Imam jedan veliki, rekao bih ogroman problem jer ne mogu da pokrenem racunar!
Naime nakon reinstalacije OS, sam u BIOS-u stavio AHCI umesto IDE i kada sam ubacio USB da jos jednom reinstaliram OS racunar bas, bas nije zeleo da se pokrene tj. zavrti ventilator na sekund-dva pa se onda restartuje i tako unedogled!
Izvadio sam bateriju na jedno 5 minuta kako bih resetovao BIOS i nakon sto sam je vratio i ponovo izpovezivao sve uredjaje stanje se neznatno poboljsalo i to tako sto mi se nije restartovao nakon sekund-dve i unedogled vec se racunar kao startuje tj. popale se svi ventilatori (case, cpu, gpu) i nakon jedno desetak sekundi rada se restartuje i onda ili radi malo duze ili se opet restartuje nakon nesto malo vise vremena.
U medjuvremenu niti baca sliku na monitor niti bilo koja od periferija reaguje tj. ne daje nikakav signal.
Ploca je Gigabyte GA Z77M D3H, procesor je i5 3570k, graficka je Powercolor R9 270 a OS je bio Win 10 koji je radio pre pokusaja prebacivanja u AHCi.
Sada ne mogu da dodjem ni do BIOS-a niti do Boot ordera da ga reinstaliram jer ne reaguje tastatura niti monitor makar pritiskao Del i F12 do prekosutra...
Raskacio sam sve storage uredjaje (dva HDD i SDD) i sklonio graficku a povezao monitor sa plocom i izgleda da je nesto do BIOS-a...
Ukljuci se, nista se ne desava, restartuje se nakon nekoliko sekundi, nakon pritiskanja DEL pojavi se plavi ekran na kom u vrhu pise UEFI BIOS ali se nakon nekoliko sekundi ponovo restartuje i nista ne reaguje, zatim se nakon nekoliko sekundi opet resetuje, tastatura reaguje, DEL, pojavi se opet slika sa onim ekranom sa UEFI BIOS i tako naizmenicno reset-nema nista, reset-odreaguje...
Nazalost, nisam u mogucnosti da udjem u BIOS i probam nesto da izmenim, makar ga vratio na stariju verziju... Btw. ploca je Dual UEFI BIOS...
Mislim da se bios malo zaglupio, postavio je SDD u jedan port, dva HDD u neka druga dva, i kad je prebacio na AHCI mod, ne moze ploca da pronadje SDD na kome je Win 10, neka samo menja portove sa SDD, mozda ce da pronadje pravi. I ja imam Gigabyte ud3 plocu, i SDD i dva HDD, morao sem nesto da stelujem u Biosu pre intalacije Win 7, da bi to radilo kako treba.
Ne mogu da prebacim jer mi se komp stalno restartuje a i BIOS mi se ne prikaze onako kako bi trebao da mogu da udjem u njega i reflashujem ga...
Nasao sam na netu isti problem koji se manifestuje na sledeci nacin, ali nisam nasao resenje...
My problem is that most of the time when I turn on my computer, it goes through this exact sequence of events: 1. Fans will start, lights will turn on, then everything shuts down after a few seconds. 2. Fans will start, lights will turn on, and it will boot into a blank blue screen with `Gigabyte dual UEFI BIOS` at the top, then everything will shut down. 3. Fans will start, lights will turn on, then everything shuts down after a few seconds.
Njemu su odgovorili:
It looks the bios check procedure showing your main bios is crashed and can not do recovery from backup bios so that it boots up from backup anyway.
:: @previewsr :: Ako nece bez icega, nece ni sa SSDom nakacenim. Niti sa SDD-om, sta god on bio, makar ga nakacio na 3.0 port :: :: @W :: Pa ako imas dual bios, prebaci na ovaj drugi (stari) i vidi da li ce ispraviti problem :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Nije valjda da nema jumper kojim mozes da prebacis na drugi bios? Probaj i da butujes samo sa jednim ram stick-om u 1. slotu probaj oba ako imas, mozda je jedan od njih knorio.
AKo nema jumper za bios promenu, trebalo bi da ima neko automatsko prepoznavanje da je BIOS corumpiran i da sam flashuje. Probaj ovako:
1. Shut off the power supply using the switch on the back of the PSU, wait 10-15 seconds. 2. Press and hold the case Power On swtich, then while still holding turn on the power supply from the switch on the rear. 3. Still holding the case power on switch, the board will start, once it does release the case power on switch and shut off the power supply via the switch on the read of the unit. (Do the latter two parts as quickly as you can once the board starts) 4. The board will shut down. 5. Turn the power supply back on using the switch on the rear of the unit. 6. Turn on the motherboard by pressing the case power on button.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Ne mogu nista da uradim jer se stalno restartuje nakon svega nekoliko sekundi i cak i da uspem da pokrenem BIOS sa USB preko Q-Flash ne bi imalo sansi da dovrsi update...
Znam, zato i nisam pominjao Q flash. Vec da nateras plocu da backup bios chip prekopira stari bios u glavni chip. Tako radi dual bios, sad sam nasao u manualu tvoje ploce.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Probao sam onaj fazon sa ukljucivanjem u pet koraka i ne pomaze... Raskacio sam i sve izvana i iznutra (HDD, SDD, GPU, RAM, konektore za USB...) i opet ne pomaze U sustini veci problem mi je ovo stalno restartovanje mada verujem da to ima veze sa BIOS-om...
:: Ako si iz Bg, odnesi Stripy ju da ti sredi BIOS ::
Sada moram da odradim update BIOS-a sa F4 na bar F13 da bi mi video graficku a da mi ne radi integrisana ali prvo da odradim reinstal i podignem OS posto mi je sada korumpiran... Btw. vidim da mi ne vidi jedan HDD ali to je minorna stvar i verovatno nije lepo prikopcan - bitno je da komp radi...
Odavno ti je ovde receno da probas drugi bios jer ploca ima dual bios. Drago mi je da si resio problem, javi na kraju da li sve radi i sve vidi, nakon update-a.
Za sada sve radi osim što i dalje ne mogu da instaliram OS u AHCI modu već samo u IDE.
Inače znao sam da je problem sa BIOS-om ali ništa nisam mogao da odradim po tom pitanju sve dok se računar non-stop restartovao - ni da vratim BIOS ni da ga instaliram sa bootabilnog USB putem Q-flasha.
:: Odavno ti je ovde receno da probas drugi bios jer ploca ima dual bios :: Drago mi je da si resio problem, javi na kraju da li sve radi i sve vidi, nakon update-a :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: Ram:10 Gb Kingsto :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: MBO:Asus M5A9 :: Case:Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650 :: Keyboard: Natec RX2 :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen: ViewSonic 27 :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.