Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Kuleri rade na maximalnom broju obrtaja.
STRANA 1 OD 1
neva Kuleri rade na maximalnom broju obrtaja. 16.05.2015. 22:19 T61283

status: user
broj poruka: 62

Zdravo,

Imao sam Gigabyte 970A-D3, prodao je (prodao ceo racunar) i kupio drugi gde ma tacina MSI 970a-G43.
Kuleri (CPU i zadnji kuler na kucistu su radili izuzetno tiho, brza obrataja bi se povecala u pojedinim delovima igrica, kada je neka guzva i sl) sada rade na maximumu, sve sisti kao mlaznjak, kako da ovo resim?

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Ako su ovi kuleri (a onaj za CPU skoro sigurno jeste) prikljuceni na mat. plocu... 17.05.2015. 00:38 #594250

broj poruka: 10997
a ne direktno na napajanje (4-pinski molex), pa njihovim radom upravljaju odgovarajuci kontroleri, proveri podesavanja u BIOS-u (C-MOS setup). Trebalo bi da se ``vide`` (da budu ``prijavljeni``) u odeljku koji se zove ``hardware monitor`` ili ``advanced`` ili ``onboard controlers`` i tome slicno i trebalo bi da se rezim njihovog rada moze odabrati/promeniti. Mogucnosti (options) su obicno: quiet, standard, turbo... Prouci uputstvo.
Neke ploce snabdevene su programima koji ovo rade ``iz sistema`` (instalisu se u okviru window$a) itd.

Bokisd1 Re 17.05.2015. 00:56 #594251

broj poruka: 272
99% je da je u Biosu tako podeseno, i u principu, neko moje iskustvo je da BIOS to lose odradjuje, bilo kako da postavis da odradjuje hladjenje u zavisnosti od temperature.
E, sad, ja kontolisem ventove preko SpeedFan programa. Ja na ovoj Gigabyte z77x-ud3h ploci imam cetiri pin prikljucka za ventove, ali su samo dva pina podrzana od strane SpeedFan-a, sto je meni dovoljno.
Ne znam kolike su mogucnosti tvoje ploce sto se tice tih pin prikljucaka, moras sam da probas.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs