Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Intel(R) Extreme Tuning Utility
STRANA 1 OD 1
Error Intel(R) Extreme Tuning Utility 27.05.2015. 22:39 T61372

status: user
broj poruka: 133
Ovako, u laptopu imam i7-4700MQ sa Intel HD4600 grafikom, ostatak su 16 GB rama na 1600 MHz.
Po defaultu, jezgra rade na 800 MHz u `leru` a grafika na 600 MHz. Posto sam imao i3 prethodne generacije (Ivy a ovo je Haswell) primetio sam da njegova grafika radi na 350 MHz u leru. E sad, vrteo sam forume, citao price i bajke i pise da su tako napisali drajver da ne moze da grafika radi ispod 600 MHz (max je 1150 a za CPU 3400 (3200) kad je ukljucen turbo).

Zasto ovo sve pitam, desava se da lap ostavim da vuce neke torrente po celi dan i noc (kad vec placam net sto da samo sedi i `uziva`, nek radi nesto) i hteo bih sto vise da ga rasteretim, klok procesora mi ne smeta ali klok grafike sigurno dize temperaturu celog CPU-a za koji stepen.

Probao sam sve i svasta sa programom iz naslova ali jednostavno NECE. Ima li leka ili da batalim i uninstalliram Intel(R) Extreme Tuning Utility.

EDIT: Stavim na High Performance i hoce da overklokuje grafiku (dignuta sa 1150 na 1200 radi probe) ali zato da je spusti ispod 600 MHz nema sanse. Setovanja za procesor nemaju efekta, moze da stoji bilo sta.
Unapred hvala na odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Šta tebe briga... 27.05.2015. 23:40 #595109

broj poruka: 3741
što radi na 600? Ako mu arhitektura omogućava da radi na toj hercaži , a da se isto ili manje greje...

Kada kažeš rasteretiti, računar rasteretiš kada mu digneš performanse, ne kada ih smanjiš.

Verovatno si mislio na rasterećenje u fazonu da se što manje greje...tu se vraćamo na moj prvi pasus.

Imaš koliko vidim zverinu od laptopa...da ti pojasnim kupio si recimo ferari i očekuješ da kada je u `leru` troši kao jugo...neće da može :)
support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, AMD entertainment 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, Sapphire 280X VaporX, Chieftec modular 750W, puno prašine.

JovanZ re 28.05.2015. 00:00 #595112

broj poruka: 3008
Ne trosi energiju na sitnice, nece tom lapu nista faliti. Koristi ga onako kako si zamislio i ne brini se za stepen gore dole - vise ces uzivati u lapu tako, nemoj da robujes stvarima.
Error Boga mi momci 28.05.2015. 01:56 #595125

broj poruka: 133
Zapušili ste mi gubicu odgovorima. Halalim vam veru. Svaka vam je na mestu. Štono se kaže, obojici vam je ka u Njegoša :)

ZooLoo ... 28.05.2015. 12:51 #595147

broj poruka: 3975
U power settings-u, High Perfomance imaju podesavanje defaulth kloka, tj rada cpu-a u idle, i on je 100% non stop, mozes tu da stavis min 5% a max 100% tako da ti cpu radi na nizem kloku kada ne radis nista a kada radis da se poveca koliko mu treba, ovako samo dize temp i trosi bateriju za dz. Pokusaj. A sto se tice grafe, ne diraj je..

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mhz
Gigabyte GTX 970 G1 Gaming
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Dell P2414H..

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs