Kojim programom moze najbolje odnosno najpreciznije da se utvrdi iskoriscenost procesora i graficke u igrama? Stavio sam graficku Sapphire 270 sa procesorom X4 965BE. HW Monitor pokazuje prilikom igranja WoT-a iskoriscenje grafike 100% a Task Manager pokayuje iskoriscenost procesora takodje 100%. Pre ove graficke koristio sam Gigabyte HD6950OC. U istoj igri HW Monitor je pokazivao iskoriscenost 99% a iskoriscenost procesora je bila ista.
Svaki koji pokazuje te parametre recimo msi afterburner ali tebi je problem procesor koji limitira fps izmedju 20 i 40 fps (najcešce 30-ak frejma). Amd u wot nema šta da traži.I3 daje duplo više fps.
Druze, neka je i3 bolji. Necu sada menjati celu platformu zbog toga. Ja teram X4 965BE i teracu ga jos ko zna koliko dugo. Moje pitanje je bilo vezano za programe pomocu kojih se moze videti iskoriscenost CPU i GPU. Sto se frejmova tice, mogu ti reci da najcesce imam izmedju 40 i 45 a boga mi `dobaci` i do 60 (koristim Vsync), na maksimalnim podesavanjima u 1080p. Meni je to sasvim dovoljno.
Process explorer. Inace zamena za task menager, a sad pokazuje i zauzece CPU, RAM,GPU, vRAM od svakog processa ponaosob. (mala konfiguracija potrebna ali snacices se)
Ako je Process Explorer tacan (ako pokazuje prave vrednosti) ja sam u potpunosti zadovoljan. Zasusece procesora ne prelazi 55% a zauzece grafike ide do 100%. To znaci da sam napravio dobar posao kupovinom Sapphire-ove 270-ke. Videcu kakva je situacija i u drugim igrama ali mi je WoT bio presudan posto `kako kazu` vise koristi procesor.
Wot koristi samo jedno jezgro procesora za vecinu stvari i jedno za fiziku. Zato i jeste tako krsh iskoriscenje. u WoT-u je G3258 dual core pentium majka :-)
Koju god grafiku da si uzeo bio bi limitiran procesorom.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Ok, sve mi je to poznato, ali zar nije poenta da u igri bude uposljena grafika a manje ili uopste (ako je moguce) processor. Meni ove brojke izgledaju sasvim ok.
Poenta je da oba budu uposljena maximalno da bi imao sto veci FPS. Cim je procesor zakucan na 55% znaci ne iskoriscava ga do maximuma igra. U ovom slucaju 2 jezgra su ti potpuno u ladovini, a dva jezgra zakucana na 100% jer nisu jaka sama za sebe kod AMD-a.
Najgore je kad je grafika na manje od 90% a procesor zakucan na 100% npr. Onda si uzeo prejaku grafu za taj proc.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Ne mogu da kazem da se ne desava da padne na 25 fps. ali mogu da kazem dato nije tako cesto. Redovna pojava je da igram celo pre-podne a fps bude izmedju 40 i 50. Recimo juce sam igrao celo posle-podne i jedno sat vremena je fps bio zakucan na 60. Cenim da fps dosta zavisi i od trenutnog `protoka` odnosno interneta.
@cound Trenutno mi radi nadefault taktovima ali planiram da stavim neki solidan aftermarket hladnjak (CM 212EVO ili 412). Onda cu malo da ga dignem.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.