Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Realni napredak? Poredjenje performansi 5 generacija Intel procesora
STRANA 1 OD 2  
Milos1975 Realni napredak? Poredjenje performansi 5 generacija Intel procesora 30.04.2015. 10:25 T61166

status: user
broj poruka: 417
http://www.anandtech.com/show/7003/the-haswell-review-intel-core-i74770k-i54560k-tested/6

Napomena: Nista sto je na srpskom u tekstu nisu moja licna misljenja, nego samo prevod nekih citata iz tekstova.

The majority of the market doesn’t upgrade annually, so I went back a total of five generations to characterize Haswell’s CPU performance. Everything from a 2.53GHz Core 2 Duo through Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge and Haswell are represented here. With the exception of the Core 2 platform, everything else is running at or near the peak launch frequency for the chip.

Prosecna prednost u performansama Haswella u odnosu na Sandy Bridge: 17%
`Core i7-4770K outperforms the i7-2700K by 7 - 26%, with an average performance advantage of 17%`

U poredjenju sa Nehalemom (socket 1366), prosecno ubrzanje Haswella je 44%:
Compared to Nehalem the gains average almost 44%.

Najvece i najprimetnije ubrzanje je u Visual Studiju - Haswell brzi u odnosu na Ivy Bridge 15%: With a 15% increase in performance vs. Ivy Bridge at the same frequencies, what we’re looking at here is the perfect example of Haswell’s IPC increases manifesting in a real-world benchmark.

Core i5 2500k protiv i5 4670k:
http://www.anandtech.com/bench/product/288?vs=837

http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=1158&page=14
Ako kompjuter koristite pre svega za igranje igara, kupovina uvek najnovijeg procesora je bacanje para: If you only use your computer for gaming, then buying always the latest CPU is a waste of money.
It was rather interesting to see, that it isn`t the 4670K, which, at stock clocks and even overclocked, isn`t the quickest out of the three CPUs we tested. It`s actually the 3570K which is able to outperform the 2500K by almost 10.5 percent and the 4670K by a mere 0.6 percent.

U Crysisu 3, u 1280x1024 na Low detaljima, razlika izmedju 2500k i 4670k, neoverklokovanih, je 11% u korist Haswella, 4670k. Razlika izmedju 3570k Ivy Bridgea i 2500k Sandy Bridgea - 3% u korist 3570k: http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=1158&page=6

http://www.bit-tech.net/hardware/2013/06/12/intel-core-i5-4670k-haswell-cpu-review/5
4670k u poredjenju sa 2500k i 3570k: the difference isn`t as significant as we`d hoped. It`s certainly not worth upgrading if you own a K-series Ivy Bridge CPU and only the result in our image editing test would possibly warrant an upgrade from a Core i5-2500K. Even here you`re talking about a 13 per cent improvement, which is significantly less than you would have seen going from a Core i7-920 or Core i5-750 to a Core i5-2500K.
Core i5-4670K might not offer the same wow-factor as Sandy Bridge did when it hit the shelves in early 2011, but it`s without doubt the CPU you should be considering if you`re buying a new system.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 30.04.2015. 11:03 #592815

broj poruka: 3106

Mislio sam da je ova tema za ovo. http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=60433&forid=9&katid=2
Milos1975 Nigde se ovde ne spominje Skylake 30.04.2015. 11:05 #592816

U ovoj temi, koju sam ja pokrenuo, se nigde ne spominje Skylake. Za Skylake tvrde da je nekih 15% brzi od Haswella, ali to cemo videti kad izadju realni bencmarci, a ne samo neki probrani bencmarci.

::
:: Mislio sam da je ova tema za ovo. http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=60433&forid=9&katid=
Srdjanc ... 30.04.2015. 11:26 #592817

Izvini, meni je intel postao monoton sa njihovom taktikom tako da sam pomesao.

Milos1975 srdjanc 30.04.2015. 11:30 #592818

Nema frke. Temu sam postavio da bi se jednom rascistila magla oko toga koliko realno donosi koja generacija Intela u odnosu na prethodnu, posto ljudi imaju razlicita misljenja. Ovako, svako moze da pogleda prilozene linkove i bencmarke, pa neka to sebi interpretira kako zeli.
Poz

:: Izvini, meni je intel postao monoton sa njihovom taktikom tako da sam pomesao
Milos1975 Sandy Bridge protiv Haswella - manje od 5% razlike u igrama 30.04.2015. 11:39 #592819

http://wccftech.com/intel-sandy-bridge-ivy-bridge-haswell-graphics-compared-10-difference-average/

Less than 5% Difference on Average

The logic behind the statement was simple. Games are poorly optimized for Hyper Threading so an i5 suffices for Gaming, secondly games are never as CPU intensive as they are GPU intensive. Lets find out just how true this statement is.

