Najnoviji računar mi se sve češće gasi sam od sebe u toku rada. Onda je kao mrtav, dok mu na matičnoj ne resetujem CMOS (džamperom ili čupanjem baterije). Takođe može da proradi bez otvaranja kućišta tako što mu čupam strujni kabl pa čekam dan-dva. U prvom pokušaju popravke zamenio sam napajanje sa drugog računara, koji je potpuno ispravan. I posle te akcije, stanje je isto, na svakih 15-tak dana mi se ugai sam od sebe. Zatim sam sa drugog računara promenio sve periferije (tastatura, miš ...), stanje je ostalo isto. Dakle, ostala je matična ploča, malo sa google-ao i najčešći predlog je da se instalira novi BIOS. To mi se činilo lako, jer sam to nedavno uradio na starijem račnaru (matična ASUS ASUS H41 daa bi prihatila neke stvari iz Windows 8.1).
Otišao sam na sajt gygabite-a i skinuo BIOS iz 2013. i beta BIOS iz 2014. baš za taj model ploče. U raspakovanom zip fajlu postoje tri fajla: `autoexec.bat, `Efiflash.exe` i `h61mds22.f9`. U okviru autoexec.bat-a je komanda `Efiflash h61mds22.f9` koja se ne može izvršite odmah sa računara na kom je Win 8.1 64bit (prijavljuje grešku u smislu da nije 64-bitna aplikacia). Snimio sam ta tri fajla na pomoćni direktorijum, na HDD, na USB fleš (nije boot-abilan) i na prazan CD. Kada uđem u BIOS postoji opcija Q-flash i jedna od opcija koju mi nudi je da instaliram bios sa media-e (ima i opcija da ga izvezem na media-u) ali nikako ne mogu da dođem do izbora direktorijuma na kom je fajl za flash h61mds22.f9. Čim kliknem na instalaciju BIOS-a sa media-e sledeća maska je da ne posotoji nikakav traženi fajl. Na istoj ploči ima opcija Q-flash, preko funkcisjkog tastera (ne sećam se tačko koja, verovatno F2 ili F8) pre ulaska u BIOS. Kad sam to pokušao pojavile su se potpuno iste maske kao na Q-flash-ui putem ulaska u BIOS.
Pitanje: 1. Šta se podrazumeva pod `media`, da li je to HDD, USB, boot USB, CD, DVD. 2. Da li taj `media` mora da bude bude butabilan i kao da ga napravim. 3. Naravno, ako nije ništa od ovoga, pomozite mi da flešujem BIOS na bilo koji način.
Menije je lakše sa CD-a, nego da radim boot-flash, ako je moguće.
Napominjemda sam to skoro radio na ploči ASUS H41 i da jee bio *.rom fajl do kog sam lako mogao da dođem iz BIOS-a, posle izbora opcije update BIOS, ali ovo je skroz drugačije.
Sve radis dobro. USB fles formatiraj u FAT32 i stavi na njega samo BIOS fajl. Skini pored tog beta i poslednju regularnu verziju. Snimi obe verzije na fles i ako nece sa beta, sa zvanicnom verzijom bi morao da prodje. Samo, tesko da ti je to do BIOSa, kao i do periferija... .)
Koliko sam shvatio, fleš se formatira kao FAT32, a ne mora da bude butabilan. Zatim snimim *.f9 fajl na root fleša. Onda pokrenem iz BIOS-a Q-flash, pa Install from media ....
Pošto su mi oba *.f9 istog imena, znači da ne mogu uba biti na ROOT-u fleša (ili smem da im promenim ime, da ubaciom 2013 i beta da ih razlikujem. Mada to nije veliki problem, mogu da probam sa prvim, pa ga obrišem sa flaeša i kopiram ovaj drugi, pa ponovo.
Što se mogućeg kvara tiče, na google-u je baš taj model ploče, ta verzija dosta nabrojana baš za taj kvar i da ga rešava Udate BIOS-a. Nadam se da je to, ako nešto zabrljam, ploča ima svakako dupli BIOS.
Sada sam van grada a zaboravio sam tačan model i reviziju ploče, saznaću ga tek u nedelju uveče.
E sada, ako nije napajanje, periferije i BIOS, onda je sama ploča .... Pokušaću još i sa produžnim strujnim kablom sa prenaponskom zaštitom, mada me ništa ne košta da flešujem BIOS.
Upravo tako. Fat32 i ne treba ti butabilni, to ne igra nikakvu ulogu u ovom slucaju, jer flesujes direktno iz BIOSa. Mozes fajl da nazoves kako ti hoces. Mozes jednostavno da dodas broj 1 u nazivu ili da jedan nazoves 1 a drugi 2. Cak mislim da mozes i ekstenziju .f9 da mu obrises, ali nemoj :) OK ako resava, ali mislim da je ploca u kvaru, da je zeza neka od komponenti, to ce bolje da objasne serviseri ploca. U svakom slucaju prvo odradi fles biosa.
Razumeo sam, znači mogu da stavim oba fajla sa skoro istim imenima na root (prvi *1.f9 a drugi *2.f9 i onda će mi Q-flash da ponudi koja od ova dva fajla da odaberem).
Javljam u nedelju uveče da li mi je uspelo i onda samo mogu da čekam 15-tak dana da li će da se ugasi sama. Nadam se da neće .
Na Gigabyte-ovom sajtu postoji programcic kojise zove @Bios, kada instaliras i pokrenes on ti daje opciju install BIOS from file ili tako nesto, kliknes na to i izabres BIOS fajl sa destinacije gde si ga sacuvao, u tvom slucaju BIOS faj je taj h61mds22.f9.
Ovo se radi iz Windows-a, dakle vrlo jednostavno i ne treba ti ni USB niti CD.
Sinoć sam Apdejtovao BIOS sa fleša, podesio vreme, podigao se Windows i, za sada, računar normalno radi. Naravno to što radi jedan ceo dan ništa ne znači, u poslednje vreme mi se računar gasio na svakih 30 dana, a poslednji put posle samo 15. Dakle, mora proći 15-30 dana da vidim ima li rezultata. Uglavnom, pokušaj ništa ne košta. Pozdrav.
Izgleda da mnoge `mrtve` ploče Gigabyte H61 mogu da se ožive resetovanjem CMOS-a
27.08.2015. 00:14
status: user broj poruka: 535
Evo, prošlo je dva i po meseca od apdejta BIOS-a na gore navedenoj ploči. Računar sve ovo vreme radi kao sat, ni jednom nije zakazalo paljenje na POWER taster niti se pojavo bilo kakav problem u radu.
Setio sam se ove poruke, jer mi je poznanica donela juče računar koji je `mrtav` i tek pre par meseci izašao iz garancije. Čak mi je donela i novo napajanje LC 550W, koje je kupila po preporuci nekog njenog poznanika iz Niša koji je reko da je 100% napajanje u pitanju. Ja otvorio kućište i vidim, poznata ploča Gigabyte i još H61 i još za CLR CMOS ima samo dva pina koja treba spojiti, na primer šrafcigerom. Pljunuta moja ploča, razlika je samo u poslednjem slovu naziva modela. Spojim struju, pritisnem POWER prekidač, kuler na napajanju počne sporo da se vrti, a na procesoru samo pokuša par milimetara pa stane, posle 10-tak sekundi opet pokuša i tako u krug. Kratko spojim CLR CMOS, upalim/ugasim računar, odvojim šrafciger i ponovo upalim računar. Kuler na napajanju ponovo samo pokaša da se okrene prvi put, ali već posle par sekundi se normalno zavrti, čuje se BEEP sa matične, začuju sve svi kuleri i računar je proradio. Zatim sam sa Net-a skinuo verziju BIOS-a iz 2013 i apdejtovao ga (stari je bio iz 2012). Poznanica mi je javila večeras da joj računar od moje interveencije normalno radi i nadam se da sam trajno rešio kvar, jer ploča nema fizičkih znakova kvara (nabubreli elektroliti ...)
Dakle ako sam ja, amaterki korisnik, ovim putem oživeo čak 3 (tri) slične ploče (sve 3 su Gigabyte H61), mogu da tvrdim da je ovo već standardni kvar ovog modela ploča.
Nadam se da će ova informacija koristiti mnogim iskusnijim čitaocima PC Berze.
Ne kažem da ovo mora da se desi uvek, naravno da može biti i hardverski kvar ploče u pitanju, ali od tri `mrtva` kompjutera sa kojima sam ja imao bliski susret, sva tri sam rešio na ovaj način: prvo resetovanjem BIOS-a, a zatim i njegovim apdejtom.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.