Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
i5 3570k i temperature
STRANA 1 OD 5  
Wllaxy i5 3570k i temperature 11.04.2015. 12:41 T61009

status: user
broj poruka: 96
Pozdrav svima.

Ddanas sam stavio navedeni procesor sa box kulerom i CM termalnom pastom (ne previse i nisam razmazivao vec sam odmah stavio kuler na procesor kao i uvek do sada) i temperature su mi u idle, bez nekog opterecenja od 40-45C sa peakovima koji povremeno dostizu do 58C (max temperatura), minimum je 32-35C (Core 2 je 32 ostala tri su 35), tokom Valley Benchmarka (kad je zavrsio ceo test na Ultra i AAx8 i 1650x1080 rezoluciji) temperature CPU su bile preko 62C (temperatura graficke je bila 70C), dok je nakon pola sata igranja DA III: Inquisition temperatura dosla do 71C.

Napon procesora se krece od 1,02-1,20 V (min-max). Klokovi su cesto 3803 MHz (znaci u turbo modu iako ne radim nista zahtevno)...

U BIOS-u mi je multiplier 34 a frekvencija 100 a baš često mi ide na 3,8 GHz iako nema potrebe za turbo boostom... Takodje u BIOS-u na auto mogu samo da mu manualno odredim neku vrednost (trenutno je na 34) a frekvencije su od 1,6 do 3,8 ali su najcesce na 3,8... Cudi me da kad nema opterecenja on ne radi duze na 1,6 GHz ili nekoj slicnoj vrednosti...

E sad, ove temperature i ovaj clock mi se cine nesto prilicno visokim ili mozda gresim? Ako je visoko, sta bi mogao biti problem koji izaziva ovako visoku temperaturu i zbog cega je clock tako cesto na max vrednosti?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ZooLoo ... 11.04.2015. 12:53 #590454

broj poruka: 3975
Proveri u Control Panelu - Power Options da li si na High Perfomance ili na Balanced, ako si na prvom, tamo ti je podeseno da ti cpu u idle radi na 100%, pa promeni stavi idle 5% i onda bice nizi klokovi kada ne radis nista i nece da se greje.

Sto se tice temp. to je za stock klasicno, koliko se secam i meni je bila tako nesto, naravno zamenio sam ga dole navedenim i lagano. Kad imas kesa stavi CM 212 Evo, i uzivaj, mozes i da ga kloknes ako zelis.

Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30
Gigabyte G.1 Sniper B5
Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mhz
Gigabyte GTX 970 G1 Gaming
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Dell P2414H..

zerocool55 re 11.04.2015. 12:54 #590455

broj poruka: 1131
U skorije vise ozbiljnih postova tek registrovanih, ko li se to sprda sa nama :S

ZooLoo ... 11.04.2015. 12:59 #590457

Zero hoces da kazes da sam pao na najstariju foru? :D

Mozda se decko stvarno uplasio sto se tice temperatura, da je AMD pa da osigura kucu, ovako, lagano.

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

Wllaxy Re: re 11.04.2015. 12:59 #590458

:: U skorije vise ozbiljnih postova tek registrovanih, ko li se to sprda sa nama :
::

Ne znam da li je do ovog praznicnog raspolozenja, toga sto trenutno vise paznje obracam na ovaj procesor ili je nesto trece u pitanju ali moram da priznam da nisam razumeo ovaj tvoj komentar...

A mozda je i to samo zato sto sam novi na forumu pa nisam pohvatao sve sale, sege i posalice...
Kutalion mijau. 11.04.2015. 13:03 #590461

broj poruka: 2480
Nije troll, nije bio zadovoljan odgovorima na benchu pa je svrnuo u nase dvoriste :-)

1) Ivy je inace dosta topao jer lose odvlaci toplotu IHS-om.
2) Za stock cooler tih 1.2v na koliko ode proc za turbo je prilicno otkud visoke temperature.
3) Sto ti kaze zooloo, pogledaj u windowzi rezim rada.
4) Iskljuci Turbo mod ako ti smeta dok ne nabavis bolji cooler.
5) Da li su ti power saving opcije u Biosu popaljene?
6) Koliko ventilatora imas u thermaltake kucistu i gde se nalaze, da li uvlace/izvlace.

SAMDSUNG!!!

Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

ZooLoo ... 11.04.2015. 13:04 #590462

Pusti Zera, coveka udario post, pa se naliva rakijom celo jutro. :D

Da li si proverio sta sam ti rekao i da li si uspeo da sredis situaciju?

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

zerocool55 Re: ... 11.04.2015. 13:10 #590464

Pa ne znam mozda je post pravi mozda nije jbg lako se provali posle par prepiski vidis da li neko vrti u krug ili ne obicno slike odaju kada mora da slika pa da pored slike drzi parir sa svojim nikom na forumu kao ovako nekako :
http://www.dodaj.rs/f/0/XE/4GSmgeOW/20150411130719.jpg

Ako krene da prica da nema kutiju evo da ga sprecim onda lepo My Coputer propertis i papir A4 formata ko sto sam ja uradio i eto sve je ok :)

Ali moguce da nece to da uradi jako su velike sanse za to...

:: Zero hoces da kazes da sam pao na najstariju foru? :D
:: Mozda se decko stvarno uplasio sto se tice temperatura, da je AMD pa da osigura kucu, ovako, lagano.
:: Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I3
:: Gigabyte G.1 Sniper B
:: Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mh
:: Gigabyte GTX 970 G1 Gamin
:: Seagate Baracuda 1T
:: Seasonic G550 550W Gol
:: Fractal Design Define R4 Black Pear
:: Dell P2414H.
Wllaxy Re: mijau. 11.04.2015. 13:14 #590465

:: Nije troll, nije bio zadovoljan odgovorima na benchu pa je svrnuo u nase dvoriste :-
:: 1) Ivy je inace dosta topao jer lose odvlaci toplotu IHS-om
:: 2) Za stock cooler tih 1.2v na koliko ode proc za turbo je prilicno otkud visoke temperature
:: 3) Sto ti kaze zooloo, pogledaj u windowzi rezim rada
:: 4) Iskljuci Turbo mod ako ti smeta dok ne nabavis bolji cooler
:: 5) Da li su ti power saving opcije u Biosu popaljene
:: 6) Koliko ventilatora imas u thermaltake kucistu i gde se nalaze, da li uvlace/izvlace.
:: Nije da nisam bio zadovoljan - stavise jesam bio sasvim zadovoljan ali su bile iscrpljene sve opcije posto mi je covek iskreno rekao da mu nista drugo ne pada na pamet. Btw. ja mu se najiskrenije zahvaljujem na pomci u tih nekoliko odgovora

3) Otisao sam u Control System i pod Power Options je tacno bilo kao sto mi je @ZooLoo rekao - kao aktivno je bilo postavljeno High Performance, a kao minimum je za procesor takodje bilo odabrano 100%. Promenio sam na 10% i videcu sta ce to da izmeni.
4) Ne smeta mi Turbo Boost kao takav nego me cudi sto toliko cesto proc i bez opterecenja ide do 3,8 GHz...
5) Nisam proveravao te opcije u BIOS-u. U stvari kada sam ulazio u BIOS nisam uopste ni isao u Power Management. Mislis da bi trebalo da ih iskljucim ako su ukljucene ili obratno?
6) U thermaltake kucistu imam samo jedan ventlator (naravno bez ovog na procesoru) i on mi se nalazi sa gornje zadnje strane. Radi se o ventilatoru koji je dosao uz kuciste - onaj sa plavim LED osvetljenjem...
:: SAMDSUNG!!
:: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
Wllaxy Re: Re: ... 11.04.2015. 13:20 #590467

:: Pa ne znam mozda je post pravi mozda nije jbg lako se provali posle par prepiski vidis da li neko vrti u krug ili ne obicno slike odaju kada mora da slika pa da pored slike drzi parir sa svojim nikom na forumu kao ovako nekako :
:: http://www.dodaj.rs/f/0/XE/4GSmgeOW/20150411130719.jp
:: Ako krene da prica da nema kutiju evo da ga sprecim onda lepo My Coputer propertis i papir A4 formata ko sto sam ja uradio i eto sve je ok :
:: Ali moguce da nece to da uradi jako su velike sanse za to..
:: :: Zero hoces da kazes da sam pao na najstariju foru? :D
:: ::
:: :: Mozda se decko stvarno uplasio sto se tice temperatura, da je AMD pa da osigura kucu, ovako, lagano.
:: :: Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I3
:: :: Gigabyte G.1 Sniper B
:: :: Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mh
:: :: Gigabyte GTX 970 G1 Gamin
:: :: Seagate Baracuda 1T
:: :: Seasonic G550 550W Gol
:: :: Fractal Design Define R4 Black Pear
:: :: Dell P2414H.
:: :: Iskreno, imam i kutiju i stari proc G620 i stari box cooler odmah tu kraj mene ali jos iskrenije nemam nikakve namere da se zezam sa slikanjem i postavljanjem slika kutije na forum kako bih nekom nesto dokazivao

Resenje je vrlo prosto - ako neko misli da sam troll i pokusavam da zezam ljude ne mora da mi pomogne, ako pak ima onih koji misle drugacije slobodno mogu da probaju da pomognu kao sto su to ucinila druga dvojica clanova (i hvala im na tome).
I bez slike ce vrlo brzo da provale da li sam troll ili stvarno pitam za resenje...
Kutalion mhm 11.04.2015. 13:20 #590468

3) Ok, cool.
4) Verovatno zbog stavke 3. a mozda i ako ti je iskljucen speedstep/eist.
5) Proveri i ukljuci kako bi cesce obarao takt i napon procesora. Takodje za to mora i voltaza(vcore) da bude ne na manual nego auto ili adaptive.
6) Pretpostavljam da on izbacuje vazduh. Svakako dodaj jos ventilatora u kuciste i to ce ti znacajno pomoci sa temperaturama. Ja bih stavio ako je ikako moguce 2 da uduvavaju svez vazduh unutra.

SAMDSUNG!!!

Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

Wllaxy Re: mhm 11.04.2015. 13:27 #590469

:: 3) Ok, cool
:: 4) Verovatno zbog stavke 3. a mozda i ako ti je iskljucen speedstep/eist
:: 5) Proveri i ukljuci kako bi cesce obarao takt i napon procesora. Takodje za to mora i voltaza(vcore) da bude ne na manual nego auto ili adaptive
:: 6) Pretpostavljam da on izbacuje vazduh. Svakako dodaj jos ventilatora u kuciste i to ce ti znacajno pomoci sa temperaturama. Ja bih stavio ako je ikako moguce 2 da uduvavaju svez vazduh unutra
:: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA

4) Gde se nalazi ta opcija speedstep/eist i koji bi njen status trebao da bude po defaultu - ukljucena ili iskljucena?
5) Probacu da promenim vcore na auto mada ne znam da li i gde moze da se promeni posto recimo multiplier nisam mogao da stavim na auto nego sam samo mogao da menjam vrednost (trenutno je na 34).
6) Mislim da izbacuje vazduh. Sto se tice hladnjaka za procesor da li je LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 neko OK resenje. Znam da je CM 212+ jako dobro resenje ali mi je i nesto skuplje a nakon ove kupovine proca u kesu cak i ta razlika mi je malo too much...
zerocool55 Re: Re: Re: ... 11.04.2015. 13:29 #590470

TROL ALERT !!!

:: Resenje je vrlo prosto - ako neko misli da sam troll i pokusavam da zezam ljude ne mora da mi pomogne, ako pak ima onih koji misle drugacije slobodno mogu da probaju da pomognu kao sto su to ucinila druga dvojica clanova (i hvala im na tome)
:: I bez slike ce vrlo brzo da provale da li sam troll ili stvarno pitam za resenje...
Kutalion ... 11.04.2015. 13:34 #590471

4) Ne mogu ti reci tacno jer zavisi od ploce, svaki bios ima razlicita mesta. Verovatno neki power management section.
5) Pod overclocking opcijama bi trebalo da mozes da menjas vcore, tacnije mora da mozes.
6) Oba su budzet resenja i nisu nista posebno, za neki lagani overclock su, do 4.2-4.4ghz u zavisnosti od primerka procesora. LC-CC-120 je ionako bolji.

Svakako ce ti trebati jos jedan makar ventilator da uduvava hladan vazduh u kuciste, mada ja bih stavio dva, jedan napred i jedan na dno kucista.

SAMDSUNG!!!

ZooLoo ... 11.04.2015. 13:36 #590472

To sto si prepravio, to ce biti ok, sada kada udjes u cpu-z, radice ti na 800+mhz, bar je tako kod mene, i temp. ce biti nize. Naravno kao sto sam rekao gore, ako nemas para jos uvek, drzi tako, ako imas, uzmi jedan aftermarket kuler za 30-40e i miran si sto se tice buke, temp. i stabilnosti. To je dobar cpu, miran si duze vreme.

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

Wllaxy blago tebi 11.04.2015. 13:38 #590474

A ja se baš pitao kako si ti dogurao do 750 postova?

Bolje da me smatraju i trolom nego da se palim i postavljam slike da bih nešto dokazao nekom kao ti koji je napisao već nekoliko komentara u temi a baš ništa korisno. Ali dobro, i to je umetnost a štancanje se i postovi... Don`t worry brzo ćeš doći i do 1000, nema sekiracije...
Wllaxy Re: ... 11.04.2015. 13:47 #590476

:: 4) Ne mogu ti reci tacno jer zavisi od ploce, svaki bios ima razlicita mesta. Verovatno neki power management section
:: 5) Pod overclocking opcijama bi trebalo da mozes da menjas vcore, tacnije mora da mozes
:: 6) Oba su budzet resenja i nisu nista posebno, za neki lagani overclock su, do 4.2-4.4ghz u zavisnosti od primerka procesora. LC-CC-120 je ionako bolji
:: Svakako ce ti trebati jos jedan makar ventilator da uduvava hladan vazduh u kuciste, mada ja bih stavio dva, jedan napred i jedan na dno kucista.

U BIOS-u (MB Gigabyte GA-Z77M D3H verzija BIOS-a 13) nemam opciju za vcore - za voltažu jedno imam DRAM Voltage za memoriju i ona mi je na auto (sada pokazuje 1,524V).

U Power Management takođe nema to što si rekao, ima samo neki ErP da je disabled, kao i Power on by keyboard / mouse...

U BIOS features ima neki Limit CPUID maximum kao disabled...
zerocool55 Re: blago tebi 11.04.2015. 13:48 #590477

Da si ti meni ziv i zdrav i da trolujes jos mnogo...

:: A ja se baš pitao kako si ti dogurao do 750 postova?
:: Bolje da me smatraju i trolom nego da se palim i postavljam slike da bih nešto dokazao nekom kao ti koji je napisao već nekoliko komentara u temi a baš ništa korisno. Ali dobro, i to je umetnost a štancanje se i postovi... Don`t worry brzo ćeš doći i do 1000, nema sekiracije...
Wllaxy Re: Re: blago tebi 11.04.2015. 13:51 #590478

I ti meni da si živ i zdrav i da nastaviš sa spamovanjem kolko ti srce ište, ali po mogućstvu na nekoj drugoj temi...

:: Da si ti meni ziv i zdrav i da trolujes jos mnogo..
:: :: A ja se baš pitao kako si ti dogurao do 750 postova?
:: :: Bolje da me smatraju i trolom nego da se palim i postavljam slike da bih nešto dokazao nekom kao ti koji je napisao već nekoliko komentara u temi a baš ništa korisno. Ali dobro, i to je umetnost a štancanje se i postovi... Don`t worry brzo ćeš doći i do 1000, nema sekiracije...
Kutalion Samo malo guglanja i eto... 11.04.2015. 13:54 #590480

Pod M.I.T sekcijom imas i advanced frequency->advanced cpu core features ukljuci cpu EIST function.
Pod M.I.T imas i advanced voltage gde bi mozes da menjas vcore.

A evo vam nesto u duhu uskrsa da se smirite:
http://static.fjcdn.com/pictures/Look_bcd740_215808.jpg

SAMDSUNG!!!