You can see that the maximum variation during the entire test was with Crysis 3, one of the most CPU intensive games to date. And even that occurred at low resolution, at which games are unusually CPU intensive (as compared to the same game on a higher resolution) and lets face it, nearly no enthusiast games at 1280×1024. The rest of the entire test averages a maximum deviation of about 5%.

Once again the reason is simple. A PC Game does not benefit greatly from a new instruction set (AVX AVX 2) and it is only concerned with the primitive aspects of the processor. Basically the physical cores and frequency. A higher clocked 2500k would make mince meat out of a lower clocked i7-4770k because that is what Games care about. Now if you were talking about rendering or compute intensive tasks it would be an entirely different story. Of course this test doesnt cover the TDP and Efficency aspects too, but i think it proves without a doubt that if you are going for gaming, dont bother with an i7.
Bokisd1 Re 30.04.2015. 11:41 #592820

broj poruka: 272
Vidi, testovi su radjeni sa 7970 i 680 grafikama, svi ovi procesori mogu vrlo lako da se izbore sa tim grafikama a da se ne i ne oznoje, pa je i logicno da framerate bude isti kod svi proceva.
Sa grafikama tipa gtx980 i TitanX i jos klokovane koje su jace od ovih grafika za 60-80% i vise, bile bi odredjene razlike u rezultatima ovih proceva, sigurno ne nesto spektakularno, ali negde oko 5-10% sigurno u korist I5 3570K i I5 4670K.

Milos1975 Kao sto kazu `lepota je u oku posmatraca` 30.04.2015. 11:45 #592821

Svako neka u testovima vidi ono sto mu se najvise dopada, i sto mu je srcu najdraze. Nedao Bog da ja ikoga odgovorim od namere da se nadogradjuje, ako za to ima novca, a i zelje da `promeni malo`.
Razlike svakako ima, a na pitanje `da li je vredna razlike u ceni`, neka svako odgovori sam sebi.
Bokisd1 Re 30.04.2015. 12:04 #592822

Jasno je, extra performanse i za gpu i za cpu su se uvek i extra vise placale i nikad u principu nije isplativo, ali je malo ne-logicno spojiti jednu 980 ili TitanX sa nekim procom tipa i5 2500k jer ne bi izvukao maximum iz grafike.

operator re 30.04.2015. 12:21 #592823

broj poruka: 4262
Razlike su samo u domenu statističke greške na 4.2 GHz.
Najveća razlika je između 5960x i 3770K, koja iznosi samo u 4 programa oko 35%. Tamo gdje se koriste 8 jezgara 5960x vs 8 trejdova 3770K razlika je manje od 5 %.
Realno, ljudi kupuju iste procesore već 7 godina, sa razlikom podnožja za procesor.
U video montaži 8 C vs. 8 t razlika je manje od 1 % i to na rezoluciji 2560x1440@120 Hz.
Ili do sada nije napravljen program koji će iskoristiti sve prednosti novijih generacija ili blago rečeno, zajebavaju narod.
Isključivi krivac je AMD.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

Srdjanc ... 30.04.2015. 13:45 #592830

Ajd opet da se umesam malo.

Razlika zasto mislim da je bolji Haswell u odnosu na moj Ivy su one dve opcije u Totalwar Rome II i Grid koje kod mene nece da rade jer nije Haswell. Dakle minorni prc.

zerocool55 re 30.04.2015. 13:52 #592832

broj poruka: 1131
Realno 70 % ljudi koji kada kupuju a ne pitaju za cenu znaju mnogo vise informacija i dobro su obavesten i imaju iskustvo ovih ostalih 30% kupuje samo da bi imao i divio se i zajdno sa njim jos neko..

Ja mislim da bi ovde bilo bolje otvoriti neku temu tipa kako sastaviti sto bolji komp za 300e turtorijali objasnjenja malo bencmarka i to je to ...
Srdjanc ... 30.04.2015. 13:58 #592833

Tacno. Mada to je promenjiva sad veoma, komp koji sam sastavio proslogodisnjeg januara sad kosta 300e, a kostao je 200e.
gang1978 Pa oocekivano :D 30.04.2015. 14:05 #592834

broj poruka: 1661

Ta prica se vuce skoro od kako su nastali procesori i kompjuteri.Uvek ce noviji cpu da bude malo brzi od predhodnog (10-15%) da bi se ljudi lozili i trosili pare.Nece sigurno da ga ubrzaju za 50% a ubedjen sam da mogu mogu sigurno.Jer kad bi to uradili mogli bi slobodno da sednu i cackaju nos narednih 5-6. godina.
DaSickSyst Re: re 30.04.2015. 14:41 #592837

broj poruka: 2909
:: Razlike su samo u domenu statističke greške na 4.2 GHz
:: Najveća razlika je između 5960x i 3770K, koja iznosi samo u 4 programa oko 35%. Tamo gdje se koriste 8 jezgara 5960x vs 8 trejdova 3770K razlika je manje od 5 %
:: Realno, ljudi kupuju iste procesore već 7 godina, sa razlikom podnožja za procesor
:: U video montaži 8 C vs. 8 t razlika je manje od 1 % i to na rezoluciji 2560x1440@120 Hz
:: Ili do sada nije napravljen program koji će iskoristiti sve prednosti novijih generacija ili blago rečeno, zajebavaju narod

5960x u 4 programa brži 35% od 3770k?
Ajde... Baš u četiri i baš 35%???

Klok za klok, Sendi je brži od Nehlma, Ajvi i Sendi imaju u 99% aplikacija iste performanse, Hasvel kida i Ajvi i Sendi.

Imao sam i Nehelm i Sendi i Ajvi i Hasvel. U aplikacijama razlika između Nehlma i Sendi/Ajvi bridža nije ni približno tolika kao razlika između Hasvel i Sendi/Ajvi jezgra.

DaSickSystem
Bokisd1 Re 30.04.2015. 14:47 #592839

Tacno tako, sve zavisi ko sta hoce i koliki mu je budjet. Onaj koji uzima grafu u rangu 680 i 7970, moze da vidi iz ovih testova da mu nije potreban proc. jaci od i5 2500k da bi sve radilo kako treba. Eventualno ako hoce da se obezbedi za neki buduci upgrade na jacu grafu, moze da uzme i jaci procesor da ne bi gubio pare sa preprodajom starog i ponovnom kupovinom novog proca.
Eh, znamo gde zivimo i koliki nam je neki opsti standard, ali kada imas visak novca kao na Zapadu, lepo uzmes neki besan procesor i plocu i napajanje odmah, i ne menjas 3-5 godina i samo menjas grafe, dok kod nas uzmes nesto za ono koliko trenutno imas, pa posle 3-4 godine, prodajes i menjas i kupujes novo, i kad se sve sabere i oduzme, ovaj sto je odmah uzeo sve najkvalitetnije moze proci i bolje sto se tice finansijske strane, a sto je imao odmah najbolju mogucu konfu i uzivao, to i ne treba uporedjivati.

Dexter013 @Operater 30.04.2015. 14:51 #592840

broj poruka: 17093
Krive su budale koje kupuju svaki novi soket i bacaju pare, kao nas Wlada recimo...

Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS
GPU:GTX 970 Gigabyte G1
Ram:10 Gb Kingston
SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 gb
MBO:Asus M5A97
Case:Storm Enforcer
PSU:Chieftec 650w
Keyboard: Natec RX22
Mouse:Mx 518+v7 bloody
Screen: ViewSonic 27

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 01.05.2015. 00:27 #592887

@DaSickSyst
Sticajem okolnosti poredio sam u preko 40 programa 2 navedena procesora i ne vidim što se toliko diže hype kod ljudi kojima je poznato stanje u video montaži. Ne kažem ja da 16 trejdova od 5960x nije skoro 30% brže u obradi, ali brate mili, lijepo skockaš 2 dentične mašine sa 3770K i za iste pare imaš skok u brzini od 70% ugrubo rečeno. Dakle, klok na klok sa istim brojem jezgara , ne donosi ništa novo. 4770 K sam se razočarao koliko je malo napredovao od i7 druge generacije.
Ovdje ne tvrdim da i5 4460 pa sve do i4790K nisu odzivniji od ranijih generacija i da je sve tečnije u amaterskom radu, ali ako zadaš procesoru da radi određeni posao pri 100%, razlike su akademske.

@Dexter013
MA ne smatram da su budale, ako to koriste, ali idiotom smatram svakoga, ko ne može da uposli ono što je kupio, a to je 60% nacije.
Prijatelju da ne treba za video montažu, ja ne bih radio na tim procesorima, jer do sada bar, samo sam jednu mašinu prodao sa 5960x procesorom, a još 10-tak procesora posebno i to je sve. Nisam imao prilike da provjerim kako se ponaša u onome što koristim, pa da sam izvedem zaključke, a ne da gledam testove.
U amaterskoj upotrebi sve odi3 2100, pa sve do i5 4460 je sasvm dovoljno.

DaSickSyst Re: re 01.05.2015. 09:32 #592900

:: @DaSickSys
:: Sticajem okolnosti poredio sam u preko 40 programa 2 navedena procesora i ne vidim što se toliko diže hype kod ljudi kojima je poznato stanje u video montaži. Ne kažem ja da 16 trejdova od 5960x nije skoro 30% brže u obradi, ali brate mili, lijepo skockaš 2 dentične mašine sa 3770K i za iste pare imaš skok u brzini od 70% ugrubo rečeno. Dakle, klok na klok sa istim brojem jezgara , ne donosi ništa novo. 4770 K sam se razočarao koliko je malo napredovao od i7 druge generacije
:: Ovdje ne tvrdim da i5 4460 pa sve do i4790K nisu odzivniji od ranijih generacija i da je sve tečnije u amaterskom radu, ali ako zadaš procesoru da radi određeni posao pri 100%, razlike su akademske

Ustručavao sam se, ali sad sa sigurnošću mogu da kažem da si izmislio celu priču... Po ko zna koji put...

Samo mi nije jasno šta pokušavaš da postigneš time.

DaSickSystem
operator re 01.05.2015. 17:18 #592904

Eto ja nisam upućen sada lično za navedene procesore(nisam do sad ni jednom ulazio u teme za 2 navedena procesora da bih komentarisao odnos snaga), molio bih te da me prosvijetliš.
Ništa drugo.
Sad bar imam vremena do ponedeljka da razglabam o glupostima.

dautovic Re: re 01.05.2015. 18:00 #592905

broj poruka: 2855
Ko je toliko lud sa tobom sarlatanom da se raspravlja...40 programa testirao...

Ti si sine te procesore samo na slikama vidjao...

Skyfire: ...frekfencija...

:: Eto ja nisam upućen sada lično za navedene procesore(nisam do sad ni jednom ulazio u teme za 2 navedena procesora da bih komentarisao odnos snaga), molio bih te da me prosvijetliš
:: Ništa drugo
:: Sad bar imam vremena do ponedeljka da razglabam o glupostima
:: Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 01.05.2015. 23:52 #592910

Svi papci kao ti ne zaslužuju ni odgovor. Toliko.
Sad imam vremena da razglabam prazne priče. Obrazložite.
Do ponedeljka mogu da serem kao i 95 % ljudi na forumu.
Evo prilike da pitate sve što vas zanima.
I naravno, o Omicronu.

Bobi4ever Re: Re: re 02.05.2015. 04:49 #592913

broj poruka: 4875

A kukao je kako su svi dobri ljudi otisli sa foruma i pisao, citiram `dautovicu vrati se`.

Dok te sad naziva papkom posto nisi popio pricu o 40 programa.

:: Ko je toliko lud sa tobom sarlatanom da se raspravlja...40 programa testirao..
:: Ti si sine te procesore samo na slikama vidjao..
:: Skyfire: ...frekfencija..
:: :: Eto ja nisam upućen sada lično za navedene procesore(nisam do sad ni jednom ulazio u teme za 2 navedena procesora da bih komentarisao odnos snaga), molio bih te da me prosvijetliš
:: :: Ništa drugo
:: :: Sad bar imam vremena do ponedeljka da razglabam o glupostima
:: ::
:: :: Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice
lord666 Krstio sam se. 02.05.2015. 10:30 #592915

broj poruka: 31
Juce sam se krstio i shvatio da sam najveći grešnik koji se kaje za svoje grehe. Bojim se da se pop ne prepadne kad čuje šta sam sve radio i koliko sam sada bolestan i da želim da sebi prekratim muke samo da sebi ne bi dozvolio da silujem devojku. Što se ove teme tiče ja nikada necu bacati pare na te procesore jer je gejming za klince.

DaSickSyst Re: re 02.05.2015. 12:45 #592920

:: Eto ja nisam upućen sada lično za navedene procesore(nisam do sad ni jednom ulazio u teme za 2 navedena procesora da bih komentarisao odnos snaga), molio bih te da me prosvijetliš
:: Ništa drugo
:: Sad bar imam vremena do ponedeljka da razglabam o glupostima
:: Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice

Ahaaaaa... Znači ti zapravo nisi patološki lažov, nego nas ustvari sve vozaš tim izmišljotinama... Kolko si dobru foru napravio... Svaka čast...
Odavno me neko nije tako zeznuo, prešo si me ko svinja ulicu...

@lord666
Takoreći pre bi se ubio nego da bacaš pare na procesore...

DaSickSystem
DaSickSyst @Operator 02.05.2015. 13:07 #592922

Svako sa dve ili više aktivnih moždanih ćelija će te provaliti u roku od 1ms.
Stvarno ne znam gde ćeš iskopati bisera koji će se primiti na Omikron žvaku ili bilo koju od tvojih bajkica...
Hm... Pa da...
http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21370&forid=33&katid=1

DaSickSystem
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs