Najpre sam posumnjao na GA plocu ali je ovog puta krivac bio procesor, sto je toliko retko da u poslednjih nekoliko godina nisam video ni jedan crknut ili neispravan.
Cim se ucita OS (Win 8.1 ili Knoppix 7) i pocne bilo sta raditi on se zamrzne, na otvaranju foldera, screen saveru i slicno, ne mogu ni testirati. Drugi CPU na istoj konfiguraciji radi kako treba. Evo slike iz PC-checka iz 2012. Ocito su 2 jezgra defektna, i to zakucavanje se desava u multitaskingu, kad se zamrzne samo hard reset pomaze.
Procesor je star 5 dana, stigao iz emmi-a. Pitanje: da li mogu ocekivati zamenu na licu mesta da ne cekam `super-vestacenja` i slicno?
P.S. da li se neko susreo sa probleimam na FX seriji? Ja nisam nikad imao problema od kako su krenuli da rade Athlon 64 pa nagore, tj. od neke 2005.
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Ja sam se u 15o godisnjoj serviserskoj karijeri, susreo sa 5-6 pokvarenih procesora... I svaki je bio AMD. Pritom ne racunam spaljene Durone, samo procesore koji su felericni. Zamenice ti odmah.
VMARC cudi me da si zaboravio one Intel P1 koji su pogresno racunali decimale pa je Intel brze bolje dao posao profesoru koji je to otkrio. Duron nije imao termalnu zastitu ,kao i P3 Intel onaj stariji socket i meni je jedan riknuo.
U poslednje vreme samo FM2 i 860K me je zezao, koji na ASUS A88XM A ploci nece da radi kako treba, iako ima 2 update biosa za doticni CPU.
A na drugoj ploci ima oko 75c stepeni u idle rezimu...
Ako ga imaju na stanju ne bi trebao da bude problem, ali postoji procedura gde i oni moraju da ga testriaju, a ne na rec da ti menjaju (osim ako ne znas tamo nekog).
Najbolje bi bilo na licu mesta da probaju ako imaju uslove pa da sacekas, ili naj kasnije sutra dan da ih pritisnes da zamene posto je kupljen juce...:)
Prosle godine ista firma, cpu FX 6100, crko posle 1 h rada ( ako je i toliko radio ). Samo sto sam ga stavio na plocu i otvorio browser i puce. Dace ti isti ili zameniti za neki drugi ( ja dobio 6300 je nisu imali 6100 ) problem je sto moras da cekas zakonski maksimum ( ja sam cekao oko 15 dana ). Naravno moras da dizes prasinu ko ludak ( te na servisu je cpu, te jos nije stigo na red za ispitivanje, te traje testiranje, itd... stare fore znas ih vec milion ) da bi odradili to sto pre. Ko da za testiranje dali CPU radi treba vreme i komplikovana procedura ( ubodes ako radi radi ako ne crko ).
Inace imas i na sajtu AMD-a garanciju ( Warranty Service: Retail CPUs Purchased New in Box ) :
Naravno da nije tako. Njihov odgovor, kada sam im prijavio neispravan hardver u roku od 12 sati i predocio im sta kaze `zakon` je bio: `mi tako ne radimo` .)
:: :: Menjaj za drugi, koliko sam upoznat imas 14 dana fore da zamenis ili trazis novac nazad bez obzira na razlog :: :: :: br>http://tinyurl.com/ch3mu7j :: ::
Pre par godina sam grafiku kod njih zamenio posle 4 dana, bila u startu felericna, i u principu, i tada su mi rekli da u prvih nedelju dana ako se nesto vrati kao neispravno obicno odmah ili u roku od dan-dva menjaju. Ja sam imao srece, tu im je bio serviser i otisli smo zajedno u servis-sobu, nabacio kartu na neku plocu na stolu i provrteo malo test, video da ne sljaka kako treba i momentalno pala zamena za novu.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium + Z-5500
To za 14 dana vazi samo za kupoviinu na daljinu i van poslovnih prostorija...plus mora u pisanoj formi ako ocete zakon da tumacite, plus prodavac posle Vaseg zahteva ima rok od 14 dana da ispuni trazeno.
Usvakom slucaju moraju da provere CPU da li radi, ne mogu ti na rec menjati (jedino ako nekog ne znas tamo, kao sto rekoh).
Najbolje je da im tacno kazes sta da urade kako bi reprodukovali problem i u najkaracem roku da ti zamene CPU, daju slican, bolji ili vrate pare...
Morao je biti odnet u servis, isti dan potvrdjen kvar i odobrena zamena. Sad cekam da mi ga posalju na adresu.
Nisam bas u toku, ali da li su ovi FX recimo serije 4 i 6 zapravo derivati FX-8xxx samo sa neispravnim i zakljucanim jezgrima? Znam da se tako ranije radilo, ali ne znam za ove nove modele.
Da li je neko imao slucaj da mu je FX-8000 serija bila problematicna? Iskreno, mislio sam da je otkaz FX serije mereno bio manji od promila
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Istrazivao sam na tu temu pre nekih mesec dana jer se je jedan drugar zalio na FX-6300 a par puta mi se je ranije desavalo da sam se sretao sa time sa procesorima koji su przeni dobrano u nekj oc varijanti ili pak, zanemarivano ciscenje hladjenja pa se dugo pregrevali. Cesce je stradao AMD od Intela.
Bice da je tu po sredi neki `kvar` koji se desi kada cpu vuce vecu struju ili je startni napon u datom trenutku bio prevelik, pa strada verovatno sinhronizacija jezgara. Inicijalno, prvo ukljucenje ili overklok, kada cpu prvi put potegne struju sa ploce ili je przen neko vreme u oc rezimu...
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Q: Is it possible to unlock disabled cores on the AMD FX-4300 CPU, or unlock additional 4 MB of L3 cache? A: No. This processor does have 4 disabled cores and disabled L3 cache, but there is no known way to unlock them. http://valid.canardpc.com/7wegij
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.