Milos1975 Na ovaj forum 11.04.2015. 14:33 #590501

broj poruka: 417
ima uskoro da se ulazi kao u one latino bande u Los Andjelesu: kad si kandidat svi te krvnicki isutiraju, pa ako si na kraju i dalje u stanju da pokazes znak bande prstima, primljen si.
https://www.youtube.com/watch?v=I3xiB-YgNVE
Bokisd1 Re 11.04.2015. 14:35 #590502

broj poruka: 272

Evo ovako.
Razlika izmedju temperatura na jezgrima je da tako kazem normalna, zbog lose odradjene paste izmedju IHS-a i jezgra, pa se toplota ne prenosi ravnomerno.
Pre nego sto sam skalpirao ovaj moj I5 3570K temperature su bile skoro konstantno razlicite izmedju jezgara i do 7-9C. Sa skalpiranjem i stavljanjem nove paste, sad su temperature uglavnom ujednacene i stabilne na svim jezgrima.
Problem sa temperaturom u idle-u je ocigledno zbog toga sto ti ploca ili mozda Windows ne odradjuje dobro spustanje mnozioca na konstantntih 16 i varira uglavnom na 38. Ja sam imao tih problema pa sam nekako resio taj problem. Ako je neko zainteresovan mogu da objasnim moje iskustvo u sledecem postu.
Wllaxy Re: Samo malo guglanja i eto... 11.04.2015. 14:41 #590504

Ukljucio sam cpu EIST function ali pod M.I.T/Advanced Voltage nemam opciju gde mogu da da menjam vcore vec samo DRAM ...

http://img911.imageshack.us/img911/1517/6eHDcw.jpg

:: Pod M.I.T sekcijom imas i advanced frequency->advanced cpu core features ukljuci cpu EIST function
:: Pod M.I.T imas i advanced voltage gde bi mozes da menjas vcore
:: A evo vam nesto u duhu uskrsa da se smirite
:: http://static.fjcdn.com/pictures/Look_bcd740_215808.jp
Wllaxy Re: Na ovaj forum 11.04.2015. 14:46 #590508

Za takve samo mogu da kazem

http://img661.imageshack.us/img661/5052/ZVyC2L.jpg

:: ima uskoro da se ulazi kao u one latino bande u Los Andjelesu: kad si kandidat svi te krvnicki isutiraju, pa ako si na kraju i dalje u stanju da pokazes znak bande prstima, primljen si
:: https://www.youtube.com/watch?v=I3xiB-YgNVE
Wllaxy Re: Re 11.04.2015. 14:50 #590509

Naravno da sam zainteresovan, ako ti nije problem da napises (mislim ako tebi ne predstavlja problem sto sam trol)... .)

Inace pasta koju sam stavljao je Cooler Master E2 IC Essential i trebalo bi da je dobra, mada...

Nisam razmazivao pastu onom kasicicom preko cele povrsine procesora, vec sam stavio samo jednu liniju od 0,7-0,8 cm i na nju sam stavio hladnjak, ocekujuci da pritisak rasiri pastu (tako sam radio stalno i do sada).

:: Evo ovako
:: Razlika izmedju temperatura na jezgrima je da tako kazem normalna, zbog lose odradjene paste izmedju IHS-a i jezgra, pa se toplota ne prenosi ravnomerno
:: Pre nego sto sam skalpirao ovaj moj I5 3570K temperature su bile skoro konstantno razlicite izmedju jezgara i do 7-9C. Sa skalpiranjem i stavljanjem nove paste, sad su temperature uglavnom ujednacene i stabilne na svim jezgrima
:: Problem sa temperaturom u idle-u je ocigledno zbog toga sto ti ploca ili mozda Windows ne odradjuje dobro spustanje mnozioca na konstantntih 16 i varira uglavnom na 38. Ja sam imao tih problema pa sam nekako resio taj problem. Ako je neko zainteresovan mogu da objasnim moje iskustvo u sledecem postu.
ZooLoo ... 11.04.2015. 14:52 #590510

Pasta ti je ok i lepo si ti to stavio. Sta ti pokazuje cpu-z kada si promenio ono sto sam ti rekao? Cpu bi trebalo da radi na najnizem kloku kada ne radis nista i da temp bude prosek 30.

Gigabyte G.1 Sniper B5
Seagate Baracuda 1Tb
Seasonic G550 550W Gold
Dell P2414H..

STRANA 1 OD 5  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs