudiramo. Samo mi nije jasno oko ljubicaste sta tu povezati, kao i za vent kako njega povezati?
:: Malo sam se zainteresovao, prethodno rešenje koje sam poslao je radilo na kraće staze, ali to je bilo sa nekog foruma i to sam ostavio negde kao podsetnik, ali sam sada ponovo potražio, video sam da ljubičasta na većem konektoru nije klasičan 12V već standby 12V kojeg nema na ATX napajnu :: :: Ako imaš nekog elekroničara koji je voljan da se zeza :: :: Za veći 6pin :: Žute su +12 :: Crne su groun :: Plava je -12 :: Ljubičasta je +12V Standby (koju nemaš na standardnom 24pin ATX konektoru, tamo je ljubičasta +5V standby :: :: za manji (P2) 6pin :: Zelena je PowerO :: Siva je PowerGood (ATX pin8 :: Bela je FAN tachometer (zakači senzor pin sa nekog PWM ventilatora na njega da ne bi dobijao FAN error grešku) :: Belo crvana je FAN control :: :: Neko lakše rešenje u vidu nekog gotovog adaptera nema :: :: :: i3-4150@Raijintek Zelos, GA-B85N,Corsair 2*8GB DDR3-1600 :: Gigabyte GTX750 Ti 2GB, Samsung 850 EVO 250GB, HGST 750GB :: CM Elite 110, Enermax Revolution Xt 730W, LG IPS277L-B :: Marantz SR3001+MA BR5+Sony DS650 :: ::
Šeme za napajanja nemam, iskreno ima par meseci kako sam se sa tim zezao, pola toga se i ne sećam gde sam našao, ovo je više iz sećanja šta me je tada zezalo.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.